Sök:

Sökresultat:

219 Uppsatser om Matematiskt sprćk - Sida 2 av 15

SÄ samtalar vi : En undersökning om hur sex lÀrare i Är 4 och 5 samtalar matematik och anvÀnder det matematiska sprÄket

Syftet med det hÀr arbetet Àr att undersöka och belysa vad sex lÀrare i Ärskurs fyra och fem anser om det matematiska sprÄket och det matematiska samtalet, hur lÀrarna anser sig arbeta med samtalet och sprÄket i undervisningen samt hur lÀrarna genom samtalet stödjer eleverna. Vi vill med det hÀr arbetet Àven undersöka hur det ser ut under en matematiklektion för att lÀrarna ska kunna bli medvetna om hur deras arbete kan se ut och om det stÀmmer överens med deras intentioner med undervisningen.Undersökningen Àr kvalitativ med deltagande observationer och semistrukturerade intervjuer. UtifrÄn begreppsteorier har vi arbetat fram samtalskategorier och sprÄkkategorier som vi har anvÀnt oss av vid sammanstÀllandet av data. Resultatet av denna undersökning har visat att lÀrarna ser positivt pÄ arbetet med det matematiska samtalet och ett matematiskt sprÄk, och vill ge tid och plats till detta i undervisningen. Samtliga lÀrare anvÀnder sig i hög grad av ett matematiskt sprÄk och lÀrarna beskriver flera olika sÀtt att genom samtalet stödja eleverna pÄ.

Matematik i förskolan : En intervjustudie om hur förskollÀrare tolkar de matematiska strÀvansmÄlen i lpfö 98/10

Studiens övergripande syfte   Àr att undersöka hur förskollÀrare tolkar de matematiska strÀvansmÄlen i den   reviderade lÀroplanen för förskolan och hur detta sedan kommer till uttryck i   deras förhÄllningssÀtt och arbete med matematik ute i förskolorna. Arbetet   ger en översikt av tidigare forskning och litteratur kring vad matematik Àr och   matematik ur ett lÀrar- samt barnperspektiv. Studien Àr en smÄskalig   kvalitativ intervjustudie dÀr vi utifrÄn sex förskollÀrares perspektiv har   undersökt deras syn pÄ de reviderade matematiska strÀvansmÄlen, hur de   utvecklar barnen matematiskt och nÀr de anser att barnen möter matematik i   förskolan. Sammanfattningsvis visar resultaten i vÄr undersökning pÄ att vÄra   respondenter anser att barn i förskolan möter matematik i vardagssituationer,   planerade aktiviteter samt i lek. De framhÄller sin egen betydelse för   barnets lÀrande dÀr de poÀngterar att en medveten förskollÀrare kan lyfta och   utmana barnen matematiskt i alla situationer.

Jag skulle ju ocksÄ vilja tÀnka lite : En kvalitativ studie om matematiskt begÄvade elevers uppfattningar kring matematikundervisning

Matematiskt begÄvade elever Àr i behov av lika mycket stöd, variation och utmaningar som alla andra elever. DÀrför Àr det viktigt att dessa elever inte kommer i skymundan och fÄr ?klara sig sjÀlva?. Syftet med denna studie Àr att synliggöra matematiskt begÄvade elevers uppfattning om hur deras matematikundervisning ser ut idag, hur de sjÀlva lÀr sig bÀst, samt hur de anser att matematikundervisningen ska utformas för att de ska ha möjlighet att utvecklas efter sin fulla förmÄga. Med stöd i teori och tidigare forskning valdes sex matematiskt begÄvade elever frÄn Är 4 ut för att medverka i denna undersökning.

IKT som en del av matematikundervisningen: Hur pÄverkar det elevernas intresse och förstÄelse för matematik?

