Sök:

Sökresultat:

429 Uppsatser om Motorisk träning - Sida 14 av 29

FörskollÀrare resonerar om barns tro pÄ sin förmÄga - En kvalitativ studie om förskollÀrares uppfattningar om betydelsen av barnets self-efficacy.

BakgrundTeoretisk utgÄngspunkt och bakgrund beskriver betydelsen av barnets self-efficacy, alltsÄ barnets tro pÄ sin egen förmÄga och vilken betydelse den har för barnet i olika sammanhang. Bakgrunden tar Àven upp pedagogens viktiga roll för hur barnet ser pÄ sig sjÀlv och sin för-mÄga.SyfteSyftet med vÄr undersökning Àr att ta reda pÄ förskollÀrares uppfattningar om betydelsen av barnets self-efficacy och vad förskollÀrare tror pÄverkar barnets self-efficacy, i relation till tidigare forskning.MetodVi har anvÀnt oss av kvalitativ intervju som innebÀr att man vill ta reda pÄ nÄgons uppfatt-ning om ett visst Àmne som respondenten har personlig kunskap om. Vi har intervjuar sex verksamma förskollÀrare om deras uppfattning om betydelsen av barnets self-efficacy i olika sammanhang.ResultatResultatet beskriver vad som framkom i vÄra intervjuer. Respondenterna beskriver bland annat pedagogens förhÄllningssÀtt som nÄgot som pÄverkar, samt andra betydelsefulla fakto-rer som pÄverkar barnets self-efficacy. I resultatet framkommer det att verksamma förskollÀ-rare Àr medvetna om att de pÄverkar barnets self-efficacy i olika sammanhang.

Lean Healthcare och verksamhetsstyrning : En fallstudie pÄ sex svenska sjukhus

Bakgrund: Under de senaste decennierna har den offentliga svenska sjukvÄrden genomgÄtt stora förÀndringar. Ett av de begrepp som implementeras Àr Lean Healthcare. Begreppet bör ses som en filosofi och strategi. Verksamhetsstyrningen bör anpassas efter vald stra-tegi, som exempelvis Lean Healthcare. Det finns dock inte en universell metod för hur styrningen bör anpassas efter Lean Healthcare, utan styrningen bör vara individuellt anpas-sad.Syfte: Syftet med denna studie Àr att genom att studera sex sjukhus utreda hur sjukhusens verksamhetsstyrning stödjer strategin Lean Healthcare.Metod: Vi uppfyllde vÄrt syfte genom att göra en multipel fallstudie pÄ sex sjukhus tillhö-rande tvÄ landsting, SkÄne och Jönköping Vi har intervjuat personer med olika befattningar pÄ sjukhusen för att skapa oss en uppfattning om hur Lean Healthcare stöds i sjukhusens verksamhetsstyrning.

Fysisk aktivitet och motorik i förskolan Pedagogers syn pÄ rörelsens betydelse

Abstract Detta examensarbete Àr skrivet av Gun Hansson och Annelie Lundberg. Titeln pÄ vÄrt arbete Àr Fysisk aktivitet och motorik i förskolan. Pedagogers syn pÄ rörelsens betydelse. Vi lÀser till förskollÀrare med inriktning Barn- och ungdomsvetenskap pÄ Malmö högskola. Syftet med arbetet har varit att undersöka hur pedagoger pÄ tvÄ olika förskolor arbetar med fysisk aktivitet och motorik i den dagliga verksamheten med barnen. I arbetet har vi utgÄtt ifrÄn följande frÄgestÀllningar: PÄ vilka sÀtt arbetar pedagogerna med fysisk aktivitet och motorik i förskolan? Hur anvÀnder pedagogerna sig av inne- och utemiljön pÄ förskolan vid den fysiska aktiviteten? Hur medvetna Àr pedagogerna om den fysiska aktivitetens och motorikens pÄverkan pÄ barns utveckling och lÀrande? Hur arbetar pedagogerna för att uppnÄ strÀvansmÄlen i lÀroplanen nÀr det gÀller motorisk utveckling och dokumentation? För att kunna genomföra denna undersökning har vi tagit del av tidigare forskning och teoretiska utgÄngspunkter inom Àmnet.

Ensam i brÀcklig farkost, vad var det för nÄgonting, ska vi Äka ut och Äka pÄ sjön? : En kvalitativ studie om hur gymnasielÀrare arbetar med den svenska romantiken i svenskundervisningen.

Syftet Àr att undersöka hur den svenska romantiken anvÀnds och uppfattas av svensk­lÀrare i gymnasieskolan. Studien har genomförts genom kvalitativa intervjuer med verk­sam­ma gymnasielÀrare i svenska. ForskningsfrÄgorna Àr hur lÀrarna arbetar med och uppfattar den svenska romantiken i svenskundervisningen samt hur lÀrarna ser pÄ hur epoken berörs i styrdokumenten.Undersökningen visar att arbete med den svenska romantiken frÀmst sker med ut­gÄngspunkt i en kulturell bildningstradition och genom kronologiska litterÀra epokar­beten, dÀr tidsbristen Àr en avgörande faktor för begrÀnsningen av undervisningens volym och upplÀgg­ning. Det framkommer Àven att det finns ett vÀrde i att knyta an till elevernas vÀrld och skapa liv och association i undervisningen för att öka elevernas en­gagemang. DÀrför Àr val av litteratur avgörande för att skapa engagemang och vÀcka intresse.

