Sök:

Sökresultat:

1405 Uppsatser om Prestationshöjande medel - Sida 23 av 94

NÀr döden kommer till skolan: att möta elever i kris och sorg

Syftet med detta arbete har varit att lÀgga en teoretisk grund till Àmnet elever i sorg samt att med utgÄngspunkt frÄn denna, jÀmte analyser av befintliga krishanteringsplaner och en enkÀt kring krisberedskap, konstruera ett förslag till en krishanteringsplan som kan fungera som ett konkret verktyg för skolans personal nÀr deras elever drabbas av sorg. Vi kan i detta arbete konstatera att elever i sorg Àr i behov av att i skolan möta personal som Àr utbildad i krishanteringsfrÄgor. Detta Àr viktigt dÄ elevernas naturliga och individuella sorgeprocesser inte kan separeras frÄn deras vardag i skolan. Vi har kunnat se att det bland de undersökta skolorna finns ett behov av att utbilda personalen i dessa frÄgor. Vi har ocksÄ kunnat konstatera, utifrÄn en bedömning av planernas tydlighet betrÀffande stoff och struktur, att endast tvÄ av sex granskade krishanteringsplaner i sin helhet fungerar som konkreta arbetsverktyg samt att ytterligare förbÀttringar av samtliga planer, med enkla medel, Àr genomförbart..

Konkursprognostisering i en svensk kontext : En modell utvecklad för svenska smÄföretag

Konsekvenser av konkurser drabbar sÄvÀl företaget sjÀlv som andra intressenter. Exempel pÄ sÄdana Àr investerare, kunder, leverantörer, lÄngivare och staten. Att utveckla ett verktyg för att kunna analysera ett företags vÀg mot konkurs Àr dÀrför ett bidrag till sÄvÀl företaget sjÀlv som samhÀllet. I den hÀr studien har vi utvecklat en modell som kan appliceras pÄ smÄföretag inom kategorin aktiebolag i Sverige. Den kan anvÀndas för att prognostisera konkurs för 18 mÄnader framÄt i tiden.

Möjligheter med rörelse för barn med koncentrationssvÄrigheter ? en studie av pedagogers attityder!

Vad har lÀrarna för attityder till rörelseaktiviteter som ett medel att hjÀlpa barn med koncentrationssvÄrigheter? Vilka möjligheter och svÄrigheter finns det att arbeta med rörelse i Àmnet idrott & hÀlsa samt i klassrumsmiljön? Genom fem intervjuundersökningar med lÀrare frÄn tvÄ olika skolor har vi fÄtt deras syn och perspektiv pÄ dessa frÄgor. VÄrt resultat visade att lÀrarna finner tre teman som pÄ olika sÀtt speglar deras uppfattningar. Dessa teman Àr miljöns betydelse, lÀrarnas sÀtt att arbeta med rörelse och sambandet mellan koncentrationssvÄrigheter och rörelse. De intervjuade lÀrarna anser att en lugn och harmonisk miljö bÄde i och utanför klassrummet har stor betydelse för barn med koncentrationssvÄrigheter.

Intelli-lamp, ett intelligent ljussystem som kommunicerar trÄdlöst

Interactive Institute?s Power Studio i Eskilstuna har ett projekt som heter AWARE. AWARE Àr ett designorienterat forskningsprojekt som syftar till att öka mÀnniskors medvetenhet om hur elenergi anvÀnds i vardagen, speciellt i hemmen. MÄlet Àr att uppmÀrksamma mÀnniskor om deras elanvÀndning samt ge de ett medel att kunna kontrollera och göra deras elanvÀndning mer effektiv.Som en del i AWARE ska en intelligent bÀrbar armatur som Àr batteridriven tas fram som ska fÄ mÀnniskor att tÀnka pÄ att elenergi inte Àr nÄgot konstant och outtömligt. Det ska finnas visuella effekter som pÄ ett bra sÀtt kan vÀcka dessa tankar.

Musik i förskolan - ett medvetet redskap för barns utveckling?

Syftet med vÄr C-uppsats Àr att undersöka musikens betydelse för förskolebarnens sprÄkliga och motoriska utveckling. VÄrt empiriska material har vi fÄtt fram genom intervjuer med lÀrare pÄ förskolor med musikprofil i Malmö och New York. Vi ville ta reda pÄ vilken betydelse pedagogerna anser att musiken har för förskolebarnens sprÄkliga och motoriska utveckling, hur de anvÀnder musiken i sitt arbete, samt i vilket syfte. Vi ville Àven undersöka om det finns nÄgra skillnader i hur förskolepedagoger ser pÄ och arbetar med musik i Malmö och New York. Sammanfattningsvis pekar vÄra resultat pÄ att musik har stor betydelse för barnens utveckling sÄvÀl sprÄkligt som motoriskt. Under intervjuerna framkom att pedagogerna medvetet anvÀnder musiken bÄde som medel och metod för att stimulera utvecklingen av sÄvÀl sprÄk som motorik.