Undersökningen syftar till att söka svar pÄ hur elevers interaktion kan se ut nÀr de spelar ett pedagogiskt matematiskt dataspel och vilken roll datorn spelar i denna interaktion. Interaktionen har studerats ur ett sociokulturellt perspektiv. Metoderna som anvÀnts Àr intervjuer av pedagoger, videofilmning av elever som spelar ett pedagogiskt matematiskt dataspel samt Stimulated Recall dÀr eleverna fÄtt videoinspelningen av sig sjÀlva och reflekterat över denna. Fyra pedagoger deltog i intervjuerna och fyra elevpar deltog vid videoinspelningarna. Undersökningen visar att elevinteraktionen tar sig uttryck i kroppssprÄk, turtagning och muntlig kommunikation.

Matematik i sagans vÀrld : En intervjustudie med förskollÀrare om deras arbete med boklÀsning och matematik i förskolan

Detta examensarbete handlar om förskollÀrares erfarenheter av att kombinera bilderbokslÀsning och matematik i förskolan. Förskolans lÀroplan Lpfö98/10 (Skolverket, 2010) belyser att förskollÀrare ska se till att barnen i förskolan fÄr stimulans och utmaning i sin sprÄk och kommunikationsutveckling samt i sin matematiska utveckling. LÀroplanen belyser dock inte hur detta arbete ska gÄ till.Den teoretiska utgÄngspunkten i detta examensarbete Àr Vygotskijs sociokulturella teori, vilket innebÀr att barn lÀr sig i sociala sammanhang. UtifrÄn vÄra erfarenheter sker bilderbokslÀsning dagligen i förskolan och detta sker oftast i ett socialt sammanhang. Studiens teoretiska perspektiv visar att sprÄk och matematik Àr tvÄ Àmnen som hör ihop och stödjer varandra.

Att frÀmja gruppdiskussioner : Hur lÀrarens frÄga pÄverkar gruppdiskussioner i matematikÀmnet

Detta arbete syftar till att undersöka hur lÀrarens frÄga pÄverkar elevernasmöjligheter att föra en gruppdiskussion inom matematikÀmnet. Som enavgrÀnsning fokuseras tvÄ frÄgestÀllningar: dels vad som hÀnder med elevdiskussionendÄ eleverna ombeds relatera ett matematiskt fenomen till sinvardag, och dels vad som hÀnder med elevdiskussionen dÄ eleverna ombedssöka olika förklaringar till ett matematiskt fenomen. Undersökningen genomförssom ett fÀltexperiment dÀr tvÄ grupper gymnasieelever stÀlls inför de bÀggesÀtten att frÄga. Gruppernas diskussioner dokumenteras och analyseras medavseende pÄ hur eleverna formulerar och löser problem, vilka zoner av klassrumsinteraktionde rör sig inom, och i vilken grad de lyssnar pÄ sina kamrater. Iresultatet visar det sig att bÀgge elevgrupperna utvecklar exempel, eller om mansÄ vill, enkla problem, i större grad dÄ de ombeds söka olika förklaringar tillmatematiska fenomen Àn dÄ de diskuterar vardagserfarenheter.

Kreativt matematiskt grundat resonemang : - förekommer det i lÀrargenomgÄngar pÄ gymnasienivÄ, och i sÄ fall, pÄ vilket sÀtt?

Olika internationella och nationella studier visar pÄ bekymret med att elever redovisar allt sÀmre kunskaper i matematik. Orsakerna till detta tros ligga i elevernas lÀrmiljö bland annat pÄ grund av att eleverna fÄr för lite trÀning i att föra olika slags matematiska resonemang. Denna studie syftar till att undersöka i vilken utstrÀckning elever ges möjlighet att lÀra sig kompetensen att föra den sorts resonemang som kallas kreativt matematiskt grundat resonemang, KMR.  Denna typ av matematiskt resonemang inriktar sig pÄ en förstÄelse för hur och varför nÄgot görs, till skillnad frÄn andra typer av resonemang som inriktar sig pÄ en förstÄelse för endast hur nÄgot görs. Undersökningen studerar förekomsten av KMR i lÀrares genomgÄngar av problematiska uppgiftsexempel. Studien inriktar sig specifikt mot lÀrargenomgÄngar pÄ gymnasienivÄ till skillnad frÄn tidigare studier av lÀrargenomgÄngar pÄ högstadiet, gymnasiet samt universitetet.

