Sök:

Sökresultat:

5584 Uppsatser om Religiös undervisning - Sida 36 av 373

LÀroplan för en ohÄllbar framtid? : En studie för att synliggöra förekomsten av hÄllbar utveckling i Lpo94 och Lgr11 samt den innehÄllsliga utvecklingen dem emellan

Studien syftar till att undersöka förekomsten av hÄllbar utveckling i Lpo94, dÄ vi utifrÄn vÄra erfarenheter inom skolan inte har sett nÄgon undervisning för hÄllbar utveckling bedrivas. Ytterligare en anledning till att undersöka förekomsten Àr dÄ Sverige ingÄr i flera internationella överenskommelser dÀr det framkommer att undervisning för hÄllbar utveckling ska vara prioriterat. DÄ en ny lÀroplan, Lgr11, trÀder i kraft 1juli 2011 undersöktes Àven förekomsten av hÄllbar utveckling dÀri, dÄ studien syftar till att undersöka huruvida det skett förÀndringar till fördel för undervisning för hÄllbar utveckling i Lgr11 i förhÄllande till Lpo94. Vid analysen av lÀroplanerna anvÀndes en metodtriangulering, i form av innehÄllsanalyser, textanalyser samt komparativa analyser. Inför analyserna faststÀlldes nÄgra kriterier som utgick frÄn innebörden av hÄllbar utveckling, vilka hela studien sedan kom att bygga pÄ.

KlasslÀraren och bokstavsbarnen. Hur klasslÀraren kan underlÀtta inlÀrningen för barn med DAMP och ADHD

Jag har valt att nÀrmare studera vad klasslÀraren kan göra för att underlÀtta inlÀrningen hos elever med diagnoserna ADHD eller DAMP. Mina frÄgestÀllningar gick ut pÄ vad man kan göra för dessa elever nÀr det gÀller undervisning, klassrumsmiljö och underlÀtta samspelet med elever utan dessa diagnoser. Dessutom var jag intresserad av hur förÀndringarna i undervisning och klassrumsmiljö pÄverkar övriga elever. DÀrför har jag studerat litteratur om detta och gjort intervjuer med dels tvÄ speciallÀrare och dels tvÄ klasslÀrare. Sedan har jag sammanstÀllt intervjuerna och jÀmfört dem med varandra och med litteraturen.

Ett vidgat klassrum - om lÀrande ute och inne : En jÀmförelse mellan olika pedagogers syn pÄ inom - och utomhusundervisning

Syfte med studien Àr att öka kunskapen om undervisning utomhus för att variera klassrumsundervisning och integrera undervisning utomhus till en helhet. Ett strategiskt urval gjordes dÀr intervjufrÄgor stÀlldes till pedagoger. Likheter och skillnader jÀmfördes mellan pedagoger som arbetar efter FriluftsfrÀmjandets pedagogiska idé ?I Ur och skur? och pedagoger som arbetar utan naturinriktning. I bakgrunden redogörs för hur elevaktiva metoder kan vara ett sÀtt för utom- och inomhusundervisning dÀr inga tydliga grÀnser finns.

Undervisning i ett mÄngkulturellt samhÀlle : - En studie om undervisning i Islam i Religionskunskap Specialisering

Uppsatsen Àmnar att undersöka vad man bör behandla om Islam i Religionskunskap Specialisering som Àr en kurs i den nya gymnasieskolan. Den Àmnar ocksÄ att undersöka hur man bör behandla Islam i Religionskunskap Specialisering samt varför man bör vÀlja visst faktastoff om Islam i Religionskunskap Specialisering och varför man bör fokusera pÄ att anvÀnda vissa metoder framför andra. Denna undersökning Àr gjord med hjÀlp av ett litteraturstudium.Studien pekar mot att man bör anvÀnda sig av sociala medier för att undervisa om Islam i Religionskunskap Specialisering samt att det Àr av stor vikt att man individualiserar undervisningen i Religionskunskap Specialisering..

Vilken undervisning kan frÀmja intresset för biologi?

Denna studie syftar till att belysa vilka arbetssÀtt som kan öka elevers intresse för Àmnet biologi. Vi menar att en undervisning som prÀglas av laborativa inslag frÀmjar elevers intresse för biologi. Vidare tror vi att gruppuppgifter, diskussioner samt utomhusundervisning, sÄ som exkursioner, kan leda till att frÀmja intresset hos eleverna. BÄde elev- och lÀrarenkÀt har anvÀnts i studien, som har riktat sig till 98 elever i Ärskurs 8 och 9 samt klassens undervisande biologilÀrare. VÄra resultat visar att drygt 70 % av eleverna finner Àmnet intressant och 80 % upplever Àmnet som viktigt.

