Sök:

Sökresultat:

2095 Uppsatser om Makt bemötande - Sida 18 av 140

SkolÀmnet för kroppsövning. En maktanalys av lÀrarkÄrens fackliga tidskrift 1961-2012

Denna studie Àr en skildring över skolÀmnet för kroppsövning som det kommer till uttryck genom lÀrarkÄrens fackliga tidskrift Idrott & HÀlsa : Organ för Svenska IdrottslÀrar-föreningen. Skildringens syfte Àr att identifiera och problematisera lÀrarkÄrens sjÀlvförstÄelse och förestÀllning om skolÀmnet. Vidare Àr syftet att undersöka hur makt utövas genom sprÄket, men Àven hur makt utövas i skolÀmnet. Michel Foucaults diskussioner om makt och maktutövning ligger till grund för metod- och teoridiskussioner. Genom diskursanalys som metodologiskt tillvÀgagÄngssÀtt analyseras hur sprÄket anvÀnds som redskap för att utöva makt, nÀrmare bestÀmt hur tidskriften bidrar till att formera lÀrarkÄrens sjÀlvförstÄelse.

Galna Fruntimmer

Med hjÀlp av kritisk diskursanalys undersöks om könsrelaterade maktstrukturer finns i SVT:s dramakomediserie Fröken Frimans krig och en diskussion förs kring hur dessa strukturer kan cirkulera i samhÀllet. UtifrÄn en feministisk ansats Àr syftet att synliggöra och kritisera en del av de maktstrukturer som finns bland mÀn och kvinnor i medier i Sverige. I analysen anvÀnds frÀmst hegemonisk maskulinitet, rum/plats och strategi/taktik som teoretiska begrepp för att förstÄ maktstrukturer. Vidare Àr Àven diskurs och representation viktiga begrepp. Resultatet av studien Àr att det kopplat till hegemonisk maskulinitet, plats/rum och strategi/taktik finns könade maktstrukturer som ger mÀn mer makt Àn kvinnor i medier.

Erfarenheter av att vara brottsoffer : BerÀttelser om att vara brottsutsatt

Studiens syfte Àr att studera vilka erfarenheter individer har som blivit utsatta för brott. Detta för att erhÄlla en ökad förstÄelse för brottsoffers situation. UtifrÄn syftet har frÄgestÀllningen Erfarenheter av att vara brottsoffer utvecklats. För att söka svar pÄ frÄgestÀllningen har intervjuer valts som datainsamlingsmetod. Intervjuerna har spelats in, transkriberats och analyserats genom IPA-modellen.

"HÀlsohets" : En diskursanalytisk studie om hur samspelet mellan normer, makt och media kan förstÄs ur ett Foucauldianskt maktperspektiv

Syftet med denna uppsats Àr att undersöka vilka normer kring hÀlsa och ohÀlsa som förmedlas i tidningsartiklar under Äret 2012 och sedan koppla dem till ett maktperspektiv utifrÄn Foucaults tankar om governmentality. Avsikten Àr att se hur normer och makt samspelar samt att undersöka hur man kan förstÄ ?hÀlsohets? utifrÄn ett maktperspektiv. Detta undersöker vi med hjÀlp av diskursanalys. Resultaten visar att det finns ett flertal starka normer som verkar.

Konstruktionen av romer i svenska nÀttidningar : En kritisk diskursanalys av romers framstÀllning i Aftonbladets och Dagens Nyheters nÀttidning.

Syfte och frÄgestÀllningar: VÄrt syfte Àr att belysa hur nÀttidningarnas makt konkret kommer till uttryck i beskrivningen av romer. Syftet nÄs genom följande forskningsfrÄgor: Hur konstrueras bilden av romer i inrikesnyheter i Aftonbladets och Dagens Nyheters nÀttidning? Hur förhÄller sig nyhetstexterna till romernas utsatta situation? Vilka diskrimineringsmekanismer och maktstrukturer kan identifieras i sÀttet att skriva om romer? Metod och material: Undersökningen bygger pÄ sex inrikesartiklar publicerade i Dagens Nyheters och Aftonbladets nÀttidning under 2014. Dessa artiklar har analyserats med hjÀlp av Teun A. van Dijks kritiska diskursanalysmodell, men Àven Kristina Boréus typologi kring diskursiv diskriminering anvÀnds som ett komplement. Huvudresultat: Studien visar att nÀttidningarna framstÀller romer i negativa sammanhang och konfliktartade situationer dÀr de beskrivs som diskriminerade, oskyldiga offer.

?Mina Àrr Àr en del av mig precis som mina frÀknar Àr? : En diskursanalys av bloggande sjÀlvskadande ungdomar

Syftet med denna uppsats har varit att undersöka hur sjÀlvskadande ungdomar konstruerar sin identitet genom att blogga. För att besvara mitt syfte har jag anvÀnt mig av bloggar skrivna av ungdomar, vilka skadar sig sjÀlva. UtifrÄn bloggarna och mitt teoretiska perspektiv, det vill sÀga socialkonstruktionism, har jag undersökt hur författarna till bloggarna skriver om sitt sjÀlvskadebeteende. Uppsatsen har utgÄtt frÄn ett diskursanalytiskt angreppssÀtt med den franske filosofen Michel Foucaults teorier kring diskurser och diskursanalys som bas. Resultaten som har framkommit har jag tolkat och analyserat med hjÀlp av Foucault.