Styrdokumenten om tabelltrÀning i de fyra rÀknesÀtten och divisionsalgoritmen

Bakgrund: Sett till internationella undersökningar under de senaste 40 Ären har de svenskaelevernas resultat legat under genomsnittet förutom vid undersökningen 1995. UtifrÄn dettafaktum kan det sÀgas vara relevant att titta pÄ hur kursplanerna har utformats gÀllande ettspecifikt matematiskt omrÄde, nÀmligen aritmetik.Syfte: Undersökningen avser att granska hur innehÄll och metoder gÀllandedivisionsalgoritmen, multiplikations- subtraktions och additionstabeller har beskrivits ikursplaner i matematik. I syftet ingÄr ocksÄ att ta reda pÄ en verksam lÀrares minnen avinnehÄllet och metoderna under tiden dÄ de olika lÀroplanerna varit rÄdande.Metod: Textanalys som redskap och dÄ genom en komparativ undersökning Àr detarbetssÀtt som anvÀnds i denna undersökning. Kursplanerna som analyseras Àr: Lgr 62, Lgr69, Lgr 80 och Lpo 94. I undersökningen ingÄr Àven en intervju med en lÀrare.Resultat: Denna undersökning av kursplanerna presenteras i kategorier sÄsom innehÄll,metod, sprÄk, likheter och skillnader.

Matematiskt innehÄll och förmÄgor : LÀrares tankar om en uppgift i matematik

LÀrare planerar undervisning och vÀljer vad eleverna ska arbeta med. Denna studie syftar till att undersöka lÀrares tankar om vilket matematiskt innehÄll elever möter samt vilka förmÄgor elever trÀnar i arbetet med en uppgift i matematik. Studien genomfördes genom intervjuer med fem lÀrare som fick svara pÄ frÄgor kring en uppgift i matematik. De övergripande frÄgorna handlade om matematiskt innehÄll och förmÄgor, men Àven uppgiftens koppling till Lgr11 efterfrÄgades. LÀrarnas svar kopplades till de specifika kunskaper som behövs för att undervisa i matematik.Studien visade att lÀrarna i hög utstrÀckning sorterade in uppgiften inom omrÄdet kombinatorik och att de framförallt sÄg uppgiften som en problemlösningsuppgift.

Tid, ordning och oordning : En analys av kulturen kring matematiskt sprÄk i en förskolekontext

BÄde frÄn politiskt och akademiskt hÄll betonas betydelsen av matematiskt partikulÀrsprÄk för barnsmatematiska kunskapsutveckling. Syftet med föreliggande studie Àr att studera hur förskolelÀrare och barn konstruerar matematiska begrepp i en förskolekontext. Arbetet tar avstamp i sociokulturellt och kulturanalytisk teori. Data har konstruerat genom att jag som forskare har följt och samtala med en lÀrare i förskolans verksamhet. Det empiriska materialet har dokumenterats med fÀltanteckningar och filminspelningar, totalt omfattar filmmaterialet ca 8 timmar.

De nationella proven i matematik- till vilken grad kan
innehÄllet kopplas till styrdokumenten?

I denna C-uppsats Àr syftet att titta pÄ vilket sÀtt kursplanens och lÀroplanens mÄl Àr kopplade till de nationella proven i matematik för skolÄr 5 och 9 och vad de innehÄller matematiskt. Med innehÄller matematiskt menar vi vad frÄn matematiken som tas upp och om uppgifterna visar pÄ de mÄl ur styrdokumenten som Àr avsett. Vi har i vÄr studie anvÀnt oss av tre prov för Är 5 och tre prov för Är 9 samt kvalitativa intervjuer med Ätta lÀrare. Alla informanter tycker att de nationella proven i matematik speglar kursplanen. LÀrarna för Är 5 vill Àndra provens utformning och lÀrarna frÄn Är 9 tycker att proven Àr bra, sÀrskilt som ett stöd nÀr de ska sÀtta betyg.