Vad Àr det jag hör? : Fallstudie av kommunikationsutveckling hos elever med utvecklingsstörning som anvÀnder cochleaimplantat

Syftet med studien har varit att undersöka om en för skolan ny undervisningsform i Àmnet kommunikation gett nÄgon utveckling av tolkning eller reaktion pÄ ljud och tal hos elever med cochleaimplantat. Skolan Àr en nationell statlig specialskola för elever med dövhet, hörselnedsÀttning och utvecklingstörning i kombination. Studien har genom en kartlÀggning försökt pÄvisa om nÄgon utveckling har skett inom en tidsperiod av sex till Ätta veckor. Detta har skett genom att göra en fallstudie av tvÄ elever i tvÄ olika klasser pÄ skolan. KartlÀggningen har skett genom enkÀtsvar och intervjuer av förÀldrar, klasslÀrare, talpedagog och hörselingenjör. I uppsatsens teoretiska utgÄngspunkter ingÄr hur ett CI implantat fungerar och hörselnedsÀttningens betydelse.

SprÄkutvecklande arbetssÀtt med flersprÄkiga elever

Syftet med denna studie har varit att undersöka hur lÀrare och pedagoger arbetar med sprÄkutveckling och med flersprÄkiga elever pÄ en mÄngkulturell grundskola. Genom en kvalitativ studie i form av intervjuer ville vi fÄ djupare kunskaper om hur en god sprÄkutvecklande undervisning bedrivs. VÄra vÀgledande frÄgor var vilka insatser skolan gör för att frÀmja sprÄkutvecklingen samt vilka arbetssÀtt och metoder som anvÀnds. VÄr slutsats Àr att en sprÄkutvecklande undervisning krÀver att eleven Àr i fokus och att undervisningen bör anpassas efter varje enskild individ i varierade former. Grundprincipen Àr att anvÀnda sprÄket sÄ mycket som möjligt, enligt informanterna mÄste eleven stÀndigt fÄ tala sprÄket för att utveckla det och vara aktiv i allt lÀrande..

Estetik, sprÄk och kommunikation : Beröringsytor mellan skolÀmnena svenska och bild

Syftet med det hÀr examensarbetet Àr att undersöka beröringsytor mellan skolÀmnena svenska och bild och att lyfta fram aspekter av Àmnena som stÀrker och kompletterar varandra. Jag har utgÄtt ifrÄn tesen att man kan se pÄ svenskÀmnet som ett ?praktiskt-estetiskt? Àmne och bildÀmnet som ett kommunikativt sprÄkÀmne. Hur kan man utifrÄn det arbeta Àmnesintegrerat med Àmnena svenska och bild? Hur kan den undervisningen förstÄs i förhÄllande till estetiska lÀrprocesser? Sex lÀrare, tre svensklÀrare och tre bildlÀrare, intervjuas om deras tankar om dessa begrepp och aspekter av Àmnena och de fÄr berÀtta om hur de arbetar med dem i sin undervisning..

Gymnasieelevers alkoholbeteenden och attityder till alkohol samt ANDT-undervisning

Detta Àr en kvantitativ studie som mÀter svenska gymnasieelevers alkoholbeteende, attityder till alkohol och skolans ANDT-undervisning, samt om samband mellan dessa existerar. Urvalet bestÄr av 101 gymnasieelever frÄn fem klasser i Ärskurs ett frÄn en skola Uppsala. All data har samlats in via enkÀter som fylldes i av respondenterna under skoltid. Bearbetning och analys av data skedde i programmet SPSS och Statistica. Intressanta fynd visar bland annat att det inte finns nÄgra skillnader mellan könen i alkoholbeteende och att konsumtionen av alkohol korrelerar med Älder vid alkoholdebuten.

LÀrstilar i den pedagogiska planeringen : -Har lÀrstilar betydelse för elevers lÀrande?

AbstractDen hÀr studien handlar om lÀrstilar. LÀrstilar Àr en pedagogisk teori om hur en individ tar till sig nytt och svÄrt material. Varje individ har sitt unika sÀtt att ta in, bearbeta och minnas det de lÀr sig. LÀrstilar bygger pÄ individens starka sidor, pÄ vad de kan och vad de Àr bra pÄ. Jag har utgÄtt frÄn Dunns lÀrstilsmodell och fokuserat pÄ de fyra sinnespreferenserna; auditiv, visuell, taktil och kinestetisk.

