Sök:

Sökresultat:

24 Uppsatser om Maskinstyrning - Sida 1 av 2

Maskinstyrning

Examensarbete är en del i min utbildning, Bygg och anläggning på Luleå TekniskaUniversitet. Examensarbetet beskriver arbetsgången för montering av Maskinstyrning och lite mer information om de olika delarna. Maskinstyrning är inte automatisk styrning av maskiner eller styrning på distans i detta sammanhang. Det är ett GPS mätinstrument för arbetsmaskiner som till exempel grävmaskin, hjullastare och hyvel. Det krävs en del montering och inställningar i datorn med programvaran 3D-MC.

SiteLink 3D kopplat till Dynaroad

Denna rapport behandlar Topcons SiteLink 3D system som är utvecklat för att kunna länka samman kontor och maskin med varandra. Den handlar även om Dynaroad som är ett planeringsverktyg anpassad för anläggningsverksamheter. Rapporten tar upp förutsättningar och komponenter som man behöver för att kunna köra Maskinstyrning samt dessa system.Huvudämnet är sedan vad som händer när man kopplar ihop systemen, SiteLink 3D och Dynaroad, till ett och låter de samarbeta. Vilka funktioner som finns att tillhandahålla och vilka fördelar har man som entreprenör genom att införskaffa systemet.I denna rapport kommer Maskinstyrning och maskinguidning båda benämnas Maskinstyrning.Alla bilder i rapporten är godkände att användas av rörande företag. Bilderna i rapporten finns även i större format under fliken bilagor..

Användning av maskinstyrning och avprickningsplan

Jag utförde mitt examensarbete hos Peab på projektet Kiruna dammhöjning 2013. Peab hade entreprenaden på beställning av LKAB. Examensarbetet utgörs av flera delar. Dels fakta om Maskinstyrning, avprickningsplan och statistik över maskinkontroll.Maskinstyrningen kontrollerades kontinuerligt i höjd och position. Jag studerade hur stora avvikelserna har varit på noggrannheten.

GPS och Maskinstyrning: Framtagning av modeller i projektering

Detta examensprojekt är en fördjupning i användandet av tekniken Maskinstyrning i ett tidigare skede i projekten som utförs av LKAB. Det innebär att man redan i projekteringen gör färdigt modeller för eventuella schakter och fyll som sedan kan användas av entreprenörerna vid anläggning. Idag görs modellerna av entreprenören först när de får handlingen till arbetet som skall utföras och då är det oftast tidsnöd för att få igång arbetet och det blir hög press på mätansvarig att ta fram modeller för maskiner som sedan skall börja fylla eller schakta.Detta projekt granskar och intervjuar personer i branschen om det skulle finnas någon nytta med att ta fram modeller redan i projekteringsfasen..

Utvärdering av maskinstyrning för rör arbete

Vid rörschaktsarbeten har det länge varit en stor utmaning för en ensam grävmaskinist att följa höjderna och riktningen på ritningen. Det har behövts en extra person som kontrollerar höjden och riktningen för schakten. Men idag finns det en teknik vid namn GPS-Maskinstyrning som gör det möjligt att via GPS fastställa skopans och maskinens position.Företaget Skanska är ett av de ledande företagen att använda sig av GPSMaskinstyrning vid t.ex. vägprojekt. Företaget vet att tekniken är lönsam vid stora projekt men är intresserade av om tekniken även är lönsam vid rörschaktarbeten.Rapporten syftar till att utvärdera för- och nackdelar när det gäller GPSMaskinstyrning i grävmaskiner vid rörschaktarbeten.

Maskinstyrning, pistmaskin, Storklinten, Boden

PICAB har i samarbete med Storklintens skidanläggning påbörjat ett test avMaskinstyrning till pistmaskiner. Första steget var att mäta in tre skidbackarmed en manburen GNSS-utrustning. Punkttätheten av GNSS-punkternabestäms av terrängens ytstruktur, desto planare underlag, desto mindrepunkter krävs. Nästa steg var att tillverka en tredimensionell karta, genom attomvandla inmätt data av GNSS-punkter till en terrängmodell. Efter dettamonteras all Maskinstyrningsutrustning och till sist exporteras terrängmodellentill pistmaskinerna.

Maskinstyrning : Maskinstyrning och dess användning ur ett geodetiskt perspektiv

Gemenskap och utbyte av erfarenhet är ledorden för kollektivhuset i Stadshagen. Här bor flera människor som tycker om att odla och bygga, framförallt i trä. Huset som vilar på Stadshagens tunnelbaneuppgång har kontakt med gatan genom en materialhandel med minibrädgård. I våningen under finns en verkstad som vem som helst enkelt kan hyra en arbetsplats. Detta är ett kollektivhus med verksamheter som öppnar upp sig mot gatan och allmänheten, någonting som skiljer sig från de traditionella, privata kollektivhusen.

Maskinstyrning: skapandet av en anläggningsmodell och dess inverkan på byggprocessen

Utvecklingen inom byggbranschen har traditionellt sett varit långsam. Dock har pressen på byggföretagen att bygga effektivare och billigare ökat de senaste åren. Studier har påvisat att mycket av arbetet i produktionen inte är värdeskapande utan består istället av att rätta till tidigare fel. Ett led i utvecklingen mot att effektivisera byggandet är modellbaserad projektering. Genom att konstruera en anläggning i en 3D-datormodell kan fler byggfel och andra oklarheter upptäckas redan i projekteringsstadiet.