Lösningsstrategier : En studie av elevers olika strategier att lösa ett matematiskt problem, i skolÄr 3

Syftet med denna studie Àr att fÄ ökad kunskap om vilka olika lösningstrategier elever i Är 3 tillÀmpar nÀr de löser ett matematiskt problem. Har eleverna utvecklingsbara strategier? Finns det elever som vÀljer strategier som ej Àr utvecklingsbara?Vi valde att anvÀnda oss av en kvalitativ undersökning dÀr vi tolkade elevernas lösningar av tvÄ matematiska problem av varierande svÄrighetsgrad. UtifrÄn denna tolkning kunde vi dela upp lösningarna i olika lösningsstrategier som eleverna anvÀnde sig av. Undersökningen genomfördes pÄ 89 elever pÄ tre skolor i olika kommuner.

Matematiskt resonemang : en studie av uppgifterna i en lÀrobok pÄ gymnasiet

Enligt forskning har matematikkunskaperna blivit allt sÀmre i den svenska skolan (Lithner, 2001) och dÀrför finner vi det intressant att undersöka nÄgon faktor som kan bidra till detta. Vi har undersökt vilka matematiska resonemang som krÀvs för att lösa uppgifter ur en lÀrobok pÄ gymnasiet. Detta har vi gjort genom att klassificera uppgifterna i lÀroboken med hjÀlp av ett ramverk som beskriver olika typer av matematiska resonemang. Antingen gÄr uppgifterna att imitera frÄn lÀroboken eller sÄ behöver man konstruera ett eget matematiskt resonemang som bygger pÄ de matematiska egenskaperna hos de komponenter som finns i lösningsresonemanget. Resultaten visade att 73% av uppgifterna gick att lösa genom att pÄ ytliga grunder identifiera liknande exempel, definitioner eller text i boken och imitera den dÀr givna lösningsproceduren.

LÀrarens sprÄk och kommunikation i matematikundervisning

Syftet med vÄrt examensarbete Àr att fÄ en liten uppfattning om vad det Àr för sprÄk lÀrare anvÀnder i sin undervisning och hur de kommunicerar. Problemet vi undersöker Àr hur eleverna fÄr den kunskap de behöver matematiskt och sprÄkligt. I vÄr undersökning har vi anvÀnt oss av ett sociokulturellt perspektiv dÀr vi tittar pÄ artefakter, kontext och mediering. Vi koncentrerar oss pÄ sprÄket som anvÀnds under lektionerna och hur lÀrarna gÄr till vÀga för att nÄ ut till eleverna. En kvalitativ metod fungerade bÀst för vÄr undersökning och vi har utgÄtt frÄn att observera tvÄ lÀrare pÄ fyra lektionstillfÀllen var, med ljudinspelning och anteckningar.

Muntlig kommunikation i skolmatematik : En litteraturstudie om vikten av muntlig kommunikation i mellanstadiets matematikundervisning

Syftet med denna studie Ă€r att redogöra för forskning kring muntlig kommunikation i matematik. Studien syftar till att se över vilka arbetssĂ€tt elever möter nĂ€r muntlig kommunikation i matematik Ă€r i fokus, samt lĂ€rares val av matematiskt sprĂ„k vid matematikundervisning. Syftet Ă€r dessutom att ta reda pĂ„ vilken betydelse muntlig kommunikation i matematik har för kunskapsutvecklingen hos elever, bland annat för elever med dyslexi och elever med annat modersmĂ„l Ă€n svenska. I denna studie beskrivs muntlig kommunikation i matematik, arbetssĂ€tt, matematiskt sprĂ„k samt kunskapsutvecklingen hos elever, utifrĂ„n existerande forskning, föregĂ„ende lĂ€roplan samt nuvarande lĂ€roplan. Resultatet visar att utomhusmatematik Ă€r ett lĂ€mpligt arbetssĂ€tt för att elever ska kunna utveckla matematisk kommunikation. Även laborativ matematik har visat sig vara ett arbetssĂ€tt som bidrar till grupparbete och muntlig kommunikation. Elevers logiska tĂ€nkande utvecklas i samband med muntlig kommunikation i matematik och eleverna fĂ„r möjlighet att utveckla förmĂ„gor som lyfts fram i Lgr11.

<- FöregÄende sida 2 NÀsta sida ->