Sök:

Sökresultat:

26 Uppsatser om Pneumatik - Sida 2 av 2

Aktivt handstativ för cirkuskonstnär

Denna rapport presenterar en utvecklad konceptlösning för ett stativ med katapultfunktion somska användas i cirkusdisciplinen handstans. Stativet är utvecklat för att skicka upp en akrobat,som väger 65 kg, en halv meter ovanför de rörliga stagens maxläge.Den kraft som akrobaten klarar av att hålla emot med och det beteende som krävs vid uppskjutetär framtaget och beräknat med hjälp av det matematiska programverktyget MATLAB.Konstruktionen modelleras i Solid Edge ST2 och hållfastheten beräknas i det modellbaseradefinita elementmetodsprogrammet Ansys Workbench. Pneumatik, hydraulik, mekatronik ochmekanik undersöks som möjliga alternativ till drivning för katapultfunktionen och utvärderasutifrån den ställda kravspecifikationen.Konceptet som presenteras har en ram av aluminium för att få god hållfasthet och samtidigt enlåg vikt vilket underlättar vid frakt. I ramverket är fyra stycken mekaniska dragfjädrar infästamellan ramens topp och två stycken linjärt lagrade stålstänger. Fjädrarna spänns ned med enelektrisk vinsch, fästs i en snabbkoppling och släpps sedan för att på så sätt skjuta upp akrobateni luften.

Komprimering av medicinskt avfall

Hälsoteknikcentrum Halland arbetar i olika projekt för att ta fram nya tekniska lösningar på problem inom sjukvården, tillsammans med representanter från Hallands sjukhus Halmstad tog de fram problemställningen med den medicinska avfallshanteringen. Idag upplever sjuksköterskor och vaktmästare att hanteringen av operationsavfall är en obehaglig arbetsuppgift då den innebär att handskas med kontaminerat avfall, sjukhuset är därför måna om att ta fram en produkt som komprimerar avfallet, vilket skulle förbättra arbetsmiljön.Produkten ska komprimera 150-liters säckar med avfall från operationer, detta ska ske på ett användarvänligt sätt utifrån specifika krav. Kravspecifikationen togs fram i samråd med sjukhuspersonal. Genom olika experiment undersöktes flera olika metoder för att komprimera en säck, den mest lämpliga metoden för ändamålet blev att pressa säcken. Efter att ha utvecklat idén till en fungerande metod konstruerades det en prototyp.

Modellering och reglering av mjölkningsrobot

In this master thesis a robot arm belonging to an automatic milking machine from DeLaval is investigated. The robot arm is controlled by a pneumatic cylinder and a valve. The goal of the master thesis is to investigate instability problems and to find out if it is possible to solve them by using gain scheduling. Gain scheduling is a type of controller where the parameters of the controller are changed during operation, for example depending on the working point. First a nonlinear mathematical model of the system was made.

Kostnadsbesparingar på EM7 : Omkonstruktioner för billigare tillverkning

This thesis describes how a cost reduction project was done on the Packsize ondemand packing machine EM7. The cost reduction was achieved by making minorredesigns of the EM7.The project began by studying the EM7´s structure and function by working on itsassembly line. A short literature study on the subject Design for Manufacturing wasalso done.By working on the assembly line and by speaking with staff from production anddevelopment departments, a number of ideas for reducing manufacturing costs arose.Estimations of the potential cost reduction size for each proposal were done incollaboration with vendors and the purchasing department. Based on the size of the cost reduction, technical risk, impact on the assembly lineand the development time the various proposals were ranked. The two highestranked proposals were selected for further development towards finished solutions.One of the ideas that were selected to develop in to a finished solution meant thatsome of the pneumatic valves were replaced with others.

Auto Deco Primer Valve

Auto Deco Primer Valve är ett projekt som har resulterat i ett förenklat startsystem för tvåtaktsmotorer.Att starta en tvåtakts motor med dragsnöre är både tidskrävande och jobbigt, därför vill projektgruppen ge samhället en lösning på problemet.Genom ett befintligt koncept har syftet varit att fullborda detta system genom en ny innovativ lösning i form av en multifunktionel ventillösning. Ventilen och dess ingående system är tänkt att ersätta två funktioner som återfinns på de flesta tvåtaktsmotorer idag: Dekompressionsventil och Chokereglage Vår nya ventil gör att det tidigare manuella systemet automatiskt, och tar på så sätt bort de steg som måste utföras innan motorn startas. Det nya systemet som förverkligas i ?Auto Deco Primer Valve? kommer att medföra många fördelar som beskrivs utförligare längre fram i rapporten. Målet vid projektets slut har varit att ta fram en fungerande prototyp vilket projektgruppen har åstadkommit.Arbetet har inneburit en stor del av kreativt tänkande, för att kunna kombinera vetenskap om bland annat Pneumatik med ett mekaniskt system. För att bygga ett hållbart system som klarar marknadens tuffa krav och samtidigt inte är beroende av elektricitet så har stor del av arbetet bestått av att utveckla, beräkna, dimensionera, samt förenklat systemets olika delar och sedan modellera detta i Catia V5 R20. Projektet har resulterat i en funktionsprototyp med fullständigt CAD-underlag som Husqvarna AB kommer att använda till att vidareutveckla systemet.  Med detta arbete vill vi ge samhället och framförallt skogsbranschen ett tillförlitligare hjälpmedel, genom en ny innovativ lösning, som gör att ett motorsystem för tvåtaktsmotorer blir mer driftsäkert, lättare att använda och snabbare att starta..

