Sök:

Sökresultat:

664 Uppsatser om Pedagogens förhćllningssätt - Sida 2 av 45

Pedagogens val i samlingar : Pedagogens metoder för att skapa social ordning

Syftet med denna uppsats Àr att, genom direktobservationer och löpande protokoll, ta reda pÄ hur pedagogerna i tvÄ olika verksamheter skapar och upprÀtthÄller social ordning i samlingen. Tyngdpunkten kommer att ligga vid fördelningen mellan tillrÀttavisningar och positiv feedback frÄn pedagogen riktat till barnet/barnen, dÄ detta vÀckte intresset för att vidare studera pedagogers metoder för att skapa och upprÀtthÄlla den sociala ordningen. Vi har genomfört totalt 24 observationer som Àr underlaget för att besvara frÄgestÀllningarna. UtifrÄn vÄra kategoriseringar av pedagogens metoder ser vi i resultatet att pedagogerna i bÄda verksamheterna anvÀnder samma typ av metoder men ibland pÄ olika sÀtt. Pedagogerna pÄ LÀrkan varierar metoder, innehÄll och barngrupp i sina samlingar, medan pedagogen pÄ Rackarungarna har tre liknande samlingar med samma barngrupp varje dag.

"Hur man hÄller sig engagerad? Ja, hur gör man det?" : GrundskolelÀrares uppfattningar om engagemang och motivation i yrket.

Det Àr viktigt med engagemang och motivation i lÀraryrket, dels för pedagogens skull, genom att hon kÀnner mening med sitt arbete, dels för elevernas resultat. Den hÀr uppsatsen Àr skriven i syftet att studera pedagogens uppfattningar om begreppen engagemang och motivation, samt vilk faktorer som pedagogerna uppfattar pÄverkar deras engagemang och motivation i arbetet. För att ta reda pÄ detta har vi anvÀnt oss av kvalitativ metod och intervjuer som datainsamlingsmetod. Bearbetningen av materialet genomfördes genom narrativ analys. Resultatet visar pÄ mÄnga olika faktorer som kan pÄverka pedagogens engagemang och motivation, till exempel att pedagogen behöver sÀtta grÀnser pÄ olika sÀtt för att bibehÄlla sitt engagemang.

?Hur man hÄller sig engagerad? Ja, hur gör man det?? : - GrundskolelÀrares uppfattningar om engagemang och motivation i yrket.

Sammanfattning Det Àr viktigt med engagemang och motivation i lÀraryrket, dels för pedagogens skull, genom att hon kÀnner mening med sitt arbete, dels för elevernas resultat. Den hÀr uppsatsen Àr skriven i syftet att studera pedagogens uppfattningar om begreppen engagemang och motivation, samt vilk faktorer som pedagogerna uppfattar pÄverkar deras engagemang och motivation i arbetet. För att ta reda pÄ detta har vi anvÀnt oss av kvalitativ metod och intervjuer som datainsamlingsmetod. Bearbetningen av materialet genomfördes genom narrativ analys. Resultatet visar pÄ mÄnga olika faktorer som kan pÄverka pedagogens engagemang och motivation, till exempel att pedagogen behöver sÀtta grÀnser pÄ olika sÀtt för att bibehÄlla sitt engagemang.

Pedagogens förhÄllningssÀtt vid utevistelse i förskolan - En jÀmförelse mellan elva pedagoger pÄ tvÄ förskolor i en skÄnsk kommun

Undersökningens syfte var att skapa förstÄelse och upptÀcka faktorer varför pedagogers arbetsmetoder och instÀllning till utevistelse pÄ förskolans gÄrd skiljer sig Ät. Genom litteraturstudier undersöks utevistelsens betydelse för barns utveckling och hÀlsa. Studien innehÄller ocksÄ utdrag frÄn förskolans styrdokument och olika forskares Äsikter angÄende pedagogens förhÄllningssÀtt vid utevistelse. I den teoretiska bakgrunden tas ocksÄ upp hur mÀnniskans förhÄllande till utevistelse har förÀndrats genom historien. VÄra frÄgor gÀllde vilka kunskaper pedagogen har om utevistelsens betydelse och vilka faktorer som pÄverkar den enskilde pedagogens förhÄllningssÀtt pÄ förskolans utegÄrd.

Att nÀrma sig den andre - hur vi kan arbeta med barns berÀttande

Syftet med denna undersökning Àr att finna inspiration och utveckla kunskap om arbete med barns berÀttande och dÀrmed skapa större förstÄelse för det pedagogiska arbetet med estetiska sprÄk. I verksamheterna ville jag undersöka det kulturskapande barnets möjligheter att skapa mening och Àven en lust att lÀra. För att nÄ detta syfte anvÀnde jag mig av kvalitativa intervjuer och observationer i tre skilda pedagogiska verksamheter i Valparaíso, Chile. Undersökningen omfattar sju intervjuer samt fem observationer. Resultatet visar att i barnens berÀttande spelar dialogen, mottagandet och kontexten stor roll.

