Sök:

Sökresultat:

1536 Uppsatser om Samhällsfarliga konflikter - Sida 54 av 103

Bemötande av familjer dÀr barn far illa - KÀnslor som uppkommer hos röntgensjuksköterska och hur dessa kan hanteras.

Introduktion: I arbetet pÄ en röntgenavdelning möter röntgensjuksköterskan dagligen flera olika patientfall som kan ge upphov till etiska konflikter. Ett sÄdant fall Àr nÀr det kommer in barn som misstÀnks vara utsatta för misshandel. Syfte: Syftet med arbetet Àr att beskriva hur röntgensjuksköterskan, utifrÄn etiska riktlinjer, kan hantera sina kÀnslor och handlingar vid röntgenundersökningen och i mötet med barn och förÀldrar dÀr det föreligger misstanke om barnmisshandel. Metod: En integrativ litteraturstudie dÀr artiklar sökts i databaserna PubMed, Cinahl, Scopus och Summon. Sökningen resulterade i nio kvalitativa och en kvantitativ artikel.

En okÀnd svensk folkrörelse : Svenska Skolornas Fredsförenings fredsarbete 1922-1929

Den hÀr undersökningen Àmnar kartlÀgga Svenska Skolornas Fredsförenings (SSF) fredarbete under 1920-talet, en ansats som inte tidigare gjorts pÄ detta sÀtt. Medlemmarna i denna före­ning arbetade outtröttligt för en fredligare vÀrld, dÀr fredsfostran av unga sÄgs som den bÀsta metoden för att fÄ till stÄnd en internationell varaktig fred. Syftet med undersökningen Àr att, genom en kvalitativ innehÄllsanalys av delar av SSFs bevarade tryckta skrifter, beskriva SSFs principer och pedagogiska metoder samt utröna varför de ansÄg fredsfostran riktad mot skolan som viktig. Resultaten visar att SSF hade ambitionen att genom internationellt samarbete pÄ­verka barnen i en sÄdan riktning att de aldrig skulle kunna ta till vapen för att lösa konflikter. IstÀllet skulle barn lÀra sig att tÀnka kritiskt, vara sjÀlvstÀndiga och fÄ en förstÄelse för andra folks kulturer.

Varför och hur anvÀnder man sig av anvÀndarmedverkan vid systemutveckling

MÄnga företag och organisationer har i dagens samhÀlle implementerat nÄgon form av informationssystem, detta frÀmst för att effektivisera informationshanteringen och pÄ sÄ sÀtt effektivisera hela organisationen. MÄnga IT-projekt av den hÀr typen anses dock bli misslyckade, mÄnga hÀvdar dÄ att en grundförutsÀttning för att fÄ lyckade IT-projekt Àr att anvÀnda sig av anvÀndarmedverkan, medan andra menar att anvÀndarmedverkan kan leda till kommunikationsproblem och konflikter. Med denna motsÀttning i argument kring anvÀndarmedverkan ville vi undersöka hur och varför personer inom IT-projekt anvÀnder sig av anvÀndarmedverkan idag. De svar vi fick angÄende hur, visar att personer inom IT-projekt vÀljer Àr att anvÀnda sig av referensgrupper som ska vara representativa för den anvÀndargrupp de tillhör. Det bör Àven finnas skillnader i hur anvÀndarna i referensgruppen ska vara, sÄ att inte bara personer med ?datorvana? eller de pÄ chefsnivÄ tas med.

Person och position : VĂ€gar till makt och inflytande i arbetsvardagen

Syftet för denna kvalitativa och empiriguidade studie har varit att i sociologisk mening utgöra bidrag till begripliggörandet av ett fenomen som bestÄr i att förÀldrar hamnar i domstolsprocesser om de gemensamma barnen efter separation. HuvudfrÄgan som berördes var: Vad kan kÀnneteckna förÀldraparsrelationer dÀr parterna efter separation hamnar i domstolsprocesser om de gemensamma barnen?Resultaten har utgÄtt frÄn fem fÀders upplevelser och den mening som de tillskrivit dessa upplevelser. Relationerna sÄg i huvudsak ut att ha följt den traditionella könsrollsmallen dÀr fÀderna har burit huvudansvaret för den ekonomiska försörjningen och mödrarna har tagit ut större delen av förÀldraledigheten. FÀderna upplevde sig vara mer aktiva Àn mödrarna, och ansÄg sig vara mer kommunikativa inom relationen.

INGRUPPSFAVORISERING VID PÅSTÅDD GRUPPTILLHÖRIGHET

Forskning kring minimala grupper, det vill sÀga grupper för vilka grupptillhörigheten endast Àr pÄstÄdd, har visat att undersökningsdeltagare tenderar att favorisera den grupp dom pÄstÄs tillhöra och diskriminera den grupp dom inte pÄstÄs tillhöra. 100 studenter vid Stockholms Universitet, fick svara pÄ 4 olika enkÀter i vilka pÄstods att undersökningsdeltagaren tillhörde en arbetsgrupp eller inte. Undersökningsdeltagarna fick utifrÄn en bild skatta fem egenskaper för hur dom upplevde arbetsgruppen pÄ bilden. HÀlften av enkÀterna redovisade öppet att vissa undersökningsdeltagare pÄstods tillhöra den avbildade arbetsgruppen medan andra pÄstods inte tillhöra den avbildade arbetsgruppen. Signifikant resultat erhölls som pekar pÄ att undersökningsdeltagare som pÄstÄs tillhöra en grupp generellt skattar gruppens egenskaper mer positivt Àn de som inte pÄstÄs tillhöra gruppen.

