Sök:

Sökresultat:

11921 Uppsatser om Prematurfödda barn - Sida 59 av 795

Barn och stress i förskolan - 11 pedagogers upplevelser av barn och stress, samt hur de anser att stress kan förebyggas i förskolan

BAKGRUND: Stress kan vara positiv eller negativ. Positiv stress utvecklar ett lÀrande hos barnet. Den negativa stressen pÄverkar barnets utveckling och lÀrande negativt. Det kan visa sig pÄ förskolan genom att barnet Àr trött, okoncentrerat, har magsmÀrtor med mera. Positiva relationer med andra barn och vuxna i förskolan ger barnen trygghet och förebygger den negativa stressen.

Musik - ett verktyg för 100-sprÄkligt utforskande i förskolan : - en intervjustudie av pedagoger i Reggio Emiliainspirerad verksamhet.

MÄrtensson (2011) har pÄ begÀran av NaturvÄrdsverket forskat om naturkontaktens betydelse för barns hÀlsa. I rapporten hÀvdar MÄrtensson att barns möjligheter till friluftsliv i vardagen hÄller pÄ att förÀndras i takt med den vÀxande urbana miljön. Barn idag tillbringar mera tid framför datorn och tv`n. Vidare lyfter författaren fram hur viktigt det Àr att barn Àr ute och leker dÄ de samtidigt lÀr kÀnna omgivningarna för att pÄ sÄ sÀtt utveckla positiva band med naturen (ibid). I Ur och Skur förskolor Àr det ingen risk att barn blir stillasittande dÄ de Àr ute sÄ mycket och rör pÄ sig..

Familjens upplevelser av att leva med ett cancersjukt barn

SammanfattningBakgrund: I Sverige diagnostiseras Ärligen cirka 250 barn med nÄgon form av cancer och Àr den vanligaste dödsorsaken för barn mellan 1-15 Är. DÄ hela familjen berörs nÀr ett barn fÄr cancer, Àr det viktigt att arbeta familjefokuserat. Det innebÀr att skapa en icke-hierarkisk relation till familjen och göra dem delaktiga samt arbeta utifrÄn ett salutogent förhÄllningssÀtt.Syfte: Syftet var att beskriva familjens upplevelser av att leva med ett cancersjukt barn.Metod: En litteraturstudie med deskriptiv design genomfördes med inspiration av innehÄllsanalys. Studien baseras pÄ vetenskapliga artiklar som hÀmtats frÄn tre olika databaser.Resultat: I resultatet framkommer Ätta teman: FörÀndrad tillvaro, maktlöshet, stöd och avsaknad av stöd, vardagen blev en utmaning, skuld och otillrÀcklighet, sorg, hopp, god och bristande kommunikation.Slutsats: NÀr barnet i familjen insjuknade i cancer förÀndrades tillvaron radikalt. Det blev en stor omstÀllning, bÄde kÀnslomÀssigt och socialt.

KrummeltÄget : ett designprojekt om hur man kan arbeta praktiskt med genus i förskolan

Redan i förskoleÄldern lÀr sig barn att anpassa sitt beteende till de könsroller som de blivit tilldelade av samhÀllet. Enligt Anette Hellman (Kan Batman vara rosa? Förhandlingar om pojkighet och normalitet pÄ en förskola, 2010) finns det tydligt mönster för hur barn agerar och förvÀntas agera. JÀllhage och Dilen (2013) rapporterar om att attityder hos ungdomar kan förÀndras vid ett aktivt genusarbete i skolan dÀr elever trÀnas i att tÀnka normkritiskt. Om detta arbete introduceras redan i förskoleÄldern finns möjlighet att attityder till normer kan förÀndras och att framtida samhÀllsmedborgare kan komma att ha större tolerans och acceptans för det normavvikande.En viktig aspekt för att fÄ ett tolerant samhÀllsklimat Àr att barn möts med intresse och respekt.

Sjuksköterskans upplevelser av Àtstörningar hos barn och ungdomar : En intervjustudie

För att hjÀlpa barn och ungdomar som lider av Àtstörningar krÀvs specialistkompetens inom omrÄdet. SpecialistsjukvÄrden mÄste kunna möta sÄvÀl nyinsjuknade som lÄngvarigt sjuka barn och ungdomar. Syftet med denna studie var att belysa sjuksköterskors upplevelser av att vÄrda barn och ungdomar med Àtstörningar. En intervjustudie har genomförts med sju sjuksköterskor som arbetar pÄ tvÄ olika specialistenheter dÀr barn och ungdomar vÄrdas för Àtstörningar. Intervjuerna har analyserats med kvalitativ innehÄllsanalys.

