Sök:

Sökresultat:

2618 Uppsatser om Matematik - Sida 2 av 175

Förskolebarns uttryck för matematik i leken : Handling, ord, symboler och bilder

Syftet med detta examensarbete är att undersöka vilken Matematik förskolebarn uttrycker i leken samt vilket material som används när Matematik uttrycks.         Frågeställningarna är vilken Matematik förskolebarn uttrycker i den fria leken inomhus och vilket material förskolebarn använder när de uttrycker Matematik. Arbetet är en kvalitativ studie och metoden som använts är observationer av barns lek inomhus på förskolan. Resultatet utgår från fem av Alan Bishops sex matematiska aktiviteter; räkna, lokalisera, mäta, konstruera och leka. Dessa fem aktiviteter är kopplade till förskolans läroplan.

Olika föreställningar om samband mellan musik och matematik

Mitt syfte är att beskriva olika föreställningar om samverkan mellan musik och Matematik samt erfarenheter och resultat av sådan samverkan i pedagogisk verksamhet. Studien är en litteratur-studie över ST Math + Music. Jag har även intervjuat två lärare på en svensk skola. Jag har be-skrivit samverkan genom överspridningseffekter, musikens inneboende Matematik och undervis-ning i Matematik med hjälp av musik. Resultaten tyder på att det finns såväl föreställningar om som erfarenheter av att integrering av musik och Matematik kan ha en gynnsam inverkan när det gäller matematisk förståelse..

Matematiksvårigheter och läsförståelse : Koppling mellan gymnasieelevers matematik- och svenskdiagnoser och betyg i Matematik A

Matematik A (Matematik 1) ar ett karnamne, vilket innebar att amnet kraver att du minst far ett godkant betyg for att kunna fa ut sitt slutbetyg. Trots detta tenderar dagens elever att bli allt samre i Matematik. Syftet med denna studie ar att undersoka om det i ett tidigt skede gar att identifiera elever som riskerar att bli underkanda i Matematik. For att na syftet, undersoktes mojliga monster mellan forstaarselevers resultat pa Matematik- och svenskdiagnoser i borjan pa terminen samt slutbetyg i Matematik A pa en gymnasieskola. Till undersokningen anvands tre datainsamlingsmetoder, sammanstallning av insamlat material (Matematik- och svenskdiagnoser och slutbetyg), intervjuer och en gruppdiskussion.

Infärgning av matematik i hantverksprogrammet

Syftet med min studie är att utforska Matematiklärares och yrkeslärares syn på att arbeta ämnesintegrerat med Matematik A i Hantverksprogrammet - Textil..

"Musik är ju matematik" : en studie om förskollärares syn på kombinationen matematik och musik

Syftet med studien är att undersöka om/hur förskollärare använder sig av kombinationen Matematik och musik i den pedagogiska verksamheten, samt att undersöka hur de ser på kombinationen av dessa ämnen. För att ta reda på detta har observationer och intervjuer använts. Resultatet visar att de utvalda förskolorna för studien arbetar med Matematik och musik kombinerat, det finns en röd tråd i hur de integrerar musiken och Matematiken i verksamheten. Samtliga intervjuade förskollärarna ser kombinationen musik och Matematik som något naturligt, som hör ihop och de är samtidigt hungriga att lära sig mer kring detta. Slutsatserna som kan dras av den här studien är att musik och Matematik hör ihop och att det går att kombinera de två ämnena tillsammans.

Matematik i förskoleklass : En studie kring hur matematik behandlas i förskoleklass

förskoleklass, Matematik, arbetssätt, matematiskt innehåll, lek och lärande.

Små barns taluppfattning

Enligt våra styrdokument ska elever ha baskunskap i Matematik för att hantera situationer i närmiljön, förstå grundläggande matematiska begrepp och kunna använda logiska resonemang.Syftet med uppsatsen är att undersöka elevers uppfattning om när, hur och varför de använder Matematik. Observationer och halvstrukturerade intervjuer med elever i år 2 undersöker vad Matematik är för elever, om elever vet varför man ska lära sig Matematik och slutligen när använder elever Matematik? Intervjuer med pedagoger undersöker om det finns något samband mellan undervisning och arbetssätt och elevernas förhållningssätt till Matematik.Resultat visar att, förutom på lektionerna så använder eleverna Matematik som ett redskap för att få svar på sina frågor. Ibland använder de Matematik genom sina jämförelser och iakttagelser utan att vara medvetna om det. Läraren kan hjälpa elever att överbrygga skolans formella Matematik med sina informella kunskaper som har sin grund i egna upplevelser och erfarenheter.

Matematik - Lekande lätt : Ett arbete om hur matematik och lek i förskolan kan kombineras

Syftet med det här arbetet var att skapa ett häfte med några tips och idéer på hur Matematik och lek kan kombineras, och att se om det finns några sidovinster med att kombinera Matematik och lek.Lekarna i häftet ska vara genomförbara utan krav på vare sig material eller miljö.Jag genomförde en enkät för att se om det fanns något liknande material ute på förskolorna, och om ett sådant material används eller om det fanns ett intresse för att använda ett sådant material.Det egentliga huvudresultatet för det här arbetet är häftet som innehåller några lekar som kombinerar Matematik och leken, och visa på några sidovinster det kan ge att kombinera Matematik och lek.Det jag i stora drag kom fram till var att det egentligen inte finns några hinder på hur Matematik och lek kan kombineras. Det är i princip bara den egna fantasin som kan var ett hinder i hur Matematik och lek kan kombineras. Med ett öppet sinne och med lite fantasi så kan man leka när som helst, och var som helst. Att kombinera Matematik och lek är alltså inte några som helst problem..

