Sök:

Sökresultat:

737 Uppsatser om Pragmatiskt synsätt - Sida 15 av 50

Klimatdebattens pÄverkan pÄ val av bil : Konsumtion, klimatpÄverkan och media

Den senaste tiden har klimatförÀndringarna fÄtt mycket utrymme i tidningar, tv och radio. Syftet med den hÀr uppsatsen Àr att undersöka vilken pÄverkan denna klimatdebatt har haft pÄ publiken, om det har fÄtt nÄgon effekt pÄ konsumentens syn pÄ kopplingen till klimatpÄverkan. För att göra detta tittar vi pÄ bilens pÄverkan, och om klimatdebatten har pÄverkat instÀllningen vid köp av ny bil.För att svara pÄ detta gÄs först relevanta teorier kring medias makt, konsumtion och privatbilism igenom. Bilden Àr att konsumtion och bilism inte drivs av rationalitet utan att det har blivit en viktig del av sjÀlvbilden, de har fÄtt en ny betydelse som symbol. Det finns ocksÄ en tydlig koppling mellan ett Àmne som fÄr mycket utrymme i media, och vilken frÄga som den allmÀnna opinionen klassar som viktig.Sedan presenteras klimatdebatten i Aftonbladet och Dagens Nyheter för att se vilken bild publiken har fÄtt.

Personers upplevelse av vÀntetiden inför en planerad operation: en litteraturstudie

I dag Àr det mÄnga som stÄr pÄ vÀntelista för att genomgÄ en planerad operation. Dessa personer syns inte pÄ sjukhusen och har sÀllan kontakt med hÀlso- och sjukvÄrden under vÀntetiden. Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva personers upplevelse av vÀntetiden inför en operation. Studien baserades pÄ Ätta internationellt publicerade ve-tenskapliga artiklar som analyserades med en manifest kvalitativ innehÄllsanalys. Analysen resulterade i sex kategorier: Att ha svÄrt att hantera sjukdomssituationen och vara i behov av stöd: Att kÀnna oro, osÀkerhet, samt att tappa livslusten: Att kÀnna smÀrta som begrÀnsning i det dagliga livet och anpassa sig efter situationen: Att tÀnka positivt, kÀnna kontroll och leva sitt normala liv: Att kÀnna brist pÄ information och kÀnna sig försummad: Att bli sedd och kÀnna att nÄgon lyssnar.

Att vara efterklok pÄ förhand : En kvalitativ studie om hur man ser pÄ krisplaner inom den privata sektorn

Kriser och allvarliga hÀndelser sker pÄ svenska företag varje Är. Krisplanernas förekomst inom privata företag Àr lÄg jÀmfört med den offentliga sektorn, vilket kan medföra att kriberedskapen hos privata företag inte Àr sÄ god som den skulle kunna vara. Syftet med denna studie Àr att fÄnga uppfattningen av hur man pÄ olika nivÄer i privata företag beskriver förekomst, anvÀndande och implementering av krisplaner. De roller som studien undersöker Àr chef, mellanchef samt medarbetare. Totalt har sju stycken kvalitativa intervjuer genomförts och analyserats utifrÄn innehÄllsanalys med meningsbÀrande enheter, koder och kategorier.

Tema i skolan?

Tematisk undervisning och temaarbete innebÀr att olika skolÀmnen integreras med varandraoch bildar en helhet i undervisningen. Tankar om att skapa en helhet i lÀrandet har funnitssedan lÄng tid tillbaka, men i dagens skola sker inte detta sÀrskilt ofta av olika orsaker.Tidigare undersökningar visar att mÄnga lÀrare vill arbeta med undervisning i tema men attbrist pÄ tid för planeringen och genomförande försvÄrar. LikasÄ att det krÀver mycket arbeterunt omkring för att fÄ det att fungera. Hem- och konsumentkunskap Àr ett Àmne i skolan somberör mÄnga olika aspekter av vardagslivet och vars perspektiv Àven syns i mÄnga andra avskolans Àmnen.Syftet med den hÀr studien Àr att undersöka hur lÀrare i Ärskurs 7-9 stÀller sig till undervisningi tema och hur de resonerar kring en samverkan med Hem- och konsumentkunskap. För att tareda pÄ detta valde vi att intervjua Ätta lÀrare och tvÄ lÀrarstudenter pÄ olika skolor i Sverige.Det resulterade i en positiv bild av undervisning i tema, men ocksÄ att genomförandet avarbetssÀttet begrÀnsas av olika faktorer dÀribland tid.Slutsatsen av studien Àr att intresset finns men okunskap om andra Àmnens innehÄll och tid tillplanering gör att detta sÀllan genomförs trots att mÄnga lÀrare har en ambition om attundervisa i tema..