Maskinstyrning i 2D och 3D : kontrollmätning av noggrannheter på grävsystem

Idag finns det många olika leverantörer av Maskinstyrningssystem och de flesta tillverkare av mätinstrument har ett eget grävsystem. Den största leverantören på svenska marknaden är Scanlaser som enligt dem själva levererat 9 av 10 grävsystem som idag används. Fler leverantörer är på väg in på marknaden vilket medför att det blir större konkurrens. Topcon, Novatron och Trimble är några tillverkare som är på stark frammarsch.Tekniken som används idag är likvärdig hos de flesta leverantörer. På maskinen monteras olika sensorer och kopplas till en kontrollbox som grafiskt visar skopans läge mot ett teoretiskt höjdplan.

Allmän maskinstyrningsguide

Detta är slutrapporten som sammanbinder alla de olika delarna i vårt examinationsarbete för programmet ?Bygg och Anläggning? vid samhällsbyggnadsinstitutionen med inriktning mot mätning. Rapporten innehåller i stora drag hur idén tog form och utvecklats och hur vi gått tillväga genom projektets gång samt vilka val med motivation vi gjort vid vissa vägskäl i projektet. Vi valde att göra en enkel manual/checklista med tillhörande felsökningsguide som främst riktar sig till arbetsledning och maskinförare. Efter vi gått en kurs i Maskinstyrning så insåg vi att det inte finns så mycket kursmaterial och hjälpmedel i ämnet och att behovet av detta är stort idag då Maskinstyrningsområdet expanderar kraftigt på marknaden.

Totalstation jämförd med mmGPS

Detta är den avslutande rapporten som knyter ihop examinationsarbetet i kursen Y0009B vid Luleå tekniska universitet.Rapporten behandlar bakgrund, utförande och framförallt för och nackdelar mellan instrumenten mmGPS och totalstation.Mätningar utförda med mmGPS och totalstation har jämförts och behandlats för att ge mig en uppfattning av hur träffsäker mmGPS är. Det har visat sig vara nyttigt för att kunna skapa en uppfattning om till vilken kundgrupp man ska rekommendera detta mätsystem.Jag har kommit till slutsatsen att det är ett smart sätt att kombinera GNSS med en laser och jag ser stora fördelar med det, främst inom Maskinstyrning..

Snöhantering i Luleå tätort

Detta examensprojekt är en fördjupning i användandet av tekniken Maskinstyrning i ett tidigare skede i projekten som utförs av LKAB. Det innebär att man redan i projekteringen gör färdigt modeller för eventuella schakter och fyll som sedan kan användas av entreprenörerna vid anläggning. Idag görs modellerna av entreprenören först när de får handlingen till arbetet som skall utföras och då är det oftast tidsnöd för att få igång arbetet och det blir hög press på mätansvarig att ta fram modeller för maskiner som sedan skall börja fylla eller schakta.Detta projekt granskar och intervjuar personer i branschen om det skulle finnas någon nytta med att ta fram modeller redan i projekteringsfasen..

Maskinstyrningssystem och hantering av digitala terrängmodeller

Denna rapport har i huvudsak inriktat sig på två olika områden. Dels vad Maskinstyrning är och hur det fungerar samt vilka system som normalt används på ett anläggningsprojekt. Dels om hanteringen av terrängmodeller kan förändras i en generalentreprenad och eventuellt bli en del av bygghandlingen. Syftet med en förändrad hantering är att minska entreprenörens arbetsinsats med terrängmodeller och därmed minska den totala projektkostnaden. En terrängmodell är en digital tredimensionell volymmodell av verkligheten skapad i ett dataprogram, och nödvändig när tredimensionell Maskinstyrning ska användas.Frågeställningarna och undersökningsarbetet i detta examensarbete har inriktat sig på entreprenadformen generalentreprenad, samt maskintyperna grävmaskin, bandschaktare och väghyvel.Arbetet med att undersöka vilka system som finns på marknaden och hur de fungerar har genomförts genom kontakter med leverantörer av Maskinstyrningssystem.

En inblick i en byggmätares vardag vid LKAB:s anläggning i Kiruna

Målet med detta examensarbete var att jag skulle omvandla mina teoretiska kunskaper inom mätning till praktiska färdigheter. Resultatet blev denna skriftliga rapport, en muntlig presentation och en poster.Jag gjorde mitt examensarbete hos Svenska Mätcenter AB. Projektet hette KK4 och innefattade kulsinterverk, utfrakt och bangård på LKAB:s anläggning i Kiruna. Svenska Mätcenter AB var även utsättare nere i gruvan där LKAB drev en ny väg. Under mitt examensarbete var jag runt på alla delarna av projektet för att lära mig så mycket som möjligt.När mina fem veckors praktik var över hade jag lärt mig en hel del om mätning i allmänhet och byggmätning i synnerhet.

Utveckling inom maskinguidning för anläggningsarbeten

På uppdrag av Skärteknikcentrum Svergie AB i Gislaved gjordes en undersökning av driftstörningarna i produktionsprocessen hos tre olika medlemsföretag som kunde kopplas direkt till kvalitet på stångmaterialet som används. Undersökningen gjordes hos Gnosjö automatsvarvning AB, Finnveden Powertrain (Alvestafabriken) och Bufab Lann AB, alla arbetar med stångmaterial och har liknande tillverkningsprocesser. Uppgiften gick ut på att identifiera ifall det finns driftstörningar som enbart är beroende av kvaliteten på materialet samt vilka problem de leder till. Efter genomförda undersökningar och en större inblick hos de olika företagen konstaterades det att variationer i kvaliten på materialet har en effekt på hur produktionsprocessen fungerar. Störningar i produktionen kan reduceras ifall materialet egenskaper förbättras eller tillverkningsprocessen ändras.

1 Nästa sida ->