Sökresultat:
1082 Uppsatser om Nyupptäckt diagnos - Sida 50 av 73
FörÀldrarnas upplevelser av att leva med barn med ADHD-problematik : -en litteraturstudie
ADHD Àr en vanligt förekommande neuropsykiatrisk störning bland barn, vilka uppvisar beteende som överaktivitet, uppmÀrksamhetsstörning och impulsivitet. För förÀldrarna kan detta innebÀra svÄrigheter att hantera barnens beteende och sÀtta begrÀnsningar. Syftet med studien var att belysa förÀldrars upplevelse frÄn sitt dagliga liv med barn med ADHD problematik. Metoden som anvÀnts var en litteraturstudie som analyserades med kvalitativ innehÄllsanalys och baseras pÄ sju vetenskapliga artiklar som motsvarade syftet för studien. I resultatet framkom: FörÀldrarnas uppfostringsförsök, FörÀldrarnas relation, Ett minskat kontaktnÀt, Behov av stöd och hjÀlp, Hopp och förtvivlan samt Kulturkrock och rollförvÀntningar.
Mötet med barn i behov av sÀrskilt stöd i förskolan och förskoleklass
Syftet Àr att fÄ en insikt hur det Àr att arbeta med barn i av sÀrskilt stöd ur ett pedagogiskt perspektiv. Detta för att skapa större kunskap och förstÄelse inom Àmnet för oss som blivande pedagoger.
FrÄgestÀllningar
-Hur ser pedagoger respektive specialpedagoger pÄ barn i behov av sÀrskilt stöd?
-Vad Àr viktigt i mötet och relationer med barn i behov av sÀrskilt stöd enligt pedagoger och specialpedagoger?
-Hur kan pedagoger arbeta med och för barn med behov av sÀrskilt stöd?
Kvalitativ metod i form av enkÀter och intervjuer.
Vi kom fram till i vÄr undersökning att barn i behov av sÀrskilt stöd finns mer eller mindre överallt inom förskolan. Antalet barn som har svÄrigheter har ökat med Ären och det Àr idag vanligt att de inte har nÄgon diagnos.
DBT i den kliniska vardagen. : UtvÀrdering av Dialektisk beteendeterapi inom vuxenpsykiatrin i Norrbotten.
Dialektisk beteendeterapi (DBT) Àr idag den behandlingsmetod för behandling av borderline personlighetsstörning (BPS) som idag har starkast empiriskt stöd i ett flertal randomiserade och kontrollerade studier. Inom vuxenpsykiatrin, Sunderby sjukhus i Norrbotten har under drygt tvÄ Ärs tid pÄgÄtt ett projekt i syfte att införa och bedriva DBT vid kliniken samt utvÀrdera resultat av behandlingen. Patientmaterialet bestÄr av 6 st kvinnor med BPS-diagnos i Äldrarna mellan 19-23 Är(M=21,3). Resultaten visar att gruppen efter 12 mÄnader i DBT behandling uppvisar lÀgre genomsnittliga mÄtt pÄ psykisk ohÀlsa, markant minskad frekvens av suicidförsök och sjÀlvskadebeteende samt minskad konsumtion av sÄvÀl öppen- som slutenvÄrd. Uppföljningen av de tvÄ patienter som fullföljt och avslutat behandling visar att den erhÄllna minskningen av symtom och vÄrdkonsumtion vid avslut av behandlingen kvarstÄr efter 18 mÄnader.
SjÀlvskattad aktivitetsbalans hos vuxna med neuropsykiatrisk funktionsnedsÀttning
Personer med en neuropsykiatrisk funktionsnedsÀttning kan ha olika svÄrigheter som pÄverkar de dagliga aktiviteterna i vardagen. Aktivitetsbalans Àr ett begrepp som ofta anvÀnds inom arbetsterapi och beskriver en individs uppfattning av att ha en tillfredsstÀllande mÀngd av aktiviteter och rÀtt variation mellan olika aktiviteter. Det förekommer inga studier om aktivitetsbalans kopplat till personer med en neuropsykiatrisk funktionsnedsÀttning vad författarna har noterat. Syftet med examensarbetet var att beskriva den sjÀlvskattade aktivitetsbalansen hos vuxna personer med en neuropsykiatrisk funktionsnedsÀttning. Den metod som anvÀndes var en kvantitativ icke ? experimentell tvÀrsnittsstudie.
