Sök:

Sökresultat:

11921 Uppsatser om Prematurfödda barn - Sida 32 av 795

Palliativ vÄrd av barn med cancer : En litteraturstudie om barn och förÀldrars psykosociala behov under sjukhusvistelsen

Bakgrund: Enligt Socialstyrelsen (2009) insjuknar cirka 300 barn i cancer varje Är i Sverige, och 20 procent av alla dödsfall hos barn orsakas av cancer. Barn som blir sjuka i cancer kan komma att krÀva palliativa omvÄrdnadsÄtgÀrder, dÄ kurativ behandling inte kan ges. MÄlet med den pediatriska palliativa vÄrden Àr att uppnÄ mesta möjliga livskvalitet hos barn sÄvÀl som hos deras förÀldrar. Syftet var att belysa psykosociala behov hos barn med cancer och hos deras förÀldrar under den palliativa fasen pÄ sjukhuset. Metod: En kvalitativ litteraturstudie gjordes utifrÄn Ätta vetenskapliga artiklar som granskades med hjÀlp av tvÄ bedömningsprotokoll och analyserades enligt ett kvalitativt förfarande.

FörÀldrars upplevelser och copingstrategier i samband med att deras barn har drabbats av cancer

Bakgrund: Varje Är insjuknar ca 300 barn i cancer och cancern ger upphov till tjugo procent av alla dödsfall bland barn. Orsaken till cancer hos barn och ungdomar Àr okÀnd. För förÀldrarna blir det ett hot om att mista sitt barn nÀr de blir varse informationen. FörÀldrarna upplever en genomgripande förÀndring i sina liv, med förlust av kontroll och allt blir kaos. Syfte: Att belysa förÀldrars upplevelser och copingstrategier i samband med att deras barn har drabbats av cancer.

SÄ kan pedagoger göra det lÀttare för barn att vara barn : Pedagogers samsyn med barn som utgÄngspunkt

Syftet med studien Àr att ta reda pÄ pedagogers perspektiv och förstÄelse för hur barn blir bemötta enligt riktlinjer om normer och vÀrden i den reviderade lÀroplanen för förskolan, Lpfö 98 (Skolverket 2010). ForskningsfrÄgor i studie Àr: Hur tolkar pedagoger lÀroplanens riktlinjer om normer och vÀrden? Vilket förhÄllningssÀtt utifrÄn normer och vÀrden anvÀnder pedagoger sig av i förhÄllande till barn i verksamheten? Hur kan pedagogers perspektiv av normer och vÀrden uttrycka sig i praktiken?Undersökningen i studie grundar sig pÄ en kvalitativ forskningsstrategi. Skriftlig intervju och observationer med nio respondenter och sju ostrukturerade observationer pÄ flera förskolor. Av resultatet frÄn de skriftliga intervjuerna ser vi att diskussion om normer och vÀrden pÄ förskolorna Àr viktiga för att fÄ en förstÄelse för riktlinjer i lÀroplanen, Lpfö 98 (2010).

Barn och förÀldrars val av bilderbok med fokus pÄ illustrationer : En intervju- och observationsundersökning

Syftet med denna studie var att dels jÀmföra barn, 3?6 Är, och förÀldrars preferenser av barnboksillustrationer, dels att undersöka hur förÀldrar resonerar kring val av bilderbok och illustrationens roll i samband med detta.Genom enskilda semistrukturerade intervjuer och tillhörande observationer med 22 barn (3?6 Är) och 10 förÀldrar undersöktes vilken av fem typer av bokillustrationer som föredrogs. FörÀldrarna fick dÀrefter Àven vÀlja vilken av fem bilderböcker, frÄn vilka illustrationerna var hÀmtade, som de skulle vilja lÀsa för sina barn och motivera sitt val.Resultatet frÄn undersökningen tyder pÄ att illustrationerna Àr en aspekt för bÄde barn och förÀldrar vid val av bilderbok samt att det finns faktorer som föredras i illustrationerna.Barnen i undersökningen verkade föredra naivistiska illustrationer med stort antal fokuspunkter. FörÀldrar föredrog realistiska illustrationer med inslag de kan koppla till verkliga livet.FörÀldrarna ansÄg att illustrationer, handling, moral och lÀrdom var viktiga aspekter vid valet av bilderbok till deras barn. Flertalet förÀldrar ville ha möjlighet att berÀtta egna historier kring illustrationerna i bilderboken..

"Det kan hÀnda i din klass!" : En studie i hur nÄgra vuxna tÀnker kring bemötandet av barn i sorg

I vÄrt examensarbete har det övergripande syftet varit att öka kunskaperna kring hur man som lÀrare kan bemöta elever i sorg. Vi vill med examensarbetet fÄ en förstÄelse för hur nÄgra vuxna tÀnker kring hur barn, i förskola och skola, reagerar i och hanterar sorg samt hur man som lÀrare kan bemöta dessa elever i klassrummet. Genom att ha studerat litteraturen inom detta omrÄde samt intervjuat tvÄ BRIS-ombud och hÄllit ett fokusgruppsamtal med tre lÀrare har vi samlat in vÄrt material. I arbetet har vi ett sociokulturellt perspektiv pÄ lÀrande samt ett psykologiskt perspektiv, anknytningsteori, pÄ reaktioner och hanterande av sorg. I resultatet fick vi fram lÀrarnas syn pÄ hur de tÀnker om sin kompetens kring bemötandet av barn i sorg samt BRIS-ombudens tankar kring bemötandet av barn i sorg.