Loggboken - en pedagogisk möjlighet?

Syftet med detta arbete Àr att undersöka hur loggboken kan anvÀndas i skolan och vilka attityder lÀrare och elever har till loggboken. Intervjuer genomfördes med tio elever och fyra lÀrare i skolÄr sju till nio. De tio eleverna delades in i tvÄ grupper, fem elever som skriver i loggboken och fem elever som inte skriver i loggboken. I resultatet fann vi olika mönster kring elevers och pedagogers attityder samt motivation till loggboksskrivande. Pedagogernas attityder till loggboken verkar Àven pÄverka elevernas instÀllning till loggboken.

Kvalitetsteknisk analys av produktionslinje: totalkvalitet och statistisk processtyrning vid Plannja AB

Plannja AB producerar plan och profilerad byggplÄt. En stor del av all plÄt mÄlas i en mÄlningslinje i LuleÄ. Plannja AB har identifierat stora kvalitetsbristkostnader i denna process. Problem uppkommer nÀr ett stort tak eller vÀgg uppvisar rutmönster istÀllet för enhetlig kulör. Examensarbetet Àr utformat som en kvalitetsteknisk analys av mÄlningslinjen med fokus pÄ kvalitetstekniska möjligheter.

Social och emotionell trÀning i skolan. Nio pedagogers upplevelser

Vi vill med detta arbete undersöka pedagogers syn och upplevelser av att arbeta med social och emotionell trÀning i skolan. Vi vill samtidigt urskilja nyttan med att arbeta med detta Àmne i skolan och koppla detta till dagens skolpolitik och hur man kan anvÀnda sig av social och emotionell trÀning i arbetet med att skapa en bÀttre och tryggare skola. Vi har valt att intervjua nio pedagoger, pÄ grundskolor i olika stadsdelar i Malmö, om deras upplevelser av att arbeta med social och emotionell trÀning. Vi ville jÀmföra vÄra intervjuer med den aktuella forskning som finns inom Àmnet samt de styrdokument som den svenska skolan har att rÀtta sig efter. Vi har kommit fram till att pedagogernas uppfattningar av detta Àmne Àr positiva och att det upplevs som ett bra redskap att anvÀnda sig av i skolan.

Varför inte bara hÄllbart lÀrande? Why not sustainable learning?

I denna studie intervjuas mÀnniskor som Àr verksamma inom undervisning om hÄllbar utveckling i Malmö. VÄrt syfte med undersökningen Àr att studera LÀrande för hÄllbar utveckling i Malmö Verksamhetsplan 2010. Denna plan Àr ett medel för hur hÄllbar utveckling skall efterstrÀvas inom bÄde det formella men Àven informella verksamheten. Fördelar med Verksamhetsplan 2010 Àr att den skapar möjligheter att prova nya metoder och alternativ i undervisningen. Syftet Àr att öka elevers kunskap om hÄllbar utveckling samt förbÀttra undervisningen av den i skolan.

DISCIPLIN  : - mÄl eller medel   En kvalitativ fallstudie kring förskolans disciplinerande struktur och praktik.

Syftet med detta arbete Àr att ta reda pÄ hur personal i förskolans verksamhet kan se pÄ disciplin och hur deras disciplinpraktik kan se ut. Studien som genomförts Àr fallstudier pÄ tvÄ olika förskoleavdelningar och studiens empiri bestÄr av observationer och intervjuer av samtliga personer pÄ dessa förskoleavdelningar. Resultatet visar att olika syn rÄder pÄ vad disciplin innebÀr och hur den praktiseras. DÄ disciplin ses som ordning och reda dÀr gemensamma regler arbetats fram i en delaktig barngrupp och dÀr barnen ses som kompetenta Àr disciplinpraktiken förenlig med förskolans uppdrag som framhÄlls av lÀroplanen. DÄ arbetet med disciplin sker utifrÄn tanken pÄ att barn bör tuktas och dÀr reglerna sÀtts av vuxna och Àr inkonsekventa blir disciplinpraktiken dÀremot inte förenlig med förskolans demokratiska uppdrag.