Obstruktiva problem frÄn de övre luftvÀgarna hos travhÀstar som undersökts med videoendoskop under maximal anstrÀngning : en prevalensstudie
Syftet med denna studie Àr att undersöka prevalensen av obstruktiva problem frÄn de övre luftvÀgarna hos svenska travhÀstar vid maximal anstrÀngning. Undersökningen genomförs med hjÀlp av en ny typ av utrustning dÀr man kan endoskopera hÀstar under maximalt arbete pÄ en travbana.Tidigare har undersökning med endoskopi pÄ rullmatta varit enda sÀttet att undersöka hÀstar under anstrÀngning, men tack vare ny teknik Àr det nu möjligt att göra det vid maximalt arbete, under för hÀsten normala tÀvlingsförhÄllanden. I studien ingÄr 110 varmblodiga travhÀstar som sökt för missljud frÄn de övre luftvÀgarna, nedsatt prestation eller bÄda delarna. HÀstarna undersöktes med endoskopi, bÄde i vila och under maximalt arbete. Resultaten i vila och vid arbete har sedan jÀmförts.Diagnostiska bilder har erhÄllits frÄn samtliga hÀstar och dÀrmed kan prevalensen berÀknas i den undersökta populationen.
AD/HD hos flickor : Vuxna kvinnors erfarenheter av att vÀxa upp med AD/HD
 Flickor med AD/HD upptÀcks ofta inte i tid vilket kan ge konsekvenser inom flera omrÄden under uppvÀxten. Syftet med denna uppsats var att bidra till en ökad förstÄelse kring hur diagnosen AD/HD kan pÄverka livet under uppvÀxten för flickor. Sex vuxna kvinnor med AD/HD intervjuades för denna studies syfte. Studien grundade sig i kvalitativ metod med hjÀlp av fenomenologisk tolkning samt meningskoncentrering vid sammanstÀllning och analys av intervjumaterialet. Undersökningen fokuserade pÄ sex centrala teman; diagnosens betydelse, skola, fritid, familjen, jÀmnÄriga relationer och sjÀlvuppfattning. Resultatet förtydligade att dessa centrala teman Àr betydelsefulla omrÄden för en flicka med AD/HD under uppvÀxten.
KartlÀggning av barn och ungdomar med cochleaimplantat (CI) med avseende pÄ kombinerad syn ? hörselskada eller dövblindhet, diagnos rörande deras syn- hörselnedsÀttning samt frekvensen för uni- respektive bilateralt CI hos dessa barn och ungdomar
BackgroundThe opportunity for cochlear implantation has now extended beyond children who are only deaf or hard of hearing. Children who are deaf blind from birth or early in life are receiving implants, but very limited research has been done for this population, and this raises important issues. AimThe aim of this study was to estimate the prevalence of hearing and vision impairment or deaf blindness in children with Cochlear Implants in Sweden and to investigate the diagnoses issues among these groups of subjects. Material and MethodSubjects with an age between 1-18 years were ascertained through multiple sources and almost complete ascertainment was achieved.ResultsA total of 77 subjects with a referring diagnosis of combined hearing and vision disorder or deaf blindness were ascertained. Out of those, 30 subjects were excluded.
Aspergers syndrom : en kunskapsöversikt
Denna selektiva översikt utgörs av kunskap om Aspergers syndrom mellan Ären 1997-2007. VÄr ambition har varit att sammanstÀlla aktuell kunskap om Aspergers syndrom för att pÄ sÄ sÀtt bidra till en ökad tillgÀnglighet.Syftet med översikten Àr att ge en ökad förstÄelse av Aspergers syndrom, med sÀrskilt fokus pÄ de olika dominerande teoretiska perspektiven inom omrÄdet samt aktörernas egna perspektiv pÄ sin diagnos. TvÄ problemstÀllningar har anvÀnts: 1). Hur ser den teoretiska diskussionen ut i forskningslitteraturen som behandlar autism med sÀrskilt fokus pÄ Aspergers syndrom? 2).
BalansgÄng mellan krav och förmÄga: Aspergers syndrom och arbete
I takt med att kunskaperna ökat har diagnoskriterierna Àndrats och fler personer med autismspektrumtillstÄnd upptÀckts. En av dessa diagnoser Àr Aspergers syndrom [AS]. Att leva med AS kan innebÀra svÄrigheter inom flera omrÄden. Arbete Àr en av de meningsfulla aktiviteter som Àr viktiga för att mÀnniskor ska uppleva vÀlbefinnande och kÀnna sig tillfredsstÀllda med livet. Syftet med studien var att beskriva de erfarenheter personer med AS har av arbete.
En vilja att bli sedd : Varenda ungdom som kommer dit testar de för adhd
Denna C-uppsats handlar om en kille med adhd, hur hans uppvÀxt har varit och vilka behovhan har. Vi har undersökt hur barn- och ungdomspsykiatrin (BUP), Ungbo som hjÀlper unga att fÄ en egen lÀgenhet och skolan kan uppfylla dessa behov hos ungdomen. För att ta reda pÄ detta genomförde vi kvalitativa intervjuer med dessa informanter. Inledningsvis kontaktade vi BUP för att ta reda pÄ i vilket skede de möter en tjej eller kille med adhd. DÀrefter hörde vi av oss till Ungbo för att se hur de kan vara ett stöd för barn med adhd samt till en skola med en sÀrskild pedagogisk inriktning för dessa barn.