Skolmiljöns pÄverkan till delaktighet i skolaktiviteter för barn med funktionshinder: en litteraturstudie

Syftet med denna litteraturstudie var att studera hur den fysiska och sociala skolmiljön pÄverkar barn med funktionshinders delaktighet i skolaktiviteter. Syftet var Àven att analysera detta utifrÄn sambandet mellan begreppen person, miljö och aktivitet, utifrÄn the Model of Human Occupational [MOHO] (Kielhofner, 2002). I studien inkluderades sju artiklar som analyserades utifrÄn metoden kvalitativ innehÄlls analys beskriven av Patton (2002). Analysen resulterade i tre kategorier: Fysiska skolmiljöns pÄverkan till delaktighet i skolaktivitet, sociala skolmiljöns pÄverkan till delaktighet i skolaktivitet samt hur hinder i den fysiska och sociala skolmiljön pÄverkar skolaktivitet. Resultatet visade att hinder i den fysiska och sociala skolmiljön pÄverkar barn med funktionshinders delaktighet till skolaktiviteter.

Hur Àr det att vÀxa upp i en familj med alkoholmissbruk? : en kvalitativ studie om barn till alkoholister

Syftet med uppsatsen Àr att studera hur vuxna barn till alkoholister beskriver att de pÄverkats av att vÀxa upp i en familj med alkoholmissbruk. Anhöriga till alkoholmissbrukare Àr en stor och viktig grupp och speciellt barnen, vilken situation inte alltid uppmÀrksammas. Detta pÄ grund av att missbruket ofta kan vara dolt och dÀrför okÀnt utanför familjen. Det finns idag omfattande kunskap om vilka skador som missbruk framkallar och vi vet att en uppvÀxt prÀglad av förÀldrars missbruk ökar risken för att barnet sedan utvecklar psykiska problem I (Woititz, 2002, s.48f). För att kunna beskriva och belysa hur barn har det som lever i en sÄdan miljö kommer en kvalitativ metod att anvÀndas genom tre djupintervjuer.

Familjemedlemmars upplevelser i samband med cancer hos barn

Att ha barn eller ett syskon som Àr sjukt i cancer innebÀr en stor omstÀllning för alla familjemedlemmar och skapar mÄnga nya upplevelser. Varje familjemedlem ser dessa upplevelser olika beroende pÄ kön, Älder, stödjande miljöer bÄde pÄ sjukhuset och privat samt cancerns art. Syftet har varit att beskriva familjemedlemmars upplevelser i den förÀndrade familjesituation som uppstÄr i samband med cancer hos barn. Studien har genomförts som en litteraturstudie, dÀr resultatet bygger pÄ skönlitterÀra böcker skrivna av familjemedlemmar till barn med cancer. Resultatet presenterades i olika kategorier (upplevelser), dessa var rÀdsla, utsatthet, skuld, ilska, sorg, trygghet och glÀdje/tacksamhet och det visade sig att familjemedlemmarna upplevde dessa situationer pÄ olika sÀtt.

Specialpedagogik i förskolanNÄgra lÀrares beskrivningar av sina erfarenheter och förvÀntningar pÄ specialpedagogen som stöd

Att arbeta med barn Àr en stor utmaning, varje barn Àr unikt utifrÄn sina egenskaper och förutsÀttningar.Till förskolan, barnens första skola kommer barn med olika förutsÀttningar, erfarenheter, kunskaper och behov, vilka ligger till grund för verksamheten. Alla barn behöver stöd för sin utveckling, nÄgra behöver extra stöd under vissa perioder, andra under en lÀngre tid.En viktig princip som gÀller i förskolan Àr att barns behov av sÀrskilt stöd ska tillgodoses i den ordinarie verksamheten hellre Àn sÀrlösningar. Förskolan har ett sÀrskilt ansvar för barn i behov av sÀrskilt stöd. Specialpedagoger Àr en relativt ny kategori pedagoger i förskolan. I den kvalitativa intervju- studien beskriver nÄgra lÀrare sina erfarenheter och förvÀntningar pÄ specialpedagogen som stöd.

Relationen mellan den fackliga organisationen och företagsledningen Vid en organisationsförÀndring pÄ LÀnsförsÀkringar Bergslagen

Syftet med studien Àr dels att belysa och synliggöra pÄ vilket sÀtt som ett adopterat barn blir bemött av lÀrare vid inskolning samt att fÄ en förestÀllning om hur vÄrdnadshavarna uppfattar inskolningen.Studien vilar pÄ Bowlbys anknytningsteori och utgÄr frÄn följande frÄgor:? PÄ vilket sÀtt beskriver lÀrarna en inskolning av adopterade barn?? Hur uppfattar vÄrdnadshavarna förskolans inskolning?Vi intervjuade tvÄ vÄrdnadshavarpar till adopterade barn och tvÄ lÀrare som har inskolat adopterade barn pÄ förskolan. Barnen som Àr med i studien var tre respektive fyra Är nÀr de började pÄ förskolan. De hade dÄ varit ungefÀr ett Är hos sina vÄrdnadshavare hÀr i Sverige.Genom att intervjua lÀrare och vÄrdnadshavare till adopterade barn har vi fÄtt fram fakta om hur inskolningar kan vara. NÀr vi sen har analyserat svaren har vi insett att kunskap och förberdelser Àr viktiga inslag för en bra inskolning.

