Sök:

Sökresultat:

94 Uppsatser om Provning - Sida 1 av 7

Utvärdering av ett nyutvecklat samverkansbjälklag och dess utvecklingspotential

I dagens byggnader ställs allt högre krav på stora rum och öppna ytor vilket ger efterfrågan på ökad spännvidd hos bjälklagen. Detta är svårt att klara av med traditionella träbjälklag. För att ändå få ett lätt bjälklag undersöks möjligheten att kunna fördela ut bjälklagets belastning i två riktningar. Bjälklaget ska alltså vara fyrsidigt upplagt. För att lösa detta har en idé uppkommit som går ut på ett samverkansbjälklag mellan trä och plåt.

Utmattningsbedömning av hyttfront

Denna rapport behandlar utmattningsbedömning av en hyttfront. WöhlerProvning av sammanlagt 12 stycken hyttfronter har genomförts på lastnivåer mellan F kN och 0,6F kN. Proven styrdes på last och som utfallskriterium sattes en fördubbling av spannet hos lägesgivaren. Livslängderna för proven varierade mellan 14825 och 811953 lastcykler och en Wöhlerkurva har sammanställts för resultaten med hjälp av programvaran UTM1. En jämförelse har gjorts av utfallen hos skakriggarna H och K och den Wöhlerrigg som använts i detta examensarbete.

Konstruktion av testrigg : Testrigg för provning av brunnslock

Denna rapport beskriver konstruktionsarbetet av en testrigg som ska användas för Provning av brunnslock. Arbetet är utfört åt Brunnspecialisten Sverige AB som säljer egenutvecklade brunnslock tillverkade av glasfiberarmerad plast. Dessa brunnslock ska godkännas enligt europeiska standarder och måste då bland annat genomgå belastningsprov.Anledningen till arbetet och att testriggen behövs är att de tidigare standarderna har blivit reviderade och därmed har Provningarna blivit mer avancerade och ett automatiserat system kommer att krävas då det i vissa av fallen handlar om högcykelutmattning.Arbetet har utgått från den standard som reglerar Provning av brunnslock. Detta ledde till en konceptstudie där olika förslag på utformningen togs fram och utvärderades. Beräkningar gjordes för att dimensionera komponenterna till testriggen för att säkerställa hållfastheten hos denna.

Styrutrustning för gnistprovningsapparat

Denna rapport beskriver utvecklingen av en ny styrutrustning för SP´s Provning av elektriskaprodukter som sitter i explosionskänslig miljö. Enligt svensk lagstiftning måste produkternauppfylla ATEX-direktivet. SP har en gnistProvningsapparat för Provning av elektriskaprodukter. Styrutrustningen till gnistProvningsapparaten har genom åren blivit omodern ochbesvärlig att använda. Den gamla utrustningen är konstruerad på tidigt 80-tal och saknar enkomplett dokumentation.

Induktiv provning av ferritiskt rostfritt stå

The report examines the factors which may be a contributing cause to the problems that are present when ferritic stainless steel are eddy current tested in a warm condition. The work is carried out at Fagersta Stainless AB in Fagersta which manufactures stainless steel wire. In the rolling mill there is an eddy current equipment for detection of surface defects on the wire. The ferritic stainless steels cause a noise when testing and this noise complicates the detection of defects.Because of this, a study was made of how the noise related to factors such as steel grade, temperature, size and velocity. By observing the signal and with the possibilities to change the equipment settings the capability to let a signal filter reduce the noise level were evaluated.

Automatisering kontra manuell provning : potentiella vinster vid minskning av den mänskliga faktorn

Inom avancerad produktionsindustri använder man sig fortfarande i stor utsträckning av manuell Provning för att säkra kvaliteten på de tillverkade produkterna. Detta innebär, förutom att man ofta bara tar stickprov, även en viss fördröjning innan upptäckt av eventuella kvalitetsbrister. Dessutom finns en osäkerhetsfaktor härrörande från den mänskliga faktorn eftersom människans kognitiva förmågor påverkas av dagsform, stressupplevelse, personliga erfarenheter med mera.Examensarbetet har utförts vid Linköpings universitet inom ramen för en magisterutbildning i Ergonomi och MTO (Människa Teknik Organisation). Syftet är att undersöka potentiella vinster vid minskning av den mänskliga faktorn vid övergång från manuell till automatiserad OFP (oförstörande Provning). Arbetet består av en litteraturstudie, enkäter till operatörer samt intervjuer med beslutsfattare.Vid detektering, lokalisering, särskiljning, jämförelse och kategorisering spelar perceptionen en stor roll.

