Sök:

Sökresultat:

1124 Uppsatser om Medveten övning - Sida 29 av 75

Att jonglera med ord : BerÀttelser om sprÄksituationen pÄ en mÄngsprÄkig cirkusskola

I den hÀr uppsatsen görs en kvalitativ samtalsanalytisk analys av sammanlagt Ätta narrativer. Dessa Àr hÀmtade ur intervjuer med en lÀrare och en elev vid Cirkus Cirkörs dÄvarande utbildning Cirkuspiloterna - en internationell utbildning dÀr lÀrare och elever ofta inte hade ett gemensamt sprÄk att mötas i. Syftet med analysen Àr att synliggöra likheter och skillnader mellan hur lÀraren och eleven berÀttar berÀttelser om hÀndelser som har att göra med den sprÄkliga situationen pÄ skolan - vilken funktion berÀttelserna har i respektive intervju, samt vilka attityder till sprÄksituationen som speglas i narrativerna. Analysen visar att lÀraren, till skillnad frÄn eleven, verkar ha en fÀrdig berÀttelserepertoar och att berÀttelserna fungerar som exempel i lÀrarens argumentation. För eleven verkar istÀllet berÀttelserna utgöra en resurs att resonera sig fram till svar pÄ intervjufrÄgorna, och elevens berÀttelser ger ett intryck av att födas i ögonblicket snarare Àn att vara en del av ett etablerat berÀttande.

Patienters upplevelser vid det prehospitala omhÀndertagandet av akut smÀrta

Ett av de vanligaste symtomen, oavsett diagnos, som vÄrdare inom prehosptial akutsjukvÄrd möter Àr patienter med olika smÀrttillstÄnd/symtom. NÀr vÄrdare nÀrmar sig patienter med smÀrta Àr det viktigt att vara medveten om att alla individer upplever, tolererar och hanterar smÀrta pÄ sitt eget sÀtt samt att ha redskap för att möta och omhÀnderta dessa patienter. Det finns idag ingen studie som visar pÄ patienters egna upplevelser av att bli vÄrdad inom prehospital akutsjukvÄrd med smÀrta. Det Àr dÀrför av sÀrskilt intresse att fÄ ta del av patienters erfarenheter och upplevelser i samband med att de vÄrdats i ambulans med smÀrttillstÄnd. Syftet med studien var att beskriva patienters upplevelse av omhÀndertagandet inom ambulanssjukvÄrden i samband med akut smÀrta.Metoden i studien har varit kvalitativ intervju.

Fria bildskapande aktiviteter i förskolan : FörskollÀrares och barns fokus och uttryck

Denna studie grundar sig i vÄrt intresse för estetiska uttrycksformer i förskolan. Syftet var att se hur förskollÀrare arbetar med och pÄverkar barns fria bildskapande pÄ fyra olika förskolor. En kvalitativ studie genomfördes och material samlades in i form av filmsekvenser som transkriberades, kategoriserades och analyserades. I studien undersöktes frÄgor om hur förskollÀrarens fokus pÄ lÀrande, barnsyn och respons pÄ barnets bilder pÄverkar dess fria bildskapande i förskolan. I studien undersöktes Àven vilka uttryck barnet har kopplat till om barnet har process- eller produktfokus.Resultatet visar att det finns ett samband mellan förskollÀrarens barnsyn och dennes process- eller produktfokus i barns bildskapande aktiviteter.

Hur det multimodala lÀrandet uttrycker sig i vardagsmatematik

Syftet med detta examensarbete Àr att se hur det multimodala lÀrandet uttrycker sig i vardagsmatematik med hjÀlp utav tre frÄgestÀllningar. Med hjÀlp utav de tre frÄgestÀllningarna vill vi ur ett barn - och pedagogperspektiv belysa deras tankar kring matematik. Vi vill Àven som blivande KME-lÀrare se hur pedagogerna pÄ förskolan anvÀnder sig utav estetiska uttryckssÀtt för att belysa matematik för barnen. Samt om de kombinerar de olika uttryckssÀtten i sitt arbete med barnen för att gynna deras utveckling. För att besvara vÄr frÄgestÀllning har vi valt kvalitativ forskningsmetod med hjÀlp utav barnintervjuer, enkÀter till pedagogerna och observationer utav bÄde barnen och pedagogerna.