"Den vuxnes roll Àr att lyfta leken en dimension eller bara observera" : En fenomenorgafisk studie om förskollÀrares erfarande av deltagande i leken

Studiens syfte Àr att undersöka hur förskollÀrare erfar deltagandet i leken i förskolan. ForskningsfrÄgorna som studien utgÄr frÄn Àr: Hur erfar förskollÀrare deltagandet i leken? och Hur erfar förskollÀrare svÄrigheter och möjligheter med deltagandet i leken?Bearbetningen av insamlad data Àr inspirerad av ett fenomenografiskt perspektiv, dÀr för-skollÀrarna ges möjlighet att berÀtta fritt om erfarandet kring deltagandet i leken. Intervju-erna Àr dÀrför av kvalitativ karaktÀr.Det framkommer i resultatet att förskollÀrare ser pÄ sin roll kring leken pÄ olika sÀtt, som observatör, tillförare och medlekare. NÄgra förskollÀrare belyser svÄrigheter med delta-gandet, till exempel tidsbrist.I analysen visas de kvalitativa skillnaderna mellan förskollÀrarnas erfarande av deltagandet i leken.

Styrd rörelseaktivitet i förskolan

Kullborg, Annika & Nilsson, Sandra (2012). Styrd rörelseaktivitet i förskolan. Malmö: Malmö högskola, LÀrarutbildningen. Styrd rörelseaktivitet i förskolan Àr en studie om rörelse i förskolan. Den Àr baserad pÄ tvÄ rörelsestunder vid tvÄ olika förskolor. Vi anser att rörelseprogram och rörelseaktiviteter Àr en viktig och bidragande del för trÀning av barns motoriska utveckling.

Motiv och motivation till motion

OhÀlsan ökar i vÀstvÀrlden som en följd av bland annat försÀmrade kostvanor och alltför lite fysisk aktivitet. För att öka aktivitetsgraden hos den vuxna befolkningen i Sverige erbjuds mÄnga via arbetsgivaren möjlighet till friskvÄrd pÄ betald arbetstid. Syftet med denna studie var att undersöka olika aspekter av motivation och instÀllning till motion hos individer som nyttjar respektive inte utnyttjar friskvÄrdsförmÄnen. Data samlades in genom semistrukturerade intervjuer med tio personer vilka sedan analyserades enligt teoristyrd tematisk analys. Deltagarna besvarade Àven ett standardiserat mÀtinstrument (Sport Motivation Scale).

Ledarskap och motivationsfaktorer - En kvalitativ studie om vad som motiverar medarbetarna i ett multinationellt företag

Studien syftar till att kartlÀgga ledarnas pÄverkan pÄ medarbetarnas upplevelse av motivation och arbetstillfredsstÀllelse i en lokal organisatorisk integrationsprocess. Eftersom fallorganisationen, Air France KLM, befinner sig i Sverige, men samtidigt pÄverkas av sina tvÄ huvudkontor i Frankrike respektive i Holland, utsÀtts organisation-en för institutionell dualitet, vilken pÄverkar den lokala kontexten. ForskningsfrÄgan fokuserade pÄ hur lokala integrationsprocesser och hur dess ledarskapsstrukturer pÄver-kar medarbetarnas motivation. Det vill sÀga: Hur kan de lokala ledarna pÄverka medar-betarens upplevelse av motivation i en lokal kontext i ett multinationellt företag?UtifrÄn denna problematik kan det vara av intresse att försöka koppla ihop den traditionella forskningen om motivation med det nya samhÀllets globala förutsÀttningar.

Kreativitet och processtyrning : En studie om processtyrning som förÀndringsfaktor för individens kreativitet

Systemutveckling pÄverkas till viss del av olika former av processtyrning. Det kan handla om rena systemutvecklingsmetoder men kan Àven innefatta mer subtila former av styrningar som till exempel tidspress, ekonomiska styrningar och styrningar i termer av tekniska verktyg. Styrande faktorer som nÀmns ovan pÄverkar individens förutsÀttningar för att verka kreativt i sitt arbete och olika typer av styrande faktorer pÄverkar individens kreativitet pÄ olika sÀtt. De mer individnÀra processtyrningarna som frÀmst pÄverkar individens arbetsglÀdje och motiva-tion vilket i sin tur pÄverkar kreativiteten gÄr att sÀtta i en kategori. Dessutom existerar en annan kategori som innefattar de styrningar som i större utstrÀckning rör verksamhetens hel-het och Àr nÄgot svÄrare att pÄverka.

