Sök:

Sökresultat:

302 Uppsatser om Normativa frćgor - Sida 2 av 21

Avskrivningstider? Det Àr inget problem, vi gÄr efter praxis! : En studie om hur fastighetsbolag vÀljer avskrivningstider

Syftet med denna uppsats Àr att undersöka vad fastighetsbolag inom K3 baserar sina byggnaders avskrivningstider pÄ och hur vÀl dessa stÀmmer med vad som rekommenderas inom forskningen pÄ omrÄdet. Företag inom K3 redovisar enligt Ärsredovisningslagen. Detta Àr intressant att titta pÄ dÄ det Àr vÀldigt komplext att bestÀmma avskrivningstider för en byggnad, Àn mer komplext blir det vid innehavandet av mÄnga byggnader, dÀr den ena inte Àr den andre lik. För att försöka förklara de val av avskrivningstider som fastighetsbolag gör anvÀnder vi oss av institutionell teori och intressentteorin. Vi har i vÄr studie valt ett kvalitativt tillvÀgagÄngssÀtt dÀr vi har anvÀnt oss av semistrukturerade intervjuer hos fem fastighetsbolagen inom klassificeringen K3.

Lek, miljöer och normativa könsmönster pÄ fritidshem : En intervjustudie med fritidslÀrare

Syftet med uppsatsen var att undersöka fritidslÀrares erfarenheter av lek och miljöer i relation till normativa förhÄllningssÀtt kopplat till kön och genus. Uppsatsen bygger pÄ tidigare forskning samt kvalitativa intervjuer med fyra utbildade fritidslÀrare anstÀllda inom UmeÄ kommun. InnehÄllet av intervjuresultatet analyserades sedan utifrÄn litteratur och tidigare forskning för att diskutera informanternas svar. Analysen och diskussionen resulterade i olika teman kopplat till fritidshemsverksamheten samt fritidslÀrares arbetssÀtt kring dem. Lek, miljöer, materiella förutsÀttningar samt kön och genus.

Komponentavskrivning ? ett skenproblem? : En studie av de redovisningsmÀssiga effekterna

Problem: FrÄn och med januari 2014 Àr det obligatoriskt för K3-redovisande företag att göra komponentavskrivning pÄ sina anlÀggningstillgÄngar. Argumenten kring komponentavskrivningen gÄr isÀr och frÄgan Àr om bristen pÄ vÀgledning leder till oklar tillÀmpning och skillnader i redovisningen.Syfte: Uppsatsens syfte har en deskriptiv och normativ form varav det deskriptiva syftet Àmnar skapa en bild av aktuella redovisningssituationer för att sedan stÀlla dem mot den normativa teorin.Referensram: Referensramen bestÄr av en allmÀn referensram dÀr vi redogör för de grundlÀggande begrepp som berör avskrivningar samt de ekonomiska effekter avskrivningsmetoderna leder till. I den teoretiska referensramen redogör vi först allmÀnt om redovisningsteori och sedan mer utförligt om den normativa teorin.Metod: Studien bestÄr av en kvalitativ metod med semistrukturerade intervjuer. Simuleringar anvÀnds sedan för att göra jÀmförelser mellan ett verkligt företags och tvÄ fiktiva företag.Empiri: Det empiriska materialet Àr hÀmtat ifrÄn intervjuer med tvÄ representanter frÄn ett fastighetsbolag som innehar förvaltningsfastigheter samt material i form av bokslut och företagets avskrivningsplaner över sina komponenter.Slutsats: Olika nyttjandeperioder har visat sig leda till betydelsefulla skillnader i redovisningen. Med pÄverkan frÄn den normativa teorin bör emellertid valfriheten och dÀrmed skillnaderna minska..

Normativa data för samband mellan subglottalt tryck och ljudtrycksnivÄ

Syftet med föreliggande studie var att undersöka sambandet mellan subglottalt tryck och ljudtrycksnivÄ, och undersöka inverkan av kön och tonhöjd. Röststyrkan Àr starkt beroende av subglottalt tryck och sambandet har analyserats i ett flertal studier, som alla visar pÄ ett linjÀrt förhÄllande mellan logaritmen av subglottala trycket och ljudtrycksnivÄn (SPL). Schutte (1980) analyserade sambandet för 21 kvinnor och  24 mÀn som producerade ett stort antal mÀtdata med olika SPL och tonhöjd. Tryck mÀttes med ballong i esofagus. Tanaka & Gould (1982) analyserade 4 kvinnor och 6 mÀn pÄ tre ljudnivÄer pÄ bekvÀm tonhöjd; svag, normal och stark ljudstyrka.

