Sök:

Sökresultat:

2005 Uppsatser om Samhällets insatser - Sida 16 av 134

HOTETS MAKT : -En kritisk diskursanalys av medierapportering om svenska insatser i Afghanistan

Studiens utgÄngspunkt var den makt som medier besitter i framstÀllningen av nyheter, det vill sÀga den symboliska makt som förmedlas genom sprÄket, bildar opinion, samt pÄverkar hur dess lÀsare uppfattar och formar sina bilder av verkligheten samt attityder gentemot den. Det övergripande syftet var att kritiskt granska medierapporteringen av svenska insatser i Afghanistan genom att söka svara pÄ följande frÄgor; Hur behovet av svenska insatser i Afghanistan framstÀlldes?, vilka diskurser som dominerade framstÀllningarna, definitionerna och beskrivningarna av Sverige/Svenskar och Afghanistan/Afghaner, samt vilka konsekvenser definitionerna fÄr för mÀnniskors attityder, förhÄllningssÀtt och sociala relationer. Uppsatsens teoretiska ram utgjordes av ett postkolonialt perspektiv samt medieteorier, och den metodologiska ansatsen av kritisk diskursanalys, vilken bidrog med verktyg som hjÀlpt oss att se bakom nyhetstexternas ord och dess innebörd. Diskurserna som framtrÀdde i analysen var; militÀr/sÀkerhetspolitisk, antiislamistisk/rasistisk, nationalistisk och globaliseringsdiskurser.

?Det Àr bara till att tuta och köra? - en kvalitativ studie om Socialjourens pÄverkan pÄ socialkontorens fortsatta handlÀggning, med utgÄngspunkt frÄn insatser gjorda av Socialjouren i barnavÄrdsÀrenden

Syftet med uppsatsen Àr att studera hur socialsekreterare vid socialkontoren i Göteborgs Stad uppfattar och förstÄr Socialjourens arbete, med utgÄngspunkt frÄn barnavÄrdsÀrenden som varit föremÄl för insats pÄ Socialjouren. FrÄgestÀllningarna innefattar hur socialsekreterarna uppfattar Socialjourens bedömningar, vilka konsekvenser Socialjourens insatser kan fÄ för socialsekreterarna i den fortsatta handlÀggningen samt vilken betydelse Socialjourens insats kan ha för socialsekreterarnas fortsatta relation med klienten. Studien Àr genomförd med hjÀlp av en kvalitativ metod dÀr fem kvalitativa intervjuer genomförts med totalt sju informanter. Alla informanter jobbar vid studiens genomförande pÄ en barn- och familjeenhet pÄ nÄgot av socialkontoren i Göteborg. Resultaten i studien visade att socialkontoren var nöjda med Socialjourens bedömningar och de uppfattade inte att Socialjourens insatser nÀr det gÀller barnavÄrdsÀrenden har nÄgra lÄngsiktiga konsekvenser, vare sig för den fortsatta handlÀggningen eller för den fortsatta relationen med klienterna.

?Det Àr inte nattsvart, men det Àr mörkblÄtt?- En kvalitativ studie kring vad hemlösa mÀnniskor vill utifrÄn sin livssituation

VÄr studie syftar till att undersöka vad hemlösa personer vill utifrÄn sin livssituation. Ambitionen Àr att lÄta hemlösa mÀnniskor fÄ berÀtta hur de uppfattar att eventuellt stöd och insatser bör utformas samt vilka eventuella krav samhÀllet bör kunna koppla till det som erbjuds. Vi hoppas att vi genom vÄr studie kan skapa en större förstÄelse hos professionella för och kring hemlösa personers livssituation, önskningar och behov. För att uppnÄ vÄrt syfte sÄ har vi utgÄtt frÄn frÄgestÀllningarna: Vad vill en hemlös mÀnniska utifrÄn sin livssituation? Hur anser han eller hon att eventuellt stöd eller insats bör utformas? Vilka krav anser den hemlöse personen att socialtjÀnsten samt andra aktörer har rÀtt att stÀlla i samband med givet stöd och insats? Vi har anvÀnt oss av en kvalitativ forskningsmetod i form av öppna intervjuer, dÄ vÄrt syfte varit att förstÄ en annan mÀnniskas livsvÀrld samt redogöra för individens syn pÄ densamma.Vi har tolkat vÄrt insamlade material utifrÄn en tematisk analys som framvuxit ur vÄr empiri och vÄra frÄgestÀllningar.

?Det ni gör ? gör ni för landet!? : En studie om barns och ungas insatser i Sverige under andra vÀrldskriget.

