Sök:

Sökresultat:

2008 Uppsatser om Patienters möten med vćrden - Sida 31 av 134

Patienters erfarenheter av undervisning vid lÄngvarig sjukdom - en litteraturöversikt

Bakgrund: För patienter med lÄngvarig sjukdom Àr kunskap om sjukdom och behandling av stor betydelse för att kunna hantera sitt dagliga liv. En vÀg till ökade kunskaper Àr via patientundervisning. Syftet: Syftet med denna studie var att beskriva patienters erfarenhet av undervisning vid lÄngvarig sjukdom. Metod: Studien bygger pÄ tolv vetenskapliga artiklar som har analyserats med kvalitativ metod. Resultat: Patienter erfar att en relation med kÀnsla av förstÄelse och respekt samt en relation som bygger pÄ en öppen dialog har grundlÀggande betydelse för deras lÀrande.

Personers erfarenheter av att fÄ stöd av sjuksköterskor: en systematisk litteraturöversikt

Förr eller senare drabbas alla mÀnniskor av mer eller mindre allvarliga och plötsliga trauman i livet. De flesta av oss övervinner sÄdana svÄra situationer pÄ egen hand eller med hjÀlp av familj och vÀnner. Dock kan mÀnniskor som tidigare levt ett balanserat liv drabbas av övermÀktiga kriser, dÀr professionell hjÀlp och stöd behövs. Syftet med studien var att beskriva patienters erfarenheter av att i svÄra situationer fÄ stöd av sjuksköterskor. Resultatet förvÀntades ge förslag pÄ vilka omvÄrdnadsinterventioner som sjuksköterskor kunde anvÀnda sig av. Den metod som studien genomfördes med var en systematisk litteraturöversikt.

Personers erfarenheter av att fÄ stöd av sjuksköterskor: en systematisk litteraturöversikt

Förr eller senare drabbas alla mÀnniskor av mer eller mindre allvarliga och plötsliga trauman i livet. De flesta av oss övervinner sÄdana svÄra situationer pÄ egen hand eller med hjÀlp av familj och vÀnner. Dock kan mÀnniskor som tidigare levt ett balanserat liv drabbas av övermÀktiga kriser, dÀr professionell hjÀlp och stöd behövs. Syftet med studien var att beskriva patienters erfarenheter av att i svÄra situationer fÄ stöd av sjuksköterskor. Resultatet förvÀntades ge förslag pÄ vilka omvÄrdnadsinterventioner som sjuksköterskor kunde anvÀnda sig av.

LÄngvarig smÀrta : -En systematisk litteraturstudie om patienters upplevelse av bemötande frÄn vÄrdpersonal

Syftet med den hÀr litteraturstudien Àr att beskriva hur patienter med lÄngvarig smÀrta upplever bemötandet frÄn vÄrdpersonal. LÄngvarig smÀrta kan vara svÄrbehandlad (Shaw & Lee, 2010; Shaw, 2006) och den drabbade kan tvingas leva med smÀrtan livet ut (Magnusson & Mannheimer, 2008). I den hÀr systematiska litteraturstudien inkluderades medelÄlders patienter mellan 44-64 Är med lÄngvarig smÀrta. Analysen skedde genom en kvalitativ innehÄllsanalys utifrÄn ett induktivt arbetssÀtt dÀr sju kvalitativa veteskapliga artiklar anvÀndes. Patienter med lÄngvarig smÀrta beskrev sex omrÄden; upplevelse av att bli missförstÄdd, att bli förminskad som mÀnniska, upplevelse av vanmakt, att vara till besvÀr, förvÀntningar pÄ ett bra bemötande och utvecklingsmöjligheter för vÄrden.

Utsatt och i behov av hjÀlp : En litteraturstudie om vuxna patienters upplevelse av mötet pÄ en akutmottagning

Bakgrund: Till en akutmottagning kommer mÀnniskor som behöver akut hjÀlp av olika grader och former. Triagen Àr det första möte som patienten har med vÄrdpersonal och genom detta ordnas ett turordningssystem dÀr de mest akut sjuka patienterna tas omhand om först, medan de patienter som kan vÀnta utan att det finns en risk för försÀmring av sin hÀlsa, fÄr vÀnta pÄ sin tur. Syfte: Att belysa vuxna patienters upplevelse av mötet pÄ en akutmottagning.Metod: En litteraturstudie med en kvalitativ ansats baserad pÄ tio vetenskapliga orginalartiklar. Texten analyserades enligt Graneheim och Lundmans (2004) kvalitativa innehÄllsanalys.Resultat: I resultatet framkom det fem kategorier. Dessa var att komma till en akutmottagning, den lÄnga vÀntan, att vÄrda vÄrdrelationen, hjÀlplös utan kontroll och behov av att bli sedd och fÄ tydlig information.Slutsats: Patienter upplever att vÀntetiden, informationen och mötet i sig Àr viktigt för att inte tappa kontrollen över situationen. Med detta som underlag anser författarna att patienten bör vara delaktig i sin vÄrdprocess.

