Sök:

Sökresultat:

3453 Uppsatser om Riktlinjer för nutrition - Sida 2 av 231

Nyutexaminerade anestesisjuksköterskors upplevelser av att vara nya på jobbet

Bakgrund:Patienter inlagda på sjukhus behöver näringstillförsel för att kunna återhämta sig. Enteral nutrition är troligen att föredra framför parenteral nutrition, och bör sättas in så tidigt som möjligt. Enteral nutrition kan administreras på olika sätt. Den kan ges intermittent och innehålla nattvila, eller ges kontinuerligt för att undvika plötsliga sänkningar i blodsockernivåer. En oönskad komplikation är lösa avföringar hos patienten.

Får patienten sina kalorier? : Utvärdering av flödesschema för enteral nutrition på en neurokirurgisk intensivvårdsavdelning

Kritiskt sjuka patienter riskerar att utveckla malnutrition och ska erhålla nutritionsstöd i form av enteral nutrition (EN) och parenteral nutrition (PN). Trots att flödesscheman för EN används på många intensivvårdsavdelningar får patienter sällan 100 % av ordinerat kaloribehov. Syftet med denna studie var att utvärdera införandet av flödesschema för enteral nutrition på en neurokirurgisk intensivvårdsavdelning (NIVA). Som metod valdes en retrospektiv, kvantitativ studie. En granskning av journaldata från förgruppen (n =28), fem månader innan införandet av flödesschemat och data ifrån eftergruppen (n =20), fem månader efter införandet av flödesschemat har gjorts.

Nutritionens betydelse för akut traumatiskt hjärnskadade patienter

The aim of the literature review was to illuminate the importance of nutritional management to patients who have sustained a traumatic brain injury (TBI) and describe nurses responsibility and meaningful function in the nutritional support. TBI patients tend to be associated with hypermetabolism and hypercatabolism, resulting in negative nitrogen balances. The results reveal increased energy expenditure and assessments of needs energy requirements at the TBI patients. This study determining the route of feeding: enteral versus parenteral nutrition. Furthermore describes complications associated with enteral feeding.

Nutritionens och smärtans påverkan på välbefinnandet vid Reumatoid Artrit

Rheumatoid arthritis (RA) is an autoimmune disease, which affects mostly women. RA is also a chronic disease and the treatment is focused on moderating the immunological process. RA-patients experience daily pain which affect their prosperity. The aim of this literature study is to illuminate some factors that influence the well-being of patients with RA. The factors that have been studied are pain, nutrition and need of knowledge about nutrition.

Sjuksköterskans förmåga att uppmärksamma och åtgärda malnutrition hos äldre

Det är sjuksköterskans ansvarsområde att uppmärksamma, förebygga och behandla malnutrition. Ädelreformen, där ansvaret för äldre vårdtagare har flyttats från landstingsnivå till kommunnivå, har bland annat inneburit att tillgången till sjuksköterskor i hemsjukvården är liten i förhållande till antal vårdtagare. Detta tillsammans med låg kunskapsnivå om nutrition hos omvårdnadspersonalen om nutrition samtidigt med stor vårdtyngd, har lett till att brister i omvårdnaden inom nutrition kan fortgå en längre tid innan de uppdagas. Syftet var att undersöka sjuksköterskans förmåga att uppmärksamma och åtgärda malnutrition hos äldre vårdtagare inom hemsjukvården och särskilt boende. En litteraturstudie med 20 vetenskapliga artiklar utfördes.

Vad ska vi dricka idag?

Background The usage of Nutrition supplement in the elderly care is commonly occurring and plays an important role in the intake of nutrition for the elderly. The usage of nutrition supplement is to reduce malnutrition within elderly care. For the elderly it is crucial to keep a healthy diet and to never lose weight. The loss of weight can be very dangerous it could even be fatal for the aged and should therefore be avoided. To have a diet that is rich in energy such as enriched meals prevents the elderly from receiving a shortage of calories since the diet is rich in fat, protein and thus also rich in energy.

IBS-patienters upplevelse av låg FODMAP-kosten

IBS patients experiences of eating the low FODMAP-dietIrritable bowel syndrome (IBS) is a common, functional gastrointestinal tract disorder. The disease is benign but may cause much suffering for the individual. The treatments available are used to relieve symptoms. One nutrition therapy is to exclude fermentable oligo-, di-, monosaccharide and polyols, so callde FODMAPS, from the diet. This diet is proven successful and even significantly better than the standard nutrition advice for IBS.

Behandling med enteral nutrition ? patientens upplevelser

Behandling med enteral nutrition erbjuds de patienter som har tugg- och sväljsvårigheter främst av neurologiska orsaker. Behandling kan därför ske med nasogastrisk eller gastrostomisk sond. Gastrostomisk sond väljs då behandlingen planeras vara ett långvarigt alternativ. Forskning visar att enteral nutrition medför ökat oberoende och lättnad över att inte behöva vara orolig över sitt näringsintag. Sociala tillfällen som inkluderar mat och dryck upplevs dock som svåra.