Energiförbrukning för Cisco 3560

I dagens samhÀlle förs det diskussioner hur vi kan sÀnka vÄr energiförbrukning i olika sektorer. En av dessa sektorer som förbrukar mycket energi Àr IT sektorn. De mÀtningar som har gjorts i USA visar att Är 2011, sÄ har energiförbrukningen för datacenters fördubblats jÀmfört mot Är 2006. Strategier har tagits fram för att sÀnka energiförbrukningen för datacenters och dÄ framför allt pÄ servrar och kylsystem. Dessa strategier benÀmns med allmÀna ordalag Grön IT.

Bokchiffer : En algoritmisk beskrivning samt implementation för framtagningen av möjliga nycklar

Rapporten presenterar ett tillvÀgagÄngssÀtt att med moderna medel angripa en av Àldre tidens kryptotekniker, bokchiffer, dÀr nummer utifrÄn boktexter utgör kryptotexten. Ett speciellt fall som varit olöst i nÀrmare 200 Är, det sÄ kallade Beale-kryptot, kommer att vara huvudomrÄdet och tillskillnad frÄn den klassiska metodiken att medels penna och papper rÀkna och lösa, tillÄta datorn att snabba pÄ den lÄngdragna arbetsprocessen.Ett inför rapporten skapat datorprogram kommer att anvÀndas, ett program som dels klarar av att replikera den gamla metodiken, dels att introducera nya lösningsgÄngar och dels att presentera statistik över dokument som undersöks. Programmet kan presentera de lösningarna man sedan vill titta nÀrmare pÄ i dekrypterad form, nÄgot som blir intressant bÄde ur ett replikerbarhetsperspektiv men ocksÄ om nya intressanta dokument dyker upp under den statistiska testningen. Testfallen resulterar inte i nÄgra nya intressanta nycklar, men visar pÄ att metoden Àr rÀttvisande dÄ ett historiskt löst dokument fÄr markanta utstickande resultat..

Elektroniska spel och sprÄk

Syftet med det hÀr arbetet Àr att se hur dagens elektroniska spel pÄverkar elevernas sprÄkutveckling, sÀrskilt i modersmÄlet, men Àven att diskutera den engelska och svenska sprÄkutvecklingen, eftersom de flesta spelen har sina instruktioner pÄ engelska, och det svenska (danska för tvÄ av de undersökta eleverna) sprÄket Àr som ett andra modersmÄl hos de flesta av invandrareleverna. Undersökningen genomfördes genom observation. Jag filmade sju elever i Ärskurserna 6 och 7 samt tvÄ elever frÄn Danmark, som ocksÄ Àr i Ärskurs 6 och 7. Jag intervjuade den första gruppen, samt deras lÀrare för att se hur deras sprÄk utvecklades det senaste Äret i svenska och i engelska. Jag intervjuade ocksÄ den danska gruppen. Resultatet visar att det engelska sprÄket utvecklas mer Àn det svenska och det arabiska sprÄket, men det Àr de arabiska och svenska talsprÄken som utvecklas mer Àn de skriftliga sprÄken. Det visar ocksÄ att spelen kan anvÀnds för nöje, pedagogik och som ett socialt medium. Slutsatsen Àr att elektronisktspel kan vara ett positivt medel för att utveckla sprÄket, inte minst i engelska och svenska, men Àven i arabiskan som modersmÄlssprÄk..

Musik i förskolans verksamhet

Mitt syfte med arbetet har varit att fÄ en inblick i hur musik ser ut i förskolans verksamhet i UmeÄ kommun. Detta arbete tar Àven upp om barnets motoriska utveckling stimuleras genom musik. Arbetet bygger pÄ litteraturstudier och intervjuer. Jag har intervjuat sex stycken förskollÀrare i en spridd radie i staden för att inte för att inte hamna inom samma samhÀllsklass och typ av förskolor. FörskollÀrarna arbetar i olika Äldersblandade grupper med spÀnnvidd av barn i Äldrarna 1-5Är.

Asylsökandes möte med den Svenska SjukvÄrden

Formare, L & Hesselbom, A (2006). Asylsökande upplevelser av den svenska sjukvÄrden, en kvalitativ empirisk intervjustudie med Internationella hÀlsokom-munikatörer inom den svenska sjukvÄrden. Examensarbete i omvÄrdnad 10 po-Àng. Malmö Högskola: HÀlsa och samhÀlle. UtbildningsomrÄde omvÄrdnad, 2006. Syftet med denna studie Àr att undersöka vad som hÀnder i mötet mellan asylsö-kande personer och svensk sjukvÄrdspersonal.

<- FöregÄende sida 23 NÀsta sida ->