Krishantering i skolan - hur lÀrare kan bemöta barn i kris

Hur förberedda Àr egentligen skolorna i dag om det uppstÄr kriser, och hur bemöter och arbetar lÀrare med det enskilda barnet som befinner sig i en kris? Dessa Àr frÄgor som har vÀckt vÄrt intresse. Syftet med detta arbete Àr att fÄ ökad kunskap om hur vi kan bemöta barn i kris, samt stödja deras utveckling och lÀrande för att skapa en trygg och lÀrorik miljö nÀr de befinner sig i en krissituation. I litteraturdelen redogörs för forskning om krisens faser, dödsfall, barns tankar om döden, skilsmÀssa, konsekvenser vid skilsmÀssa och hur lÀrare kan bemöta barn i sorg. För att fÄ svar pÄ vÄra forskningsfrÄgor har vi utfört tio semistrukturerade intervjuer med verksamma lÀrare i Ärskurserna F-6.

Fonologiska och kognitiva förmÄgor hos barn : en jÀmförelse mellan barn med cochleaimplantat och/eller hörapparat och normalhörande barn

Syftet med föreliggande studie var att undersöka eventuella skillnader mellan barn med cochleaimplantat (CI) och/eller hörapparat (HA) och normalhörande barn i Äldrarna fem till sju Är avseende fonologiska och kognitiva förmÄgor. I studien jÀmfördes resultat frÄn elva till 44 normalhörande barn med Ätta till 25 barn med CI/HA frÄn fyra olika studier. Undersökningsmaterialet utgjordes av kortversionen av Stora fonemtestet, fonologiska representationer, TOWRE samt fem deltest ur testbatteriet SIPS. Testresultaten analyserades kvantitativt och för kortversionen av Stora Fonemtestet Àven kvalitativt. Resultatet visade att barnen med CI/HA generellt presterade lÀgre Àn de normalhörande barnen pÄ test av fonologisk förmÄga och fonologiskt arbetsminne, men att de lÄg i nivÄ med de normalhörande barnen avseende generellt och visuospatialt arbetsminne.

Adoptivbarn : Barn med behov av sÀrskilt stöd i skolan?

Syftet med detta arbete Àr att söka ta reda pÄ vilka problem och svÄrigheterutlandsadopterade barn kan ha och varför de utvecklar dessa problem samt försöka ta reda pÄ dessa barns specifika behov i skolan. Arbetet inleds med en litteraturstudie som beskriver hur det har sett ut med adoptioner frÄn början av 1900-talet fram till idag. DÀrefter följer en beskrivning av adoptivbarnens specifika problem och svÄrigheter och varför de utvecklar dessa. För att fÄ en inblick i hur adopterade sjÀlva ser pÄ sin situation innehÄller arbetet intervjuer med tre vuxna adopterade. I diskussionen gÄr att lÀsa vilka slutsatser som kan dras av arbetet.

Metoder för att frÀmja amning av prematura barn : en systematisk litteraturstudie

Syftet med denna studie var att beskriva vilka metoder som anvÀndes pÄ en neonatalavdelning för att frÀmja amningen hos prematura barn. Arbetet Àr en systematisk litteraturstudie dÀr 15 vetenskapliga artiklar anvÀndes. Litteratursökningen gjordes i databaserna Blackwell Synergy, CINAHL, Elin@dalarna, PubMed och Medline. LitteraturgenomgÄngen visade att det fanns ett flertal metoder för att frÀmja amning av prematura barn pÄ neonatalavdelningen. FörÀldrarna behöver fÄ hjÀlp av personalen att skapa sociala band till sitt barn och med att förstÄ att det Àr dem som Àr av största betydelse för barnet.

Fysisk aktivitet bland barn och ungdomar i Tyringe - Hur fysiskt aktiva Àr pojkar respektive flickor?

Denna forskning handlar om barn och ungdomars fysiska aktivitetsgrad. Syftet med denna forskning Àr att kartlÀgga barn och ungdomars fysiska aktivitetsgrad och koppla detta till rekommendationer kring fysisk aktivitet för barn och ungdomar. Rekommendationen innebÀr en halvtimmes fysisk aktivitet per dag i mÄttlig intensitet samt tre tillfÀllen i veckan med högre intensitet. I dagens samhÀlle med alla tekniska innovationer blir befolkningen allt mer stillasittande och dÀrför Àr detta arbetets syfte till för att se hur den fysiska aktivitetsgraden ser ut bland barn och ungdomar i Tyringe. Delar som kommer att behandlas Àr medicinska aspekter pÄ fysisk aktivitet, barn och ungdomars fritidsvanor i Sverige, fysisk aktivitet och Àmnet idrott och hÀlsa samt Tyringes förutsÀttningar för fysisk aktivitet.

<- FöregÄende sida 59 NÀsta sida ->