Montessoripedagogik och fysisk aktivitet i Montessoriskolor och Montessoriförskolor

Syfte: Syftet med uppsatsen var att undersöka vad Montessoripedagogiken innebar pÄ Montessoriskolor/förskolor och Àven att ta reda pÄ hur fysisk aktivitet sÄg ut pÄ skolorna. Metod: För att besvara mina frÄgestÀllningar anvÀndes intervjuer och observationer. Jag intervjuade sju personer. Alla med anknytning till Montessori som exempelvis MontessorilÀrare och fritidspedagoger. För att undersöka hur en del av den fysiska aktiviteten sÄg ut observerade jag tvÄ idrottslektioner i en Montessoriskola. Resultat: Det visade sig att det fanns mÄnga likheter mellan Montessoriförskolorna nÀr det gÀllde bÄde Montessoripedagogiken och den fysiska aktiviteten.

Förskolan och friluftsliv: en kvantitativ undersökning gjord
pÄ förskolor i LuleÄ och PiteÄ kommun

Friluftsliv Àr vistelse och fysisk aktivet utomhus för att uppnÄ rekreation, miljöombyte och naturupplevelser, utan nÄgot krav pÄ prestation eller tÀvling. VÄr studie syftar att undersöka hur förskolor inom LuleÄ och PiteÄ kommun arbetar med friluftsliv. I studien har vi valt att anvÀnda oss av en kvantitativ insamlingsmetod, dvs. enkÀter. Undersökningsgruppen har bestÄtt av 72 förskolor frÄn LuleÄ kommun och 53 förskolor frÄn PiteÄ kommun.

Förskolan och friluftsliv: en kvantitativ undersökning gjord pÄ förskolor i LuleÄ och PiteÄ kommun

Friluftsliv Àr vistelse och fysisk aktivet utomhus för att uppnÄ rekreation, miljöombyte och naturupplevelser, utan nÄgot krav pÄ prestation eller tÀvling. VÄr studie syftar att undersöka hur förskolor inom LuleÄ och PiteÄ kommun arbetar med friluftsliv. I studien har vi valt att anvÀnda oss av en kvantitativ insamlingsmetod, dvs. enkÀter. Undersökningsgruppen har bestÄtt av 72 förskolor frÄn LuleÄ kommun och 53 förskolor frÄn PiteÄ kommun.

Vad har jag med mig? En intervjustudie om vilka personliga egenskaper och attityder som kan ha inverkan pÄ studenters handledning i den verksamhetsförlagda utbildningen.

Handledning i verksamhetsförlagd utbildning Àr nÄgot som alla sjuksköterskestu-denter genomgÄr under utbildningen. Det ingÄr Àven i sjuksköterskans arbetsupp-gifter att handleda studenter. Att undersöka faktorer som pÄverkar denna handled-ning Àr sÄledes givande bÄde för studenter och verksamma sjuksköterskor. Syftet med denna studie var att ur studentperspektiv undersöka vilka personliga egen-skaper och attityder hos sjuksköterskestudenter som kan ha inverkan pÄ handled-ningen i den verksamhetsförlagda utbildningen. Metoden var kvalitativa intervjuer av sex sjuksköterskestudenter som befann sig i verksamhetsförlagd utbildning.

Agila systemutvecklingsmetoder vid systemförvaltning

Syftet med studien Àr att undersöka hur systemförvaltningsarbetet kan förbÀttras med agila meto-der. Litteraturstudien omfattar teori om förvaltning och agila metoder samt teori om agil förvalt-ning. Denna referensram blev sedan ett underlag för den empiriska undersökningen som genom-fördes som en fallstudie. Detta gav oss möjlighet att se ifall anvÀndning av en agil metod har lett till förbÀttringar i vissa av de svagheter som finns i systemförvaltningsarbetet.Slutsatsen frÄn studien visar att vissa svagheter i systemförvaltningsarbetet kan förbÀttras med agila arbetsprocesser. Agila metoder med fördel kan anvÀndas för att skapa struktur i arbete och för att uppmuntra förvaltningen till nÀra samarbete med verksamheten nÀr systemet förÀndras.

Det hÀnger pÄ oss - En kvalitativ studie om pedagogens förhÄllningssÀtt och utegÄrdens betydelse för rörelselek

BakgrundVÄr undersökning grundar sig i tidigare forskning, styrdokument och litteratur som pÄ olika sÀtt berör barns möjligheter till rörelselek. Vi har valt ut tre viktiga delar som har stor inverkan pÄ denna typ av lek. Dessa Àr utegÄrdens betydelse, barns motoriska utveckling och pedagogens förhÄllningssÀtt.SyfteVi vill undersöka hur förskolans utegÄrd samt pedagogens förhÄllningssÀtt pÄverkar barns möjligheter till rörelselek utomhus.MetodVÄr undersökning Àr en kvalitativ studie dÀr observation samt fokusgruppsintervju har anvÀnts som redskap.ResultatI vÄr studie har det visat sig att utegÄrdens utformning, naturtillgÄngar och material har stor betydelse för barnens möjlighet till rörelselek och dÀrmed möjlighet att utveckla sin motorik. Utformningen har ocksÄ betydelse för gÄrdens anvÀndning. FörÀndringar i denna miljö kan ske med enkla medel men ofta finns begrÀnsningar i form av kommunala beslut.

<- FöregÄende sida 14 NÀsta sida ->