Sök:

Sökresultat:

1178 Uppsatser om Postoperativa skador - Sida 48 av 79

Prevention av fall och fallskador inom sluten vård

Risker för fall och fallskador är ett betydande patientsäkerhetsproblem vid sjukhus och andra vårdinstitutioner. En allvarlig konsekvens av fall är höftfraktur. Förutom onödigt lidande för patienten leder detta till ökade sjukvårds- och samhällskostnader.Syftet med studie var att kartlägga tidigare fall och fallskador inom sluten vård samt att utvärdera om en intervention omfattande implementering av en riskbedömningsmall och preventiva åtgärder så som antihalksockor samt utökning av sänglarm kunde minska fall och fallskador. Studien omfattade samtliga patienter från två medicinavdelningar på ett svenskt länsdelssjukhus med dokumenterad hög fallincidens och utfördes i två steg. Deskriptiv kartläggning av antalet inrapporterade fall och fallskador, samt de händelser som lett till fallolyckor inom sluten vård under år 2002/2003.

Steget före- checklista som säkerhetskontroll för patienter inom den perioperativa vården

Kirurgiska ingrepp ökar då antalet sjukdomar och befolkningens livslängd ökar. Fler operationer utförs i världen och högre krav ställs på hälso- och sjukvården. Ibland kan en operation leda till omfattande skador, komplikationer eller dödsfall. Förebyggande arbete för att höja patientsäkerheten sker internationellt och nationellt.Världshälsoorganisationen (WHO) har utarbetat en checklista för att förbättra patientsäkerheten för att säkerställa kvaliteten på vården genom att använda en beprövad mall. Europarådet, Sveriges kommuner och landsting (SKL), Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag (LÖF) och Socialstyrelsen arbetar alla med frågor kring patientsäkerheten.

Fysisk hälsa hos patienter med psykossjukdom- specialistsjuksköterskors arbete och uppfattningar

SammanfattningBakgrund: Långvarig smärta är en individuell upplevelse och kan orsakas av skador eller sjukdomar, och är ihållande mer än tre månader. Detta kan innebära att det blir svårt att klara av sina vardagliga aktiviteter då funktionsförmågan kan försämras, vilket kan medföra ett lidande för individen.Syfte: Syfte med studien var att belysa individers upplevelser av långvarig smärta.Metod: En systematisk litteratur studie genomfördes och 14 kvalitativa studier kvalitetsgranskades utifrån Forsberg och Wengströms (2013) checklista för kvalitativa studier. Artiklar analyserades enligt Axelssons (2012) metod som innebär att gå från helhet till delar och till slut komma fram till en ny helhet, detta resulterade sedermera i sex teman.Resultat: Att leva med långvarig smärta kunde påverka och begränsa individens liv både fysiskt, psykiskt och socialt. Smärtan gjorde att individerna försökte anpassa sin vardag genom att hitta strategier för att hantera sin smärta. En del beskrev bristande förståelse från både anhöriga och vårdpersonal.Slutsats: Genom att lyssna och vara lyhörda kan sjuksköterskor öka sin förståelse för hur individer upplever långvarig smärta.

Dopplerultraljudsundersökning av böjsenor och gaffelband i kliniskt normala metakarpalregioner på sju hästar

Skador på senor och ligament är vanliga och ofta allvarliga på både människor och hästar. Vid kroniska senskador har det konstaterats, med hjälp av både histologi och ultraljudsteknik, en neovaskularisering dvs. en inväxt av blodkärl i den skadade senan på både människor och hästar. Sedan ultraljud började användas för att titta på senor i början av 80-talet, har en kontinuerlig förbättring av utrustning och kunskap lett till att det idag är möjligt att se dessa kärl även i kliniskt normala senor och ligament på människor. Inom humansidan har ett flertal studier gjorts där man tittat på vaskularisering i senor med ultraljuddoppler men på häst finns endast ett mindre antal sådana studier.

Transport av hästar i Sverige - en enkätstudie

Under de senaste tio åren har antalet hästsportsevenemang ökat drastiskt, både internationellt och i Sverige. Det ökade antalet hästsportsevenemang visar på ett ökat intresse för hästsport och hästar vilket i sin tur föranlett en ökning i transport av häst. Vetenskaplig litteratur inom ämnet är knapp och det som finns berör vanligen fysiologiska mätningar för att uppmäta stress under transport. För att få en uppfattning om hur marktransporter av häst går till i Sverige och skapa en kunskapsbas för framtida studier utfördes en webbaserad enkätstudie. Enkäten låg ute i 6 dagar och 1013 personer svarade varav 906 stycken kunde analyseras.

