Sök:

Sökresultat:

2013 Uppsatser om Rörliga bilder - Sida 2 av 135

SÀger en bild mer Àn tusen ord? : - anvÀndandet av bilder och dess betydelse för elevers lÀsutveckling.

Eftersom att samhÀllet förÀndras stÀlls nya krav pÄ vad lÀskunnighet innebÀr. Bilder omgeross stÀndigt och förmedlar budskap i lika hög grad som skriven text enligt det vidgadetextbegreppet. Syftet med litteraturstudien var att undersöka vad forskningen sÀger omeffekterna av anvÀndandet av bilder i samband med lÀsutveckling med utgÄngspunkt ilÀrandepotential för eleverna.Artiklarna var Ätta till antalet och innefattade fem kvantitativa undersökningar och trelitteraturstudier. De teman som har betydelse Àr i de kvantitativa artiklarna; inferenser,arbetsminne, ögonfixering, bildpreferenser, fysisk interaktion med bilder samt lÀsförstÄelse. Ilitteraturstudierna identifierades 4 olika teman; lÀrarens roll, meningsskapande genom bildoch text, elevers utveckling och vÄr tids krav.

LĂ€robokens bilder av vardagslivet : en objektivitetsgranskning

Syftet med denna uppsats var att objektivitetsgranska och undersöka vilka bilder av de fem stora livsÄskÄdningarnas vardagsliv som förekommer i gymnasiala religionslÀroböcker som Àr publicerade pÄ 2000-talet. Objektivitetsgranskningen avsÄg att kartlÀgga fyra lÀroböckers innehÄll av vardagsbilder med tillhörande bildtexter samt dess estetiska utformning och dess innehÄllsliga vÀrde i form av objektivitet, saklighet och nutidsanknytning.Granskningen visade att lÀroböckerna innehöll en ansenlig mÀngd av schabloniserande bilder som förestÀllde livsÄskÄdningarnas vardagsliv. Dessa schablonbilder tenderade att peka ut sÀrskiljande drag i troende mÀnniskors liv som representanter för det vanliga och vardagliga livet. Schablonbilderna ger signaler om att troende mÀnniskor inom de berörda livsÄskÄdningarna lever i en vardagskontext som Àr ceremoniellt styrd, frÀmmande och exotisk. Granskningen visade ocksÄ att det fanns, men i en mer blygsam utstrÀckning - bilder som hade en motsatt betydelse, det vill sÀga objektiva bilder som Àr aktuellt uppdaterade och sakligt beskrivande av och om troende mÀnniskors vardagsliv..

Bilden som ett didaktiskt redskap i historieundervisningen

Undersökningen syftar till att ta reda pÄ hur pedagoger genom bilder kan ge kunskap, förstÄelse och inlevelse i och för historien. Vi undersöker Àven det kÀllkritiska arbetet kring bilder samt hur vi kan sÀtta in bilden som redskap i ett historiedidaktiskt sammanhang. I arbetet jÀmför vi pedagogernas arbete med bilder i historieundervisningen pÄ kommunala skolor och internationella friskolor. I undersökning anvÀnder vi oss av metoden kvalitativ intervju dÀr fyra personer ingÄr. Resultatet visar att vÄra informanter, som samtliga Àr pedagoger, anvÀnder sig av bilder pÄ olika sÀtt för att ge eleverna kunskaper pÄ olika nivÄer.

FrÄn bilder till barns sprÄk

Med ett tidigare temaarbete som inspiration, dÀr jag lyssnade pÄ barn som samtalade om bilder och tyckte mig höra ett mer nyanserat sprÄk. DÀr vÀcktes frÄgan om man med hjÀlp av bilder som samtalsgrund kan utveckla barns sprÄk. Tidigare forskning pÄvisar vikten av kreativitet och möjligheten att samtala för att barns sprÄkutveckling ska kunna ske. Det visar Àven att bilder kan vara bra inspiration och fungera som trygghet för barns samtal. Syftet med studien var att undersöka om barn kan utveckla sitt sprÄk genom att samtala om bilder.

U.M.B: - en digitalt skapad bildserie

Denna workbook behandlar produktion, resultat och analys av en serie digitalt producerade bilder, presenterade i form av en tryckt bok. Dessa bilder gjordes genom att frilÀgga och behandla en mÀngd bilder i Adobe Photoshop, för att sedan lÀnka och montera dessa i Adobe After Effects. Efter detta, applicera ett antal effekter sÄvÀl som en simulering av en kamera som fotar kompositionen, för att senare lÀmna över bilden för efterbehandling i Photoshop. Syftet med detta var att undersöka hur dessa tvÄ program kan komplettera varandra vid skapande av digitala stillbilder.Den slutgiltiga artefakten blev en spiralbunden bok med Ätta uppslag, innehÄllande bildseriens samtliga fem bilder..

