
Sökresultat:
606 Uppsatser om Motion - Sida 19 av 41
Alkoholens kortsiktiga inverkningar på idrottsprestationen
Syftet var att undersöka hur alkohol påverkar den fysiska prestationen cirka 10 timmar efter alkoholintag (?dagen efter?). Mina frågeställningar var: Hur påverkas hjärtfrekvensen och den skattade maximala syreupptagningsförmågan vid ett submaximalt arbete på cykel? Hur påverkas den subjektiva ansträngningen vid ett submaximalt arbete på cykel? Hur påverkas den explosiva styrkan i benmuskulaturen vid ett enbenslängdhopp? Hur påverkas den maximala isometriska styrkan i knästräckarmuskulaturen? Metod Fem män genomförde vid två olika tillfällen, tre olika tester. Submaximal syreupptagningstest på cykel, enbenslängdhopp och ett isometriskt styrketest för knästräckarmuskulaturen i en biodexmaskin.
Elevers attityder till hälsa och kost relaterat till skolprestation.
Detta examensarbete behandlar huruvida elevers attityder till hälsa och kost är relaterat till deras attityd om skolprestation. Eleverna som deltog i undersökningen gick på en skola i en förort till Malmö och arbetade under tre veckor med ett hälso-tema som behandlade kost, Motion och välbefinnande. Mina frågeställningar lyder:
? Hur ser elevernas fysiska aktivitet ut?
? Hur ser elevernas matvanor ut?
? Hur ser eleverna själva på sina skolprestationer och prestationer i övrigt?
? Har temaveckorna ändrat elevernas syn på någon av punkterna ovan?
Jag har med hjälp av ovanstående frågor försökt se om fysisk aktivitet har någon koppling till hur eleverna ser på sina skolprestationer och sitt kostval. Min undersökningsmetod var enkäter som kompletterades med enskilda samtal angående enkätfrågorna.
Enkätsvaren visade att 78 % av eleverna hade fysiska aktiviteter efter skoltid och att dessa elever fann det viktigt att prestera så bra som möjligt i skolan med undantag av en elev.
Anhörigas upplevelser då make eller maka med demenssjukdom flyttar till särskilt boende : en kvalitativ studie
Syftet med undersökningen är att undersöka barns och pedagogers uppfattningar om skolbarnsfysiska aktivitet och vad skolor gör för att tillgodose deras rörelsebehov. Vi har använt oss aven kvalitativ metod i form av frågeformulär med öppna frågor till pedagoger, samt kvantitativmetod i form av en enkätundersökning med barnen. Totalt sex pedagoger från fyra skolor harsvarat på frågeformuläret, och 218 barn i åldrarna åtta till tio år från samma skolor besvaradeenkäten. Genom undersökningen har vi fått kännedom om hur de tillfrågade barnen uppfattarsin fysiska aktivitet både i skolan och på fritiden, resultatet visade att 83 % av barnen att detyckte Motion är viktigt och 73 % att de rörde på sig tillräckligt mycket. Pedagogernas svarvisar att barnen har idrottslektioner mellan 50 till 90 minuter varje vecka och en tredjedel avklasserna har organiserad rastverksamhet som ofta innehåll fysisk aktivitet varje dag.
Hur upplever patienter med diabetes sjuksköterskans bemötande vid vägledning av egenvården
Diabetes är en av våra stora folksjukdomar. Av Sveriges befolkning är 3-4
procent diabetiker. Av de patienter som får diabetes är ca 90 procente typ 2
diabetiker. I de skandinaviska länderna är 10-15 procent av de som får diabetes
över 65 år. En av de viktigaste sakerna för att må bra i sin sjukdom är att
sköta sin egenvård som att hantera sin sjukdom med kost, Motion och
medicinering.
Höghastighetståg - Är det framtiden?
AbstractConsider a ?uid being heated from below. The heating leads to an upward convectiveforce that is counteracted by the viscous forces of the ?uid. If the convectiveforce is large enough in comparison to the viscous forces the ?uid will be put in anunstable state.
GYMMOTIONÄRERS MOTIV OCH ANSTRÄNGNING TILL MOTIONSDELTAGANDE
Syftet med den här studien är att undersöka vilka motiv utifrån Self-Determination Theory (SDT) som är främst förekommande samt vilken intensitet och frekvens gymMotionärer har till att Motionera. Detta har undersökts genom självskattningsformulär där instrumenten Goal Content for Exercise Questionnaire (GCEQ) och Godin Leisure Time Exercise Questionnaire(GLTEQ) har använts. Deltagarna för studien (n=164) bestod av både män (n=82)och kvinnor (n=82) i fyra ålderskategorier yngrevuxna, vuxna, äldre vuxna och äldre. Resultatet visar att inre målorienteringar är starkare motiv än yttre för ökad Motionsintensitet och frekvens. Resultatet visar även att män har en högre frekvens än kvinnor inom ansträngande Motion.
Att lyssna på film : (en närlyssning av) musiken i Fantastic Mr. Fox
Denna avhandling tar upp filmmusiken i Fantastic Mr. Fox.Syftet är mer specifikt att ta reda på vad musiken har för funktion i filmen, hur man använder musiken för att hjälpa till att föra fram handlingen och varför använder man sig av både egen komponerad musik och redan befintlig musik.Urvalet av låtar är grundat på hur stor betydelse de har för samspelet mellan musik och bild.Metoden som är använd är ett närstuderande, eller snarare ett närlyssnande, av musiken i filmen med hjälp av teoretisk grund i tidigare forskning och litteratur.Texten behandlar dels de låtar som är specifikt komponerade för filmen och dels de som är tagna utifrån, det vill säga redan befintlig musik, som har använts i filmen.Genom en diskussion utrönas också det olika musikala beståndsdelarnas viktigare element där diskussionen utmynnar i en jämförelse mellan de två musikala huvudgrupperna, det vill säga de sammanställda (de redan befintliga) låtarna och de sammansatta (de speciellt komponerade) låtarna.Avhandlingen slutar med att diskutera olika metoder man kan använda sig av för att studerna musiken i Fantastic Mr. Fox och även att förklara resultaten i analysen mer djupgående..