Stabilisering av lätta trähus

Med Tommy Persson kvalitets- och produktchef vid Masonite Beams AB i Rundvik diskuterades problemet kring infästning av väggelement med hög färdighetsgrad till grunden. Det bestämdes att arbetet skulle fokusera på en- och tvåbostadshus och att endast fenomenet stjälpning skulle beaktas.Lastfördelningen gjordes enligt vad Klas Nyman skrivit i sitt examensarbete Tredimensionella effekter vid horisontalstabilisering av volymbyggda trähus. Beräkningar av lyftkraft gjordes enligt den plastiska metoden med syllen förankrad mot lyft medan frontregeln inte är förankrad mot lyftning som Bo Källsner och Ulf Arne Girhammar beskriver i sin bok Horisontalstabilisering av träregelstommar. För beräkning av skruvars bärförmåga tillämpades Eurokod 5. För beräkning av 5-percentilsvärden från Provning tillämpades SS-EN 14358:2006 Träkonstruktioner.Resultat; de två studerade fästmetodernas dimensionerande bärförmåga är 1.61 kN och 1,23 kN, lyftkraften i syllen är i storleksordningen 3-19 kN/m.Rapporten kan ses som en fingervisning på hur stora lyftkrafter som uppstår i syllen när det blåser och ett alternativ på hur man ska beräkna dessa lyftkrafter.

Minimering av momentförluster i en hypoidväxel

Syftet med detta projektarbete var att minska energiförlusterna i Getrag All Wheel Drives hypoidväxlar (se kapitel 7.2.3). Uppdraget bestod främst av att minska förlusterna när systemet endast driver på två hjul och de övriga hjulparen endast överför låga kraftmoment, detta förhållande benämns draggmoment. För att kunna utvärdera och peka på förbättringsområden var första steget i arbetet att lokalisera och värdera enskilda komponenter som tillförde förluster. De ingående komponenter som studerades grundligt var lager, Kuggkontakt, olja och tätningar. Värderingen av komponenternas respektive förlustbidrag erhölls genom Provning och beräkningar.

Provning och modellering av genomslagsgummin implementerat för dynamisk simulering i MBS

Genomslagsgummin är komponenter som används i fordonschassin till hjul- eller hyttupphängningen för att undvika kraftiga kollisioner mellan exempelvis framaxeln och ramen då fjädringen bottnar. Vid genomslag genomgår dessa komponenter hastiga kompressionsförlopp med stora deformationer. Eftersom materialkarakteristiken för gummi är kraftigt olinjär blir dynamiken i systemet svår att beskriva.De beräkningsmodeller som finns att tillgå i MBS-programvaran Adams idag är mycket förenklade och beskriver inte dessa förlopp på ett tillfredsställande sätt. Målet med detta examensarbete var att utifrån resultaten från dynamisk Provning utveckla en beräkningsmodell som beskriver kraften som verkar på gummit som en funktion av kompressionsförskjutning och -hastighet. Den framtagna modellen implementerades sedan som en subrutin till Adams.Fyra olika genomslagsgummin provades kvasistatiskt i en hydraulisk press och dynamiskt i en fallrigg som var konstruerad för detta ändamål.

Optimering av spjällhus för dragracing

Detta examensarbete utreder en ny typ av spjällhus som optimerats för dragracing. Spjällhuset styr luftflödet till förbränningsmotorn och regleras av gashandtaget. Konceptet är utvecklat av Emtes Ingenjörsbyrå och i examensarbetet ingår att konstruera ett spjällhus med det nya konceptet för motorcykelmodellen Suzuki Hayabusa. Det standardmonterade spjällhuset är anpassat för gatubruk och ett brett effektregister. För dragracing är den maximala effekten avgörande och det standard monterade spjällhuset är en flaskhals vid WOT (Wide Open Throttle).För konceptet saknas dock fullständiga lösningar för diverse funktioner.

