Sök:

Sökresultat:

1536 Uppsatser om Samhällsfarliga konflikter - Sida 53 av 103

ADHD i kriminalvÄrden : en kvantitativ studie om personalens syn pÄ funktionshindret ADHD

Denna c-uppsats handlar om hur personalen inom kriminalvÄrden ser pÄ och hanterar personer med funktionshindret ADHD. Det Àr en kvantitativ studie dÀr vi genom telefonenkÀt undersökt vilken kompetens personalen har om funktionshindret och hur de ser pÄ förekomsten av ADHD hos intagna inom kriminalvÄrden. 70 anstÀllda vid 28 anstalter har besvarat enkÀten. Vi har Àven undersökt vad personalen har för upplevelse av att arbeta med intagna med ADHD, och om förutsÀttningar finns att bedriva ett speciellt stöd. Resultatet har analyserats utifrÄn ett symboliskt interaktioniskt perspektiv och mot bakgrund av tidigare forskning om omrÄdet.

Debatten i samband med Svenska kyrkans skiljande frÄn staten Är 2000

Denna uppsats huvudsyfte var att studera debatten i den kyrkliga pressen i samband med separationen mellan kyrka och stat Är 2000.  Undersökningen har visat att  genomförandet av separationen mellan kyrka och stat tillsammans med de organisatoriska och juridiska förÀndringar som detta innebar orsakade en stundtals kraftig debatt i kyrkopressen. I min undersökning har jag följt debatten kring fyra av de hetaste debattfrÄgorna och Àven belyst en av de konflikter som uppstod genom det utbredda missnöjet mot kyrkordningen. Studien har visat att det uppstod splittringar inom kyrkan mellan prÀsterskapet och kyrkans högre ledning, framförallt kyrkomötet, och att missnöjet mot separationsbeslutet och kyrkoordningen var utbrett bland denna grupp. Uppsatsen har Àven visat att kyrkan tiden efter undersökningens spektrum har drabbats av en del av de svÄrigheter och motgÄngar, frÀmst genom minskat medlemsantal och försÀmrad ekonomi, som förutspÄddes bland en del av debattörerna under debatten 1995-2000..

Litteraturens möjligheter i vÀrdegrundsarbetet : En kvalitativ studie om lÀrares arbete med vÀrdegrunden genom litteratur

Studien syftar till att beskriva hur fyra lÀrare mot yngre Äldrar förhÄller sig till och arbetar med vÀrdegrunden genom litteraturen. DÀr litteraturen anvÀnds som ett pedagogiskt verktyg för att förebygga konflikter eller belysa andra frÄgor som berör skolans vÀrdegrund. UtifrÄn detta diskuteras litteraturens möjligheter och funktion i skolans vÀrdegrundsarbete och dÀrtill lÀrares beskrivna mÄl med vÀrdegrunden genom litteraturarbetet samt val av litteratur. Studiens övergripande mÄl Àr att föra en diskussion om synen pÄ skolans huvudsakliga uppdrag kunskapsuppdraget och vÀrdegrundsuppdraget. Denna studie beskriver hur lÀrare förhÄller sig till kunskapsuppdraget och vÀrdegrundsuppdraget, dÀr litteraturen fÄr ha en central plats för arbetet med vÀrdegrundsfrÄgor.

Konceptet ekosystemtjÀnster och dess möjliga roll i planeringen av stadens grönstruktur - intervjustudie och fallstudie

Grönstrukturen kan spela en betydande roll för mÀnniskors vÀlbefinnande i staden och den urbana grönstrukturen uppmÀrksammas alltmer för sina fördelar. EkosystemtjÀnstkonceptet erbjuder ett alternativt sÀtt att planera den urbana grönstrukturen. Begreppet ekosystemtjÀnster har blivit populÀrt i samhÀllet under en relativt kort period, trots att det rÄder ovisshet om vad begreppet betyder, samt osÀkerhet om hur ett arbete inkluderat ekosystemtjÀnstbegreppet kan ske. Det finns ocksÄ en osÀkerhet om vad det har för fördelar och vad det ger för möjligheter gentemot traditionella planeringsformer för grönstruktur. Det finns dÀrför ett behov av att öka kunskapen om ekosystemtjÀnsters eventuella roll i planeringen av grönstrukturer i stÀder, undersöka vad anvÀndningen av begreppet anvÀnds till, sÄ planerare kan göra adekvata beslut.Syftet med studien Àr att undersöka anvÀndbarheten med ekosystemtjÀnster som begrepp och koncept vid planering av urban grönstruktur.