Makt och ledarstilar : En fallstudie om nÄgra lÀrares upplevelse av makt i skola och maktens relation till lÀrarnas ledarstilar

Syftet med denna uppsats Àr att undersöka deltagares upplevelser av och tankar kring hÀstunderstödd terapi. UtifrÄn detta studerar vi hur hÀstunderstödd terapi Àr en del av socialt arbete. Detta har vi undersökt utifrÄn följande frÄgestÀllningar: ?Hur talar deltagarna om hÀstens roll och betydelse i den hÀstunderstödda terapin??, ?Hur beskriver deltagarna att hÀstens nÀrvaro pÄverkar deras fÀrdigheter och kÀnslor?? och ?Hur upplever deltagarna hÀstunderstödd terapi som behandlingsmetod?? Studiens empiri hÀrrör frÄn intervjuer med fem deltagare i hÀstunderstödd terapi. Vi har gjort en kvalitativ studie med semistrukturerade intervjuer som metod för insamling av data.

Ungdomars attityder till och erfarenheter av rökning : En litteraturstudie

Bakgrund: Tobaksrökning Àr den viktigaste enskilda bidragande dödorsaken och stod dÀrmed för en tiondel av alla dödsfall i Sverige under perioden 2010-2012. I Sverige börjar 15 000 ungdomar röka varje Är och flickor Àr rökare i större utstrÀckning Àn pojkar.Syfte: Syftet med denna studie Àr att beskriva ungdomars attityder till och erfarenheter av rökning, i Äldern 10-19ÄrMetod: En litteraturstudie anvÀndes som metod vilket Àr en studie dÀr vetenskapligt material granskas och analyseras frÄn tidigare genomförda studier. Artikelsökningen gjordes i databaserna PubMed och Cinahl och begrÀnsades till publikations Är 2003-2014. Tio stycken artiklar anvÀndes och mÄlgruppen var ungdomar mellan 10-19 Är.Resultat: det huvudsakliga resultatet presenterades i fyra temaomrÄden, könsskillnader, den sociala omgivningens betydelse, ungdomars attityder till rökning och uppfattningar om risker och fördelar med att röka. Ungdomars relation till rökning pÄverkades av den sociala omgivningen och Àven familjen och vÀnner hade stark pÄverkan pÄ ungdomars rökvanor,Slutsatts: Det Àr viktigt att vara medveten om ungdomars erfarenheter och attityder till rökning.

En enad vÀg kantad av splittring : om vÄrdkultur inom sluten barn- och ungdomspsykiatri

SAMMANFATTNINGBarn- och ungdomspsykiatrin pÄverkas av flera aspekter i omvÄrdnaden dÄ den aktuella vÄrdkulturen Àr komplex. Studiens syfte var att belysa innebörden av vÄrdkultur inom sluten barn- och ungdomspsykiatri utifrÄn sjuksköterskans perspektiv. Studien genomfördes med fokusgruppsintervjuer vilka utgörs av öppna gruppintervjuer med fokus pÄ avgrÀnsat Àmne. Intervjuerna transkriberades och analyserades enligt en fenomenologisk-hermeneutisk metod. Teman som visade sig var: VÄrdkulturens övergripande innebörd, vÄrdkulturens kontextuella innebörd, vÄrdkulturens förmedlande innebörd samt vÄrdkulturens innebörd vid relationer.