Pedagogens roll och miljöns betydelse för barns lek : En studie om hur barns lek kan utvecklas

SAMMANFATTNINGCarina Helgesson & Christina HenningssonPedagogens roll och miljöns betydelse för barns lekEn studie om hur barns lek kan utvecklasThe pedagogue?s role and the importance of the environments for the children?s playA study of how children?s play can developAntal sidor: 34Syftet med arbetet Àr att ta reda pÄ hur sex pedagoger i förskolan kan stimulera och utveckla barnens lek. VÄra frÄgestÀllningar Àr: vilken syn har pedagogerna pÄ lek, hur pedagogerna kan bidra och förhÄlla sig för att utveckla leken samt vilken betydelse har miljön för barnens lek och hur kan pedagogerna utforma miljön sÄ att den inspirerar till lek.Vi har anvÀnt oss av kvalitativa intervjuer med sex pedagoger. DÀrefter har vi observerat deras bidrag och förhÄllningssÀtt samt miljöns betydelse för att utveckla leken. Vi har Àven gjort litteraturstudier för att fÄ fram en sÄ bred bild som möjligt för hur leken kan utvecklas i förskolan.

Pedagogens betydelse för barns lek

Syftet med denna studie Àr att se hur pedagogerna förhÄller sig till lek och hur de agerar i den. Studien tar upp olika lekteorier dÀr bland annat Piaget, Erikson, Vygotskij och Bateson nÀmns. Den tar Àven upp pedagogens roll i leken dÀr den vuxne Àr barnets första lekkamrat, pedagogen som bekrÀftar och skyddar leken, som tar en roll och som avbryter leken. Metoden för datainsamlingen var observationer och ostrukturerade intervjuer. Urvalet bestod av sex pedagoger pÄ en förskola i södra Sverige.

Nu har barnen fri lek : En kvalitativ studie om pedagogens ansvar vid den fria leken i förskolan ur ett pedagogperspektiv

Studier visar att leken i förskolan har en stor betydelse för barnens utveckling. Pedagogens ansvar för barnens sociala samspel betonas i förskolans lÀroplan. DÀrför valde vi att genomföra vÄr studie med syftet att ta reda pÄ och belysa pedagogers syn pÄ den fria leken i förskolans verksamhet i relation till pedagogens ansvar. Studien avgrÀnsades till synen pÄ den egna rollen i barnens fria lek samt hur pedagogerna pÄverkar barnens fria lek och dÀrmed deras utvecklingsmöjligheter ur ett pedagogperspektiv. Vi har ocksÄ haft som utgÄngspunkt att undersöka vilka konsekvenser verksamhetens organisation fÄr för den fria leken och barnens utveckling enligt pedagogerna.Vi har anvÀnt oss utav en kvalitativ metod med strukturerade gruppintervjuer samt öppna kvalitativa enkÀter för att fÄ fram pedagogers syn pÄ den fria leken i förskolan i relation till pedagogens ansvar.

Surfplatta i förskolan - pedagogiskt verktyg eller tidsfördriv?

Studiens syfte Àr att fÄ fördjupad kunskap om hur pedagogers förhÄllningssÀtt till barn och deras samspel med surfplatta, pÄverkar barns lÀrande och utveckling i verksamheten. Studien baseras pÄ en kvalitativ ansats, dÀr observationer av pedagoger, barn och surfplatta samt intervjuer av tre verksamma pedagoger i en förskola, ligger till grund för undersökningen. Observationerna besvarar vilka förhÄllningssÀtt som framtrÀder nÀr pedagoger samspelar med barn och surfplatta. Intervjuerna besvarar vilka möjligheter till samspel och lÀrande som skapas utifrÄn pedagogers förhÄllningssÀtt. Resultatet i studien visar att surfplattan blir vid vissa tillfÀllen ett tidsfördriv medan i andra situationer ett mycket gott dokumentation- och reflektionsverktyg, dÀr faktorer pÄ individ- och gruppnivÄ pÄverkar pedagogens förhÄllningssÀtt mot surfplattan.

Den mÄngfacetterade rollen : En studie om pedagogers uppfattningar

Syftet med studien Àr att undersöka pedagogers uppfattningar om den fria leken i förskolan. Vi vill veta hur begreppet fri lek definieras av pedagogerna, vilken uppfattning pedagogerna har om sin roll och sitt deltagande i barns fria lek samt hur de resonerar kring vad som kan pÄverka den fria leken.Studien vilar pÄ en kvalitativ forskningsansats och innefattar sex intervjuer med pedagoger som arbetar med barn i Äldrarna ett till fem Är. Intervjuerna genomfördes med ljudupptagning. Senare transkriberades intervjuerna och anvÀndes i analysmodellen meningskoncentrering. Det hÀr resulterade senare i citat som exemplifierar intervjupersonernas reflektioner i resultatet.Resultatet visar att pedagogens roll ser olika ut beroende pÄ situation.

