Sökresultat:
1082 Uppsatser om Nyupptäckt diagnos - Sida 53 av 73
Stöd till vÄldsutsatta kvinnor i rÀttsprocessen : En undersökning av RelationsvÄldscentrums betydelse för de samverkande myndigheterna
Det omrÄde som undersöks i detta examensarbete Àr pedagogisk anpassning inom idrott och hÀlsa för elever med ADHD (Attention Dificit Hyperactivity Disorder). Syftet med undersökningen Àr att genom anvÀndning av vetenskapsteoretiska utgÄngspunkten ?Grundad teori? undersöka vilka metoder, pedagogiska anpassningar, lÀrare sÀger att de anvÀnder för att fÄ elever med ADHD att lÀra sig i Àmnet idrott och hÀlsa i dagens skola. Detta empiriska material jÀmförs sedan med vad forskningen inom omrÄdet visar, för att pÄ sÄ sÀtt visa ifall forskningen nÄr ut till verksamma lÀrare eller inte. För att kunna göra dessa jÀmförelser, har vi intervjuat Ätta lÀrare i idrott och hÀlsa frÄn fyra olika rektorsomrÄden i en mellanstor stad i södra Sverige.
En undersökning av vilka sjukgymnastiska behandlingsmetoder som anvÀnds inom barn? och ungdomspsykiatrin i Sverige
Den psykiska ohÀlsan bland barn och ungdomar ökar och det finns evidens för att flera sjukgymnastiska behandlingsmetoder hjÀlper vid psykiska tillstÄnd. Flera behandlingar Àr etablerade inom vuxenpsykiatrin men verkar inte nÄtt ut till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i samma utstrÀckning. Syftet med studien var att undersöka vilka behandlingsmetoder som sjukgymnaster inom BUP i Sverige anvÀnder sig av. Syftet var ocksÄ att fÄ en bild av hur sjukgymnaster upplever att de anvÀnds som resurs inom barn och ungdomspsykiatrin. En webbenkÀt skickades ut till 15 sjukgymnaster som var verksamma inom BUP.
Upplevelser av att göra livsstilsförÀndringar med fokus pÄ kost, i samband med typ 2-diabetes : En systematisk litteraturstudie
Bakgrund: Typ 2-diabetes mellitus Àr en global sjukdom som snabbt ökar i antal. Den viktigaste delen av behandlingen handlar om att Àta ?rÀtt? kost och allt fler personer blir i behov av kostrekommendationer och kostförÀndringar.Syfte: Beskriva personer med typ 2-diabetes upplevelser av att göra kostförÀndringar.Metod: Systematisk litteraturstudie dÀr 13 artiklar, tolv kvalitativa och en kvantitativ/kvalitativ, analyserades med hjÀlp av innehÄllsanalys.Resultat: MÄnga med typ-2 diabetes kÀnde sig utanför och upplevde kÀnslor av frustration, ilska, stress och oro. KosthÄllningen upplevdes som svÄr pÄ grund av att kostrekommendationerna var otydliga och stÀndigt förÀndrades, dock ansÄgs motion vara till hjÀlp. Vardagen upplevdes ofta som en kamp mellan vad som var bÀst ur sjukdomssynpunkt, sina begÀr och frestelser.
"Det Àr nÄgon form av relationsbyggande som man hÄller pÄ med" : Bedömningsarbetet inför offentligt finansierad psykoterapi
Citatet i titeln pÄ denna uppsats syftar pÄ det anslag som de intervjuade förmedlar som centralt i bedömning inför psykoterapi. Att det Àr hur relationen i mötet mellan patient och intervjuaren gestaltar sig som ger den viktigaste informationen inför en eventuell psykoterapi. Denna undersökning bygger pÄ intervjuer med sex psykoterapeuter om hur bedömningsarbetet gÄr till och deras erfarenheter av det. Behovet av psykoterapi som en bland flera behandlingsmetoder inom psykiatrin Àr större Àn tillgÄngen pÄ interna psykoterapiresurser. DÀrför har Stockholms lÀns landsting under ett antal Är haft sÀrskilda medel för att upphandla psykoterapi externt. För att fördela dessa begrÀnsade pengar har sÀrskilda bedömargrupper haft den uppgiften pÄ mottagningarna.
Upplevelser av att vara nÀrstÄende till en person med palliativ cancerdiagnos
Bakgrund: Varje Är fÄr cirka 54 000 svenskar diagnosen cancer. NÀr en person
drabbas av cancer och fÄr en palliativ diagnos inverkar det stort pÄ de
nĂ€rstĂ„endes situation. Ă
ngest och oro Àr mÄnga gÄnger större hos de nÀrstÄende
Àn hos den sjuke sjÀlv. Det Àr tungt att som nÀrstÄende stÄ vid sidan om och se
sin kÀra ha plÄgsamma symtom. I sjukvÄrden hamnar nÀrstÄende ofta i bakgrunden
och allt fokus lÀggs pÄ den sjuke.