Kvinnors upplevelse av att leva med permanent tarmstomi : En systematisk litteraturstudie

Bakgrund: Permanent tarmstomi är ett kirurgiskt ingrepp där en bit tarm läggs ut på magen och avföringen samlas ihop i en stomipåse. Tarmstomi blir aktuell då sjukdom eller skador föreligger i tarmen. Kvinnor med permanent tarmstomi kan uppleva en förändrad självbild och utveckla depressiva symptom. För att lindra kvinnorsnas lidande blir det därmed viktigt att sjuksköterskan har förståelse för deras livsvärld. Syfte: Syftet var att beskriva kvinnors upplevelser av att leva med peramnent tarmstomi.Metod: Systematisk litteraturstudie med ett induktivt tillvägagångssätt. 10 vetenskapliga artiklar valdes ut och analyserades med en kvalitativ manifest innehållsanalys.Resultat: Många kvinnor hade svårt att identifiera sig med den förändrade kroppen och upplevde sig ha lägre värde som kvinna.

Portabelt arbetsbord : Examensarbete, produktutveckling - formgivning

Detta examensarbete går ut på att ta fram en ergonomisk arbetsmöbel som tillåter de fyra sittställningarna skräddare, knäsittande, nigställning och viloställning. Projektet är baserat på ett tidigare uppdrag från kursen KPP103, Industridesign II, där uppgiften var att utveckla en sittmöbel med tillhörande arbetsbord. Sittmöbeln utvecklades åt naprapaten Krister Lienius som menar att dessa sittställningar är bra för en stark och välmående kropp för att kunna undvika skador i rygg och leder.Detta examensarbete bygger också på Krister Lienius tanke om de fyra sittställningarna men fokus har endast lagts på arbetsbordet då det är grundläggande för att man ska kunna sitta i dessa ställningar och arbeta. Uppgiften har blivit att utveckla ett portabelt arbetsbord som går att höjd- och vinkeljustera. Att det är portabelt medför att man kan sitta i de fyra sittställningarna var man vill och inte är låst till en särskild sittmöbel.Utvecklingsarbetet har baserats på studier i ergonomi, mätningar på olika människor samt enkätundersökningar.

Det är bara fantasin som sätter stopp : En undersökning om pedagogers uppfattning av utomhuspedagogik

Denna studie avser att belysa hur livsstil framställs i läromedel för ämnet idrott och hälsa på gymnasienivå. Studiens syfte formuleras som hur framställs livsstil i läromedel för ämnet idrott och hälsa på gymnasienivå och hur kan detta innehåll utifrån ett samhällsvetenskapligt perspektiv förstås i relation till skolans övergripande mål som uttrycks i läroplanen Gy-11.Materialet som undersöks består av en nyproducerad lärobok där hela materialet ingår i  studien. I materialet ses livsstil som en avgörande faktor för god hälsa. Livsstil eller levnadsvanor listas i läroboken som motion, måltider, sömn, stress, umgänge, tobak, alkohol och droger. Till motion och måltider anknyts även kroppsideal.

Pes planus och Pes cavus rörelseutslag i subtalarleden, under stödfasen innan och efter uttröttande löpning

Syfte: Att med hjälp av videoanalys och programvaran Dartfish, undersöka eventuella skillnader i stödfasen på vinkeln mellan calcaneus och underlaget, hos personer med Pes planus och pes cavus, både efter en- och 45 minuters löpning på löpband.  Studiedesign: En experimentell studie. Metod: Trettiofyra personer vars fot/fötter uppmättes till pes cavus och pes planus enligt kriterierna för Medial Longitudinale Arch -angle, inkluderades i studien. Mätningarna gjordes på en stillbild med digital goniometer i programvaran Dartfish. Därefter mättes calcaneus vertikala mittlinje i förhållande till underlaget i stödfasen både efter 1 minut och 45 minuter, när försökspersonerna sprang barfota på ett löpband.

Effektiviserande av upp- och nedhängning av box från en målerilina

Examensarbetet har gjorts i sammarbete med Nitator AB i Oskarström under vårterminen 2014. Syftet med arbetet har varit att effektivisera produktionen vid upp- och nedhängning av boxar till och från målerlina. En box är en fordonskomponent som väger upp till 220 kg. I dagläget är arbetsmomentet inte ergonomiskt för operatörerna på grund av storleken och vikten. Förflyttningen orsakar även lätt defekter på boxen.

