Sökresultat:
16314 Uppsatser om Patientens perspektiv. - Sida 25 av 1088
Personers upplevelser av att bära på MRSA i en vårdkontext : En litteraturstudie
Bakgrund: Vårdrelaterade infektioner som Methicillin Resistent Staphylococcus Aureus, MRSA, ökar. Bakterien är komplicerad att avlägsna och idag är MRSA ett av de största vårdhygieniska problemen internationellt. Vid vård av personer som bär på MRSA krävs särskilda rutiner, såsom isoleringsvård och skyddskläder.Syfte: Att belysa personers upplevelser av att bära på MRSA i en vårdkontext.Metod: En litteraturstudie av åtta stycken kvalitativa, vetenskapliga artiklar. Materialet analyserades och sammanställdes med en beskrivande metasyntes, enligt Friberg (2012).Resultat: Tre teman tydliggjordes: ?Rutinernas inverkan på patientens upplevelse av vården?,? Patientens upplevelse av mötet med vårdpersonalen.? och ? Patientens känslomässiga upplevelse av att vara infekterad med MRSA?.
Att drabbas av cancer - En litteraturstudie om patienters upplevelse i samband med ett cancerbesked
Cancer är i dag en vanlig sjukdom och var tredje svensk drabbas av denna
sjukdom. En person som får beskedet cancer kan uppleva stora förändringar. Alla
människor reagerar olika och därför är det viktigt att vårdpersonalen har
kunskap och förståelse om detta. Syftet med denna studie var att belysa
patientens upplevelse i samband med att de får ett cancerbesked. Metoden som
användes var en litteraturstudie.
Faktorer som enligt sjuksköterskan påverkar vårdrelationen med patienten inom palliativ vård
Den palliativa vårdfilosofin härstammar från hospice-rörelsen som tog form i England under 1960-talet. Syftet med den palliativa vården är att människor i livets slutskede ska få uppleva största möjliga livskvalitet. Bakgrunden beskriver den palliativa vårdfilosofin samt definierar begreppen lidande, hälsa, välbefinnande och vårdrelation. Studien genomfördes i form av en litteraturöversikt och materialet analyserades med inspiration av en kvalitativ innehållsanalys. Syftet med studien var att belysa de faktorer som ur sjuksköterskans perspektiv dels kan åsamka patienten vårdlidande och dels kan ge patienten välbefinnande i mötet inom palliativ vård.
Beröringens betydelse i omvårdnadsarbetet en intervjustudie om sjuksköterskans upplevelser.
Kroppsberöring är ett viktigt redskap i sjuksköterskans omvårdnadsarbete. Genom
kroppsberöring kan trygghet, omtanke, uppmuntran mm åstadkommas.
Undersökningens syfte var att utifrån sjuksköterskans perspektiv beskriva
kroppsberöringens betydelse i omvårdnadsarbetet, samt att se kroppsberöringen
ur ett transkulturellt perspektiv. Författaren valde att göra en kvalitativ
ansats där respondenterna utgjordes av sjuksköterskestuderande och verksamma
sjuksköterskor. I undersökningen framkom att kroppsberöringen användes som en
handling för att skapa kontakt och för att få en helhets bild om hur patienten
känner sig.
Patienters upplevelse av god omvårdnadskvalitet: Kännetecken av god omvårdnad från patientens perspektiv
Personal i hälso- och sjukvård är ålagda att arbeta för att vården skall vara av god kvalitet. Det finns ett starkt samband mellan upplevelsen av vårdkvalitet och omvårdnadskvalitet. Därför är det av vikt att beskriva patienternas upplevelse av omvårdnad av god kvalitet. Genom att använda livsvärldsperspektiv kan patientens upplevelse av god omvårdnadskvalitet fångas. För att beskriva omvårdnad av god kvalitet har en analys av tio kvalitativa studier genomförts.
Förmå att ha strumporna på : En studie om distriktssköterskors erfarenheter av att medverka till ökad följsamhet till behandling med kompressionsstrumpor efter sårläkning
Tidigare studier visar på en dålig följsamhet till kompressionsbehandling efter sårläkning med en ökad risk för recidivsår. Recidivsår får stora konsekvenser för patientens välbefinnande och ger även en ökad belastning och ekonomiska konsekvenser för sjukvården. Det är viktigt att få patienten medverkande i sin kompressionsbehandling eftersom detta ökar patientens följsamhet till behandlingen. Studiens syfte var att undersöka distriktssköterskors erfarenheter av att medverka till ökad följsamhet till kompressionsbehandling med kompressionsstrumpor hos patienter med läkta venösa bensår. En kvalitativ strategi med induktiv ansats valdes.