Bilder i sexualundervisningen : En undersökning om bilders betydelser och möjligheter i sexualundervisningen

NÀr det kommer till bilder i sexualundervisningen verkar uppfattningen vara att det Àr svÄrt att vÀlja ett visuellt material som Àr representativt för det som undervisningen ska handla om. De bilder som förekommer Àr antingen schematiska bilder över könsorganen eller bilder som Àr utvalda och anpassade till bildtexten. Om andra bilder förekommer blir det ofta en frÄga om bilden Àr moraliskt korrekt, för otydlig eller för gammal.Bilder av kÀrlek, sex och relationer har stort utrymme i vÄrt samhÀlle. Samtidigt Àr vÄr relation till dessa Àmnen nÄgot som Àr oerhört privat. Anja Hirdman skriver: ?sexualitet Àr bÄde det mest intima och det mest offentliga, det mest fysiskt grundade och det mest symboliskt framstÀllda, det mest medfödda och det mest inlÀrda, det mest autonoma och det mest relationella i tillvaron?.

Bilden som sprÄk och verktyg

I detta arbete fokuseras förhÄllandet mellan bilder och sprÄk. Litteraturstudien behandlar vad en bild Àr, bildÀmnets historik, bild och inlÀrningsstilar. HÀr belyses hur bilden pÄverkar vÄrt minne och vÄr förmÄga att förstÄ omvÀrlden. Möjligheter och svÄrigheter i arbetet med bilder lyfts ocksÄ fram. Vidare redovisas resultatet frÄn observationer gjorda i Är 1-3 och i Är 7-8.

Det undermedvetna : inre bilder

Det undermedvetna Àr ett enormt Àmne med mÄnga teorier. Bland dessa finns det olika uppfattningar om hur vi ska tolka dess betydelse. Uppsatsen belyser hur vi kan se pÄ det undermedvetna. Hur vi kan laborera med det undermedvetna i film? Vad har det för syfte att i film anvÀnda det undermedvetna och upphÀva de normala livsmönster som gÀller? Vilken betydelse har bilden för vÄra minnen? Vad hÀnder med oss nÀr vi kommer i kontakt med vÄran inre vÀrld? Uppsatsen beskriver hur vÄra inre bilder skapas.

Elevers bilder av killar och tjejer : en analys av hur tonÄringar skildrar mÀnniskor i bild

Syftet med uppsatsen har varit att undersöka hur tonÄriga grundskoleelever skildrar mÀnniskor i bild och hur genus pÄverkar deras bilder. Genom att analysera 71 bilder som förestÀller mÀnniskor tecknade av elever i Ärskurs 8 har jag funnit att eleverna nÀstan uteslutande vÀljer att rita mÀnniskor av det egna könet, och att det finns en rad aspekter dÀr pojkars och flickors bilder skiljer sig Ät. MÀnniskorna tar större plats pÄ flickornas bilder medan pojkarna tecknar personer med fler föremÄl. Vilken typ av föremÄl de har skiljer sig ocksÄ mellan könen. Bilderna uppvisar flera tydliga tecken eleverna anvÀnder sig av för att markera genus, exempelvis ögonfransarnas synlighet.

Matematikbokens bilder - vilka och varför? : En studie av bildernas funktion och betydelse under grundskolans senare Är

Denna studie handlar om bilder i matematikböcker, hur de kan medföra bÄde möjligheter och hinder för eleverna, hur de vÀljs ut och hur de samspelar med texten i den uppgift de tillhör.LÀroboken Àr det hjÀlpmedel som överlÀgset dominerar matematikundervisningen och bilderna i lÀroboken har med tiden blivit bÄde större och fler. Bilder har visat sig ha betydelse för lÀrandet, pÄ bÄde positiva och negativa sÀtt. Det har bland annat konstaterats att inlÀrningen optimeras dÄ text kompletteras med relevanta bilder.Syftet med uppsatsen Àr att besvara vÄra tre frÄgestÀllningar: UtifrÄn nÄgra utvalda matematikböcker, hur skiljer sig bilder Ät ifrÄga om sin pedagogiska funktion för tillhörande matematikuppgift? Vilka pedagogiska möjligheter och hinder ser nÄgra lÀromedelsförfattare med bilder i matematikböcker? Vad anser nÄgra lÀromedelsförfattare kan pÄverka valet av bilder till ett matematiklÀromedel?Studien Àr gjord i tvÄ delar. Dels en analys av relationer mellan bild och text i nÄgra utvalda matematikböcker för grundskolans senare Är, dels som kvalitativa intervjuer med tre författare av matematiklÀromedel.Analysen av matematikböcker resulterade i en indelning av bilder i sju kategorier utifrÄn lika mÄnga funktioner.

