Sök:

Sökresultat:

315 Uppsatser om Projektering - Sida 4 av 21

GC-port, Munksund

Analys och Projektering av en säkrare överfart för cykel- och gångtrafikanter. Övergångsstället är beläget på Munksundsvägen i Piteå. Det aktuella övergångsstället som idag ligger i samma plan som väg 507, trafikeras till stor del av barn och vuxna på väg till eller från Pitholmsskolan. Övergångsstället upplevs idag som svårpasserat..

Miljöbyggnad nivå Silver : Fallstudie brf Stenhuggaren

De senaste decennierna har miljö och hållbarhet fått en större betydelseför bygg- och fastighetsbranschen. En rad miljöcertifieringar förbyggnader har vuxit fram.Miljöbyggnad enligt Sweden Green Building Council (SGBC) är ettsvenskt certifieringssystem för att certifiera byggnader inom Energi,Inomhusmiljö och Byggvaror. En certifierad byggnad enligtmiljöbyggnad kan erhålla betyg guld, silver eller brons.Fallstudie har gjorts av brf Stenhuggaren, ett bostadsprojekt där 47bostadsrätter ska byggas, där byggherren HSB Göta:s ambition är attcertifiera byggnaden för Miljöklassning nivå Silver, som är ett led i attnå företagets övergripande klimatmiljömål.Arbetet har bestått av litteraturstudier, intervjuer med medverkandekonsulter i projektet, studier av konsulternas resultat av Projekteringensamt undersökning av vad entreprenören ska göra i det praktiskagenomförandet av byggnationen för att säkerställa att uppställda målnås. Manual 2.1 (utgåva 120101) Bedömningskriterier förnyproducerade byggnader, enligt SGBC, har utgjort en del avunderlaget i denna rapport.En av slutsatserna som kommit fram i arbetet är att entreprenörensarbete i produktionen med miljöklassning inte har den betydelse somförfattaren antog inledningsvis, utan det huvudsakliga arbetet ligger iett gediget arbete vid Projektering.Att utveckla miljö-och hållbarhetsarbete i Projektering kan skapa godförutsättning för att fler byggnader på sikt blir miljöklassade. Detta kan iett längre perspektiv innebära kvalitativa och hållbara byggnader..

Buller i bostäder : Projektering av bostäder med hänsyn till trafikbuller

Många av Sveriges kommuner vill förtäta sina städer med bostäder och lokaler för att bygga ett mer hållbart samhälle. Ambitionenär att kunna fylla de luckor som finns i stadsbilden och använda stadsmark som tidigare inte är bebyggd för bostadsbyggnation. Examensarbetet behandlar de problem som trafikbullret genererar och som måste hanteras vid Projektering av nybyggnation, samt undersöker de krav och regler som styr den tekniska utformningen och planlösningen av bostäder med hänsyn till trafikbuller. När Skanska tidigare har projekterat bostäder i stadskärnan har man upplevt problem med att få bygglov när den föreslagna planlösningen har sovrum mot bullrig sida. Fokus ligger på de krav och råd som styr placering av sovrum och försöker hitta lösningar som gör det möjligt att få bygglov med placering av sovrum mot bullrig sida.

Projektering av elkraftanläggning för fläktprov : dimensionering av transformator, kablar mm

Fläkt Woods har ett fläktlab i Växjö där man utför kund och leveransprover av axiella fläktar.Befintlig anläggning är i dag bristfällig när det gäller driftsäkerhet och personsäkerhet. Även möjligheten att köra varvtalsreglerat är idag begränsad.Uppgiften är att projektera en ny anläggning omfattande en ny jordkabel, mellan- och lågspänningsställverk, transformatorer, kopplingsutrustningar och frekvensomriktare..

Maskinstyrning: skapandet av en anläggningsmodell och dess inverkan på byggprocessen

Utvecklingen inom byggbranschen har traditionellt sett varit långsam. Dock har pressen på byggföretagen att bygga effektivare och billigare ökat de senaste åren. Studier har påvisat att mycket av arbetet i produktionen inte är värdeskapande utan består istället av att rätta till tidigare fel. Ett led i utvecklingen mot att effektivisera byggandet är modellbaserad Projektering. Genom att konstruera en anläggning i en 3D-datormodell kan fler byggfel och andra oklarheter upptäckas redan i Projekteringsstadiet.