Kan total enteral nutrition ersätta steroidbehandling vid pediatrisk Morbus Crohn?

Sahlgrenska Academyat University of GothenburgDepartment of internal medicine and clinical nutritionAbstractTitle: Can exclusive enteral nutrition replace steroid treatment in pediatric Morbus Crohn?Author: Hanna Rymark Lehnér and Josephine PetterssonSupervisor: Mette AxelsenExaminer: Anna WinkvistProgramme: Dietician study programme, 180/240 ECTSType of paper: Examination paper, 15 hpDate: May 23, 2012Background: Morbus Crohn is a chronic inflammatory bowel disease which periodically causes great suffering for the patient. There is solid scientific evidence that treatment with steroids effectively induces and preserves remission. However, side effects are many and a great risk for stunted growth and skeletal development exists in children. A widespread view is that exclusive enteral nutrition is as effective as steroids in pediatric Crohn´s.

Äta bör man? Kost, sömn och motions inverkan på elevers vakenhet i skolan

I detta arbete undersöker jag om kost, sömn och motion påverkar elevers vakenhet i skolan. Litteraturgenomgången behandlar aktuella rön kring näringslära, sömn, motion, riktlinjer för skolmat och skolfrukostförsök. Även Linköpings kommuns roll i skolmatfrågan behandlas. I en enkätundersökning bland 35 sjätteklassare kartläggs deras mat, sömn och motionsvanor under fyra dagar. Resultatet behandlas i en enkätanalys, där det framgår att kost och motion kan påverka elevernas vakenhet i skolan.

Mat för äldre på särskilt boende

The purpose of this thesis is to examine how the elderly people experience the food on a sheltered accommodation. We will examine nutrition in the food and if the elderly people have an influence on food they gets everyday. The aim of this study was to examine older persons? everyday experiences of food within the context of homes for the elderly. More specifically, nutrition and the personal experiences of influence concerning choice of food were examined.

Arbetssätt och ätande vid ett kommunalt äldreboende

According to The National Board of Health and Welfare, about 200 000 elderly persons get some help or support with eating or nutrition problems. This was approximately 2 percent of the population. Older people in sheltered accommodation in community care were not able to manage their own nutrition. The older people were dependent on the food that was offered to them, when and how the food was served. This was a specific responsibility for the nursing staff.

Nutritions betydelse för förbyggande av trycksår hos patienter över 65 år med genomgången höftfraktur

Trycksår är en komplikation hos patienter med höftfraktur som ofta tillskrivs sängläge men som kan uppstå vid olika långvariga inaktivitet och belastningstillstånd. Syftet med denna litteraturstudie var att undersöka eventuellt sambandet mellan nutrition och förebyggandet av trycksår hos patienter över 65 år med genomgången höftfraktur. En systematisk databassökning har skett i Pubmed och Cinahl. Denna studie genomfördes för att söka relevanta vetenskapliga artiklar och sju artiklar selekterades. Författarna fann att olika näringsämnen framförallt serumalbumin, arginin, zink, vitamin C kan påverka sårläkningsprocessen.

Inställning till nutritionsomvårdnad hos sjuksköterskor

SammanfattningBakgrund: Nutrition är viktigt i alla människors liv. Sjukdom påverkar individens närings- och energibehov. Malnutrition ger negativa följder för individens återhämtning vid sjukdom. Upp till hälften av patienterna på svenska sjukhus lider av malnutrition eller har för litet nutritionsintag i förhållande till näringsbehovet. Sjuksköterskan har i sin profession omvårdnadsansvaret över patientens nutrition och ska arbeta utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet.Syfte: Syftet var att beskriva sjuksköterskors inställning till nutritionsomvårdnad.Metod: En litteraturstudie med systematisk sökning och deskriptiv design har genomförts.Resultat: Osäkerhet fanns hos sjuksköterskor angående ansvaret, men de angav en positiv inställning till bedömning av patienternas nutritionsstatus.

Nutrition and health claim labelling of food: Understanding the unique relationship between consumers, companies and legal instruments involved

Problem formulation: Recent results from the European Food Information Council?s consumer research on nutrition information and food labelling revealed that most consumers have little understanding of the nutrition information found on food products, feel that there is little authority regulating these matters and wish for a more trusted source of information and regulation and lastly it was found that consumers accept their limitations and have little motivation to even read or learn about nutrition information. Thus what are the reactions of the various legal authorities to this problem? How are food retailers and producers responding to the needs of the consumer? How are consumers then reacting to these two players in the industry and the changes they are making?Purpose: The purpose of this research is to gain new perspective and a better understanding of relationship between consumers, companies and legal instruments in relation to nutrition and health claim labelling of food products. Method: The nature of this multi-disciplinary research has led to the study of all three areas, business administration (containing consumer behaviour) and business law, which are contained in this paper.

<- Föregående sida 2 Nästa sida ->