MI- metodens effekter på alkoholkonsumtion : en litteraturstudie

Bakgrund: Sedan mitten av 1990-talet har alkoholkonsumtionen i Sverige ökat från drygt 8 liter ren alkohol per person och år till cirka 10,5 liter per person och år. Varje år dör minst 6000 människor i Sverige av orsaker relaterade till alkohol. Majoriteten av den svenska befolkningen konsumerar i måttlig mängd men en del hamnar i ett riskbruk eller missbruk som kan leda till ett beroende. Idag beräknas mellan 10-15 % av befolkningen i Sverige ha ett skadligt alkoholkonsumtionsmönster. MI (Motivational interviewing) är en metod som används av bland annat vårdpersonal för att motivera personer till förändring i sitt liv genom egen motivationshöjning.

Lyftteknikens betydelse för personalens hälsotillstånd i äldrevården

Hälften av personalen inom äldrevården uppger att de dagligen lyfter tungt vilket kan geskador i rygg, skuldra och nacke som kan leda till arbetsskada alternativt sjukskrivning.Durewall-systemet och Stockholmstekniken är de vanligaste lyfttekniksmetoderna iSverige. På undersökningsplatsen användes Stockholmstekniken. Rapportens syfte är attidentifiera faktorer som associeras med sjukskrivning på grund av smärtupplevelse vidlyftmoment i arbetet inom äldrevården, beskriva eventuella smärtupplevelser vid lyft avboende samt undersöka om eventuell information om lyftteknik är effektivt förebyggandemot upplevd smärta vid lyft av boende. Då undersköterskor återfinns längst ner i svensksjukvårds hierarkiskala har yrkesgruppen svårt att påverka. Studien genomfördes på ettboende i Västsverige med enkäter och omfattade 18 undersköterskor.

Sjuksköterskor och sjuksköterskestudenters attityder gentemot patienter som lider av fetma : En systematisk litteraturstudie

SammanfattningBakgrund: Långvarig smärta är en individuell upplevelse och kan orsakas av skador eller sjukdomar, och är ihållande mer än tre månader. Detta kan innebära att det blir svårt att klara av sina vardagliga aktiviteter då funktionsförmågan kan försämras, vilket kan medföra ett lidande för individen.Syfte: Syfte med studien var att belysa individers upplevelser av långvarig smärta.Metod: En systematisk litteratur studie genomfördes och 14 kvalitativa studier kvalitetsgranskades utifrån Forsberg och Wengströms (2013) checklista för kvalitativa studier. Artiklar analyserades enligt Axelssons (2012) metod som innebär att gå från helhet till delar och till slut komma fram till en ny helhet, detta resulterade sedermera i sex teman.Resultat: Att leva med långvarig smärta kunde påverka och begränsa individens liv både fysiskt, psykiskt och socialt. Smärtan gjorde att individerna försökte anpassa sin vardag genom att hitta strategier för att hantera sin smärta. En del beskrev bristande förståelse från både anhöriga och vårdpersonal.Slutsats: Genom att lyssna och vara lyhörda kan sjuksköterskor öka sin förståelse för hur individer upplever långvarig smärta.

Hastigheter på lokalgator: en studie av gaturummets påverkan

En gatas geometriska utformning är av betydelse för de val vi gör längs en sträcka.Det kanske viktigaste valet är hastighet, vilket är nära kopplat till olyckor och kan påverka en känsla av otrygghet längs gatunätet. Dimensioneringsfaktorerna på det vägnät vi har idag skiljer sig vitt åt, genom varierade gatubredder och korsningsavstånd men även olika högsta tillåtna hastigheter för vägar med samma dimensionering. Hastigheter påverkar människor både direkt och indirekt, och kan ge upphov till mycket svåra skador för den enskilda. I ?Nollvisionen? anges långsiktiga mål som eftersträvas vid svensk transportplanering.

Dynamisk däcksmodellering och markinteraktion för skogsmaskiner

SammanfattningFöretaget Infinigear AB driver i samarbete med KTH ett utvecklingsprojekt med inriktning mot en steglös växellåda för tyngre fordon. En viktig komponent i växellådan är en koppling som används till växellådans momentöverförande kedjehjul. I ett tidigare studentprojekt har en prototyp av kopplingen konstruerats för att klara av i- och urkoppling med 50 Hz och momentet 250 Nm. Under studentprojektet testades kopplingen för det statiska momentet med lyckat resultat. Däremot utfördes inga prover med högre frekvenser vilket är syftet med detta examensarbete.

<- Föregående sida 48 Nästa sida ->