Sök:

Sökresultat:

2 Uppsatser om Ostron - Sida 1 av 1

Restaurangpersonalens uppfattningar om ostronkonsumtion - En kvalitativ studie på fem restauranger i Göteborg

Den svenska importen av Ostron har ökat explosionsartat under en femårsperiod. Från 34 ton år2002 till 325 ton år 2007, en ökning på över 900 procent, vilket kan tyda på att det råder enOstrontrend i Sverige. Trots att tidigare studier visat på ett antal faktorer som påverkarkonsumtionen av Ostron är dessa till största del inriktade på konsumtion i hemmamiljö. Hurkonsumtionen ser ut på restaurang och framförallt hur den huvudsakliga målgruppen i dennamiljö ser ut är ämnen som berörs väldigt lite.Syftet med studien var att, med hjälp av en kvalitativ metod, undersöka hur Ostronkonsumtionenser ut på ett antal restauranger i Göteborg. För att genomföra undersökningen använde vi oss avkvalitativa intervjuer.

Vibrio vulnificus : ett framtida hot?

Vibrio vulnificus är en halofil bakterie, som framförallt har hittats längs med Golfkusten i USA och i flera asiatiska länder. Den kan orsaka gastroenterit, sepsis eller sårinfektioner och medför en hög mortalitet. I USA står den för en stor del av de skaldjursassocierade dödsfallen. Såväl Ostron, fisk och musslor som sediment, vatten och plankton har i olika studier beskrivits som reservoarer för V. vulnificus.