The expats

Denna uppsats syfte Àr att undersöka hur vithet, vÀsterlÀndsk normativ femininitet och klass pÄverkar mina intervjupersoners liv. För att kunna undersöka hur dessa strukturer influerar intervjupersonernas liv analyserar jag deras berÀttelser med hjÀlp av habitus och symboliskt kapital. Jag har intervjuat tre svenska kvinnor som har emigrerat till Dubai. Mina frÄgestÀllningar Àr: Hur beskriver kvinnorna sina egna sociala positioner i Dubai och Sverige? Hur beskriver och talar kvinnorna om skönhetsideal kopplat till vÀsterlÀndsk normativ femininitet? PÄ vilka sÀtt konstrueras olika former av kapital i kvinnornas berÀttelser?Resultatet av undersökningen visar att kvinnornas livsorientering och habitus pÄverkas av förestÀllningar om vÀsterlÀndskhet, klass och de vÀsterlÀndska normativa skönhetsidealen, och vice versa.

Gudinnan och kvinnligheten : En feministisk analys av sprÄket kring kön, kropp och kvinnlighet inom samtida svensk gudinnereligiositet

Denna studie Àr en undersökning av sprÄket kring kön, kropp och kvinnlighet inom samtida svensk gudinnereligiositet, samt en diskussion av förhÄllandet mellan detta sprÄk och feministiska respektive patriarkala förestÀllningar och vÀrderingar. Undersökningen bygger pÄ samtal kring symbolen ?Gudinnan? med utövare av gudinnereligiositet. I min studie sÀtter jag in de analyser som vÀxer fram i samtalen i en större gudinnereligiös och feministisk kontext, samt stÀller dem i relation till en nyare, för Àmnet relativt oprövad feministisk teori: Donna Haraways poststrukturalistiska, kroppsmaterialistiska feminism.      I studien framkommer det att det gudinnereligiösa sprÄket i hög utstrÀckning handlar om att benÀmna sina egna upplevelser, snarare Àn att uttala sig generellt och objektivt, vilket leder till att en mÄngfald av perspektiv pÄ Gudinnan, kön, kropp och kvinnlighet framtrÀder parallellt. Samtidigt framkommer dock ett antal perspektiv pÄ Gudinnan, kön, kropp och kvinnlighet som tenderar att bli normativa inom gudinnereligiositeten, vilket till stor del tycks bero pÄ den normativa effekt som skrivet material frÄn traditioner som wicca, new age, jungiansk teori, samt amerikansk feministisk wicca har.

KunskapsstrÄket, Program för social hÄllbarhetsanalys, Lund

Detta examensarbete behandlar den sociala hÄllbarhetsaspekten och utgÄr ifrÄn normativa principer för ett omrÄdes utveckling. Arbetet görs tillsammans med Akademiska Hus i Lund, som Àr ett fastighetsbolag som bygger och förvaltar lokaler för den akademiska vÀrlden. OmrÄdet som ska utvecklas tillhör konceptutvecklingsprojektet ?KunskapsstrÄket?, som innebÀr att utveckla ett attraktivt, levande omrÄde, med noder som knyts samman med resten av Lund. Uppsatsen bestÄr av tvÄ huvudmoment, en teoretisk del och en förstudie. Den teoretiska delen har sin utgÄngspunkt i teorier kring hÄllbarhet och olika former av kapital, vilka resulterar i en analysmodell. Förstudien utgör en projektplan för ?Program för social hÄllbarhetsanalys?, som Àr ett processverktyg för omrÄdesutveckling. En kvalitativ metod anvÀnds i detta arbete genom intervjuer.

LÀrares tolkningar av lÀroplanen : - En intervjustudie om att individanpassa undervisningen

Studiens syfte Àr att fÄ en djupare insikt i hur fem lÀrare arbetar och förhÄller sig till ett utdrag ur dagens lÀroplan. Detta utdrag ur Lpo -94 handlar om lÀrarens plikt att anpassa undervisningen till varje elevs förutsÀttningar och behov.Den bakgrund som uppsatsen vilar pÄ, tar sin utgÄngspunkt i lÀroplansforskningen som i sin tur Àr uppdelad i tre omrÄden; den normativa lÀroplanen, den dolda lÀroplanen och den implementerade. Den metod som valts för att besvara uppsatsens syfte Àr den kvalitativa intervjun. Fem intervjuer görs dÀr samtliga lÀrare ger uttryck för sina Äsikter och berÀttar om sina olika arbetssÀtt i relation till det utdrag som gÀller för studien.I diskussionen redovisas att de intervjuade lÀrarna har en positiv och likvÀrdig instÀllning till utdraget ur lÀroplanen. De Àr mÄna om att strÀva efter att ta hÀnsyn till varje elevs förutsÀttningar och behov i undervisningen.