Simulering av pneumatisk sänkborrhammare

Denna rapport utgör dokumentationen av ett examensarbete utfört på Atlas Copco Secoroc i Fagersta under handledning av Maskinkonstruktions före detta universitetslektor Håkan Wettergren och Fluid & Mekaniksystems professor Karl-Erik Rydberg och på Atlas Copco Secoroc konstruktör Risto Wisakanto, avdelningschef Thomas Greijer, båda avdelning DTH, samt Secorocs utvecklingschef Lars Holmgren.   Arbetet syftar till att utveckla en simuleringsmodell vilken ska användas vid utveckling av pneumatiska sänkborrmaskiner. Målsättningen var att göra en så bra modell som möjligt, en modell som skulle kunna användas vid utveckling av nya sänkborrmaskiner, och att stegvis förfina en i grunden enkel modell. Första modellen var dock lite för enkel och baserad på teori för slutna system så den gick inte bygga vidare på utan det var enklare att göra en helt ny modell baserad på teori för öppna system. Det var dock inte förgäves att bygga den första modellen utan de geometriska villkoren som använts i den enkla modellen kunde återanvändas i den mer avancerade som tack vare detta relativt snabbt kunde skapas.  Den mer avancerade modellen ger värden som stämmer mycket bra överens med mätresultat vid höga tryck, i detta fall 16 bar. Att modellen inte stämmer överens så bra vid låga tryck kan bero på flera saker, naturligtvis på att faktorer som försummats kanske har stor inverkan vid låga tryck eller att mätvärdena helt enkelt är fel.

Analys och utveckling av drivsystemoberoende energiåtervinning

Drivsystemoberoende energiåtervinning är kärnan i detta examensarbete. Målet har varit att analysera Pneumatikens potential att återvinna energi och agera som en gemensam plattform för alla fordonstillverkare oavsett inriktning på drivsystem. En kompressor har används för energiformsomvandling, lufttankar för energilagring och luftmotor för återomvandling till kinetisk energi. Utgångspunkten för systemet har varit att utföra så stora delar av bromsarbetet som möjligt. Hållfasthetsberäkningarna styrker att måttlig energiåtervinning är möjlig utan anpassning av belastade komponenter, så som drivaxlar.

LEAN - En kulturell förändring

Bakgrund och problem: Lean är ett begrepp som på senare tid har blivit alltmer välkänt, men många gånger felkänt. Vi upplever svenska företag som duktiga på effektivitet vad gäller de finansiella aspekterna men inte fullt lika duktiga på den organisatoriska effektiviteten. De tidigare studier vi har tagit del av som behandlar begreppet lean, upplever vi ej ge en tillräcklig redogörelse för konceptet lean och dess ursprung. De två företagen som vi har valt att studera i denna uppsats verkar i olika branscher. Det ena företaget är ett service- och tjänsteföretag som tillhandahåller heltäckande tjänster inom resebranschen riktade till slutkonsument.

Utveckling av fallplåt : för en maskingradsax

För att kapa plåtark till rätt dimensioner kan exempelvis en plåtsax användas. Dessa finns i många olika varianter varav en är maskingradsaxen, denna variant skjuver av plåten likt en giljotin. En maskingradsax är Rapido som tillverkas av CIDAN Machinery. Målgruppen till denna maskingradsax är framförallt mindre verksamheter som inte klipper plåt regelbundet och med stor variation av plåtstorlekar. Detta medför att all plåthantering sker manuellt vilket är belastande för operatören.

Arbetsmiljö för underhållstekniker vid DynaMate AB: Kartläggning och förbättringsförslag vid underhåll av bearbetningsmaskiner

Denna rapport summerar ett kartläggningsprojekt av underhållsteknikers arbetsmiljö vid DynaMate AB i Södertälje. Projektet har löpt mellan augusti och december 2010 inom ramen för examensarbete inför en civilingenjörsexamen vilket motsvarar 30 högskolepoäng, 20 veckors heltidsstudier. Projektet begränsades fysiskt till att omfatta underhållsarbete av bearbetningsutrustning inom Scania CV AB:s transmissionsenhet. Projektet syftar till att belysa brister och tillkortakommanden inom arbetsmiljöaspekter och arbetsmiljöarbete samt resultera i förslag till förändringar. Underhållsarbete består av mindre och större arbetsuppgifter av såväl förebyggande som avhjälpande karaktär vid många olika typer av arbetsutrustning.

Lyftverktyg : Konstruktion av 3D-modell/modeller för lyftverktyg avsett för cylinderhuvud och emballage

Reservdelspaketering av cylinderhuvuden till personbilsmotorer för eftermarknaden sker idag för hand på ett företag i Skövde som tillverkar bilmotorer. Samtliga cylinderhuvuden lyfts för hand och placeras i wellpapplådor som levereras till återförsäljare. För att förbättra ergonomin för de anställda vid paketeringen samt att minska risken för skador på både anställda och cylinderhuvud har företaget efterfrågat ett lyftverktyg för att lyfta cylinderhuvudena med av konsultföretaget ÅF. Målet med detta arbete är således att utveckla en eller flera modeller av lyftverktyg som kan lyfta så många olika varianter av cylinderhuvud som möjligt samt wellpapplådan som dessa paketeras i. Som utgångspunkt för konstruktionen av lyftverktyget utförs en litteraturstudie inom området lyftverktyg. Denna litteraturstudie innefattar både generella lyftverktyg som finns på marknaden samt en undersökning av företagets befintliga lyftverktyg.

<- Föregående sida