Patientens upplevelse av den perioperativa omvårdnaden i samband med ett dagkirurgiskt ingrepp - En intervjustudie
Bakgrund: En stor del av alla patienter opereras idag dagkirurgiskt vilket
innebär att operation och utskrivning sker samma dag. Patienterna vistas därför
allt kortare tid på sjukhuset vilket innebär att mötena mellan sjuksköterska
och patient också blir korta. Det är den perioperativa sjuksköterskans ansvar
att ge en god omvårdnad till den dagkirurgiska patienten för att han/hon ska
känna sig trygg, delaktig och välinformerad. För att kunna utveckla och
förbättra den perioperativa omvårdnaden är det viktigt att få ta del av
patientens upplevelse av denna.
Syfte: Syftet med studien var att beskriva patientens upplevelse av den
perioperativa omvårdnaden i samband med ett dagkirurgiskt ingrepp vid en öron-
näs och hals klinik.
Metod: Studien genomfördes som en intervjustudie med sex patienter.
Föräldrars delaktighet i neonatalvården : -en litteraturöversikt
Bakgrund: Patienter inom dialysvård fick lite information om påverkan på sexualitet och samliv som en komplikation av njurarnas bristande funktion. Sexualitet och samliv påverkade individen och dennes livslust i stor utsträckning. Syfte: Syftet var att belysa dialyspatienters sexuella dysfunktion (SD), prevalens, symtom, orsak och bidragande faktorer. Vi ville belysa SD:s påverkan på det psykiska måendet samt i vilken mån patienter sökte och fick behandling. Metod: Vi använde oss av kvantitativa artiklar från Pubmeds databas.
Strategier som påverkar cancerpatienters hopp
Bakgrund: I Sverige diagnostiserades 54 000 maligna cancerfall år 2009, och
cancer är en av de vanligaste dödsorsakerna. Att insjukna i cancer innebär en
förändring i tillvaron och att livet hotas, då är hopp en viktig del i
människans liv. Hopp påverkar viljan att leva och är en väsentlig drivkraft för
att kunna hantera och acceptera sin cancersjukdom.
Syfte: Syftet med litteraturstudien var att belysa strategier som påverkar
cancerpatienters hopp.
Metod: En kvalitativ litteraturstudie genomfördes som grundade sig på åtta
vetenskapliga artiklar med kvalitativ ansats.
Omvårdnad på akutmottagning
Syftet med denna studie var att beskriva patientens upplevelse av besöket på akutmottagningen samt vilka faktorer som påverkade upplevelsen. Syftet var även att beskriva vilka faktorer som möjliggör och hindrar sjuksköterskan att arbeta utifrån ett omvårdnadsperspektiv. Studien genomfördes som en systematisk litteraturstudie där 10 artiklar granskades och låg till grund för resultatet vilket visade att patientens upplevelse och faktorer som påverkade upplevelsen av besöket på akutmottagningen var sjuksköterskans omvårdnad, väntetider, akutmottagningens miljö samt vårdpersonalens information och kommunikation. För att sjuksköterskan skulle ha möjlighet att arbeta utifrån ett omvårdnadsperspektiv krävdes vissa kunskaper hos sjuksköterskan, bland annat att ha bred kunskap inte bara i omvårdnad utan även inom medicinska sjukdomar, för att bättre förstå patientens situation. Att vara emotionellt involverad, känna ansvar, ta egna initiativ, vara öppen och lyhörd, genuint intresserad och involverad av patienten och göra det där "lilla extra" gjorde att sjuksköterskan kunde arbeta utifrån ett omvårdnadsperspektiv.