Ikoniska bilder : En undersökning om hur historia skapas och uppfattas i bilder som blivit ikoniska för historiska hÀndelser

Jag har valt att undersöka hur bilder utgör fönster till det förflutna och blir till ett minne av nÄgot.  Bilder kan berÀtta om en historisk hÀndelse, visa hur det gick till och upprÀtta hur vi ska se pÄ ett skede.  Bilder kan bli en ikon för en hÀndelse. Under min undersökning arbetar jag med historia, bild och konst, genom att analysera bilder med hjÀlp av Erwins Panofskys ikonologiska analysmetod som visar olika historiska skeden och tolka vad bilden kan berÀtta. Vilka kÀnnetecken har de bilder som blivit ikoniska för historiska hÀndelser? Vad skymmer den ikoniska framstÀllningen?I mitt skriftliga arbete har jag hittat vissa komponenter i bilder som gjort den ikonisk för en historisk hÀndelse.  Dessa bestÄndsdelar har jag sjÀlv sedan anvÀnt för att skapa en bild för att beskriva en pÄhittad historia i gestaltningen.Jag analyserar fem utvalda bilder har vissa drag gemensamt. BÄde mÄlningarna och fotografierna visar ögonblick och de alla visar en aktiv hÀndelse.

Bildanalys genetik

En vanlig Äsikt bland lÀrare Àr att genetiken Àr ett intressant avsnitt, men att det Àr svÄrt att undervisa sÄ eleverna förstÄr. DÀrmed Àr det viktigt att det bör finnas illustrativa bilder som förtydligar texten, och Àr pedagogiskt framstÀllda. Som lÀrare Àr man ansvarig för lÀrandet, och anvÀnder olika hjÀlpmedel, exempelvis lÀrobok. LÀroböckernas kvalitet Àr dÀrför mycket viktig, Syftet med examensarbetet var att undersöka, hur bilderna inom genetik och genteknik presenteras i gymnasielÀroböcker. Samtliga bilder analyseras och tolkas med hjÀlp av ett kodschema och dess tillhörande bedömningsgrunder.

Bilder och musik i svensklÀrares undervisning - en kvalitativ undersökning ur gymnasielÀrares perspektiv

Genom kursmÄlen uppmanas svensklÀrare pÄ gymnasiet att anvÀnda bilder och musik i sin undervisning och som blivande gymnasielÀrare i svenska vÀcktes frÄgor om hur verksamma lÀrare arbetar med detta. Syftet med detta examensarbete har varit att undersöka varför och hur lÀrare anvÀnder bilder och musik i svenskundervisningen. För att klargöra syftet har vi arbetat med följande frÄgestÀllningar: Varför anser lÀrare att det Àr relevant att anvÀnda bilder och musik i svenskundervisningen och hur anvÀnder de det? Anser lÀrare att de anpassar svenskundervisningen efter elevers olika sÀtt att lÀra? Vad vill lÀrare uppnÄ genom anvÀndandet av bilder och musik? Undersökningen grundar sig pÄ intervjuer med fyra gymnasielÀrare och har bearbetats utifrÄn en kvalitativt inriktad metod. Vi har funnit att lÀrare anvÀnder bilder och musik dels som verktyg för eleverna, dels som verktyg för Àmnet.

Iterativ utveckling av en adaptiv bildvisare för mobila plattformar

Detta dokument behandlar ett kandidatarbete gjort av sju datateknikstudenter frÄn Tekniska högskolan vid Linköpings universitet. Arbetet gick ut pÄ att utveckla en webbapplikation för att visa bilder. MÄlet med webbapplikationen var inledningsvis vagt, den skulle visa bilder, ha nÄgon metod för att ta reda pÄ vilka bilder anvÀndaren gillade och sedan basera vilka bilder som skulle visas nÀsta gÄng pÄ vilka som hade gillats.Dokumentet innehÄller ocksÄ ett kapitel om de erfarenheter och lÀrdomar gruppen har fÄtt frÄn projektet. Det innehÄller Àven ett appendix med kapitel skrivna av gruppens medlemmar som behandlar olika Àmnen relevanta till arbetet..

En bild sÀger mer Àn tusen ord : -       En bild- och genusanalys av illustrationer i ett lÀromedel i SO

Syftet med undersökningen var att undersöka hur illustrationer och bilder anvÀnds i ett lÀromedel i SO, vilket syfte bilderna har, hur bilder anvÀnds för att introducera ett nytt kapitel, om text och bild samverkar samt hur kvinnor och mÀn framstÀlls genom bilder i lÀromedlet. För att undersöka detta har jag analyserat bilderna i lÀromedlet i form av en dokumentanalys dÀr bÄde bild och text har analyserats. Resultatet visar att bilder anvÀnds som en del av en multimodal text dÀr bild och text samverkar för att förtydliga och underlÀtta inlÀrningen, i en del avsnitt anvÀnds bilder pÄ ett neutralt informativt sÀtt medan andra delar i större grad innehÄller vÀrderande bilder. Kvinnor och mÀn avbildas inte i lika stor utstrÀckning, det förekommer betydligt fler mÀn Àn kvinnor bÄde i form av anonyma och namngivna personer. Slutsatsen av min undersökning Àr att bilderna fungerar vÀl i ett pedagogiskt sammanhang men att genusperspektivet saknas och att lÀromedlet dÀrigenom inte följer kursplanen.  .

<- FöregÄende sida 2 NÀsta sida ->