Söka en signifikant skillnad huruvida skadeutvecklingen skiljer mellan punktlast och utbredd last inom pappersteknik

Examensarbetet utförs på uppdrag av BillerudKorsnäs AB, projektet ingår i ett större forskningsarbete som uppdragsgivaren arbetar med, ty BillerudKorsnäs vill tillhandahålla det optimala materialet som ger den bästa kartongförpackning till kunden. I rapporten behandlas problemet huruvida skadeutvecklingen skiljer mellan punktlast och utbredd last inom pappersteknik. För att begränsa omfattningen av projektet så valdes fem sfäriska laster som ska angripa totalt fyra utvalda paneler, de fyra paneler är specifikt utvalda och uppdelade på två geometriskt skilda kartongförpackningar men med samma kvalitet. I projektet utreds parametrarna strukturstyvhet och strukturstyrka från obelastat tillstånd till begynnande skadeutveckling i kartongförpackningen. Resultatet från Provning kommer att presenteras i kvantitativ analys av sammanställda diagram och kraft-/förlängningsgrafer samt kvalitativ analys av skadeutveckling.

Digital dynamisk geometrisäkring : En kartläggning av dagens arbetssätt

Detta examensarbete innehåller en kartläggning av Scanias arbete med digital dynamisk geometrisäkring samt ett förslag på hur arbetet kan utvecklas.Kartläggningen skapar en översiktlig bild av hur dagens arbete utförs och beskriver de ingående delmomenten. Observationer av hur arbetet utförs har gjorts och dokumenterats och samtal med berörda personer på Scania har skapat förståelse för behovet av ett bättre och mer utvecklat arbetssätt.Scania vill bli bättre på digital dynamisk geometrisäkring för att kunna minska den idag relativt stora verksamheten med fysisk Provning av prototypartiklar och färdiga bilar. Ett förslag till ett nytt arbetssätt har tagits fram och förutsättningar för detta har undersökts på företaget. Förslaget bygger på ett ökat samarbete mellan grupper med olika ansvarsområden kopplade till vilka krav som ställs på lastbilen. Utöver den rent organisatoriska delen innefattar det även mer handgripliga förslag på fortsatt arbete som bland annat behöver ett underlag i form av trovärdiga simuleringsmodeller.En jämförelse mellan resultaten från dagens simulering och fysisk Provning har genomförts och resultatet visar att vidare arbete med förbättring av de digitala modellerna krävs innan det nya arbetssättet kan anammas tillfullo..

Konstruktioner i stålfiberbetong: Provning och dimensionering enligt ny svensk standard

I denna rapport redovisas hur simuleringsmodellen för ljusbågsugnar EAFMelt har uppdaterats med ett modernare och mer användarvänligt gränssnitt för Windows. Simuleringsmodellens noggrannhet och känslighet undersöks där modellen påvisade hög känslighet för variationer i svårdefinierade indata. Modellen har utvärderas med avseende på användning för reglering av syretillförsel i syfte att minimera mängden kolmonoxid i rökgaserna..

Analys av egenkontroll: ett förbättringsarbete hos Pharmadule Emtunga AB

Syftet med examensarbetet var att kartlägga och ta fram riktlinjer för egenkontroll hos Pharmadule Emtunga AB. Med egenkontroll menar Pharmadule Emtunga AB den kvalitetskontroll som operatörerna utför för att säkerställa att produkten har tillfredsställande kvalitet innan frisläppning till nästa moment. Ett antal intervjuer och fallstudier utfördes för att kartlägga nuläget av egenkontroll och för att få en bättre uppfattning var den största förbättringspotentialen fanns. Författarna kom fram till att det fanns störst ekonomisk vinning i att utveckla egenkontrollen av struktursvetsar. Därför har mestadels av examensarbetet varit inriktat mot detta problem.

Analys av kravspecifikation för trägolv i konkalorimeter

Den europeiska tekniska specifikationen CEN/TS 15912 beskriver brandskyddets beständighet för brandskyddsbehandlade träpaneler som inkluderande bruksklasser för användning inomhus och utomhus. Produkter avsedda för utomhusbruk exponeras för accelererade åldrings metoder motsvarande väderexponering utomhus. Brandteknisk utvärdering i CEN/TS 15912 utförs i konkalorimeter genom att prova den brandskyddade produkten före och efter åldring. Kriterier vid Provning i konkalorimeter med strålningsnivån 50 kW/m2 finns idag för brandskyddsbehandlade träpaneler. I detta examensarbete har trägolv provats i konkalorimeter för att ta fram kravkriterier i CEN/TS 15912.Studien inkluderade 20 olika trägolv av träslagen gran, ek, lärk, lönn, bok och furu.

1 Nästa sida ->