PÄ vilka sÀtt kan estetiskt lÀrande inverka pÄ dyslexiproblematik hos barn

Syftet med denna undersökning var att undersöka pÄ vilka sÀtt estetiskt lÀrande kan inverka pÄ dyslexiproblematik hos barn. Studien hade ocksÄ till syfte att ta reda pÄ vilka olika sÀtt pedagoger arbetar med barn med dyslexi och vilka olika arbetsÀtt inom estetiskt lÀrande det finns för att utveckla barn med dyslexi.Jag var intresserad av att se om estetiskt lÀrande pÄverkade barnen med dyslexi i skolan. Jag har nyttjat tidigare forskning, litteratur och intervjuer med tre pedagoger ute pÄ fÀltet för att fÄr en större uppfattning och kunskap om Àmnet. Jag följde mina forskningsfrÄgor genom studien för att fÄ fram ett tydligt resultat som möjligt..

Naturvetenskap i förskolan. Barns möjligheter till lÀrande i smÄ och stora undervisningsgrupper

Syftet med föreliggande studie Àr att vinna kunskap om vilka möjligheter till lÀrande barn erbjuds kring ett naturvetenskapligt lÀrandeobjekt i en liten och i en stor undervisningsgrupp, dÀr antal barn per lÀrare varierar.Studiens teoretiska ansats Àr utvecklingspedagogiken som har sina rötter i fenomenografin. Centralt i utvecklingspedagogiken Àr lÀrandets objekt, som Àr förmÄgor eller kunnanden som barnen ska utveckla och lÀrandets akt, som handlar om hur lÀrandet gÄr till. LÀraren har en viktig roll för att skapa möjligheter till lÀrande för barn genom att rikta barns uppmÀrksamhet mot lÀrandeobjektet, synliggöra olika aspekter av lÀrandeobjektet och av barns erfarenheter samt att utmana barns förstÄelse för lÀrandeobjektet. TvÄ undervisningssituationer i en förskola, en med 3 barn och en med 7 barn, med samma lÀrare har observerats med hjÀlp av videoinspelning.Resultatet i studien visar att antalet barn per lÀrare pÄverkar kommunikationsmönstren kring lÀrandeobjektet. Barn i den lilla gruppen erbjuds mÄnga fler möjligheter till lÀrande Àn barn i den stora gruppen.

Att smÀrtbedöma barn - en litteraturstudie om svÄrigheter och möjligheter att smÀrtbedöma barn

En bra smÀrtbedömning Àr en förutsÀttning för att ge adekvat smÀrtbehandling till barn. MÄnga studier visar att barns smÀrta ofta Àr underskattad och dÀrmed blir den underbehandlad. Eftersom barnen befinner sig i olika utvecklingsstadier Àr det sÀrskilt svÄrt att tolka deras smÀrtupplevelser. Syftet med studien var att belysa svÄrigheter och möjligheter för sjuksköterskan att avlÀsa smÀrta hos förskolebarn. Litteraturstudien bygger pÄ Ätta stycken vetenskapliga artiklar.

OvÀntat besked under graviditeten och att fÄ ett missbildat barn : en litterturstudie

Bakgrund: Alla fosteravvikelser kan inte pÄvisas under graviditeten. Missbildningar kan vara Àrftliga, men Àven miljöfaktorer kan vara orsaken. Fyra procent av alla barn som föds i Sverige har en missbildning. Syfte: Att belysa förÀldrars upplevelse av att fÄ ett ovÀntat besked under graviditeten och att fÄ ett barn med missbildning. Metod: En litteraturstudie med tio kvalitativa och en kvantitativ artikel.

"... vi kanske inte evs vet att barnet i skolan har sÀrskilt stöd." : En studie av hur fritidshemspersonal uppfattar sitt arbete med barn i behov av sÀrskilt stöd pÄ fritidshemmet

Studien syftar till att belysa hur fritidshemspersonal uppfattar sitt arbete med barn i behov av sÀrskilt stöd pÄ fritidshemmet.I studien har vi anvÀnt oss utav kvalitativa intervjuer med personal pÄ fritidshem.Resultatet visar att personalen pÄ fritidshemmet vill fÄ en större kÀnnedom om vilka barn som Àr i behov av sÀrskilt stöd i skolan för att bÀttre kunna stödja dem pÄ fritidshemmet. I studien har vi sett att det brister i dialogen mellan fritidshemmet och skolan..