Pedagogens roll i de yngsta barnens kontakttagande

Syftet med denna kvalitativa studie var att studera pedagogens roll i kontakttagandet mellan smÄ barn som inte anvÀnder ett utvecklat verbalt sprÄk. För att fÄ empiri till studien utfördes observationer pÄ tre förskolor i norra Sverige. Under observationerna fokuserade vi pÄ hur barnen tar kontakt med varandra samt hur pedagogerna bemöter barnen i deras försök till kontakttagande. DÀrefter utfördes fokusgruppsamtal med varje enskilt arbetslag pÄ dessa förskolor. Fokusgruppsamtalen genomfördes för att fÄ en bild av hur pedagogerna ser pÄ sin roll i de smÄ barnens kontakttagande, samt vilken inverkan de tror att deras agerande har.Som utgÄngspunkt i studien har vi anvÀnt en tolkande ansats.

Barns musikaliska utveckling frÄn 0 till 10 Är och pedagogens förhÄllningssÀtt till denna utveckling

Syftet med uppsatsen Àr att undersöka barnets musikaliska utveckling i Äldrarna 0 till 10 Är. Uppsatsen redogör för de motoriska och kognitiva aspekterna av barnets musikaliska utveckling och pÄ vilket sÀtt musikpedagogen kan förhÄlla sig till denna utveckling. Arbetet redogör för tidigare forskning pÄ omrÄdet och med hjÀlp av intervjuer förankras denna forskning i pÄgÄende pedagogiskt arbete. Resultaten pekar pÄ kopplingar mellan barnets motoriska och kognitiva musikutveckling och pedagogens arbete..

Dokumentationens nÀrvaro : En essÀ om att dokumentera etiskt i förskolan

Den hÀr uppsatsen anvÀnder essÀ som kvalitativ metod för att undersöka ett dilemma som utspelar sig i flera gestaltade berÀttelser utifrÄn mina egna erfarenheter. De beskriver de dokumentationskrav i förskolans lÀroplan som pÄverkar mig. Jag granskar dÀr nÄgra av de svÄrigheter som jag har mött i dokumentationsarbetet som finns pÄ förskolan, sÄsom svÄrigheten med att vara emotionellt nÀrvarande med barnen, samtidigt som jag dokumenterar. Jag anvÀnder mig av den hermeneutiska cirkeln för att fÄ en mer nyanserad bild av dilemmat.Syftet med den hÀr essÀn Àr att undersöka pedagogens förhÄllningssÀtt till dokumentationsarbetet och hur det pÄverkar barnen. De frÄgor jag stÀller i uppsatsen handlar om dokumentationens syfte, barns inflytande, det etiska förhÄllningssÀttet till barns livsvÀrldar och pedagogens nÀrvaro i dokumentationsprocessen.Jag belyser frÄgestÀllningarna genom att lyfta den pedagogiska dokumentationen som grund för ett gemensamt reflektionsarbete, som ocksÄ fokuserar pÄ barns inflytande och medverkan.

KME-pedagogens yrkesroll

Syftet med vÄrt arbete Àr att fÄ en inblick i hur fyra KME-pedagoger arbetar samt vilken yrkesroll han eller hon identifierar sig med. För att uppnÄ syftet utgick vi ifrÄn följande frÄgestÀllningar: Hur ser KME-pedagogen pÄ sin yrkesidentitet? Hur förhÄller sig övrig personal till KME-pedagogens arbetssÀtt? Vilka möjligheter eller hinder finns det pÄ arbetsplatsen för att KME-pedagogen ska kunna bedriva KME-relaterade aktiviteter i förskolan? Undersökningen genomfördes med hjÀlp av kvalitativa intervjuer med fyra KME-pedagoger samt med hjÀlp av relevant litteratur. Resultatet visar att flera faktorer Àr avgörande i vilken utstrÀckning KME-pedagogen arbetar med KME. Dessa faktorer Àr bland annat det egna intresset och förskolans eventuella profilering..

Musikens möjligheter : En studie om hur pedagogens förhÄllningssÀtt kan utforma arbetet med musik för att stimulera utveckling och lÀrande i förskolan

Syftet med denna studie Àr att bidra med en fördjupad förstÄelse för pedagogers val i planering och genomförande av musikaktiviteter, samt hur dessa val skapar förutsÀttningar för barns utveckling och lÀrande. En central del i studien Àr hur förskollÀrares förhÄllningssÀtt till musik pÄverkar deras arbetssÀtt. Studien bygger pÄ en kvalitativ ansatsochmetoden som ligger till grund Àr semistrukturerade intervjuer. I undersökningen har fyra utbildade förskollÀrare medverkat. Resultat och analys av de genomförda intervjuerna visar att samtliga medverkande förskollÀrare anvÀnder sig av musik i förskolan, mer eller mindre.Det framkom olika aspekter som pÄverkar pedagogens arbete med musik i förskolan, bland annat tidigare erfarenheter och intressen.Informanterna redogör för att musiken kan stimulera barns utveckling och lÀrandepÄ flera plan.

<- FöregÄende sida 2 NÀsta sida ->