Sökresultat:
1082 Uppsatser om Nyupptäckt diagnos - Sida 19 av 73
Kriminalitet, VĂ„ldsbrottsningar och psykisk störning : Ăr personer som lider av psykiska problen mer vĂ„ldsbenĂ€gna?
Detta arbete Àr gjort som examensarbete (4 poÀng) för polisutbildningen vid UmeÄ Universitet. Författarna har försökt att utreda sambandet mellan psykisk störning/personlighetsstörning och grova vÄldsbrott. Författarna har Àven studerat om det finns nÄgon forskning som visar pÄ att tidigt kunna stÀlla diagnos samt om det finns nÄgon fungerande behandling. Arbetet Àr gjort med hjÀlp av litteraturstudier och en intervju. Litteraturstudierna har syftat till att ge en förstÄelse för begrepp och gÀllande lagstiftning.
Unga personers upplevelse av att leva med lÄngvarig generaliserad smÀrta - samt deras syn pÄ rehabiliteringen
Förekomsten av lÄngvariga smÀrtor i befolkningen ligger pÄ 40-50 procent
och Ätminstone en fjÀrdedel av de drabbade har svÄrigheter att leva med sin
smÀrta. Förekomsten av lÄngvarig generaliserad smÀrta eller chronic
widespread pain (CWP) Àr ungefÀr 7 procent och det Àr ungefÀr dubbelt sÄ
vanligt hos kvinnor som hos mÀn.
Syfte
Syftet med studien Àr att beskriva unga personers upplevelser av att leva
med lÄngvarig generaliserad smÀrta och deras syn pÄ sin rehabilitering
Metod
Multipla fallstudier gjordes med kvalitativa intervjuer.I studien ingick 10
unga patienter mellan 18-23 Är med generaliserad smÀrta. Patienterna skall
ha fÄtt en diagnos eller ha genomgÄtt en smÀrtutredning vid smÀrtrehab pÄ
Sunderby sjukhus. Intervjuerna gjordes utifrÄn en intervjuguide, bestÄende
av öppna frÄgor. Intervjuerna spelades in pÄ band, transkriberades och
analyserades via en manifest innehÄllsanalys.
Resultat
Analys av materialet gÀllande frÄgestÀllningen att leva med lÄngvarig
generaliserad smÀrta- hur upplevs det resulterade i följande 6 kategorier,
hur smÀrtan pÄverkar vardagen, omgivningens reaktioner och bemötande, att
vara ung fördelar/nackdelar, strategier för att hantera sin situation och
betydelsen av diagnostiseringen.
Unga personers upplevelse av att leva med lÄngvarig generaliserad smÀrta - samt deras syn pÄ rehabiliteringen
Förekomsten av lÄngvariga smÀrtor i befolkningen ligger pÄ 40-50 procent och Ätminstone en fjÀrdedel av de drabbade har svÄrigheter att leva med sin smÀrta. Förekomsten av lÄngvarig generaliserad smÀrta eller chronic widespread pain (CWP) Àr ungefÀr 7 procent och det Àr ungefÀr dubbelt sÄ vanligt hos kvinnor som hos mÀn. Syfte Syftet med studien Àr att beskriva unga personers upplevelser av att leva med lÄngvarig generaliserad smÀrta och deras syn pÄ sin rehabilitering Metod Multipla fallstudier gjordes med kvalitativa intervjuer.I studien ingick 10 unga patienter mellan 18-23 Är med generaliserad smÀrta. Patienterna skall ha fÄtt en diagnos eller ha genomgÄtt en smÀrtutredning vid smÀrtrehab pÄ Sunderby sjukhus. Intervjuerna gjordes utifrÄn en intervjuguide, bestÄende av öppna frÄgor.
Elever med neuropsykiatriskt funktionshinder - hur de ser pÄ skillnaderna med att gÄ i vanlig klass jÀmfört med att gÄ i specialklass
Vi kommer i vÄrt arbete att belysa hur elever med neuropsykiatrisk diagnos ser pÄ skillnaderna med att gÄ i specialklass jÀmfört med att gÄ i vanlig klass. Vidare kartlÀgges om eleverna hade önskat eventuella förbÀttringar gÀllande undervisningssyftet. PÄ skolorna finns det vanliga klasser, men Àven speciella klasser för elever med neuropsykiatriskt funktionshinder, sÄsom t.ex. ADHD, DAMP, ADD och Aspergers syndrom. Vi har genomfört semistrukturerade intervjuer med sex elever pÄ tvÄ olika gymnasieskolor, dÀr majoriteten av eleverna föredrog att gÄ i specialklass.