Att vÀlja perspektiv ? Om elevhÀlsapropositionens pÄverkan pÄ tre skolors specialpedagogiska verksamhet

Syftet med denna studie Àr att, pÄ tre skolor i en sydsvensk kommun, granska vilket perspektiv som rÄder - det relationella eller det kategoriska - och undersöka om nÄgon perspektivförÀndring Àgt rum i samband med implementeringen av regeringens proposition HÀlsa, lÀrande och trygghet (2001/02:14) samt huruvida specialpedagogens relationella perspektiv haft nÄgon betydelse i detta förÀndringsarbete. I inledningen beskrivs de tre huvuddelarna i studien; vilka perspektiv som kommer att fokuseras, specialpedagogsutbildningens utveckling och utvÀrdering samt implementeringen av elevhÀlsapropositionen. I litteraturdelen presenteras ramen för hela studien dvs. specialpedagogik. DÀrefter belyses innehÄllet i elevhÀlsapropositionen samt resoneras kring elever i behov av stöd.

Hinduismens religiösa symboler och hur dessa framstÀlls i svenska lÀromedel

I detta arbete undersöker jag vilka religiösa symboler som har betydelse för befolkningen i Velakapuram, en liten by i södra Indien och hur dessa framstÀlls i svenska lÀromedel. Vidare undersöks vilka pedagogiska vinster man kan göra genom att komplettera svenska lÀromedel med levande beskrivningar hÀmtade frÄn observationer om lokalt religiöst vardagsliv. För att ÄskÄdliggöra mina frÄgestÀllningar och mitt syfte har jag valt ett undersökande arbetssÀtt baserat pÄ fÀltstudier i Indien kompletterat med litteraturstudier hemma. Litteraturstudien har gjorts med hjÀlp av en systematiserande textanalys, dÀr jag har fokuserat pÄ tre dimensioner, kultur, tro och genus. Mina slutsatser Àr att de religiösa symbolerna ger folket i Indien och speciellt i byn Velakapuram en mening Ät livet. Byborna har skapat en social verklighet utifrÄn symbolerna som ger de vardagliga hÀndelserna en mening.

Syns inte, finns inte ? om marknadsföring pÄ nÄgra skolbibliotek

The purpose of this Master?s thesis is to discuss marketing as it applies to some school libraries. Today?s marketing is about relations. It involves the establishment, maintenance and development of relations with users, non-users and other library related relationships.

Aspergers syndrom En pedagogisk utmaning

Aspergers syndrom Àr ett neurologiskt tillstÄnd, som gör att personer med denna diagnos har problem med att umgÄs och förstÄ andra mÀnniskors tankar och kÀnslor pÄ ett strukturerat sÀtt. Deras sociala oförmÄga accepteras inte alltid av omgivningen,kanske för att det inte syns pÄ"utsidan". De har ofta svÄrt att samtala pÄ ett naturligt sÀtt och ofta blir de oerhört fascinerade och intresserade av ett speciellt Àmne. Att vara annorlunda Àr mÄnga gÄnger frustrerande och det fÄr konsekvenser för individen sjÀlv men Àven för omgivningen. I denna uppsats redovisar jag kunskap om vad Aspergers syndrom innebÀr samt hur vi som Àr verksamma inom skolan kan agera för att tillmötesgÄ dessa elevers behov.

Förskoleklassens möte med skriftsprÄket

Syfte med studien Àr att undersöka vilken syn förÀldrar har pÄ leken och lekens betydelse för lÀrande i förskolan. Undersökningen gör jag pÄ tre förskolor i norra Sverige. I bakgrunden kommer jag att anvÀnda mig av den forskningslitteratur som finns inom omrÄdet för att beskriva bÄde de Àldre och nyare teorierna om lek. För att samla in empirimaterialet anvÀnde jag mig av kvalitativa intervjuer och gjorde sedan en innehÄllsanalys. IntervjufrÄgorna stÀlldes och intervjuerna genomfördes pÄ samma sÀtt med alla Ätta förÀldrar.

Är uppdragstaktik och utvecklande ledarskap förenligt med utvecklandet av anpassningsbara officerare?

MÀnniskan har en förmÄga att anpassa sig till en omvÀrld i förÀndring. Detta syns inte minst pÄ den taktik- och teknikanpassning som sker i kampen mellan verkan och skydd inom den militÀra kontexten. Men idag sker inte bara förÀndring i den militÀra tekniken; Àven uppgifterna förÀndras. Exempelvis krÀver de insatser som sker runt om i vÀrlden, inom ramen för FN-resolutioner, allt mer av civilmilitÀr samverkan samtidigt som enheterna mÄste vara stÀndigt beredda pÄ att möta en motstÄndare i strid. Om anpassningsbarhet Àr det som gör att vi kan förÀndra oss för att möta nya uppgifter i nya miljöer torde ökad anpassningsbarhet i organisationen vara en fördel.Syftet med detta arbete Àr att undersöka huruvida de svenska ledningsstyrdokumenten, i form av Uppdragstaktiken (ledningsmetod-/filosofi) och Utvecklande ledarskap (ledarskapsmodell), Àr förenliga med utvecklandet av anpassningsbara officerare.Resultatet av analysen visar pÄ god förenlighet mellan uppdragstaktik och utvecklande ledarskap Ä ena sidan och anpassningsbarhet Ä andra sidan.