Kroppens kraft och makt : En studie i dirigenters syn pÄ sitt arbete med musikaliskt uttryck

Denna uppsats syftar till att beskriva fyra verksamma musikhögskolelÀrares tankegÄngar om vad de upplever som god kvalitet inom musik och hur de i rollen som jurymedlem ser pÄ det gemensamma juryarbetet vid musikhögskolans instrumentalprov. Genom att tydliggöra likheter och skillnader i lÀrarnas vÀrderingar av kvalitet ville vi bilda oss en uppfattning om hur ett instrumentalprov faktiskt bedöms.En kvalitativ forskningsmetod i form av intervjuer anvÀndes som metod för ÀndamÄlet. För att ta del av en praktisk bedömningssituation fick lÀrarna se tvÄ olika videoklipp och resonera kring dessa som om det hade varit ett instrumentalprov. Detta upplÀgg möjliggjorde att variationer i lÀrarnas bedömningar kunde upptÀckas.Hermeneutiken har anvÀnts som vetenskapligt förhÄllningssÀtt för att genom tolkningar av del och helhet kunna hitta det som inte tydligt visar sig i informanternas svar. Analysen av studien visar att lÀrarna upplever bedömningen som subjektiv och komplex samt att ett gemensamt yrkessprÄk saknas.

Inflytande och delaktighet i förskolans verksamhet : En studie av förskollÀrares uppfattningar om barns inflytande och delaktighet i förskolan

Syftet med denna studie Àr att utifrÄn begreppen normalisering och makt undersöka hur förskollÀrare beskriver barns inflytande och delaktighet i förskolan. Specifikt fokus riktas mot att belysa hur och inom vilka omrÄden som barn ges möjligheter till inflytande och delaktighet. Studien utgÄr frÄn följande frÄgestÀllningar: Hur definierar förskollÀrare barns inflytande och delaktighet i förskolan? Inom vilka omrÄden anser förskollÀrare att det Àr möjligt att ge barn inflytande och delaktighet? Styr förskollÀrare barns inflytande och delaktighet i förskolan? I sÄ fall hur?Metoden som anvÀnds för datainsamlingen Àr enkÀter dÀr elva förskollÀrare beskriver hur de anser att barn kan fÄ eller ges inflytande och delaktighet under sin vistelse i förskolan. Resultatet visar att barnen i förskolan fÄr inflytande pÄ olika sÀtt och deras delaktighet visar sig vid verksamhetens planering.

Kunskap och MotstÄnd : Analys av pedagogers jÀmstÀlldhetsarbete i JÀmFörprojektet

Syftet med min diskursanalytiska uppsats har varit att förstÄ vad som hÀnder i ett jÀmstÀlldhetsprojekt inom förskolan dÀr kunskap ses som viktig. Detta har jag undersökt genom frÄgestÀllningen: hur kan pedagogers subjektspositioner visa pÄ kunskap, emancipation, förÀndring, makt och motstÄnd? Den teoretiska ramen bestÄr av poststrukturalistiska teorier hÀmtade frÄn Lenz Taguchi, Foucault, Davies och Rose och det empiriska materialet Àr pedagogers och handledares utvÀrderingar frÄn förskoleprojektet JÀmFör i VÀsterbotten. Textanalysen visar att de normativa inslagen bestÄr av ?att upptÀcka?, ?att fÄ ett seende? och ett ?tÀnk?, vilket förvÀntas leda till pedagogens frigörelse.

Elevinflytande : En studie av hur lÀrare och elever pÄ tvÄ gymnasieskolor i södra Sverige uppfattar och tillÀmpar inflytande i en skolkontext

Syftet med förevarande uppsats Àr att utröna hur elever och lÀrare uppfattar inflytande och makt i en skolkontext, huruvida dessa uppfattningar de facto Äterspeglas i undervisningen samt om det Àr möjligt att gemensamt vidareutveckla utbildningen. Analysen utförs med hjÀlp av fyra separata kvalitativa enkÀtundersökningar, vilka inkluderar 32 elever (fördelat pÄ tvÄ klasser) och fjorton lÀrare pÄ tvÄ skolor i södra Sverige. Resultatet visar först och frÀmst pÄ att bÄde lÀrare och elever ser pÄ inflytande som nÄgot positivt och essentiellt för elevers utveckling. Dessutom gÄr det, enligt de tillfrÄgade lÀrarna och eleverna, dels att konstatera att sÄvÀl formellt som informellt inflytande Àr bestÄndsdelar i elevinflytandebegreppet, men Àven att bÄde lÀrare och elever premierar det informella, undervisningsrelaterade inflytandet. Vidareutveckling förefaller dÀrutöver primÀrt ske genom utvÀrderingar samt via en kontinuerlig dialog mellan lÀrare och elever.