Integrerad arbetsprocess mellan projektör och konstruktör, För effektiv och kvalitetssäker projektering med Tekla Structures och SAP2000

The purpose of this work is to design and construct a device able to measure the mechanical attrition of oxygen carrier particles. Those particles are used in chemical looping combustion and in the present situation there is a lack of knowledge in how the attrition process work and in which extension. To find already tested solutions trying to answering this problem a literature study wascarried out and the best solution found was the so called Grace-Davison Jet-Cup method. This method is supposed to emulate the attrition caused by a cyclone separator and its advantages are that it is possible to use small test amounts, 5-10 g, and a thirty minutes long test will be enough to acquire useable results. An device was designed based on the Jet-Cup method with some slight modifications.

Projektering av markarbete, parkeringsplatser, cykelställ m.m

Arbetet tar upp lösningsförslag och val av lösning för en unik parkeringsplats på ett företag i Emmaboda. Lösningarna omfattar lokalt omhändertagande av dagvatten, val av beläggningstyper och trafiksäkerhet. Arbetet kommer att användas av Xylem till förfrågningsunderlaget för kommande anläggning av parkeringen..

Analys av energisimulering från projekteringsskede och verklig energianvändning i lokalbyggnad.

Idag sker ett kontinuerligt arbete med att reducera energianvändningen i byggnader under desslivscykel för att minska miljöbelastningen och utnyttjandet av fossila energikällor. En reduceringav energianvändningen utgör även ett ekonomiskt incitament genom minskade energikostnader.Inom byggsektorn arbetar flertalet företag med olika former av miljöcertifieringar såsomMiljöbyggnad, LEED och BREAM. En viss del av bedömningen bygger på en energisimuleringav projekterad byggnad, ett scenario av framtida energianvändning.Energisimuleringar utgör ett beslutsunderlag och kan användas under hela byggprocessen menlämpar sig främst under Projektering då flertalet beslut rörande olika faktorer såsom klimatskal,ventilationssystem, värme och kyla samt framtida drift och styrning behandlas.I detta examensarbete analyseras energianvändningen i fastighet BioCentrum i Uppsala utifråndriftår 2012 och jämförs mot projekterade värden från tidigare energisimulering. En jämförelsegörs även mellan indata och antaganden samt projekterade energiflöden för värme, komfortkyla,processkyla och el. Att arbeta med energisimuleringar under Projektering är en kontinuerligprocess och på vilket sätt detta verktyg kan förbättras i Projekteringsarbetet diskuteras.

Högstadieskolgårdar : riktlinjer för planering och projektering

Inga riklinjer från statligt håll finns för Sveriges skolors skolgårdar. De kan vara hur små eller storasom helst och de kan vara hur innehållsrika eller innehållslösa som helst eller inte ens existera.Högstadieskolor är ett relativt outforskat ämne som inte har getts något stort utrymme i forskningom elever och deras skolgårdar. Deras utemiljö bör dock inte vara mindre viktig för det och justskolgårdar är en av Sveriges mest eftersatta utemiljöer. För att skolan ska kunna ge en fysisk miljösom är stimulerande för lärande och utveckling och som främjar fysisk aktivitet krävs det engenomtänkt planering av den i både skola och på skolgården. Skolgården har tidigare reglerats frånstatligt håll och det har påverkat skolgårdarnas utseende genom tiden.

Miljövärdering vid projektering: en nulägesanalys

Byggsektorn står för för en betydande miljöpåverkan på grund av sektorns stora omfattning. Då samhället strävar mot en hållbar utveckling har krav börjat ställas på att sektorns resursförbrukning och miljöpåverkan måste minska. Ett sätt att åstadkomma denna förändring är att använda sig av miljövärdering vid val av byggnadsmaterial. I rapporten redovisas resultaten av kvalitativa analyser, vilka baseras på intervjuer med beställare, konsulter, arkitekter och entrprenörer utifrån frågeställningarna: • På vilket sätt arbetar ni med miljöfrågor inom företaget idag? • Vilka miljövärderingsparametrar använder ni er av idag vid Projektering av byggnader? • Vilka visioner har ni om framtidens Projekteringsskede för byggnader? Miljömedvetenhet och miljöarbete anses som viktigt av byggbranschens aktörer, i sina visioner ser de miljön som ett konkurrensmedel och att energiaspekter kommer att bli mycket viktiga vid Projekteringen.