"PÄ fritids tÀnker man inte pÄ att man lÀr sig saker" : LÀrande pÄ fritidshem

Syftet med studien Àr att undersöka lÀrande pÄ fritidshem. Idag vistas mÄnga skolbarn pÄ fritidshem före och efter den obligatoriska skolan och under lovdagar. Det Àr dÀrför av intresse att undersöka det lÀrande som sker dÀr utifrÄn antagandet att lÀrande Àger rum stÀndigt och jÀmt, tillsammans med andra och i alla miljöer.För att komma nÀrmare förstÄelsen av lÀrande pÄ fritidshem söker jag svar pÄ frÄgorna:Hur gestaltar sig lÀrandeprocessen för barn i fritidshem?Hur kommer barns lÀrdomar till uttryck i fritidshem?Undersökningen inspireras av ett socialkonstruktionistiskt forskningsperspektiv dÀr det Àr lÀmpligt att anvÀnda flera kompletterande datainsamlingstekniker för att fÄnga fenomenet. För att finna svar pÄ ovanstÄende frÄgor har jag anvÀnt mig av:- Observationer genom filmning- Loggboksanteckningar- Samtal med barnResultatet visar att det barn, framförallt, lÀr pÄ fritidshem kan sammanfattas som ett socialt lÀrande, vilket inbegriper att kÀnna omsorg och ansvar, att ha inflytande, att hantera konflikter och att inta olika roller.

Ökad inividialisering och/eller kollaborativt lĂ€rande? - en studie och analys av erfarenheter av datorn som stöd för lĂ€rare/elever i yrkesinriktade gymnasiekurser

Syftet med undersökningen har varit att undersöka om datoranvÀndningen (frÀmst e-postkommunikation) ger upphov till en ökad individualisering och/eller ett ökat kollaborativt lÀrande. De elevgrupper som har fokuserats har lÀst samma Àmnen inom Handels- och Administrationsprogrammet, d v s Projekt och Företagande och Personaladministration. Undersökning har skett genom fallstudier, genom lÀsning av mottagna och skickade mail, textanalyser (dokument, rapporter, protokoll), nÄgra intervjuer, jÀmförelsegrupper och betygsresultat. Resultaten visar att det kollaborativa lÀrandet varken utvecklas sÀmre eller bÀttre i studiemiljöer dÀr man har bÄde lektionsundervisning och handledning pÄ nÀtet. Konflikter i grupper uppstÄr och blir synliga Àven pÄ nÀtet genom att en del elever blir överaktiva, d v s skriver och skickar mÄnga mail, andra Àr eller blir helt tysta.

HÀlsofrÀmjande ÄtgÀrder mot arbetsrelaterad stress: en studie av stressorer inom arbetets organisation

Denna uppsats handlar om arbetsrelaterad stress samt hÀlsofrÀmjande ÄtgÀrder som kan vidtas för att motverka denna. Syftet med vÄr uppsats var att undersöka om faktorer inom arbetsorganisationen ger upphov till stress hos medarbetarna. Vi genomförde en enkÀtundersökning dÀr medarbetare inom bÄde offentlig och privat sektor medverkade. Vi fann att de stressorer som medarbetarna upplever orsakar stress pÄ arbetsplatsen Àr bland annat hög arbetsbelastning, höga krav i kombination med lÄg kontroll, brist pÄ stöd och uppmuntran frÄn arbetskamrater samt brist pÄ information. Vi fann Àven att det finns en del skillnader mellan offentlig och privat sektor.

