Sök:

Sökresultat:

3 Uppsatser om Returfiberrejekt - Sida 1 av 1

Rejekthantering vid Smurfit Kappa Kraftliner Piteå

Smurfit Kappa Kraftliner är Europas största kraftlinerbruk och ligger beläget i centrala Piteå. Den 21 april 2005 upphandlades en ny biobränslepanna som möjliggör förbränning av eget spillmaterial såsom bark, spån, bioslam och Returfiberrejekt. Returfiberrejekt är en restprodukt bestående av 50% massa och 50% plast samt metallföroreningar. Den aluminiumhalt som idag råder i Returfiberrejektet uppgår till 0,225% av torrsubstans, ett värde som enligt pannleverantörerna inte får överstiga 0,05%. För att möjliggöra en förbränning av Returfiberrejektet krävs det att aluminiumhalten reduceras.

Korrosion i biomassapanna

Examensarbetet genomfördes vid Luleå Tekniska Universitet på avdelningen för Materialteknik åt Kappa Kraftliner i Piteå. Ur den nyproducerade pappersmassan urskiljs ett Returfiberrejekt som vid förbränning orsakar korrosion på biomassapannans överhettartuber. Detta är bakgrunden till examensarbetet. På överhettartuberna sker beläggningsbildning genom överbäring eller kondensation av korrosiva ämnen i rökgaserna från eldstaden. De korrosiva ämnena i beläggningen utgörs främst av alkaliklorider, där Returfiberrejektet bidrar med höga halter av klor som bildar klorider.

Energianalys av ett pappersbruk med förbättringsförslag

Denna rapport beskriver energianvändningen vid massa- och pappersbruket SCA Packaging Obbola AB för 2008. För att komma fram till resultat har krävts ett omfattande arbete med att klargöra produktionsprocessen ur ett energiperspektiv. Fabriker av den här typen kan synas vara likartade, i och med att de tar in ved som råvara och tillverkar papper. På grund av specifika förutsättningar och lokala lösningar på processproblem så krävs dock ett gediget undersökande arbete för att förstå processen. En stor del av insamlandet av information har bestått i att undersöka interna dokument samt att genomföra informella intervjuer.