Prosodiska aspekter av nonordsproduktion hos barn med cochleaimplantat och barn med sprÄkstörning

Prosodi kan sammanfattas som talets rytmiska, dynamiska och melodiska aspekter. Utan prosodi skulle talet förefalla monotont och kommunikationen kunna kompliceras. Syftet med föreliggande studie var att undersöka prosodiska aspekter av nonordsproduktion hos barn med cochleaimplantat och barn med sprÄkstörning. Tidigare studier av prosodi hos nÀmnda grupper har inte i detalj beskrivit vilka typer av fel som förekommer varför detta var intressant att undersöka.Föreliggande studie baseras pÄ redan insamlat material av nonordsrepetition av sammanlagt 41 barn vilka deltagit i tidigare studier. Av dessa var 27 stycken barn med sprÄkstörning i Äldrarna 4:6-7:6 Är och fjorton var barn med CI i Äldrarna 3:0-13:4.

Hur gÄr det till nÀr barn lÀr sig fÀrger? : En studie om hur barn lÀr sig kopplingen mellan fÀrger och fÀrgtermer

Forskare, förÀldrar och förskolepersonal har sedan lÀnge lagt mÀrke till att inlÀrningen av fÀrger och deras beteckningar skiljer sig frÄn inlÀrningen av andra adjektiv och frÄn substantiv. En undersökning har genomförts med syftet att komma nÀrmare svaret pÄ frÄgan: hur gÄr det till nÀr barn lÀr sig kopplingen mellan fÀrg och fÀrgterm? Ett trettiotal barn i Äldern tvÄ till fyra Är har deltagit i ett test med tre delmoment. Analysen har utgÄtt frÄn tre frÄgestÀllningar: Hur ter sig kopplingen mellan fÀrg och fÀrgterm i olika Äldrar? Finns det nÄgon skillnad mellan ensprÄkiga och tvÄsprÄkiga barn? Följer barns inlÀrningsmönster den av Berlin och Kay (1969) föreslagna implikationsordningen? Undersökningsresultaten visar att redan barn som Àr tvÄ Är kan göra en korrekt koppling mellan fÀrg och fÀrgterm.

LÀrares relationella arbete - Med barn som far illa, kollegor och förÀldrar

Med utgÄngspunkt i begreppet relationskompetens har vi genomfört en kvalitativ studie som försöker belysa lÀrares resonemang kring det relationella arbete som sker dÄ de möter utsatta barn. VÄr empiri bestod av fem kvalitativa intervjuer med lÀrare som resonerade kring sin relationskompetens och hur den anvÀnds, i synnerhet i mötet med barn, men Àven i samverkan med arbetslag, kollegor och förÀldrar. Vi valde att anvÀnda ett relationellt perspektiv i vÄr analys, och det hjÀlpte oss att tolka lÀrarnas resonemang, samt fÄ en bild av den relationella pedagogikens betydelse i möten med barn som far illa. Max van Manens begrepp mensenkennis (mÀnniskokÀnnedom) gav oss vidare perspektiv pÄ en lÀrares relationella arbete och professionalitet. Relationskompetens Àr fortfarande en underskattad kompetens, trots att diskussionen kring begreppet blivit allt större.

Miljöinformation för barn

Ett projektarbete i samarbete Hold Norge Rent, Norsk Resirk och Skiskolenes bransjefĂžrbund i syfte att skapa enkel, intressant och lĂ€ttförstĂ„elig miljöinformation för barn som Ă€r pĂ„ semester i de NorskafjĂ€llen. Information bestĂ„ende av en 12-sidig mĂ„larbok med miljövĂ€nnerna Truls, Trude, Älgen Egiloch Haren Harald tillsammans med ett antal hjĂ€lpsamma lĂ€mmlar. Tillsammans lĂ€r de sig hur man sorterar sopor. I tillĂ€gg finns en frĂ„gesport med elva frĂ„gor om sopsortering, en samlingsplatsskylt och ett diplom. Alla illustrationer Ă€r gjorda efter samma manĂ©r, detta för att ge hela konceptet ett enhetligt intryck.

Barn som har lÀs- och skrivsvÄrigheter -en studie i hur lÀrare kan upptÀcka och arbeta med dessa barn.

Syftet med studien var att belysa hur lÀrare kan upptÀcka och arbeta med barn som har lÀs- och skrivsvÄrigheter. Vi har gjort en kvalitativ studie för att fÄ vetskap om hur nÄgra lÀrare tÀnker om lÀs- och skrivsvÄrigheter. I vÄr undersökning har vi intervjuat tvÄ lÀrare i förskolan, fem lÀrare i skolans tidigare Är och tvÄ vuxna personer som har lÀs- och skrivsvÄrigheter. BÄde i vÄr litteraturgenomgÄng och i vÄra intervjuer framkom flera kÀnnetecken som lÀrare kan titta efter för att upptÀcka att barn har lÀs- och skrivsvÄrigheter. KÀnnetecknen kan till exempel visa sig i barnets sprÄk, motorik och hur barnet lÀser och skriver.

<- FöregÄende sida 32 NÀsta sida ->