Asperger syndrom i den integrerade skolan : En intervjustudie om hur skolan bör arbeta med elever som har Asperger syndrom
VÄrt syfte med detta examensarbete Àr att ta reda pÄ hur personer med erfarenheter av Asperger syndrom upplever skolsituationen för elever med Asperger. Vi vill med hjÀlp av dessa, förmedla en förstÄelse för hur man bör bemöta elever med Asperger i den integrerade grundskolan. Asperger syndrom Àr en diagnos inom autismspektrat. MÀnniskor med Asperger syndrom har, i vissa avseenden, ett annat sÀtt att se pÄ och hantera situationer. För att diagnostiseras med Asperger, sÄ krÀvs det att personen uppvisar symtom inom nÄgra av dessa omrÄden: BegrÀnsad förmÄga till socialt umgÀnge, annorlunda intressen, i stort behov av rutiner och struktur, problem med att kommunicera och förstÄ andra, ofta klumpig i sin motorik, i allmÀnhet egendomliga eller originella sinnesintryck.
FörÀldrars upplevelser och erfarenheter av att ha barn meddiabetes mellitus typ 1
Bakgrund: Diabetes mellitus typ 1 Àr en kronisk sjukdom som Àr orsakad av en kraftig eller totalt nedsatt insulinproduktion. Insulinet reglerar blodsockernivÄn och vid obalans kan det medföra allvarliga tillstÄnd och komplikationer. En kronisk sjukdom medför en omstÀllning av levnadsvanor och skapar ett beroende av hjÀlp.Syfte: Syftet var att beskriva förÀldrars upplevelser och erfarenheter av att ha barn med diabetes mellitus typ 1.Metod: Denna litteraturstudie gjordes utifrÄn en systematisk metod med en beskrivande design. Underlaget för resultatet utgjordes av nio artiklar dÀr samtliga analyserades med inspiration av innehÄllsanalys. MÄlgruppen för studien var förÀldrar till barn upp till 12 Är med diabetes typ 1.Resultat: MÄnga förÀldrar var oförberedda pÄ sitt barns diagnos och blev chockade i samband med diagnostillfÀllet.
Kvinnors upplevelser och erfarenheter av ÄterhÀmtning efter hjÀrtinfarkt : En systematisk litteraturstudie
SAMMANFATTNINGBakgrund: I Sverige drabbas nÀra lika mÄnga kvinnor som mÀn av hjÀrtinfarkt, trots detta Àr vÄrden formad till större delen för mÀn. Kort tid pÄ sjukhus innebÀr att ÄterhÀmtningen sker i huvudsak pÄ egen hand i hemmet. Sjuksköterskans uppgift Àr att ge patienten verktyg för att klara av att ÄterhÀmta sig i största möjliga mÄn.  Syfte: Syftet med denna litteraturstudie Àr att belysa kvinnors upplevelse och erfarenheter av ÄterhÀmtning efter hjÀrtinfarkt.    Metod: En systematisk litteraturstudie utfördes. 13 kvalitativa artiklar inkluderades.
Dyslexidiagnos : Hur kan diagnosen pÄverka en individs sjÀlvbild och skolsituation?
Avsikten med den hÀr studien var att ta reda pÄ hur en diagnos kan pÄverka en elevs sjÀlvuppfattning samt hennes skolsituation. Denna fallstudie visar att diagnosen inneburit en förklaring och positiv bekrÀftelse för eleven. Hon vet nu att det finns en orsak till hennes lÀs- och skrivsvÄrigheter. Hon har ocksÄ blivit mer medveten om att hon har rÀtt att fÄ mer hjÀlp vilket har bidragit till att eleven lÀttare sjÀlv ber om hjÀlp. FörÀldrarna vet att de har rÀttighet att fÄ mer stöd till sitt barn och att det finns olika hjÀlpmedel för att underlÀtta skolarbetet för henne.
VÀrldens ensammaste: Vardagslivet i en familj dÀr ett barn har en diagnos
Diagnoser Àr ett Àmne som diskuteras bÄde pÄ skolor och i samhÀllet, det finns mycket forskning om bland annat för- och nackdelar kring medicinering, kosthÄllning, pedagogiska förhÄllningssÀtt samt uppfostringstekniker. LÀrare och pedagoger möter oftast dagligen barn i behov av sÀrskilt stöd samt deras förÀldrar. Men hur prÀglas och utformas familjens vardag nÀr det finns ett barn med atypiskt beteende, det vill sÀga nÀr ett barn har ett beteende som inte passar in i alla situationer? Vilka tankar har syskon, förÀldrar och barnet sjÀlv angÄende familj, vÀnner och relationer? För att undersöka detta togs kontakt med fem familjer. Studien genomfördes med hjÀlp av kvalitativa semistrukturerade intervjuer med hjÀlp av diktafon som senare transkriberades.
