Sök:

Att förstå, acceptera och finna balans i livet. Om patienters upplevelser av att drabbas av cancer och genomgå rektumamputation.


IntroduktionDet är en livsomvälvande händelse både fysiskt och psykiskt att genomgå rektumamputation på grund avrektalcancer. Det finns ingen tidigare kvalitativ forskning om upplevelser av vad det innebär för patienterna.Det behövs därför ökad kunskap för att på ett bättre sätt kunna förstå och ge omvårdnad till dessa patienter.SyfteSyftet med studien är att undersöka patienters upplevelser av vad det innebär att genomgå rektumamputationpå grund av rektalcancer. Frågeställningar: Vilka symtom upplever patienterna efter operationen och hurpåverkas de av dessa, fysiskt, psykiskt och socialt? Förändras det dagliga livet efter operationen? Hur uppleverpatienterna sin kropp efter operationen?MetodMetoden är kvalitativ och utgår från ett fenomenologiskt hermeneutiskt och narrativt forskningsperspektiv. Enpilotstudie gjordes för att pröva metoden. Öppna intervjuer transkiberades och granskades enligt Lindseth ochNorbergs metod där man följer tre steg: naiv läsning, strukturanalys och tolkad helhet.ResultatI resultatet framkom fyra subteman vilka bildade två huvudteman: ?Att pendla mellan känslor av sorg ochaccepterande? och ?Att ta kontroll över kroppen?. Resultatet av den tolkade helheten var att informanternabefann sig i en process mot ett accepterande av att ha drabbats av cancer samt av att ha fått en förändradkropp.DiskussionI resultatet framkom att informanternas berättelser handlade mycket om upplevelser och tankar kring att varadrabbad, dels av cancer men även av symtom, komplikationer och förändrad kropp. Hur de såg på sitt lidandeoch sin hälsa berodde på tidigare erfarenheter, personlighet, vilket stöd de kände och hur de upplevde sig hakontroll. En strukturerad sjuksköterskeuppföljning skulle kunna leda till en ökad trygghet för patienten ochunderlätta i processen mot ett accepterande i vardagen och att hitta balansen i livet som helhet.

Författare

Elisabeth Gonzaléz Jane Heath

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..