Matematik i konstruktivistisk anda

Vi har undersökt hur konstruktivistiska tankar synliggörs i styrdokumenten och i arbetssÀttet Matematik pÄ talets grund (MTG) samt i nÄgra matematiklÀrares klassrum. De metoder vi anvÀnt oss av för att fÄ svar pÄ vÄrt syfte och frÄgestÀllningar Àr komparativ textanalys och kvalitativa intervjuer. VÄrt resultat visar att i styrdokumenten syns konstruktivistiska tankar om kunskap och lÀrande tydligt. Vi kan ocksÄ konstatera att MTG Àr ett konstruktivistiskt arbetssÀtt. NÀr det gÀller konstruktivismen i klassrummet, sÄ visade vÄr undersökning att bl.a. tidsbrist och kollegors instÀllning försvÄrar den nyexaminerade matematiklÀrarens ambitioner att arbeta konstruktivistiskt.

HÀlsa för ett eget vÀlbefinnande : En fallstudie om en skolas arbete kring hÀlsobegreppet, samt elevernas uppfattningar kring deras kost- och motionsvanor

Det hÀr examensarbetet inriktar sig pÄ ett aktuellt Àmne i dagens samhÀlle, nÀmligen hÀlsa. Syftet med studien Àr att ta reda pÄ hur en vald högstadieskolas undervisning kring hÀlsa ser ut och vilka förutsÀttningar som finns frÄn skolan. Elevernas kost- och motionsvanor kommer Àven att undersökas. FrÄgestÀllningarna som utgÄs frÄn i studien Àr "hur sker skolans undervisning kring hÀlsa, och vilka förutsÀttningar frÄn skolan finns?" och "hur uppfattar eleverna sina kost- och motionsvanor? Resultatet diskuteras utifrÄn det valda perspektivet som Àr hÀlsokorset.

SÄngens roll i förskolan : En studie i hur förskollÀrare pÄ smÄbarns- resp. storbarnsavdelningar anvÀnder sÄng som undervisningsmetod.

Examensarbetets syfte var att belysa förskollÀrares anvÀndning samt motiv för val av sÄnger i sin undervisning ur ett pragmatiskt perspektiv. UtifrÄn syftet tog vi reda pÄ vilka typer av sÄnger förskollÀrare valde att sjunga i sin undervisning samt motiven bakom valet. Vi undersökte Àven vilka Àmnen och arbetssÀtt förskollÀrarna valde att integrera sÄngen i. Teoretisk utgÄngspunkt var pragmatismen dÀr handlingarnas vÀrde styrs av konsekvensen hos den utförda handlingen. Deweys Learning by doing Àr ett uttryck som de flesta har hört och som Àr ett tydligt exempel pÄ pragmatismens mening.

Skrivpedagogiska diskurser : En textanalys av styrdokument i grundskolan

De tankar som finns bakom planering och genomförande av skrivundervisningen i grundskolan pÄverkas av de förhÄllningssÀtt som den beslutsfattande lÀraren har till sin undervisning. Att se pÄ sprÄk och skrivande utfrÄn olika perspektiv ger olika resultat. Denna studies syfte Àr att identifiera de skrivpedagogiska synsÀtt som avspeglas i styrdokumenten för grundskolan. Undersökningen ut­fördes genom en omfattande dokumentanalys dÀr synsÀtten identifierades med inriktning pÄ sprÄk, skrivande, skrivinlÀrning, skriv­undervisning och bedömning av skrivande. UtgÄngspunkten för analysen Àr fem diskurser om skrivpedagogiska synsÀtt; fÀrdighets­diskursen, kreativitetsdiskursen, processdiskursen, genrediskursen och social­praktik­diskursen.

Elevinflytande och delaktighet : En studie om lÄgstadieelevers möjligheter att pÄverka sin undervisning

Denna studie syftade till att undersöka hur elevinflytande och delaktighet kan ta siguttryck i en lÄgstadieklass. För studien observerades under en dag bÄde lÀrare ochelever i en Ärskurs 2 pÄ en skola i Mellansverige. Observationen fokuserade pÄ vilkatyper av frÄgor som stÀlldes, vilka beslut som fattades, samt pÄ hur interaktionen sÄgut mellan de deltagande. Observationen visade att elevernas inflytande iundervisningen inte enbart berodde pÄ lÀraren, som vi tidigare tÀnkt, utan att Àveneleverna hade ett stort ansvar för att fÄ inflytande och bli delaktiga.Med detta arbete önskar vi kunna ge en bild av hur det kan se ut i praktiken genom attobservera hur lÀrare och elever interagerar med varandra..

<- FöregÄende sida 36 NÀsta sida ->