Typiska drag och viktiga prediktorer för prognos ochbehandlingsförlopp hos tre grupper av patienter medÀtstörning
FÄ studier har undersökt behandlingsutfall efter lÄng behandling av Àtstörning (Remainers), eller de patienter som avbrutit behandling (Dropouts). Vanligen undersöker man bara de som svarar snabbt pÄ behandling (Completers). Det Àr dÀrför betydelsefullt att identifiera vad som kÀnnetecknar andra patientgrupper. Studien jÀmför tre patientgrupper; Remainers (n=285), Completers (n=835) och Dropouts (n=473) Syfte: Att beskriva de typiska dragen i de tre olika grupperna. Ett andra syfte Àr att undersöka viktiga prediktorer för grupptillhörighet avseende prognos och behandlingsutfall.Metod:En kvantitativ longitudinell databas har anvÀnts för att göra en kontraststudie mellan de tre valda grupperna.
FrÄn diagnos till dialog - en studie om medarbetarnas delaktighet vid ett förÀndringsarbete inom offentlig sektor
Syfte: Uppsatsens syfte Àr att belysa det förÀndringsarbete som Àr genomfört pÄ Sahlgrenska Kirurgen. Fokus i studien ligger pÄ informanternas upplevelse för möjligheten till delaktighet. Det Àr av intresse för studiens resultat att beskriva hur förÀndringen genomförts dÄ det finns kopplingar mellan genomförandet och möjligheterna till delaktighet enligt teori.Tidigare forskning/Teori: Valda teorier behandlar delar av teori kring organisatorisk förÀndring. Forskningen visar det komplexa samspel som en levande organisation innebÀr. Vidare belyser forskare tvÄ olika organisationsutvecklingsstrategier, diagnostiska och dialogiska.
Upplevelser i den nyutexaminerade sjuksköterskans övergÄng frÄn student till kompetent sjuksköterska
Bakgrund Venösa bensÄr drabbar oftast personer över 65 Är. Befolkningen i Sverige lever allt lÀngre, detta kommer antagligen leda till att fler kommer drabbas av venösa bensÄr. En etiologisk diagnos stÀlls av en lÀkare genom anamnes och en klinisk undersökning. Drygt hÀlften av alla bensÄr orsakas av venös insufficiens ofta beroende av försvagades kÀrl eller felande venklaffar. Syfte syftet med litteraturöversikten var att belysa sjuksköterskans omvÄrdnadsÄtgÀrder som pÄverkar lÀkningen av venösa bensÄr hos Àldre.
"NÀr diagnosen kom satte vi oss ner och stakade ut ett mÄl" : En studie om att nÄ framgÄng i skolan för elever med Aspergers syndrom
Diagnosen Aspergers syndrom (AS) Àr ett relativt nytt begrepp under paraplybegreppet autismspektrumtillstÄnd (AST). UngefÀr en person av 200 anses ha Aspergers syndrom i Sverige. De flesta som fÄr diagnosen Àr pojkar eller mÀn, men andelen flickor och kvinnor som fÄr diagnosen ökar. Genom forskning vet vi att personer med AS har begrÀnsad förmÄga vad gÀller socialt umgÀnge. De har brister i att förstÄ sammanhang och att organisera sin tillvaro.
En rÀttspsykiatrisk populationsstudie över tid
Uppsatsen syftar till att ge en allmÀn beskrivning av den grupp som kommer till rÀttspsykiatrisk undersökning samt att utreda gruppens förÀndring över en period pÄ sju Är. Variabler som behandlas Àr kön, invandrarbakgrund, diagnos, brott och pÄföljd. Uppsatsen som Àr en kvantitativ studie, kan ses som ett inlÀgg i debatten kring den allvarligt psykiskt störda brottslingen.Uppsatsen Àr en retrospektiv registerstudie utifrÄn ett medicinskt kriminologisk perspektiv. Materialet bestÄr av 4466 stycken rÀttspsykiatriska undersökningar mellan Ären 1998 och 2004 och inhÀmtades frÄn RÀttsmedicinalverkets centrala arkiv. I resultatet framkommer att personlighetsstörningar i allt mindre utstrÀckning anses utgöra en allvarlig psykisk störning.