Syftet med denna uppsats Àr att ta reda pÄ om, och i sÄ fall hur synen pÄ barnen förÀndrades under andra vÀrldskriget samhÀllsomdaning. Syftet Àr ocksÄ att i uppsatsen beskriva de insatser som Sveriges unga gjorde under den kristid som andra vÀrldskriget vÄllade Sverige. Materialet ska sedan kunna anvÀndas till att bredda historieundervisningen pÄ omrÄdet: andra vÀrldskriget. FrÄgestÀllningarna för uppsatsen Àr de följande;1. a) Vilka sorters arbete utförde de svenska barnen och ungdomarna under andra vÀrldskriget?b) I vilken omfattning arbetade barnen och ungdomen?  2.

SmÄ barns matematik i sandlÄdan : Med fokus pÄ sortering, form och antal

SammanfattningLÀrares kompetens att genomföra kartlÀggningar som ger vÀgledning för fortsatta pedagogiska insatser Àr en avgörande faktor för att kunna förebygga, avhjÀlpa och lindra matematiksvÄrigheter (Lundberg & Sterner, 2009). Syftet med studien Àr att fÄ en bild av hur klasslÀrare för Ärskurserna 1-3 i VÀrmland gÄr tillvÀga nÀr de kartlÀgger och följer upp elever i matematiksvÄrigheter. Jag vill Àven veta om de har gemensamma rutiner inom kommunen och pÄ skolan. Metoden som jag anvÀnt för att samla in data Àr kvantitativ i form av en enkÀt som 71 klasslÀrare anstÀllda pÄ skolor i 15 av 16 VÀrmlÀndska kommuner har besvarat.Studiens resultat visar att 90 % av klasslÀrarna anvÀnder lÀromedelsdiagnoser för att följa upp elevernas matematikutveckling. HÀlften av klasslÀrarna uppger att resultaten leder till individuella pedagogiska insatser för eleverna medan nÀstan lika mÄnga svara att resultaten inte pÄverkar undervisningen.

Sjuksköterskans insatser för medvetenhet om smittspridning av HIV/AIDS

HIV/AIDS Àr en av de största epidemierna i modern tid. Sedan sjukdomen upptÀcktes för 27 Är sedan har den orsakat 25 miljoner mÀnniskors död. Personer med kunskap om HIV-smittvÀgar, preventiva ÄtgÀrder samt utvecklad sjÀlvförmÄga har ofta högre medvetenhet om risker. Syftet med denna studie var att beskriva sjuksköterskans insatser för att förÀndra individers medvetenhet om smittspridning av HIV/AIDS. Metoden som anvÀndes var en litteraturstudie.

Stöd till barn/ungdomar vars förÀldrar Àr i oförsonlig konflikt : Fem unga vuxnas upplevelser och erfarenheter av stöd de fÄtt och stöd de saknat

Uppsatsen bygger pÄ fem intervjuer med nu vuxna personer om deras upplevelser av att vÀxa upp med förÀldrar i oförsonlig konflikt. KÀrnan i frÄgorna har varit hur de bemÀstrat sin situation, vilka som stöttade dem samt vilket stöd de önskade, att de hade fÄtt. Teoretiska utgÄngspunkter Àr Bowlbys m.fl. anknytningsteori och sjÀlvutvecklingen enl. Stern.

Upplevelser av specialpedagogik : TvÄ pojkars livsberÀttelser om skolan

Uppsatsens syfte Àr att med hjÀlp av livsberÀttelser fÄ en inblick i elevers upplevelser av specialpedagogiska insatser. Metoden Àr en livshistorieansats med tyngdpunkt pÄ elevers syn pÄ sin skolsituation och lÀrande, i relation till miljö och grupptillhörighet. Studiens teoretiska hÄllning har ett socialkonstruktionistiskt perspektiv, vilket innebÀr att verkligheten, kunskap och lÀrande skapas i social samverkan.Arbetet bygger pÄ en empirisk studie av tvÄ elevers berÀttelser om sin skoltid. Eleverna gÄr bÄda i Ärskurs sju och har under sin skoltid haft olika former av specialpedagogiskt stöd. Studien gör en forskningsanknytning bland annat inom omrÄdena: en skola för alla, elevers upplevelser, pedagogers roll och förÀldrars syn.

Meningen om förÀldrainflytande i förskolan : En intervjustudie bland nÄgra pedagoger

Organisationer gör ofta stora investeringar i sina anstÀllda. Att de frivilligt vÀljer att sÀga upp sig orsakar dÀrför stora kostnader. Kunskap om vad som pÄverkar intention till uppsÀgning kan möjliggöra riktade insatser för att förhindra uppsÀgningar. Med syftet att undersöka vad som kan pÄverka intention till uppsÀgning skickades enkÀter ut till anstÀllda inom ett redovisningsföretag i Sverige under 2008 och 2009. Till studien kunde 403 personers svar anvÀndas.

