Sökresultat:
1082 Uppsatser om Nyupptäckt diagnos - Sida 48 av 73
Att möta en virvelvind - Sjuksköterskors attityder och upplevelser av att vårda patienter som lider av Borderline Personlighetsstörning
Borderline Personlighetstörning är en psykiatrisk diagnos som definieras genom symtom som bristande impulskontroll, relationsproblem och självskadeproblem.Flera av dessa symtom är av den karaktären att de förorsakar beteenden som gör att möjligheten till att ge en god omvårdnad försvåras. Syftet med litteraturstudien var att beskriva sjuksköterskors attityder och upplevelser av att vårda patienter som lider av diagnosen BPS.Resultatet analyserades utifrån Evans (2003) modell. Studien har visat vilka utmaningar sjuksköterskan upplever i mötet med patienter med BPS när det gäller relation och omvårdnad.Sjuksköterskorna beskriver negativa attityder och upplevelser i arbetet med patienter med BPS. Vidare har det framkommit att sjuksköterskorna har föreställningar om egenskaper av farlighet och manipulation när det gäller patienter med BPS.
Närståendestöd vid demenssjukdom - En litteraturstudie
Demenssjukdom är en av våra största folksjukdomar och i takt med att
befolkningen blir allt äldre ökar också prevalensen att drabbas. Det kan ta
flera år innan uppvisade symtom leder fram till en diagnos och gruppen äldre
som utan hjälp från samhället helt sköter omvårdnaden av en demenssjuk anhörig
blir allt större. Samtidigt som sjukdomen progredierar blir också belastningen
på den som vårdar allt större och många närståendestödjare visar symtom som
depression, utbrändhet, oro och ångest och det är därför viktigt att denna
stora grupp i samhället uppmärksammas som ett folkhälsoproblem. Syftet med
denna kvalitativa litteraturstudie var att belysa de närståendes behov av stöd
vid vård av en demenssjuk person i det egna hemmet. Den använda metoden var en
manifest innehållsanalys och studien visade att det stöd som efterfrågades mest
och gav den största effekten i form av reducerad vårdtyngd, var när den sjuke
fick möjlighet att vistas på dagvårdsverksamhet.
Hoppets mysterium - Faktorer som inverkar på patientens upplevelse av hopp vid kronisk sjukdom
Hoppet är människans starkaste drivkraft och framtidsorienterat på ett positivt sätt. Upplevelsen av hopp varierar över tid, beroende av person, omständigheter och miljö. En människa som har en sjukdom av kronisk karaktär, kan känna lidande iolika former både fysiskt och psykiskt. Det är av största vikt att dessa patienter upplever hopp för att orka kämpa och våga sig in i en osäker framtid. Syftet med denna litteraturstudie var att belysa hoppets betydelse samt identifiera faktorer som inverkade på patientens upplevelse av hopp och val av copingstrategier vid kronisk sjukdom, vilket underlättade sjuksköterskans möte med patienten.
Att leva med Endometrios
Introduktion. Endometrios är en inflammatorisk, kronisk östrogenberoende sjukdom i endometriet. Symtom kan vara smärta, dysparenui, infertilitet och minskad prestationsförmåga på grund av tröttheten. Det är svårt att ställa diagnos då endometrios kan vara svårupptäckt på grund av ospecifika symtomen. Syfte.
Kvinnornas upplevelse av att leva med typ 2-diabetes
Många kvinnor med typ 2-diabetes misslyckas med sin egenvård och komplikationer tillstöter. Denna studie sammanfattar ett antal forskningsresultat som beskriver kvinnors upplevelser av att leva med typ 2-diabetes. Syftet med litteraturstudien var att beskriva hur kvinnor med typ 2-diabetes upplever att leva med sin sjukdom.  Dessa upplevelser påverkar hur kvinnan kan sköta sin egenvård men också ge information om hur sjuksköterskan kan stödja kvinnan. Orems egenvårsteori kopplas till kvinnans egenvård och sjuksköterskans roll.