à tgÀrder för elever i lÀs- och skrivproblematik : Perspektiv, diagnoser och allmÀnna rÄd, en innehÄllsanalytisk studie av ÄtgÀrdsprogram
Detta Àr en studie av ÄtgÀrdsprogram för elever i lÀs- och skrivproblematik med respektive utan diagnosen dyslexi. Syftet med studien Àr att undersöka hur ÄtgÀrderna i ÄtgÀrdsprogram för elever i lÀs- och skrivproblematik pÄ högstadiet Àr utformade. Jag vill undersöka huruvida det finns nÄgra skillnader i ordinerade ÄtgÀrder för elever i lÀs- och skrivproblematik utan dyslexidiagnos respektive elever med diagnostiserad dyslexi. Detta för att se vilken roll en eventuell diagnos har i sammanhanget för att ÀndamÄlsenliga ÄtgÀrder ska sÀttas in för elev i behov av sÀrskilt stöd. Undersökningen syftar till att skönja vilket specialpedagogiskt perspektiv som tycks ligga till grund för ÄtgÀrderna och huruvida ÄtgÀrderna har nÄgon förankring i tidigare forskning/litteratur och styrdokument rörande arbetet med ÄtgÀrdsprogram.
Anpassning och differentiering av undervisning i ett klassrum för alla : Strategier för anpassning av undervisning i teori och praktik och dess effekter pÄ elevers delaktighet
Denna uppsats syftar till att undersöka om och hur undervisning Àr anpassad eller differentierad baserat pÄ antagandet att elever Àr varierade och lÀr pÄ olika sÀtt samt hur lÀrares praktik förhÄller sig till samtida forskning pÄ omrÄdet. Uppsatsen undersöker vidare huruvida specifika anpassningar relaterar till ökad delaktighet hos elever.Metoden för uppsatsen Àr en observationsstudie med fenomenologisk ansats. Den innefattar 30 olika lÀrare under 30 lektioner pÄ en gymnasieskola i Sverige, dÀr majoriteten av eleverna har en diagnos inom neuropsykiatriska spektrumet. Materialet bearbetades kvantitativt i SPSSStudien visar att sambandet mellan olika anpassningar och dess koppling mot delaktighet Àr komplext och pÄverkas av ett antal olika faktorer och förutsÀttningar. Det framgÄr att lÀrare i högre grad anvÀnder sig av vissa anpassningsformer och att andra förekommer mer sÀllan.
OmvÄrdnad av patienter med cancer inom palliativ vÄrd : en litteraturstudie
Bakgrund: Cancersjukdom Àr bakomliggande orsak till över 90 procent av alla registrerade dödsfall pÄ specialiserade palliativa vÄrdenheter i Sverige. MÄlet med omvÄrdnaden inom palliativ vÄrd Àr att skapa förutsÀttningar för en sÄ god livskvalitet som möjligt för patienten oavsett diagnos. Det symtom som cancer oftast förknippas med Àr smÀrta och flertalet patienter inom palliativ vÄrd har behandlingskrÀvande smÀrta. Sjuksköterskan tillhör den yrkesprofession som oftast stÄr nÀrmst patienten och bedömer patientens problematik. Ett av sjuksköterskans ansvarsomrÄden Àr att lindra lidande.
Parkinsons sjukdom - En sjukdom i behov av palliativ vÄrd?
Introduktion Palliativ vÄrd Àr en vÄrdfilosofi med specifik kunskap om att lindra lidande nÀr bot inte finns att tillgÄ. Parkinsons sjukdom Àr en progressiv, kronisk, neurologisk sjukdom. Sjukdomen kommer med tiden att innebÀra att den drabbade blir mer och mer beroende av hjÀlp frÄn sin omgivning. Palliativ vÄrd förknippas ofta med cancersjukdom trots att den palliativ vÄrdfilosofin kan tillÀmpas oberoende av diagnos. Syfte Belysa hur personer med Parkinsons sjukdom och deras anhörigvÄrdare uppfattar hur det Àr att leva med Parkinsons sjukdom i ett palliativt skede samt belysa hÀlso- och sjukvÄrdens roll.
?En stÀndig oro? FörÀldrars upplevelser nÀr deras barn fÄtt diabetes typ 1
Diabetes typ 1 Àr en sjukdom som oftast drabbar barn i tonÄren, men kan Àven drabba yngre. Den upptar mycket tid pÄ grund av blodglukoskontrollerna för att undvika komplikationer. Balanserad kost, samt daglig motion Àr en del av behandlingen. Barnen kan ta ansvar över egenvÄrden, men behöver stöd frÄn förÀldrarna. För att hantera sjukdomen krÀvs planering och för alla inblandade blir livet förÀndrat.