Sök:

Sökresultat:

8 Uppsatser om RULA - Sida 1 av 1

Ergonomisk utvärdering av NAFC- linorna: Med konceptförslag och genomförda delåtgärder

This paper presents the result of a master thesis project at 30 Hp, master of industrial engineering at Luleå University of Technology. The project was performed during 20 weeks, spring 2014, in collaboration with ABB Control Products in Västerås. The aim of the project was to evaluate two half-automated assembly lines for a new generation of contactors, the NAFC assembly lines (New AF Conductor). The aim and purpose of the project was achieved by answering the following questions:? How are the ergonomic working conditions at the NAFC assembly lines during spring 2014?? Which areas at NAFC assembly lines can be improved for the work environment?? How can the ergonomic work conditions improve at the NAFC assembly lines?Literature reviews were performed from earlier research papers and articles of the ergonomic, musculoskeletal and work environment subject, from where a number of chosen methods and tools were used to perform the ergonomic evaluation.

Förbättring av arbetsmiljön vid kärntillverkningen på Cogent
Surahammars bruk AB

Målet med examensarbetet var att ta fram förslag på hur arbetsplatserna vid kärntillverkningen, på Cogent Surahammars bruk AB, skulle kunna byggas om för att på lång sikt säkerställa hög säkerhet och bra arbetsmiljö för operatörerna. Flera av de anställda har drabbats av värk i axlar och handleder och är i behov av rehabilitering på grund av brister i arbetsmiljön vid stationen. Arbetsuppgiften vid kärntillverkningen är att kapa elektroplåt i olika format för att sedan montera ihop dem till transformatorkärnor. Elektroplåten har speciella magnetiska egenskaper som gör att förlusterna i transformatorn blir väldigt låga. För att få en tydlig bild av de kritiska arbetsmomenten på arbetsplatsen utfördes osystematiska och deltagande observationer.

Ergonomi ur ett hälsoperspektiv - En studie genomförd på en processindustri i södra Sverige

Syftet med detta arbete är att undersöka ergonomins och hälsans förutsättningar på en processindustri i Sverige samt att ta fram förslag på förbättringar och ett träningsprogram för personalen på industrin. För att minska risken för belastningsskador är det viktigt att individen arbetar med ergonomiska arbetsställningar. Om arbetsgivaren förser arbetstagaren med så goda förutsättningar som möjligt att tillämpa ergonomiska arbetsställningar samt erbjuda friskvård kan kostnaderna för sjukfrånvaro sänkas betydligt. Metoder som använts är kortare observationer följt av de ergonomiska uträkningarna OWAS och RULA. En interventionsgrupp inom produktionen fick besvara en enkät, som även fylldes i av en kontrollgrupp som bestod av administrationspersonal (kontorspersonal).

Förbättring av arbetsmiljön vid tryckpress 3616 på Tetra Pak
Packaging Material i Lund

Examensarbetets mål var att ta fram relevanta åtgärder med tillhörande kostnader för att förbättra arbetsmiljön för operatörerna vid tryckpress 3616, som är den äldsta av tre tryckpressar på Tetra Pak Packaging Material i Lund. Arbetet initierades av att företaget noterat ett ökat antal sjukskrivningar för problem i rygg, axlar och nacke hos operatörerna på tryckpress 3616 jämfört med övriga tryckpressar. Arbetet resulterade i att totalt nitton lösningar togs fram för att förbättra den fysiska arbetsmiljön och några områden inom den psykiska arbetsmiljön kommenterades. I arbetet med lösningar var personer från flera delar inom företaget delaktiga och för inspiration gjordes benchmarking på tre tryckerier. Lösningarna som berör den fysiska arbetsmiljön delades in i tre investeringssteg, dessa steg samt nuläget värderades mot kravspecifikationen.

Verktygshantering: verktygsställarplats MultiTask-cell

MARIA HEDIN, CIVILINGENJÖRSPROGRAMMET, Ergonomisk design och produktion MARIA MARKLUND, TEKNOLOGIE MAGISTEREXAMEN, Industriell design Examensarbetet har utförts inom programmen Industriell design samt Ergonomisk design och produktion vid Luleå tekniska universitet under en period av 20 veckor i oktober 2006 till februari 2007. Uppgiften var att utveckla koncept för ett lyfthjälpmedel till den MultiTask-cell (MTC) som nyligen installerats i Volvo Aeros produktion i Trollhättan. Cellen består av fem MultiTask-maskiner vilket innebär att varje maskin kan utföra alla nödvändiga operationer (borrning, svarvning, fräsning etc.). I maskinerna bearbetas detaljer till flygmotorer med hjälp av verktyg som till största delen hanteras av industrirobotar. När den bearbetande delen på verktygen ska bytas sker däremot hanteringen manuellt av operatörerna. I MTC:n finns ett område speciellt avsett för byte av den bearbetande delen på verktyg, även kallat ställning av verktyg.

Utveckling av produktionscell för märkning och montering av handsågar vid SNA Europe i Bollnäs

Detta examensarbete har utförts på SNA Europe i Bollnäs där en ny produktionscell för märkning, montering och paketering av handsågar planeras. Den främsta anledningen till uppkomsten av detta projekt är arbetsrelaterade problem orsakade av manuellt arbete vilket ger värk och besvär i skuldror, rygg och nacke hos operatörerna. Ett annan skäl är märkmaskinen, som med stigande antal stillestånd och ett växande behov av underhåll och reparationer, snart behöver bytas ut. Målet med arbetet var att ta fram ett förslag på en kostnadseffektiv halvautomatisk produktionscell med ett förbättrat arbetsmiljöförhållande jämfört med den nuvarande situationen. Projektet begränsas till att ta fram övergripande funktionslösningar.

Formgivning och konstruktion av punktskrivare

Uppdragsgivaren heter Index Braille vilka utvecklar och säljer punktskrivare. Punktskrivare är synskadades produktmotsvariget till en traditionell skrivare. Uppdraget gick ut på att formge och konstruera en användarvänlig punktskrivare. Produkten hade redan vid projektets start döpts till Braille Box. Arbetet startade med en analysfas.

Ergonomisk förbättring vid hanteringen av L1-prover på provhanteringen: Förstudie på SSAB EMEA AB i Luleå

Personalen på provhanteringen upplever idag en del belastningsbesvär på grund av den manuella hanteringen av L1-prover. Vissa besvär har upplevts under ett antal år och för att minska risken för belastningsbesvär måste arbetsmomenten förändras. Dessutom kommer SSAB:s planerade kapacitetsökning av höghållfasta stål att innebära fler provtagningar och därmed fler prover att hantera på provhanteringen.Projektet är avgränsat till att behandla de arbetsmoment som syftar till att förbereda L1-proverna för analys och som utförs i verkstaden på provhanteringen. Målet med projektet är dels att presentera ett antal koncept för hur arbetsmomenten på provhanteringen kan förbättras ur ett belastningsergonomiskt perspektiv, dels att kartlägga arbetsmiljön på provhanteringen vad avser belysning och buller.Arbetet på provhanteringen består av att förbereda utskurna prover för analys. Analyserna av proverna har två syften.