Kommunikativa skillnader mellan en privat och en offentlig organisation - en komparativ fallstudie av företag under omorganisering

Dagens globala samhÀlle utövar ett tryck pÄ organisationerna, vilket gör att mÄnga organisationer mÄste genomgÄ organisationsförÀndringar för att bÀttre kunna möta de nya kraven. Syftet med vÄr undersökning var att undersöka om förÀndringsrelaterad kommunikation skiljer sig Ät mellan privata och offentliga organisationer. Undersökningen utformades som en komparativ fallstudie. DÄ skriftlig information angÄende organisationsförÀndring ibland Àr det första som nÄr medarbetarna valdes dokumentanalys som metod. I analysen har vi utgÄtt frÄn tre perspektiv pÄ organisationsförÀndring, nÀmligen det strukturella perspektivet, HR-perspektivet och det symboliska perspektivet, samt Kotter och Cohens normativa Ättastegsmodell.

"You are born naked and the rest is drag" : fiktiva portrÀtt

Hur kan jag motverka genusnormer och stereotypa bilder av manligt och kvinnligt i mina illustrationer? Jag har tecknat fiktiva portrÀtt av barn som stÄr utanför den normativa bilden av genus och jag har Àven undersökt femininitet genom att teckna mÀn. I portrÀtten har jag laborerat med hur smÄ och stora nyanser kan Àndra hur vi lÀser karaktÀren och bilden.

Institutionellt FörvaltningsbistÄnd- Normativa konflikter pÄ resan mellan det konceptuella och det konkreta.

Uppsatsens problemomrÄde Àr institutionellt utvecklingssamarbete. Med hjÀlp av den institutionella teorin problematiseras institutioners normativa och kulturella förankring och dÀrmed den vÀrdebaserade komplexitet som lÀtt uppkommer vid utvecklingssamarbete. Fokus ligger pÄ förvaltningsbistÄnd. Den första delen av uppsatsen berör problemomrÄdet pÄ en konceptuell och generell nivÄ, vilka vÀrden Sverige vill exportera i det institutionella förvaltningsbistÄndet. Dessa vÀrden analyseras sedan via ett antal verktyg frÄn den institutionella teorin.

Talet om en likvÀrdig skola med hÀnsyn till lÀrares anpassning av undervisningen till barn med ADHD

Offentliga diskurser har historiskt framstÀllt feminitet och feminism som oförenliga med varandra. Feminitet framstÀlls vanligen med en kvinna som besitter normativt feminina egenskaper, medan framstÀllningen av feministen skildrat en radikal och manhaftig kvinna. Tidigare forskning visar att ordet feminist, för mÄnga individer, har en negativ laddning samt en otydlighet i innebörden av ordet. Detta speglar hur vÀl individen identifierar sig med feminism. Denna uppsats handlar om hur bloggaren UnderbaraClara, som aktör i den feministiska diskursen, pÄ sin blogg positionerar sig till feminism och feminitet.

Due Diligence : En jÀmförelse av riskkapitalister och uppdragstagare

           Bakgrund: FöretagsförvÀrv har under den senare delen av 1900-talet uppvisat en stadigt uppÄtgÄende utvecklingsriktning. För att minimera riskerna för ett misslyckat företagsförvÀrv genomför köparen en granskning av förvÀrvsobjektet, en sÄ kallad due diligence. SyftemÄlet med en due diligence Àr att förvissa sig om att förvÀrvsobjektet inom rimliga grÀnser motsvarar det som köparen förvÀntar sig.Syfte: Att kartlÀgga om och i sÄ fall hur, skillnader i utförandet av en due diligence föreligger mellan riskkapitalister och uppdragstagare. Identifiera huruvida det existerar ett gap samt hur det ser ut, mellan den normativa teorin och jÀmförelseobjektens utförande av en due diligence i praktiken. Förklara eventuella skillnader och gap med stöd av positiva teorier.Metod: I vÄr uppsats har vi anvÀnt oss utav ett positivistiskt synsÀtt och tillÀmpat ett abduktivt angreppssÀtt.

Förebyggande interventioner : En normativ och begreppsutredande analys

Denna uppsats syftar till att undersöka de normativa utrymmen som det finns i dagens internationella samhÀlle för förebyggande interventioner. Interventioner definieras som ett medel i en större politisk strategi som sker inom en suverÀn stats grÀnser mot dess officiella vilja. Vidare skiljer sig förebyggande interventioner frÄn icke-förebyggande genom dess preventiva karaktÀr. UtifrÄn en begreppsanalys studeras olika interventionsformer och argument för interventionspolitikens legitimerande. I den följande normativa analysen diskuteras och stÀlls olika argument om interventioners legitimerande emot varandra, och det normativa utrymmet för interventioner undersöks.

Var en sovjetisk rÀttskultur en del av en europeisk rÀttskultur?

En sovjetisk rÀttskultur var delvis i teorin en del av en europeisk rÀttskultur men i praktisk tillÀmpning fanns det stora skillnader..

<- FöregÄende sida 2 NÀsta sida ->