En skola för samhÀllet eller individen? : Valfrihetsreformen ur ett samhÀlls-, individ- ochmarknadsperspektiv

Organisationer gör ofta stora investeringar i sina anstÀllda. Att de frivilligt vÀljer att sÀga upp sig orsakar dÀrför stora kostnader. Kunskap om vad som pÄverkar intention till uppsÀgning kan möjliggöra riktade insatser för att förhindra uppsÀgningar. Med syftet att undersöka vad som kan pÄverka intention till uppsÀgning skickades enkÀter ut till anstÀllda inom ett redovisningsföretag i Sverige under 2008 och 2009. Till studien kunde 403 personers svar anvÀndas.

Är du myndig sĂ„ Ă€r du : En kvalitativ studie om insatser för ensamkommande barn.

This is a qualitative study about unaccompanied refugee?s support that they can get from Social Services and Migration Board. It?s a survey that is made in SkellefteÄ Kommun by interviewing four professional workers, two at the Social Services and two at the Migration Board. The questions in this study deals with the social support and how age may affect this support.

Svenska tjÀnstemÀns uppfattning om organisatoriska stressförebyggande strategier : En kvalitativ studie

Psykosocial ohÀlsa Àr en av de största orsakerna till sjukfrÄnvaro bland tjÀnstemÀn. FÄ studier syftar till att undersöka förebyggande aktiviteter för stress pÄ organisationsnivÄ. Europeiska arbetsmiljöbyrÄn, EU-OSHA, erbjuder rÄd för att pÄ företag förebygga stress. Syftet med detta examensarbete var att beskriva hur tjÀnstemÀn upplevde EU-OSHA:s rÄd för organisatoriska stressförebyggande insatser. Undersökningen sökte svar pÄ om rÄden upplevdes genomförbara, om det fanns hinder som försvÄrade genomförandet och vilka förutsÀttningar som krÀvdes.

Förskolan möter museet : en studie av museum som pedagogisk resurs i förskolan

Organisationer gör ofta stora investeringar i sina anstÀllda. Att de frivilligt vÀljer att sÀga upp sig orsakar dÀrför stora kostnader. Kunskap om vad som pÄverkar intention till uppsÀgning kan möjliggöra riktade insatser för att förhindra uppsÀgningar. Med syftet att undersöka vad som kan pÄverka intention till uppsÀgning skickades enkÀter ut till anstÀllda inom ett redovisningsföretag i Sverige under 2008 och 2009. Till studien kunde 403 personers svar anvÀndas.

Allt du behöver Àr motivation? : En kvalitativ studie av lÀrares uppfattningar om framgÄngsfaktorer för andrasprÄkselever i samhÀllskunskap pÄ gymnasiet.

Syftet med denna studie Àr att belysa samhÀllskunskapslÀrares uppfattningar om andrasprÄkselevers framgÄng i samhÀllskunskapsÀmnet pÄ gymnasiet. Studien kartlÀgger vilka faktorer som Àr avgörande för framgÄng och hinder för framgÄng, samt vilka insatser som skolor gör för att hjÀlpa andrasprÄkselever att bli framgÄngsrika i samhÀllskunskap. Data framtas i form av samtalsintervjuer med fyra samhÀllskunskapslÀrare pÄ tre gymnasieskolor. De faktorer som pÄvisade bÄde framgÄng och hinder var motivation och sprÄkbehÀrskning. LÀrarna menade att motivation var en nödvÀndig ingrediens för att överkomma mÄnga av de hinder som kunde förekomma.

Samisk fr?nvaro i religionskunskap. En kritisk diskursanalys av l?romedel med postkolonialt perspektiv

Samer m?ter dagligen f?rdomar och okunskap vilket ?r n?got som kan f?rebyggas om samh?llet och skolan inkluderar kunskap om dem och f?rmedlar samiska perspektiv i undervisningen. Denna studie vill med en postkolonial teori och en diskursanalys utifr?n Foucault och Denscombe unders?ka om och hur olika l?romedel f?r ?mnet religionskunskap behandlar samisk religion. Syftet med studien ?r ocks? att unders?ka om koloniala m?nster kan urskiljas i l?romedel f?r religionskunskap och hur f?ruts?ttningarna ser ut f?r l?rare att undervisa om samisk religion.

<- FöregÄende sida 16 NÀsta sida ->