En kritisk analys av ett HÀlsoprofilbedömningsinstrument

Syftet med föreliggande studie var att göra en kritisk analys av ett HÀlsoprofilsbedömningsinstrument (HPB) för att i förlÀngningen kunna vidareutveckla instrumentet, som efter dagens förutsÀttningar, bÀttre uppmuntrar individer till ett livslÄngt lÀrande inom hÀlsa. HPB Àr en metod som mÀter fysiologiska aspekter och levnadsvanor. I hÀlsofrÀmjande arbete fokuseras det pÄ bÄde individ och miljö. Metoden som har anvÀnts har varit en form av litteraturstudie, sökningarna av material gjordes i olika databaser samt genom manuell genomsökning av tidsskrifter och litteratur.Resultatet av studien visade pÄ att alla variabler som HPB mÀter hade mer eller mindre samband med hÀlsa. Det vill sÀga faktorerna motion, kost, tobak, alkohol, symptom, stress och socialt stöd.

Pedagogers syn pÄ barns lÀrande i utemiljö

Vi har genom intervjuer undersökt hur pedagoger pÄ olika förskolor beskriver sin utemiljö och hur de anser att den anvÀnds av barnen. Vi har stÀllt frÄgan hur pedagogerna anser att lÀrande och social utveckling kan stimuleras pÄ förskolans gÄrd. VÄr undersökning utgÄr frÄn pedagogernas syn nÀr det gÀller planerad utevistelse och vilket syfte de har med den. Metoden vi valt Àr kvalitativ undersökning med halvstrukturerade intervjuer med 6 pedagoger frÄn olika förskolor. En av förskolorna arbetar utifrÄn Reggio Emilia pedagogiken och fem förskolor Àr traditionella.NÄgon större skillnad kunde vi inte se, alla hade en positiv syn pÄ utevistelse.

TvÄ sÀkerhetsrÀtter - sakrÀttsliga brÀnnpunkter i internationell privatrÀtt

SakrÀtten reglerar tredjemanskonflikter över egendom, och en del av sakrÀtten Àr olika sÀkerhetsrÀtter. SÀkerhetsrÀtterna tjÀnar sitt syfte genom att sÀkerstÀlla vÀrdet hos sÄld egendom och anvÀnds flitigt inom handeln idag. Konflikter inom beskrivet Àmne uppstÄr frÄn tid till annan och avgörandena skiljer sig Ät, eftersom Àmnets karaktÀr Àr komplicerad. Vad hÀnder dÄ handeln sker internationellt och att det i sjÀlva verket handlar om ett avbetalningsköp som pÄ ett eller annat vis hamnat utanför landets grÀnser? Vilken lag ska tillÀmpas och vad har det för effekt pÄ resultatet? OmrÄdet som detta rör Àr inte reglerat i lag och dÀrför Àr de viktigaste kÀllorna praxis och doktrin.

Manliga socionomstuderandes syn pÄ kunskap och lÀrande : En kvalitativ studie av femton socionomstuderande mÀn

Syftet för denna kvalitativa och empiriguidade studie har varit att i sociologisk mening utgöra bidrag till begripliggörandet av ett fenomen som bestÄr i att förÀldrar hamnar i domstolsprocesser om de gemensamma barnen efter separation. HuvudfrÄgan som berördes var: Vad kan kÀnneteckna förÀldraparsrelationer dÀr parterna efter separation hamnar i domstolsprocesser om de gemensamma barnen?Resultaten har utgÄtt frÄn fem fÀders upplevelser och den mening som de tillskrivit dessa upplevelser. Relationerna sÄg i huvudsak ut att ha följt den traditionella könsrollsmallen dÀr fÀderna har burit huvudansvaret för den ekonomiska försörjningen och mödrarna har tagit ut större delen av förÀldraledigheten. FÀderna upplevde sig vara mer aktiva Àn mödrarna, och ansÄg sig vara mer kommunikativa inom relationen.

Hur möter man Warden? : En militÀrteoretisk prövning av Sveriges militÀra förmÄga

John III Warden beskrivning om hur militÀra maktmedel skall nyttjas för att nÄ högre politiska mÄl Àr en av de mest kÀnda inom modern luftmaktsteori. Det finns idag omfattande forskning som prövargiltigheten för Wardens teori om fienden som ett system i kÀnda konflikter. Ett omrÄde dÀr forskningen Àr mindre utbredd Àr hur en stat kan nyttja sin militÀra förmÄga för att försvara sig mot en angripare som nyttjar sig av Wardens teori. Detta arbete syftar till att undersöka om en mindre statsom Sverige har den militÀra förmÄga som krÀvs för att möta en sÄdan angripare.Slutsatsen Àr att förmÄga till luftoperativ kontroll Àr central, denna upprÀtthÄlls genom tillgÄng till avancerad teknik som exempelvis sensorsystem, vapensystem och vapenplattformar. VÀsentligt Àr attdessa system har förmÄga att verka uthÄlligt och över stora ytor.