Excentrisk träning som behandling vid tendinos: en litteraturstudie
Bakgrund: Tendinoser är en vanligt förekommande skada som främst drabbar människor med repetitiva arbeten samt efter överbelastning i idrotter. Besvären är ofta långvariga och ger stora problem för den drabbade. Detta tillstånd är svårbehandlat och kirurgiska ingrepp kan i vissa fall vara nödvändiga. Excentrisk träning är en relativt ny behandlingsmetod som börjat användas mer frekvent. Syfte: Syftet med studien var att sammanställa effekterna av excentrisk träning som behandling vid tendinoser.
Personers upplevelser av att leva med amyotrofisk lateralskleros : En litteraturstudie baserad på patografier
Bakgrund: Amyotrofisk lateralskleros, ALS, är en neurologisk sjukdom som drabbar de motoriska nervcellerna i kroppen, vilket leder till försvagning av kroppens muskler. De första symtomen kan visas genom försvagning i antingen en arm eller ett ben. I Sverige insjuknar cirka 200 personer i ALS varje år och överlevnadstiden är cirka tre år efter fastställd diagnos. Orsaken till uppkomsten av sjukdomen är idag ännu okänd och det finns inget botemedel. Detta gör att palliativ vård bedrivs från det att diagnosen fastställs.Syfte: Syftet med studien var att belysa personers upplevelser av att leva med ALS.Metod: En litteraturstudie med kvalitativ ansats baserad på tre patografier som analyserades enligt Graneheim och Lundmans tolkning av innehållsanalys.Resultat: Resultatet är baserat på tre kategorier som belyser personers upplevelser av att leva med ALS.
Uppföljningssamtalets betydelse för närstående efter dödsfall på intensivvårdsavdelning
Det saknas vetenskaplig kunskap om betydelsen av uppföljning av närstående som mist någon genom dödsfall inom intensivvården. Det saknas också rutiner för denna uppföljning på de flesta intensivvårdsavdelningar, trots att kliniska riktlinjer pekar på vikten av dessa samtal. En del intensivvårdsavdelningar har rutiner för detta men långt ifrån alla. Syftet med studien är att undersöka uppföljningssamtalets betydelse och mening för närstående efter ett dödsfall på en intensivvårdsavdelning. Data kommer att insamlas med tjugo intervjuer och analyseras med en fenomenologisk hermeneutisk ansats.
Barn med diagnosen autism - En intervjustudie om specialpedagogers erfarenheter kring barn med autistiska drag i förskolan
BakgrundI bakgrunden ges en beskrivning för forskning kring ämnet diagnosen autism. Det kommer även en forskning kring vad forskningen säger om diagnosen autism idag. En framställning av olika styrdokument som förskolan ska följa i sitt arbete för att förhindra diskriminering i arbetet med barnen. I undersökningen tas inkluderingsbegreppet upp samt specialpedagogers förhållningssätt, arbetsmetoder och likabehandlingsplanen. Den teoretiska utgångspunkt som används i undersökningen är Bengt Perssons teori som belyser det relationella och kategoriska perspektivet med barn som har särskilda behov.SyfteSyftet med undersökningen är att undersöka och analysera hur några specialpedagoger i förskolan arbetar med de barn som har fått diagnosen autism.
Multipel skleros ur ett livsvärldsperspektiv ? En studie baserad på självbiografiska böcker
Multipel skleros, MS, förekommer främst i nordliga delar av välden och dabbar
framförallt kvinnor mellan 20-40 år. Beskedet om en MS diagnos kan orsaka oro
och kan kasta en påtaglig skugga över tillvaron för personen som är sjuk.
Sjukdomen betraktas ofta som gåtfull, därför är livsvärlden hos en person som
drabbas av MS ofta svår att förutse. Syftet med studien var att belysa
livsvärlden hos personer med multipel skleros. Metoden som användes var
litteraturstudie med kvalitativ ansats, där tre självbiografiska böcker
inkluderades.
Elever med autismspektrum störning : Nu kommer elever med endast autismspektrum störning diagnos till den vanliga grundskolan, vad bör vi tänka på?