LEED - Hur har projekt Gruset 1 påverkats av en miljöcertifiering enligt LEED, "New Construction and Major Renovations"

Innan årsskiftet 2011-2012 blev Sveriges första lager som är miljöcertifierat enligt LEED färdigställt. LEED står för Leadership in Energy and Environmental Design och är en miljöcertifiering som har funnits sedan år 2000. LEED finns i fyra olika nivåer - certified, silver, gold och platinum. Vilken nivå som projektet når baseras på ett poängsystem som bedömer byggnaden i sju kategorier och projektet som avser vår fallstudie är certifierad i nivå gold. LEED växer ständigt och är idag en internationellt väletablerad miljöcertifiering.

Egenkontrollsystem : Con-Form Töcksfors AB

Con-Form Töcksfors AB är ett företag som tillverkar badrumsmoduler, de har ett egenkontrollsystem för att säkra kvaliteten. Det finns dock brister i det, bland annat har moduler som levererats inte alltid innehållit det som kunden har beställt, till exempel har det varit fel handfat eller kakel De har ett egenkontrollsystem men det är bristfälligt och saknar rutin. Till följd av detta har det till exempel blivit problem att bevisa att en skada som upptäckts efter leverans inte har varit orsakad av Con-Form Töcksfors. Syftet med arbetet är att utforma ett egenkontrollsystem åt Con-Form Töcksfors AB som omfattar både Projektering och produktion.Problemställningen för arbetet är: Hur ska det nya egenkontrollsystemet vara utformat för att Con-Form Töcksfors AB ska veta att de levererar varor med rätt kvalitet och hur ska systemet utformas till en rutin som blir en del av det nuvarande arbetet?För att egenkontrollsystemet ska bli så heltäckande som möjligt, krävs en ingående studie av både Projektering och produktion.

Byggnadstekniskt brandskydd på Bodens ridklubb: En jämförelse med LBK:s rekommendationer

Det är allt vanligare med 3D-Projektering inom byggbranschen för att förbättra och effektivisera bland annat kollisionskontroll, ritningsframställning och mängdberäkningar. 3D-modellering har kommit långt i utvecklingen när det gäller husbyggnad men för mark & anläggningskonstruktion har utvecklingen varit begränsad. Jämfört med traditionella, tvådimensionella CAD-modeller är en tredimensionell CAD-modell uppbyggd på ett annorlunda sätt med objekt istället för ? linjer och streck?. Idag finns det många olika programvaror som erbjuder möjligheten att genomföra 3D-Projektering.

Utvärdering av inköpsprocessen vid 3D- och BIM- projektering

I Sverige tillverkas betong normalt med glaciofluviala grusavlagringar(naturgrus). På senare år har tillgång på naturgrus blivit starkt begränsade i vissa regioner och man vill av miljöskäl minska förbrukningen av det som återstår. Återvinnig av material som kan ersätta detta är både bra av miljöaspekt samt öppnar väg för produktion av betong med nya egenskaper.Med lättballastbetong avses betong i vilken ballastmaterialet helt eller delvis består av någon typ av lättballast som har en partikeldensitet som är markant mindre än vad som är normalt för normala bergartsmaterial såsom granit, gnejs eller kalksten. Lättballast är porös, dvs innehåller hålrum, och får därför lägre hållfasthet än normalballast. I lättballastbetong bestämmer lättballastpartiklarna många av betongens egenskaper, såsom hållfasthet, elasticitetsmodul och krympning.Examensarbetets inledande del är en state-of-the-art rapport som omfattar tillverkning av lättballastbetong i allmänhet, både i färsk och hårdnade tillstånd, samt dess beståndsdelar med fokus på skumglas som lättballast.

Analys av felkällor vid mängdavtagning av ventilationssystem ur BIM-modeller

De senaste åren har det skett stora framsteg i byggbranschen från sedvanlig byggProjektering till avancerad BIM-Projektering. Resultatet av denna studie visar att trots den hastiga utvecklingen så utförs det fortfarande mängdavtagningar ur 2D-ritningar. Detta på grund av problem som uppstår vid mängdavtagningar ur objektbaserade 3D-modeller. Mängdlistorna ur objektbaserade 3D-modeller stämmer inte alltid överens med mängdlistorna ur 2D-ritningar. Detta leder i sin tur till nödvändiga och tidskrävande manuella mängdavtagningskontroller ur pappersritningar.

<- Föregående sida 4 Nästa sida ->