Vilse i dyslexidjungeln - En komparativ litteraturstudie om dyslexidiagnostisering
Bakgrund: Vi upplever att mÄnga lÀrare inom skolvÀsendet inte besitter tillrÀckligt med kunskap om hur man bör agera om en elev har svÄra lÀs- och skrivsvÄrigheter. Hur vet man att en elev Àr i behov av dyslexidiagnostisering, och vem Àr det som utför diagnostiseringen? VÄr erfarenhet sÀger oss att det i skolvÀrlden ofta krÀvs en diagnos föra att rÀtt pedagogiskt stöd ska erbjudas eleven. Syfte: Studiens syfte Àr att studera hur forskningslitteratur beskriver utredning och diagnostisering av dyslexi. Litteraturstudien avser att besvara syftet utifrÄn frÄgestÀllningarna * Vilken Àr författarens framstÀllning vad det gÀller definition och förekomst av dyslexi? * Vilka tecken/kriterier indikerar nÀr det Àr befogat att göra en utredning? * Vem Àr det som avgör nÀr en utredning Àr befogad? * Hur gÄr en dyslexiutredning till? * Vad blir de pedagogiska konsekvenser av en dyslexidiagnos? Metod: Den metod som anvÀnds för att besvara syfte och frÄgestÀllningar Àr en komparativ litteraturstuide, dÀr fokus ligger pÄ att jÀmföra fem Àmnesadekvata texter, hÀmtade frÄn aktuell forskningslitteratur.
"De jobbiga patienterna" Sjuksköterska-patientrelationer vid borderline personlighetsstörning
Bakgrund: Borderline personlighetsstörning Àr en sjukdom som Àr svÄr att diagnostisera, en sjukdom vars orsaker Ànnu inte Àr klarlagda och patienter med denna diagnos upplevs som svÄra att hantera. Syfte: Att undersöka nÀrmare vad det Àr i mötet mellan sjuksköterskan och patienten med borderline personlighetsstörning som försvÄrar ett professionellt förhÄllningssÀtt. Metod: En litteraturstudie baserad pÄ tio vetenskapliga artiklar, bÄde kvalitativa och kvantitativa, som noggrant valdes ut genom sökningar i databaserna PubMed och Cinahl. Artiklarna kvalitetsgranskades enligt Febe Fribergs modell och resultatet delades in i tre olika kategorier. Resultat: Sjuksköterskor hade negativa och stereotypa förestÀllningar om patienter med borderline personlighetsstörning.
Elever med neuropsykiatriskt funktionshinder - hur de ser pÄ skillnaderna med att gÄ i vanlig klass jÀmfört med att gÄ i specialklass
Vi kommer i vÄrt arbete att belysa hur elever med neuropsykiatrisk diagnos ser pÄ skillnaderna med att gÄ i specialklass jÀmfört med att gÄ i vanlig klass. Vidare kartlÀgges om eleverna hade önskat eventuella förbÀttringar gÀllande undervisningssyftet. PÄ skolorna finns det vanliga klasser, men Àven speciella klasser för elever med neuropsykiatriskt funktionshinder, sÄsom t.ex. ADHD, DAMP, ADD och Aspergers syndrom. Vi har genomfört semistrukturerade intervjuer med sex elever pÄ tvÄ olika gymnasieskolor, dÀr majoriteten av eleverna föredrog att gÄ i specialklass.
Inget varar för evigt - Om diagnostiseringen av lindrig utvecklingsstörning utifrÄn teorier om social konstruktion.