Antal copingstrategier och arbetsfaktorer har betydelse för den sjÀlvskattade stressen

Syftet med denna studie var att undersöka hur proffessionstillhörighet och antal copingstrategier respondenterna anvÀnder, pÄverkar skattad stress samt att studera hur arbetsfaktorer pÄverkar skattad stress. Totalt 84 personer, inom samma organisation, fördelade över tvÄ avdelningar med olika arbetsuppgifter - besvarade en enkÀtundersökning, om stress, coping och arbetsfaktorer. Resultatet av undersökningen visar pÄ en tendens att de respondenter som anvÀnder sig av ett fÄtal copingstrategier har en lÀgre skattad stressnivÄ, (borderline-signifikans), samt att avdelning inte pÄverkar antalet anvÀnda copingstrategier (dvs. ingen interaktionseffekt mellan antalet anvÀnda copingstrategier och avdelning). Resultatet visar Àven att arbetsfaktorerna, vilka delades upp i fyra kategorier; otydlig organisation och konflikter, individuella krav och engagemang, inflytande pÄ arbetet samt konflikt mellan arbete och fritid, predicerar den skattade stressnivÄn och speciellt individuella krav och engagemang var den kategori som pÄverkade den skattade stressnivÄn.Nyckelord:.

Heterosexuell och feminist - en (o)möjlig ekvation. Om fyra heterosexuella feministiska kvinnors erfarenheter av sex

I denna uppsats utforskar jag hur heterosexuella feministiska kvinnors sexuella praktik förhÄller sig Ä ena sidan till den heterosexuella institutionen och Ä andra sidan till feminismen. I detta syfte har jag intervjuat fyra heterosexuella feministiska kvinnor om deras erfarenheter av sex. Med den teoretiska utgÄngspunkten att det pÄ ett övergripande plan rÄder en konflikt mellan feminismen som ideologi och heterosexualiteten som institution undersöker jag hur denna spÀnning tar sig uttryck i kvinnornas enskilda sexuella praktik.Jag stödjer mig pÄ teoretiker som Stevi Jackson, Sandra Bartky och Michel Foucault.Jag kommer fram till att kvinnorna har ett ambivalent förhÄllningssÀtt till att vara bÄde heterosexuell och feminist. Konflikter uppstÄr i deras sexuella praktik och det sker ett kontinuerligt förhandlande mellan vad jag kallar heteropatriarkala och feministiska imperativ, inom kvinnorna sjÀlva och i deras interaktion med omvÀrlden..

Barn och elevers kommunikation i konfliktsituationer : En empirisk studie om barns och elevers verbala och icke-verbala kommunikation samt val av konfliktstil i konfliktsituationer

Syftet med denna studie Àr att undersöka hur barn i förskolan och elever i grundskolan anvÀnder den verbala och icke-verbala kommunikationen i konfliktsituationer. Vi vill ta reda pÄ vilka konfliktstilar barn och elever anvÀnder sig av och vilken konfliktstil de anvÀnder nÀr konflikten avslutas. Det Àr viktigt att pedagogen tar reda pÄ hur barn och elever kommunicerar i konflitksituationer för att kunna hjÀlpa barn och elever att pÄ egen hand hantera konflikterna pÄ ett bÀttre sÀtt som gynnar bÄda parter. Studien bygger pÄ observationer frÄn en förskola och en grundskola. Resultatet av observationerna visar pÄ att barn och elever anvÀnder bÄde den verbala och icke-verbala kommunikaton nÀr de kommunicerar i konfliktsituationer.

Konflikter och organisationer : En diskursanalytisk studie av tvÄ handböcker i konflikthantering

The situation that one can discern on the Swedish real estate market is that while there are several offices vacant, the need for apartments is high ? the vacancy rate for apartments is non-existent. According to the rebuilding of Skatteskrapan one will realise that the project requires a lot of money, even though it promotes the residential situation. The real estate owner experiences a risk in rebuilding real estates ? whether it will generate good yield or not.

Sjuksköterskors upplevelse av stÀllningstagande till att bibehÄlla eller avsluta livsuppehÄllande behandling: en litteraturstudie

Den medicinska vetenskapen och teknologin utvecklas hela tiden med syfte att förlÀnga livet. Beslut om bibehÄllen eller avslutad livsuppehÄllande behandling för kritiskt sjuka patienter blir en alltmer komplex och svÄr frÄga. Sjuksköterskan har en central position inom vÄrden att bistÄ och företrÀda patienten. Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva sjuksköterskors upplevelse vid stÀllningstagande till bibehÄllen eller avslutad livsuppehÄllande behandling. Resultatet visade att sjuksköterskor upplevde brist pÄ respekt frÄn lÀkare inför sin profession, bristande kommunikation med lÀkare inför beslut, konflikter inom och mellan de olika yrkeskategorierna angÄende beslut, samt frustration dÄ sjuksköterskan inte kan företrÀda patienten enligt sina egna vÀrderingar.

