Sök:

"Hälsohets"

En diskursanalytisk studie om hur samspelet mellan normer, makt och media kan förstås ur ett Foucauldianskt maktperspektiv


Syftet med denna uppsats är att undersöka vilka normer kring hälsa och ohälsa som förmedlas i tidningsartiklar under året 2012 och sedan koppla dem till ett maktperspektiv utifrån Foucaults tankar om governmentality. Avsikten är att se hur normer och makt samspelar samt att undersöka hur man kan förstå ?hälsohets? utifrån ett maktperspektiv. Detta undersöker vi med hjälp av diskursanalys. Resultaten visar att det finns ett flertal starka normer som verkar. Bland annat bedöms hälsa utifrån kroppens utseende, kroppen kopplas ihop med olika karaktärsdrag och det finns en press på att vara hälsosam. Det visar sig också att de som sprider ?hälsohetsen? många gånger är chefer och arbetsgivare som själva tränar som elitidrottare. Utifrån Foucaults maktanalys kan vi utläsa att flertalet personer i artiklarna känner sig styrda av sina arbetsgivare att vara hälsosamma, andra är mer styrda genom normer och diskurser även om de själva inte är medvetna om det. Det framkommer också exempel som påvisar att arbetsgivare inte styr sina anställda medvetet för att disciplinera dem, utan snarare handlar omedvetet utifrån de normer och diskurser som råder. Arbetsgivarna följer då dessa normer endera oreflekterat eller för att de gör vad de tror är rätt. Man kan därför inte förstå ?hälsohetsen? som enbart ett resultat av governmentality. I diskussionen förs medias roll fram vad gäller skapandet och upplyftandet av ?hälsohets? till ett samhällsproblem. Vår slutsats blir följaktligen att det som pågår är en fortgående civiliseringsprocess.

Författare

Anna Styf- Lundqvist Stina Yllequist

Lärosäte och institution

Södertörns högskola/Institutionen för samhällsvetenskaper

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..