Syftet med denna studie Àr att genom kvalitativa intervjuer och empiri undersöka om diagnosen lindrig utvecklingsstörning utstÀlls pÄ vetenskapliga grunder, eller om den i vissa fall utstÀlls av andra skÀl. Med andra skÀl menas, exempelvis, för att fÄ tillgÄng till olika resurser i samhÀllet, sÄ som insatser enligt LSS (Lag om stöd och service för vissa funktionshindrade), sÀrskola eller tillgÄng till habiliteringsverksamhet. Med andra skÀl kan ocksÄ menas att det under utredning av eventuell diagnos förekommit bristfÀllig information och tidsbrist vilket pÄverkat resultatet.Den frÄgestÀllning som studien Àmnar att besvara Àr;UtstÀlls diagnosen lindrig utvecklingsstörning pÄ vetenskapliga grunder och Àr diagnosen tillförlitlig och varaktig?Studien utgÄr ifrÄn teorier om sociala konstruktioner. Dessa anvÀnds för att framstÀlla tankar kring diagnostisering i allmÀnhet och diagnosen lindrig utvecklingsstörning i synnerhet.
Hur arbetar man med ADHD i förskolan?
Mitt syfte har varit att ta reda pÄ, hur man arbetar praktiskt med barn som har diagnos och som det rÄder misstankar om.  Metod: NÀr jag skrev den hÀr uppsatsen har jag anvÀnt mig av samtalsintervju. Intervjuaren fÄr dÄ göra intervjuer som blir mer personliga Àn vad enkÀtintervjuer blir. Resultat och slutsats Àr att förskollÀrarens praktiska arbete med barn som har diagnosen ADHD eller som det rÄder misstankar om, till viss del kÀnnetecknas av metoder som har vetenskaplig grund. FörskollÀrarens metoder innefattar mÄnga olika delar; bemötande, förhÄllningssÀtt och barnsyn men ocksÄ fasta konkreta arbetssÀtt dÀr ramar, rutiner och bildscheman hjÀlper barnet i vardagen pÄ förskolan..
ADHD mellan raderna Text- och innehÄllsanalys av artiklar i storstadspress om grundskolans arbete med elever med ADHD
Syftet med studien var att belysa vilken bild svensk storstadspress ger av grundskolans arbete med elever med ADHD. Vi ville ocksÄ ta reda pÄ vilka teman som dominerar i medierapporteringen av grundskolans arbete med elever med ADHD och vem som kommer till tals. Till sist avser vi ocksÄ att se vilka pedagogiska arbetssÀtt för barn med ADHD som förekommer i media. Som teoretisk ram har gestaltningsteorin anvÀnts för att tolka och analysera resultatet. Enligt gestaltningsteorin har media inte bara ett intresse av att ge information pÄ ett objektivt sÀtt utan har ofta till exempel ett ekonomiskt intresse och ett intresse av att pÄverka opinionen (StrömbÀck, 2009).
FörÀldrars upplevelse av att ha barn med ADHD. : - En litteratur studie
Personer som har och lever med diagnosen ADHD kan mötas av stora svÄrigheter i sin vardag som av personen sjÀlv inte alltid uppfattas som ett problem. Attention Deficit Hyperactivity Disorder Àr en funktionsnedsÀttning som ska finnas i tvÄ miljöer, i hemmet och i skolan. I Sverige har tre till fem procent av barnen ADHD och antalet personer som fÄtt diagnosen har ökat. ADHD Àr ett stort folkhÀlsoproblem och Àr ett kroniskt tillstÄnd som följer med till vuxen Älder. Forskning har visat att det tidigare var en barndoms diagnos och som drabbade unga pojkar, men Àven idag vet vi att flickor fÄr diagnosen. Att ha kunskap om funktionsnedsÀttningen Àr viktig för sjuksköterskan för att kunna hjÀlpa och stötta förÀldrarna i deras vardag med barnen..
Elever med lÀs- och skrivsvÄrigheter: en kvalitativ
undersökning pÄ tvÄ 7-9 skolor i Bodens Kommun
Detta examensarbete har som syfte att undersöka hur man arbetar med ungdomar som har lÀs- och skrivsvÄrigheter pÄ tvÄ 7-9 skolor inom Bodens kommun. Tidsplanen blev ett tungt vÀgande skÀl för en vÀl avvÀgd avgrÀnsning och dÀrför koncentrerades den empiriska studien till tvÄ 7-9 skolorna i Bodens kommun. UtifrÄn kvalitativa metoder utfördes fÀltarbeten dÀr intervju med lÀrare, speciallÀrare och observation av ungdomar med lÀs- och skrivsvÄrigheter ingick. Ett litteraturstudium föregick undersökningens empiriska del och i detta ingick svensk skollag, Lpo 94, Skolverkets roll, lÀs- och skrivsvÄrigheters natur och historik (tidigare forskning). Detta studium visar att de elever som har en diagnos har rÀtt till extra resurs i skolorna, men mÄnga mÀnniskor gÄr igenom hela skolsystemet utan att fÄ diagnos, extra stöd eller hjÀlp.