Mot alla odds? En studie om kulturella motsÀttningar i Àktenskap mellan muslimska mÀn och svenska kvinnor i det svenska samhÀllet.

Studien syftar till att identifiera de kulturella skillnader, hinder och motsÀttningar som kan uppstÄ i ett Àktenskap mellan en muslimsk man och svensk kvinna. MÀnnen utgör studiens kÀrna eftersom de hÀrstammat frÄn ett annat land och har en muslimsk bakgrund. För övrigt avser studien Àven att belysa pÄ vilket sÀtt man lyckas bemÀstra dessa motsÀttningar.En kvalitativ metod har anvÀnts dÀr fyra muslimska mÀn frÄn Mellanöstern har intervjuats. Dessa analyser har genomförts för att belysa problematiken kring blandÀktenskapen, men Àven för att erhÄlla en djupare förstÄelse för de etniska skillnaderna mellan partnerna. Resultat visar pÄ att ett blandÀktenskap inte bara omfattas av kulturella skillnader mellan partnerna utan Àven leder till ett enormt motstÄnd frÄn omgivningen och samhÀllet.

Livskvalitet hos tonÄringar med Diabetes Mellitus Typ 1 - En litteraturstudie

Diabetes Mellitus Typ 1 Àr den nÀst vanligaste kroniska sjukdomen bland barn och ungdomar i Sverige. Diabetes Àr i tonÄren fyllt av motstridiga krav, som kan ha betydelse och inverkan pÄ tonÄringens sjÀlvstÀndighetsutveckling och livskvalitet. Syftet med denna litteraturstudie var att belysa vad som pÄverkar livskvalitén hos tonÄringar med Diabetes Mellitus Typ 1. Studien baserades pÄ Ätta vetenskapliga artiklar med kvalitativ forskningsmetod. Artikelanalysen gjordes enligt en kvalitativ innehÄllsanalys.

Hur ser förskollÀraren pÄ sin roll i barns lek?

Bakgrund: VÄrt intresse för att undersöka fenomenet förskollÀrarens deltagande i barns lek har sin grund i att vi kan se att förskollÀrare gör annat arbete nÀr barnen har sin egen lek. Vi vill fÄ en inblick i hur förskollÀrare ser pÄ sin roll i barns lek, samt vad olika forskare anser. Vi har lyft fram den forskning som har relevans för vÄr undersökning. VÄr teoretiska utgÄngspunkt ligger i fenomenografin. Syfte: Syftet med vÄr studie Àr att undersöka hur förskollÀrare ser pÄ sin roll i barns lek i förskolan. Metod: I vÄr studie anvÀnder vi oss av en fenomenografiskt inspirerad forskningsansats. Vi har valt att anvÀnda oss av kvalitativa intervjufrÄgor, och har intervjuat Ätta förskollÀrare i tvÄ olika kommuner. Resultat: Resultatet visar att förskollÀrare i denna studie anser att leken Àr viktig för barnen och att de som förskollÀrare behövs för att utveckla leken.

KlasslÀraren och bokstavsbarnen. Hur klasslÀraren kan underlÀtta inlÀrningen för barn med DAMP och ADHD

Jag har valt att nÀrmare studera vad klasslÀraren kan göra för att underlÀtta inlÀrningen hos elever med diagnoserna ADHD eller DAMP. Mina frÄgestÀllningar gick ut pÄ vad man kan göra för dessa elever nÀr det gÀller undervisning, klassrumsmiljö och underlÀtta samspelet med elever utan dessa diagnoser. Dessutom var jag intresserad av hur förÀndringarna i undervisning och klassrumsmiljö pÄverkar övriga elever. DÀrför har jag studerat litteratur om detta och gjort intervjuer med dels tvÄ speciallÀrare och dels tvÄ klasslÀrare. Sedan har jag sammanstÀllt intervjuerna och jÀmfört dem med varandra och med litteraturen.

Du ser inte ut som en bibliotekarie! ? KlÀder och identitet i bibliotekarieyrket

The aim of this study is to examine whether the image of the stereotype librarian has created conflict in young librariansÂŽ personal identity and/or professional identity and if this has shown in their choice of clothes? Our purpose was to find out, with the help of their choice of clothes, the young librarians view of themselves as individuals and professional librarians. We have searched for the answers to the following questions: - Do young librarians experience that clothing at their workplace has any significance and if so, what do they want to signal with their clothing? - Do they experience that clothing and appearance has any impact on their personal and professional identity? - How do they relate, by their choice of clothes, to the stereotype images of the librarian? We have performed qualitative interviews with eleven young female librarians. As a theoretical framework we have used ideas and concepts from different areas of research; semiotics, social psychology, business administration and ethnology.

<- FöregÄende sida 54 NÀsta sida ->