Idealet stadsmÀssighet - Verklighet eller vision : En studie av Hammarby Sjöstad

Syfte: Syfte Àr att kartlÀgga hur Com Hem och ICA arbetar med sina skapade frontfigurer som "spokespersons".Problem: Det kan vara svÄrt för företag att nÄ ut till sina kunder i dagens hÄrda konkurrens. Det Àr dÀrför viktigt att de anvÀnder sig av olika strategier för att differentiera sitt varumÀrke och bli unika pÄ marknaden. En varumÀrkesstrategi kan vara "spokespersons", dÀr nÄgon blir företagets ansikte utÄt. Företagets "spokespersons" syns dÀrefter kontinuerligt i deras reklam. Det krÀvs att företaget noggrant överlÀgger vem som ska sammankopplas med varumÀrket, för att kommunicera ut rÀtt budskap till sina mottagare.Metod: Studien Àr genomförd med kvalitativa intervjuer och textanalyser.Resultat: VÄra resultat visade att Com Hem och ICAs "spokespersons" har och Àr effektiva i deras marknadsföring.

Syns vissa barn mer Àn andra? - om inÄt och utÄtagerande barn i förskolan

BakgrundI detta avsnitt redogör vi för tidigare forskning och litteratur om inÄt- och utÄtagerande barn som visar olika beteenden, samt hur pedagogernas förhÄllningssÀtt och miljön pÄverkar barn med dessa beteenden.SyfteSyftet med vÄr studie Àr att fÄ en uppfattning av nÄgra pedagogers syn pÄ hur beteendet hos inÄt och utÄtagerande barn avspeglas i verksamheten. Samt olika faktorer som kan pÄverka, sÄ som förhÄllningssÀtt, bemötande, miljö och stereotypa könsroller.MetodI vÄr studie har vi anvÀnt oss av en kvalitativ metod dÀr vi anvÀnt oss av intervju som redskap. Vi har intervjuat sex pedagoger frÄn tvÄ olika förskolor i VÀstra Götaland.ResultatPedagogerna menade att man mÄste se vad det kan vara för bakomliggande faktorer till ett inÄt- eller utÄtagerande beteende. De ansÄg Àven att barn som var utÄtagerande var lÀttare att mÀrka av i en grupp medan de inÄtagerande barnen tar lÀngre tid att uppmÀrksamma. Resultatet visade Àven att det fanns olika Äsikter kring flickors respektive pojkars beteenden och att pedagogernas bemötande samt förhÄllningssÀtt har en central roll i arbetet med inÄt- och utÄtagerande barn.

Sportkrönikor ? lÀttsamt fenomen eller avancerad skrivkonst?

I den hÀr uppsatsen görs tvÄ olika studier pÄ sportkrönikor frÄn 4 avSveriges lokala dagstidningar. Den första studien Àr en detaljanalys avinnehÄllet i krönikorna, med fokus pÄ bÄde utomtextliga faktorer somkrönikörens ursprung, roll och syfte med texten och rent textmÀssigasom synonymer, tempus, meningslÀngd och bildsprÄk. Detaljanalysengenomförs pÄ 4 krönikor skrivna av 4 olika krönikörer. Det Àr vissaskillnader mellan dessa texter, men Àven en del likheter. Störstaskillnaden ligger i att bildsprÄket Àr sÄ varierande.

Barns lek i förskolan: Hur ser förÀldrar pÄ leken som lek och leken som ett lÀrande i förskolan?

Syfte med studien Àr att undersöka vilken syn förÀldrar har pÄ leken och lekens betydelse för lÀrande i förskolan. Undersökningen gör jag pÄ tre förskolor i norra Sverige. I bakgrunden kommer jag att anvÀnda mig av den forskningslitteratur som finns inom omrÄdet för att beskriva bÄde de Àldre och nyare teorierna om lek. För att samla in empirimaterialet anvÀnde jag mig av kvalitativa intervjuer och gjorde sedan en innehÄllsanalys. IntervjufrÄgorna stÀlldes och intervjuerna genomfördes pÄ samma sÀtt med alla Ätta förÀldrar.

Allra helst minns jag framtiden : den som inte har nÄgon bakgrund kan inte forma nÄgon framtid

Denna uppsats Àr en framtidsstudie dÀr skillnader och olikheter mellan tre olika orter lyfts fram genom ungdomars framtidsdrömmar. Undersökningen bygger pÄ intervjuer med elever frÄn högstadieskolor pÄ olika orter. Syftet Àr att försöka besvara fyra olika frÄgestÀllningar inom tematiseringarna genus, platsidentitet, klass och tid för att slutligen göra en jÀmförelse mellan orterna. Orterna, som Àr Uppsala, Hedemora och Bergshamra, Àr utvalda för att fÄ en bra storleksfördelning frÄn stor till liten ort. Av mitt material har jag gjort en kulturanalys för att kunna studera erfarenheter, likheter och olik-heter i ungdomarnas synsÀtt och vÀrderingar.

<- FöregÄende sida 15 NÀsta sida ->