Fibromyalgipatienters upplevelse av mötet med sjukvÄrden
Bakgrund: Fibromyalgi Àr ett kroniskt smÀrttillstÄnd dÀr diagnosen sÀtts utifrÄn patientens subjektiva upplevelser kring sina besvÀr. Personer med fibromyalgi kÀnner ett lidande som hÀrrör ur en stÀndig och oförutsÀgbar smÀrta och trötthet. De kÀnner ocksÄ att omgivningen inte förstÄr deras smÀrta dÄ sjukdomen Àr osynlig. MÄnga lÀkare vittnar om svÄrigheter i kommunikationen med patientgruppen samt till viss del en skeptisk syn pÄ sjukdomen.Syfte: Att beskriva upplevelsen av mötet med sjukvÄrden hos patienter med fibromyalgi.Metod: En litteraturöversikt enligt Friberg baserad pÄ 12 vetenskapliga artiklar hÀmtade frÄn databaserna Medline och Pubmed.Resultat: Fem huvudteman identifierades i artiklarnas resultat: VÀgen till diagnos, Upplevelsen av dÄligt bemötande och att inte bli tagen pÄ allvar, Att pÄ egen hand söka kunskap för att hantera brister i sjukvÄrden, Att bli förstÄdd och lyssnad till samt Mötet med medpatienter. Dessa delades sedan in i subteman.Resultatet visar att mÄnga patienter med fibromyalgi upplever att de inte blir trodda pÄ av sjukvÄrdspersonalen.
En strimma hopp i mörkret : En litteraturstudie om lidande och vÀlbefinnande i samband med depression
Bakgrund: Fibromyalgi Àr ett kroniskt smÀrttillstÄnd dÀr diagnosen sÀtts utifrÄn patientens subjektiva upplevelser kring sina besvÀr. Personer med fibromyalgi kÀnner ett lidande som hÀrrör ur en stÀndig och oförutsÀgbar smÀrta och trötthet. De kÀnner ocksÄ att omgivningen inte förstÄr deras smÀrta dÄ sjukdomen Àr osynlig. MÄnga lÀkare vittnar om svÄrigheter i kommunikationen med patientgruppen samt till viss del en skeptisk syn pÄ sjukdomen.Syfte: Att beskriva upplevelsen av mötet med sjukvÄrden hos patienter med fibromyalgi.Metod: En litteraturöversikt enligt Friberg baserad pÄ 12 vetenskapliga artiklar hÀmtade frÄn databaserna Medline och Pubmed.Resultat: Fem huvudteman identifierades i artiklarnas resultat: VÀgen till diagnos, Upplevelsen av dÄligt bemötande och att inte bli tagen pÄ allvar, Att pÄ egen hand söka kunskap för att hantera brister i sjukvÄrden, Att bli förstÄdd och lyssnad till samt Mötet med medpatienter. Dessa delades sedan in i subteman.Resultatet visar att mÄnga patienter med fibromyalgi upplever att de inte blir trodda pÄ av sjukvÄrdspersonalen.
HUR LĂNGE BEHANDLAS PATIENTER? - En kvantitativ studie om hur nĂ€ra inpĂ„ sin död cancerpatienter behandlas med cytostatika
PÄ en onkologisk klinik har personalen en kÀnsla av att patienterna behandlas med cytostatika för nÀra inpÄ ad mortum. Syftet Àr att pÄ ett deskriptivt sÀtt undersöka hur nÀra i tiden patientens sista erhÄllna cytostatikabehandling och ad mortum ligger, vidare avser studien ÄskÄdliggöra hur differensen ser ut i förhÄllande till diagnos, Älder och kön under kalenderÄret 2004. Datainsamling har gjorts genom journalgenomgÄng med hjÀlp av ett datainsamlingsformulÀr. Studien omfattar 65 journaler. Resultatet visar bland annat att det finns ett skönjbart samband mellan patienters differens och Älder..