Personers upplevelser av egenvÄrd vid diabetes : En litteraturstudie

Diabetes Àr en kronisk och progressiv sjukdom som medför ett stort folkhÀlsoproblem vÀrlden över. För att kunna hantera sjukdomen krÀvs en individuell anpassningsförmÄga dÀr utbildning inom egenvÄrd Àr en viktig del för att upprÀtthÄlla en god livskvalitet. Att implementera egenvÄrden i det dagliga livet Àr en individuell process dÀr personen sjÀlv fÄr möjlighet till att hitta individuella lösningar för att hantera sin sjukdom. Syftet med denna litteraturstudie var att undersöka personers upplevelser av egenvÄrd vid diabetes. Totalt analyserades 12 artiklar med kvalitativ innehÄllsanalys med manifest ansats.

Mötet mellan sjuksköterskan och patienter med alkoholproblematik : En litteraturstudie

Bakgrund: Alkoholkonsumtionen i Sverige har ökat de senaste tio Ären, vilket leder till att allt fler mÀnniskor riskerar att fÄ sjukdomar och skador till följd av sitt alkoholbruk. Sjuksköterskan har ansvar för att frÀmja hÀlsa och förebygga sjukdom. För att möta patienten pÄ ett gott sÀtt mÄste sjuksköterskan vÀrna om vÀrdighet, samt visa förstÄelse. Syfte: Att ur ett sjuksköterskeperspektiv beskriva faktorer som pÄverkar mötet mellan sjuksköterskan och patienter med alkoholproblematik. Metod: En litteraturstudie baserad pÄ elva vetenskapliga artiklar.

Matematikdidaktisk medvetenhet och yrkesrollens uppdrag i förskolan

Det övergripande syftet med studien Àr att undersöka och fÄ kunskap om vilka faktorer som inverkar pÄ ett medvetet förhÄllningssÀtt nÀr det gÀller arbetet med matematiken pÄ en förskola. FrÄgestÀllningarna formulerades som följer: vad menas med matematik i förskolan, vad innebÀr matematikdidaktisk medvetenhet hos lÀrare i förskolan samt pÄ vilket sÀtt kommer ett matematiskt medvetet arbetssÀtt till uttryck i förskolans vardag.För att ta reda pÄ förskollÀrarnas matematikdidaktiska medvetenhet anvÀndes en kvalitativ forskningsmetod dÀr intervjuer gjordes med fem pedagoger pÄ en förskola. Intervjuerna har analyserats genom en fenomenografisk forskningsansats dÄ den frÀmst fokuserar pÄ hur mÀnniskor uppfattar ett visst fenomen. Resultatet visar att det hos förskollÀrarna finns en stark medvetenhet om att matematik Àr nÄgonting viktigt. De menar Àven att matematiken finns överallt i vardagen och att den pÄ olika sÀtt bör ha en framtrÀdande roll i förskolans verksamhet.

Sagan som sprÄkutvecklanderedskap i förskolan

BakgrundSagan har alltid anvÀnts i förskolans verksamhet med avsikten att vila och fÄ chans att varva ner lite. Idag Àr meningen med sagan oftast densamma ute i verksamheterna men pedagogerna idag har blivit mer medvetna om vad sagan har för möjligheter för sprÄkutvecklingen. Sagan skapar möjligheter till diskussion, samtal och chans att utveckla sin sjÀlvkÀnsla genom att prata inför andra och vÄga trÀda fram i rollspel.SyfteSyftet med studien Àr att undersöka hur pedagogerna arbetar med sagan som pedagogiskt redskap i verksamheten för att frÀmja barns sprÄkutveckling och hur pedagogerna ser sagans förÀndring genom de senaste trettio Ären.MetodVi har valt att anvÀnda kvalitativa intervjuer i vÄr undersökning. Vi anvÀnde oss av intervjuer som redskap för att fÄ svar pÄ vÄrt syfte till studien. Vi har intervjuat verksamma pedagoger pÄ tre utvalda förskolor i VÀstra Götalands lÀn.ResultatPedagogerna i vÄr studie upplever att sagan ger mÄnga möjligheter till barns sprÄkutveckling.