Bröstcancer är idag den mest förekommande cancerformen hos kvinnor i Sverige. Årligen drabbas cirka 7000 kvinnor, varav de flesta är medelålders eller äldre. Tidigare forskning har fokuserat på hur kvinnor i övriga världen upplever sin sjukdom och behandling. Följaktligen krävs ytterligare forskning i Sverige, för att öka kunskapen och förståelsen hos sjuksköterskor för hur bröstcancerdrabbade kvinnor upplever sin situation. Detta för att på så sätt kunna bemöta dem på ett adekvat sätt och därmed kunna lindra deras lidande och öka välbefinnandet.
Männen som lever i det tysta : En litteraturstudie om mäns upplevelse av sin impotens
Bakgrund: Stroke är den vanligaste orsaken till funktionsnedsättning i Sverige och den diagnos som kräver flest vårddagar i hemmet. Antalet särskilda boende- och sjukhusplatser har minskat på grund av besparingsskäl, vilket har lett till att behov av vård i hemmet har ökat. År 2000 vårdade cirka 83 000 personer sina anhöriga hemma. Anpassningen till den nya livssituationen är inte problemfri, varken för den drabbade eller för anhöriga som vårdare. Syfte: Syftet med studien var att belysa anhörigas upplevelser av att vårda strokedrabbade och deras upplevelser av stöd från sjukvården. Metod: Systematisk litteraturstudie av kvalitativa artiklar vilka analyserades med en kvalitativ innehållsanalys.
Omvårdnad vid livets slutskede på en vårdavdelning på ett akutsjukhus : en forskningsöversikt
Bakgrund: Stroke är den vanligaste orsaken till funktionsnedsättning i Sverige och den diagnos som kräver flest vårddagar i hemmet. Antalet särskilda boende- och sjukhusplatser har minskat på grund av besparingsskäl, vilket har lett till att behov av vård i hemmet har ökat. År 2000 vårdade cirka 83 000 personer sina anhöriga hemma. Anpassningen till den nya livssituationen är inte problemfri, varken för den drabbade eller för anhöriga som vårdare. Syfte: Syftet med studien var att belysa anhörigas upplevelser av att vårda strokedrabbade och deras upplevelser av stöd från sjukvården. Metod: Systematisk litteraturstudie av kvalitativa artiklar vilka analyserades med en kvalitativ innehållsanalys.
"ADHD vanligt bland unga brottslingar" : En kritisk diskursanalys av hur Aftonbladet och Dagens Nyheter framställer ADHD
ADHD is the fastest growing diagnosis of the last decade and there is an ongoing debate about how ADHD should be understood with a psychosocial perspective opposed to a medical perspective. The purpose of this study was to investigate how a Swedish daily and evening newspaper (Aftonbladet and Dagens Nyheter) portrays ADHD. Further, the study asked whether medical or social explanation is used in the discourse that appears in newspaper articles, how ADHD is described as well as which people are quoted in the articles. In this study we used Norman Fairclough´s critical discourse analysis with the 26 sampled articles which we believe highlight different perspectives on ADHD diagnosis.Our study shows that there are representatives cited in the articles from school, the judiciary and the medical field. However representatives from social work are conspicuous by their absence.
Patienters upplevelse av att samtala med vårdpersonal på flerbäddssal : En kvalitativ intervjustudie
Dagligen möts vårdpersonal och patienter och samtal utgör en central del i vårdrelationen. Inom hälso- och sjukvård gäller sekretess enligt sekretesslagen som skydd för patienters personliga integritet. Tidigare forskning samt författarnas egna erfarenheter som verksamma inom vården, visar att sekretesslagen inte alltid följs när patienter blir inlagda på sjukhus och samtal med vårdpersonal sker utan avskildhet. Syftet med studien var att beskriva hur patienter upplever att samtala med vårdpersonal när medpatienter fanns på samma sal. Studien var en kvalitativ intervjustudie där fyra kvinnor och en man, i åldrarna 30-50 år, intervjuades.