Motion och sömnkvalitet hos äldre personer i en kommun i sydöstra Sverige
Background: The population of the world is getting older and in the year of 2020, 1.2 billion people will be 60 years or older. A common health complaint affecting the quality of life in elderly persons are sleep difficulties. Physical activity is claimed to improve sleep quality and the maintenance of a normal circadian rhythm. Several studies have shown positive effects of physical activity on sleep quality, still the evidence of physical activity as sleep-promoter is insufficient. Aim: The aim of this study was to investigate associations between physical activities and sleep quality in persons ?60 years of age.
UTAN ÅTERVÄNDO Typ 1 diabetes mellitus i kollision med adolescensutvecklingen
Adolescensutvecklingen är en känslig period, då övergången från att vara ett beroende barn till att bli en självständig vuxen skall äga rum. Under denna kritiska process sker identitetsutveckling och strävan efter att vara oberoende föräldrar ökar. År 2013 rapporterades att cirka 50000 personer i Sverige har typ 1 diabetes mellitus (T1DM) och statistik pekar på en ständig ökning av sjukdomen. T1DM är en ämnesomsättningssjukdom som kännetecknas av brist på hormonet insulin. Sjukdomen behandlas med insulin, kost och Motion och kräver dessutom regelbundenhet och daglig egenvård.
Vilka strategier och metoder kan vara användbara för en hållbar viktnedgång?
The purpose of the study was to examine what methods and strategies individuals use to maintain their weight loss. Another aim was to explore which factors can complicate or simplify weight loss maintenance. Fifty-four individuals who had maintained their weight loss more than a year, participated by answering a questionnaire. The questionnaire was constructed and distributed through the internet. The answers were registered in the program google docs. The participants mentioned successful methods and strategies, such as exercising regularly, the majority exercised 30 minutes at least five times per week.
Rayleigh-Bénard konvektion.
AbstractConsider a ?uid being heated from below. The heating leads to an upward convectiveforce that is counteracted by the viscous forces of the ?uid. If the convectiveforce is large enough in comparison to the viscous forces the ?uid will be put in anunstable state.
Skogen som pedagogiskt verktyg : En studie av förskollärares och barnskötares användning och planering av skogsutflykter i förskoleverksamheten
Syftet med detta arbete är att undersöka hur förskollärare och barnskötare planerar att använda utflykter till skogen som pedagogiskt verktyg i verksamheten, samt vilka utmaningar de upplever finns i realiseringen av olika planeringar. Datainsamlingsmetoderna utgjordes av en enkätundersökning och djupintervjuer. Urvalet bestod av förskollärare och barnskötare på förskolor. Enkätundersökningen utfördes på fyra olika förskolor. Vi fick totalt in 31 besvarade enkäter.
Bil eller aktiv transport : Vad påverkar människor till deras val?
Syftet med denna uppsats var att undersöka vilka faktorer som påverkar hur förvärvsarbetande människor i Gävle använder sig av bil och aktiv transport när de transporterar sig till destinationer inom staden. Tio personer, fem butiksbiträden och fem lärare, intervjuades angående deras transportvanor och resonemang kring valet av transportsätt.Resultatet visade att aktiv transport var det vanligaste transportsättet till arbete, träning och butiker i centrum medan bilen var det vanligaste transportsättet till mataffären och destinationer på längre avstånd från hemmet. Avståndet till destinationen, tiden det tar att transportera sig, transport av eventuella varor, bekvämlighet, intresse av Motion och rekreation, årstid, väder samt synen på ekonomi och miljö var faktorer som påverkade om deltagarna valde att transportera sig med bil eller aktiv transport. Definitionen på de olika faktorerna varierade mellan deltagarna, vilket kan tyda på att det är den personliga uppfattningen om de olika faktorerna som avgör vilket transportsätt som väljs. Det framkom ingen märkbar skillnad i resvanor mellan deltagare med olika utbildning och arbete..
Urininkontinens : Åtgärder vid urininkontinens hos kvinnor över 65 år
Bakgrund: Urininkontinens är ett hälsoproblem som har stor påverkan på det känslomässiga välbefinnandet. Risken att drabbas av problem med urininkontinens ökar med stigande ålder. Urininkontinens innebär ofta ytterligare betydande grad av vårdtyngd för de personalgrupper som vårdar dessa patienter. Det är sjuksköterskans ansvar att utreda och förskriva inkontinenshjälpmedel, därför behöver hon ha kunskaper om olika utrednings-, omvårdnads- och behandlingsalternativ som finns. Syftet var att belysa vilka åtgärder som kan användas för att hantera omvårdnaden av kvinnor över 65 år med urininkontinens, samt resultatet av åtgärderna.
Upplevelser av livsstilsförändringar hos personer med diabetes typ 2 : en litteraturstudie
Diabetes är en kronisk sjukdom och det finns cirka 135 miljoner vuxna diabetiker i världen. År 2025 kommer antalet vuxna diabetiker att vara 300 miljoner. Andelen typ 2 diabetes utgör cirka 90 procent. Hörnstenarna i diabetesvården är kost, Motion och egenvård. Det finns ofta en livsstil som länge inneburit övervikt, inaktivitet och dåliga matvanor.