HIV och AIDS-patienters upplevelser av vÄrdrelationer

Bakgrund: I dagslÀget lever cirka 33 miljoner individer med HIV-infektion i vÀrlden, och hÀr i Sverige blir detta en allt större patientgrupp. HIV Àr en kronisk sjukdom och att drabbas innebÀr ofta en stor kris för patienten och de behöver sÄledes stort stöd och förstÄelse frÄn sjukvÄrdspersonal. Syfte: Att beskriva HIV och AIDS-patienters upplevelser av vÄrdrelationer. Metod: En systematisk litteraturstudie som grundar sig pÄ Ätta vetenskapliga artiklar som efter analys ledde fram till tvÄ huvudkategorier. Resultat: De tvÄ huvudkategorierna var Lidande och Den goda vÄrdrelationen med tillhörande underkategorier.

Att tappa fotfÀstet : Patienters upplevelser av psykisk pÄfrestning i vardagen efter stroke

Bakgrund: Varje Är drabbas runt 30 000 personer av stroke i Sverige. MÄnga av de strokedrabbade drabbas av en hjÀrntrötthet eller av ett psykiskt lidande och det kan i vissa fall leda till en depression. Diagnostiseringen av depression kan vara svÄr att stÀlla framförallt nÀr den strokedrabbade har funktionsnedsÀttningar. Livssituationen förÀndras efter en stroke och för mÄnga blir det en psykisk pÄfrestning.Syfte: Syftet var att belysa patienters upplevelser av psykisk pÄfrestning i vardagen efter strokeMetod: En litteraturstudie baserad pÄ totalt 10 kvalitativa artiklar. Artiklarna kvalitetsgranskades med hjÀlp av en granskningsmall.

PATIENTERS UPPLEVELSE AVDELAKTIGHET VID NYBESÖK HOS FYSIOTERAPEUT INOM PRIMÄRVÅRD : En kvalitativ intervjustudie

SAMMANFATTNINGBakgrund: Att vÄrdgivaren ska gör patienten delaktig Àr nÄgot som Àr lagstadgat ochefterfrÄgas frÄn patienten. För fysioterapeuten Àr det till stor vinst om patienten kanengageras i sin behandling.Syfte: Syftet med studien var att utifrÄn ett beteendemedicinskt perspektiv, med densocialkognitiva teorin som referensram, beskriva patienters upplevelse av delaktighet imötet med fysioterapeut vid nybesök inom primÀrvÄrd.Metod: Sex patienter rekryterades som varit pÄ nybesök hos fysioterapeut.Semistrukturella intervjuer genomfördes och materialet analyserades med kvalitativinnehÄllsanalys.Resultat: De deltagande patienterna hade olika syn pÄ begreppet delaktighet och vadsom pÄverkade deras upplevelse. Fysioterapeutens förmÄga att fÄ patienten delaktigbetonades men Àven patientens egen roll, tidigare erfarenheter och samspelet mellanpatient och fysioterapeut.Diskussion: Resultatet tolkades utifrÄn social kognitiv teori. Patientens delaktighetbetraktades som ett beteende och patientens upplevelse av sin delaktighet som enkonsekvens av detta beteende. Patientens upplevelse av delaktighet pÄverkades avomgivningen och individfaktorer.Slutsats: Fysioterapeuten var central i deltagarnas upplevelse av delaktighet men Àventidsaspekter var avgörande.

Patienters minnen frÄn intensivvÄrden

Bakgrund: PÄ en intensivvÄrdsavdelning bedrivs avancerad sjukvÄrd dÀr patienten blir övervakad kontinuerligt. En intensivvÄrdsavdelning skiljer sig frÄn en vÄrdavdelning genom att det till exempel Àr högre personaltÀthet. Patienterna kan bli sederade och graden av sedering pÄverkar minnet. Att vÄrdas pÄ en intensivvÄrdsavdelning kan vara pÄfrestande för patienten, vilket gör att det kan vara svÄrt att minnas och att patienten kan utveckla posttraumatiskt stressyndrom. Metod: Detta Àr en allmÀn litteraturstudie.

Patienters upplevelser av att vÄrdas i isoleringsrum

Syftet med denna litteraturstudie var att belysa patienters upplevelser av att vÄrdas i isoleringsrum. Studien Àr baserad pÄ elva vetenskapliga artiklar som hade publicerats mellan Är 1989 till 2001. Dessa analyserades med en kvalitativ manifest innehÄllsanalys. Analysen resulterade i fyra kategorier: att vara ensam, utelÀmnad och instÀngd, att vara rÀdd för smitta och vilja veta mera, att fÄ stöd frÄn andra och frÄn tron pÄ Gud, att bli sedd med sina behov. För mÄnga av patienterna var det viktigt att den fysiska miljön var hemlik och att de fanns aktiviteter för att minska tristessen.