KASAM ? om patienten sjÀlv fÄr skatta. Hur cancer- och hjÀrtpatienter skattar sin KASAM

Cancer och hjÀrtsjukdom Àr tvÄ vanliga sjukdomstillstÄnd som bÄda innebÀr förÀndring av livet. Det kan hÀnda att patienter upplever minskad livskvalité vid dessa sjukdomar. För att mÀta livskvalité finns olika skalor. En av dessa Àr Aaron Antonovsky?s frÄgeformulÀr, vilket Àr en skala som mÀter kÀnsla av sammanhang (KASAM).

Retorisk undervisning : En studie om svensklÀrares förmÄga att praktisera retoriska Àmneskunskaper i klassrummet

LÀrare i svenska har ett uppdrag att undervisa eleverna i retorik. Med detta uppdrag kommer dock inget om att lÀraren sjÀlv ska tillÀmpa disciplinen. Denna studie undersöker dÀrför om lÀrarna tillÀmpar sina Àmneskunskaper i retorik i sin undervisning. Undersökningen genomfördes genom fallstudier av tre lÀrares lektioner i svenska pÄ gymnasiet. Lektionerna observerades utefter ett observationsschema som lyfter fram specifika delar av retoriken.

Sjuksköterskors upplevelser av stress pÄ en akutmottagning. : En intervju studie

Bakgrund: Kvinnor som röker kan drabbas av minskad fertilitet och det kan ta lÀngre tid för dem att bli gravida. Forskning visar att rökning i samband med graviditet bland annat kan leda till missfall, lÄg födelsevikt och plötslig spÀdbarnsdöd. En stor andel av dessa kvinnor Àr medvetna om riskerna rökning under graviditet kan medföra men trots det fortsÀtter de att röka. Om vÄrdgivaren Àr medveten om de bakomliggande faktorerna till kvinnornas rökbeteende kan hen erbjuda kvinnan en individanpassad omvÄrdnad. För att kunna erbjuda rÀtt vÄrd Àr personcentrerad omvÄrdnad viktigt.

Ett laborativt arbetssÀtt i matematik : I skolÄr 1 och 2

Ett intresse för matematik och nyfikenhet över hur jag i framtiden ska kunna göra matematiklektionerna meningsfulla och vardagsnÀra för mina elever bidrog till att jag, nÀr jag fick den, tog chansen att genomföra ett temaarbete med ett laborativt arbetssÀtt och göra en fallstudie över detta.Tidigare forskning visar att det Àr viktigt att utgÄ frÄn elevers olika individuella förutsÀttningar, göra lektionerna vardagsnÀra, meningsfulla, varierande och Àven gÀrna lustfyllda. Forskningen visar Àven pÄ kommunikationens betydelse, sÀrskilt vikten av att kommunicera sÄ att eleverna förstÄr bÄde vad de förvÀntas lÀra och vad de kan utveckla.Detta examensarbete Àr skrivet utifrÄn ett sociokulturellt perspektiv efter att en fallstudie, inspirerad av aktionsforskning, bestÄende av sÄvÀl observationer, intervjuer, samtal och enkÀter genomförts.Resultatet visar att ett laborativt arbetssÀtt gynnar alla elever, inte minst de svaga dÄ det ger mÄnga möjligheter till att lÄta eleverna uppleva och upptÀcka. LÀrarna betonar vikten av att noggrant planera lektionerna samt att vara medveten om hur man kommunicerar undervisningsinnehÄllet. De menar ocksÄ att ett laborativt arbetssÀtt ger goda möjligheter till individanpassning eftersom arbetet kan utgÄ frÄn de enskilda elevernas individuella behov..

<- FöregÄende sida 29 NÀsta sida ->