Komplementär smärtlindring av brännskadade patienter
En brännskada medför ofta en våldsam smärta men det är inte bara i skadeögonblicket som smärtan är som mest intensiv och outhärdlig. Beroende på skadans omfång blir smärtsamma omläggningar med sårrensning samt senare rehabilitering frekventa inslag i patientens vardag. Syftet med denna litteraturstudie var att undersöka vilka komplementära ickemedicinska metoder som sjuksköterskan kan använda sig av för att optimera smärtlindringen vid behandling och rehabilitering av brännskadade patienter. Litteraturstudien bygger på nio kvantitativa artiklar som granskades kritiskt. Resultat: Interventioner som redovisas i studien är Virtual Reality, massage, musik, video samt patient kontrollerat omläggning och Sensory focusing vilka presenteras i tre olika teman avledning, avslappning samt kontroll.
Alla interventionerna visade sig ha en positiv effekt på patientens smärtuppfattning i olika omfång..
Kommunikationen mellan läkare och patient under det svåra samtalet
Vårt sätt att kommunicera med varandra är i hög grad situationsberoende. Ett tillfälle när samtalets form kan ha stor betydelse är i kontakten mellan läkare och patient och då speciellt när läkaren behöver förmedla tråkiga nyheter till patienten. I denna studie undersöktes faktorer som påverkar hur läkaren upplever sin förmåga att genomföra samtal med ?bad news? för patienten. Nio läkare på två sjukhus i Mellansverige intervjuades.
Perspektiv i relation till systemutveckling och metod
Det finns många systemutvecklingsmetoder som alla skiljer sig mer eller mindre åt.Gemensamt för dem alla är att det finns ett perspektiv på system och systemutvecklingbakom. Det finns en vilja att spara pengar och effektivisera verksamheter genom attinföra informationssystem men det rapporteras ofta om stora projekt som kostar mycketmer än beräknat.Vi har frågat oss om det finns en brist på insikt om att perspektiv (synsätt) på bådesystemutvecklingsprocessen och IT-systemet i sig styr utvecklingen.Val av metoder bygger på ett aktivt val av perspektiv.Undersökningen har vi gjort genom en litteraturstudie där vi förklarar begreppensystemutveckling, perspektiv och paradigm samt systemutvecklingsmetoder och försökerbelysa sambanden dem emellan.För att undersöka hur insikten om perspektiv ser ut har vi i en empirisk undersökninggjort intervjuer med anställda på ett utvecklingsföretag samt med en av deras kunder.Genom att analysera intervjuerna och deras arbetsmetod med hjälp av analysmetodenMA/SIMM har vi nyanserat vårt teoretiska resultat.Perspektiv ? och metodanalys är mycket viktiga för att förstå varförsystemutvecklingsprocessen ser ut som den gör och framförallt vad den fångar upprespektive missar..
Palliativ vård - Värdefulla egenskaper i relationen mellan sjuksköterska och patient
Bakgrund: I palliativ vård var interaktionen mellan sjuksköterska och patient
oerhört viktig för att patienten skulle uppleva sin sista tid både värdefull
och fridfull. Tidigare forskning har dock visat att sjuksköterskans sätt att
bemöta patienten inte alltid stämmer överens med patientens behov.
Sjuksköterskan bär ansvaret för att vårdrelationen ska bli så bra som möjligt
och därför måste kännedomen om patientens behov och önskemål finnas. Syfte:
Syftet med litteraturstudien var att belysa vad som värdesattes i den vårdande
relationen mellan sjuksköterska och patient vid palliativ vård. Metod: En
kvalitativ litteraturstudie av åtta vetenskapliga artiklar har utförts med
hjälp av en manifest innehållsanalys.
Nack- och ryggrehabilitering - hjälper det?
Värk i nacke och rygg är ett vanligt problem bland de anställda som söker hjälp inom företagshälsovården. På Tjugonde FHV i Malmö finns sedan snart tre år ett individuellt anpassat rehabiliteringsprogram med målet att hjälpa personer med långvariga nack- eller ryggrelaterade besvär. Syftet med denna studie var att utvärdera ryggrehabiliteringsprogrammet. Följande frågor besvaras i studien:- Förändras patientens upplevelse av smärta efter rehabiliteringen?- Förbättras patientens psykiska välbefinnande efter rehabiliteringen?- Förbättras den fysiska konditionen?- Förbättras patientens förmåga att klara vardagliga sysslor och arbete?Totalt genomgick 17 personer nack- och ryggrehabiliteringsprogrammet under perioden 2004-juli 2005.