Socialsekreterare, klienter och relationen dem emellan

Syftet med min c-uppsats var att undersöka klienters attityder och förvÀntningar i bemötandet till socialtjÀnsten. Jag ville Àven undersöka varför en del klienter blir sjÀlvförsörjande medan andra inte blir det och vilka faktorer som kan pÄverka klienten till sjÀlvförsörjandet, utifrÄn socialsekreterarnas perspektiv. För att förstÄ detta och nÄ mitt mÄl sÄ bra som möjligt fokuserade jag mest pÄ socialsekreterare, makt, klient, bemötande, handlingsutrymme, relation och professionalitet. I denna forskning anvÀnd jag mig av ostrukturerade kvalitativa intervjuer. Jag intervjuade tre socialsekreterare pÄ ett socialkontor och fem klienter pÄ en verksamhet som har samarbete med socialtjÀnsten.

"Det Àr klart att nÄgonting mÄste dom ju va bÀttre pÄ" : En intervjustudie kring makt och relationer mellan yrkesgrupperna i förskolans arbetslag

Syftet med studien Àr att undersöka hur de interpersonella relationerna i arbetslagen pÄ förskolan pÄverkas av yrkesgruppernas skilda utbildningsnivÄer och deras olika ansvars­uppgifter, vilka specificerats i förskolans lÀroplan (Skolverket 2010). Jag har genomfört intervjuer med fem barnskötare och fem förskollÀrare. Deras utsagor har analyserats utifrÄn ett maktperspektiv med utgÄngspunkt i Michel Foucaults diskursteori. Utsagorna har ocksÄ analyserats frÄn ett interpersonellt, och ett intersektionellt perspektiv. Resultatet visar att utsagorna i yrkesgrupperna liknar varandra, och att det finns uttryck för makt mer eller mindre uttalat mellan yrkesgrupperna.

MajoritetssamhÀllet och romer som grupp. En kritisk granskning av Diskrimineringsombudsmannens sprÄkbruk

Med syfte att lyfta fram nya perspektiv pÄ arbetet mot diskriminering ville jag komma till insikt om huruvida Diskrimineringsombudsmannens sprÄkbruk ger upphov till maktstrukturer eller inte. Denna studie visar att hierarkier uppstÄr i arbetet mot diskriminering eftersom det Àr en verksamhet som innebÀr kategoriseringar och myndigheten bidrar till förekomsten av social stratifiering. Mina slutsatser visar ocksÄ att det finns utrymme för förÀndringar i positiv bemÀrkelse eftersom makt genererar motstÄnd. Myndighetetens sprÄkbruk kan och bör prövas genom att begrepp och uttryck problematiseras och byts ut. Genom att utmana normer och tala om diskriminering pÄ nya sÀtt gÄr det att hÀmma uppkomsten av sociala hierarkier.Med en kritisk diskursanalys har jag kommit till denna insikt genom att granska Diskrimineringsombudsmannens sprÄkbruk i rapporten om romers rÀttigheter i vilken jag har identifierat en rad begrepp och uttryck som jag finner problematiska.

HjÀlpande makt : En studie om uppdraget som god man

This study illustrates how the power relation between the trustee and principals are experienced and maintained in proportion to the missions design. The main focus lies on understanding of how trustee perceives and applies the mission`s cornerstones and how power can be expressed in the relationship between trustees and principals. Nine semi-structured interviews were conducted with trustees whose principals were mentally disabled. The interviews were then analyzed with the support of Foucault's concept of discipline, knowledge, control, surveillance and reward/punishment and Tilly's theory of persistent inequality We have obtained an understanding of the complexity of the assignment regarding the mission`s cornerstones who goes into every other, and all respondents agreed that the cornerstones should be considered as a whole. We concluded that the trustee on the basis of the mission's design possesses a power that is necessary and important to have regarding the relation to his principal and its social network.

"Kring könet rÄder tystnad" : Makt och sexualitet mellan mÀn i muslimska traditioner

Syftet med detta arbete Ă€r att undersöka samtalet om sexuella handlingar mellan mĂ€n i muslimska traditioner och försöka se vad dessa handlingar betyder, socialt, religiöst och kulturellt, samt var de stĂ„r i relation till allmĂ€nna normativa vĂ€rderingar som grundar sig i familjeliv och andra sociala konstruktioner.Ambitionen Ă€r att jĂ€mföra kristen borgerlig kultur som ligger till grund för Foucault's resonemang om makt och sexualitet med muslimsk religiö's kultur. Kan man hitta kopplingar mellan kulturella yttringar, religiositet och dessa sexuella handlingar? Är dessa sexuella beteenden bundna till en vis's kultur? Och vad Ă€r det dĂ„ i kulturen som bidrar till dessa uppfattningar om sexuella uttryck och handlingar. Finn's det sociala mönster i form av patriarkala strukturer som pĂ„verkar dessa handlingar's uttryck och pĂ„verkar i sĂ„fall de patriarkala mönstren till att sexualitet mellan mĂ€n blir till ett maktuttryck?(utdrag ur uppsatsen's "Syfte och frĂ„gestĂ€llning").

<- FöregÄende sida 18 NÀsta sida ->