USA:s och Sveriges betraktelse över sjöminkrigföringens strategiska roll i ett historiskt perspektiv

I USA:s nya maritima strategi anges kravet att kunna upptrÀda med marina enheter i farvatten frÄn havet intill kusten. För att kontrollera det kustnÀra havsomrÄdet krÀvs effektivitet inom krigföring pÄ och under ytan.  Den nya maritima strategin har lyft fram minkrigföringens roll. Minvapnet framstÀlls dels som ett hot men ocksÄ som en möjlighet att utnyttja i offensiva och defensiva syften. Med de nya strategiska kraven har amerikanska marinen vidtagit ÄtgÀrder för att förbÀttra kapaciteten inom minkrigföringen. En historisk jÀmförelse mellan USA som enda kvarvarande supermakt och Sverige som en smÄstat belÀgen vid ett innanhav idealiskt för minkrigföring kan ge intressanta aspekter pÄ minkrigföringens strategiska roll.Denna studie fokuserar pÄ USA:s och Sveriges syn pÄ minkrigföringens strategiska roll under 100 Är, 1900 ? 2000.

Sjuksköterskors upplevelse av palliativ omvÄrdnad pÄ en allmÀn vÄrdavdelning: en litteraturstudie

Sjuksköterskor möter ofta personer i livets slutskede, detta kan leda till att sjuk-sköterskan fĂ„r konfronteras med mĂ„nga olika kĂ€nslor och lĂ€mnar aldrig sjukskö-terskan oberörd. Syftet med denna studie var att beskriva sjuksköterskors upple-velse av palliativ omvĂ„rdnad pĂ„ en allmĂ€n vĂ„rdavdelning. Åtta vetenskapliga ar-tiklar analyserades med kvalitativ manifest innehĂ„llsanalys, som resulterade i sex kategorier: vĂ„rdmiljön Ă€r inte utformad för vĂ„rd vid livets slutskede, vilja ge en vĂ€rdig död, möta omöjliga krav ger skuldkĂ€nslor, olika grundvĂ€rderingar kollide-rar i teamarbetet, stöd frĂ„n kollegor Ă€r betydelsefullt och erfarenhet och mer kun-skap krĂ€vs. Kategorierna visade att sjuksköterskor upplevde svĂ„righeter nĂ€r de skulle vĂ€xla mellan palliativ omvĂ„rdnad och botande vĂ„rd pĂ„ en allmĂ€n vĂ„rdav-delning som inte var utformad för detta. De hade en vilja att ge en god omvĂ„rdnad men upplevde dilemman vilka var en kĂ€lla till konflikter mellan dem och lĂ€karna.

Orsaker och motivation att gÄ pÄ ett valt program ur ett elevperspektiv -en jÀmförelse mellan ett yrkesinriktat program och ett studieinriktat program.

Bakgrunden till vÄrt val av ÀmnesomrÄde har uppkommit eftersom vÄr uppfattning Àr att den undervisning som sker i vÀrdegrundsfrÄgor, mÄnga gÄnger fungerar i klassrummen, ÀndÄ uppstÄr konflikter av olika slag utanför klassrummet, till exempel pÄ skolgÄrden eller i korridorerna. Syftet Àr att, genom en kvalitativ studie, undersöka lÀrares uppfattningar av villkor för vÀrdegrundsarbetets betydelse för eleverna i skolans tidiga Är. I studien analyseras hur lÀrare förstÄr samspelet mellan Ä ena sidan undervisning i vÀrdefrÄgor och Ä andra sidan elevers tillÀmpning i deras praktik. Metoden baseras pÄ enskilda intervjuer med sex lÀrare som arbetar i skolans tidiga Är. I studien redogörs kortfattat för tre perspektiv pÄ lÀrande, vilka Àr tolkade ur respondenternas utsagor.

<- FöregÄende sida 53 NÀsta sida ->