Vill föräldrar ha matematik i förskolan? En enkätundersökning om föräldrarnas inställning till matematik i förskolan.

Syftet med mitt arbete är att analysera vad föräldrarna tycker om att deras barn kommer att få lära Matematik på förskolan. Jag vill undersöka hur mycket kunskap föräldrarna har om det pedagogiska arbetet på förskolan, vad föräldrarna har för förhållande till Matematik och deras attityd till Matematik. Undersökningen baseras på enkäter som genomfördes på tre olika förskolor i södra Sverige. Resultat av undersökningen visar att de flesta föräldrarna tycker att man kan börja med Matematik redan i förskolan. Av de föräldrar som var negativ inställda till Matematiken i förskolan har hälften tyckt att skolMatematiken var svår och tråkig.

Matematik i förskolans måltidssituationer

Syftet med studien är att studera förskolans måltider och hur Matematik kan åskådliggöras i dessa, samt se hur pedagogerna synliggör och talar om Matematik i måltiderna. För att ta reda på detta har vi tagit hjälp av litteratur, observationer, samtal och social media. Observationer har genomförts av en förskolas måltidssituationer (frukost, lunch och mellanmål) under två dagar. Efter observationerna genomfördes samtal med pedagogerna kring observationernas syfte. Studiens frågeställningar har lagts ut på en social media där verksamma pedagoger medverkar för att se hur pedagogerna talar om Matematik i måltiderna.

Matematikbokens vara eller icke vara?: alternativa arbetssätt
i ämnet matematik

Syftet var att undersöka och beskriva hur man kan arbeta med Matematik på ett alternativt sätt utan Matematikboken som styrande medel. Vi har studerat litteratur, samt observerat och intervjuat pedagoger som arbetar på ett alternativt sätt med Matematik. Undersökningsgruppen har bestått av tre pedagoger som har berättat om och demonstrerat sitt arbetssätt. Vi har kommit fram till det finns alternativa arbetssätt som kan ersätta det traditionella arbetssättet i Matematik, det vill säga enskilt räknande i Matematikboken. .

 Matematik för 1-3 åringar. :  en litteraturstudie och enkätundersökning bland pedagoger.

Syftet med examensarbetet är att undersöka vad pedagoger på förskolan anser vara innehållet i ämnet Matematik för små barn och jämföra detta med litteraturens beskrivning. En enkätundersökning gjordes för att få fram vilken inställning verksamma pedagoger i en medelstor tätort i Mellansverige har till ämnet Matematik. De flesta tillfrågade pedagogerna anser att man ska lära barnen Matematik tidigt i livet för att man ska lägga grunden för ett livslångt lärande, så står det även i läroplanen Lpfö 98 att förskolan ska göra..

Räknar vi med barnboken? : Ett tillfälle för läraren att prata matematik med förskolebarn utifrån boken Fia och djuren.

Syftet med arbete är att undersöka hur lärare använder sig av barnboken Fia och djuren (Kruusval 2007) för att synliggöra Matematik för barn i åldern 5-6 år på förskolan. Vi observerade lärarna i en högläsningssituation, därefter intervjuade vi dem för att få en djupare bild av hur de tänkte kring högläsning och Matematik. Resultatet på undersökningen visar att lärarnas kunskaper och erfarenheter kring ämnet Matematik har en avgörande betydelse för vilken form av Matematik som synliggörs i högläsningen. Resultatet visar också att det är av stor vikt att lärarna utmanar, uppmuntrar, stödjer och samtalar med barnen om den Matematik som är både synlig och dold i boken. .

Matematik i barns lek

 Undersökningens syfte var att ta reda på vad sorts Matematik som barn använder vid sociala interaktioner i leken. Studien är alltså gjord för att skapa en ökad förståelse för hur barn, utan påverkan av pedagoger, ger uttryck för Matematik i den sociala leken med  andra barn. Jag genomförde en kvalitativ observationsstudie som bestod av sammanlagt 30 olika observationstillfällen. Observationerna genomfördes på både ett strukturerat sätt, med hjälp av ett observationsschema samt ett ostrukturerat sätt, där jag använde mig av endast fältanteckningar. Alla observationer genomfördes i samma rum under de olika observationstillfällena.

Matematik i förskolan : Pedagogernas upptäckter av de yngre barnens matematik i den dagliga verksamheten

Syftet med arbetet är att undersöka vilken Matematik pedagogerna upptäcker att de yngsta barnen använder sig av i lek inomhus såväl som utomhus. Vidare är jag intresserad av hur pedagogernas anpassning av miljön påverkar de yngre barnens matematiska intressen. Hur gör man för att stimulera dessa? .

<- Föregående sida 2 Nästa sida ->