Patienters upplevelser av bemötande pÄ akutmottagning: en litteraturstudie

Till akutmottagningen söker patienter med olika sorters skador, sjukdomar och behov. MÄnga Àr oroliga över sitt tillstÄnd och för mÄnga Àr det den första kontakten med sjukvÄrden. VÄrdpersonalens bemötande pÄ akutmottagningen Àr dÀrför av stor betydelse. Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva patienters upplevelser av bemötande pÄ akutmottagning. Litteraturstudien baserades pÄ 15 vetenskapliga artiklar och en kvalitativ innehÄllsanalys med manifest ansats anvÀndes som analysmetod.

Patienters upplevelser vid postoperativ smÀrta

Bakgrund: BristfÀllig postoperativ smÀrtlindring Àr ett stort problem pÄ mÄnga vÄrdavdelningar. Patienter fortsÀtter att uppleva obehag och smÀrta efter operation trots att utvecklingen i postoperativ smÀrtbehandling har gÄtt framÄt. Syfte: Syftet med studien var att belysa patienters upplevelser vid postoperativ smÀrta. Metod: Litteraturstudien byggde pÄ sju artiklar, alla med kvalitativ forskningsansats. Studierna granskades och analyserades efter Malteruds (1998) analysprocess, med avsikt att komma fram till olika teman.

Patienters upplevelser av isoleringsvÄrd - vid infektionssjukdom och/eller infektionskÀnslighet

Vid infektionssjukdom och/eller vid infektionskÀnslighet kan patienter behöva vÄrdas bakom stÀngdadörrar; i isoleringsvÄrd. Detta innebÀr att patientens avskiljs inom sluten vÄrd pÄ sjukhus frÄn övrigavÄrdtagare samt allmÀn omgivning för att förhindra att smitta sprids eller att sjÀlv bli smittad. Tidigarestudier visar pÄ mycket ensam tid pÄ vÄrdrummet samt begrÀnsning i mÀnskliga möten. UtifrÄn kvalitativforskning ska litteraturstudien beskriva patienters upplevelser av att vÄrdas i isoleringsvÄrd för att skapaökad förstÄelse för den denna grupps omvÄrdnadsbehov. Sju artiklar i studien behandlar patienter medsmittsam infektionssjukdom och fyra artiklar behandlar patienter i skyddsisolering medinfektionskÀnslighet.

Att förstÄ, acceptera och finna balans i livet. Om patienters upplevelser av att drabbas av cancer och genomgÄ rektumamputation.

IntroduktionDet Àr en livsomvÀlvande hÀndelse bÄde fysiskt och psykiskt att genomgÄ rektumamputation pÄ grund avrektalcancer. Det finns ingen tidigare kvalitativ forskning om upplevelser av vad det innebÀr för patienterna.Det behövs dÀrför ökad kunskap för att pÄ ett bÀttre sÀtt kunna förstÄ och ge omvÄrdnad till dessa patienter.SyfteSyftet med studien Àr att undersöka patienters upplevelser av vad det innebÀr att genomgÄ rektumamputationpÄ grund av rektalcancer. FrÄgestÀllningar: Vilka symtom upplever patienterna efter operationen och hurpÄverkas de av dessa, fysiskt, psykiskt och socialt? FörÀndras det dagliga livet efter operationen? Hur uppleverpatienterna sin kropp efter operationen?MetodMetoden Àr kvalitativ och utgÄr frÄn ett fenomenologiskt hermeneutiskt och narrativt forskningsperspektiv. Enpilotstudie gjordes för att pröva metoden.

Antipsykotikans dubbla ansikte : ett patientperspektiv

Syfte: Syftet med denna studie Àr att beskriva patienters instÀllning till sin antipsykotiska medicinering och orsaker till varför lÀkemedelsordinationer inte följs.Metod: EnkÀtstudie med kvalitativ innehÄllsanalys.Resultat: TvÄ teman och 13 kategorier framkom för att beskriva patienters instÀllning till lÀkemedlet. Dessa teman Àr LÀkemedel som hjÀlp och LÀkemedel som belastning. Antalet kategorier under temat lÀkemedel som hjÀlp Àr nio stycken och antalet kategorier under temat lÀkemedel som belastning Àr fyra. För att beskriva varför ordinationer inte följts framkom fyra kategorier.Slutsats: Huvudresultaten i denna studie Àr de tvÄ teman som framkom, LÀkemedel som hjÀlp och LÀkemedel som belastning. Deltagarna i denna studie uppgav bÄde positiva och negativa attityder till sin antipsykotiska medicin.

<- FöregÄende sida 31 NÀsta sida ->