Sökresultat:
954 Uppsatser om Mödrar - Sida 23 av 64
Arbetet mot diskriminering i lokala styrdokument : En studie ur ett normkritiskt perspektiv
Diskriminering kan ske bÄde pÄ individuell och strukturell nivÄ men den hÀmtar alltid kraft frÄn outtalade normer. Normer som bÀr med sig förestÀllningar om det som anses vara normalt och som samtidigt pekar ut det som stÀlls utanför, det avvikande. Det kan dÀrmed sÀgas att normer reglerar och kategoriserar, skapar grÀnser och definierar skillnad. Den som Àr inkluderad i normen mÀrker oftast inte av den medan den som bryter mot normen löper risken att bli diskriminerad och krÀnkt. Detta uttryck för negativ sÀrbehandling Àr ett samhÀllsproblem som skolan inte pÄ nÄgot vis Àr förskonad ifrÄn.
Uteslutningar och ensamlek i förskolan : ???Vad kan det bero pÄ?
Tidigare forskning har visat att för barn som inte accepteras ökar risken för social isolering och utanförskap. Syftet med undersökningen har varit att försöka ta reda pÄ hur barnen som ofta leker ensam pÄ förskolan upplever sin situation, om de verkligen har valt att leka ensam och i sÄ fall vad beror det pÄ att barnen vÀljer att leka ensam? Min frÄgestÀllning Àr: Finns det tillfÀllen nÀr barnen sjÀlva vÀljer att leka ensam och om det gör det vad beror det dÄ pÄ? Vad kan det beror pÄ om ett barn ofta blir utesluten frÄn leken? Undersökningen Àr gjord utifrÄn en etnografiskansats dÀr jag bedrivit en kvalitativ undersökning. Metoder jag har anvÀnt Àr intervjuer och observationer. Jag har försökt att se pÄ hÀndelserna frÄn barns perspektiv.
Hotet frÄn grannen: En studie av regional sÀkerhetskomplex-teori utifrÄn europeiska och post-sovjetiska erfarenheter
Regional sÀkerhetskomplex-teori Àr en central del av Köpenhamnsskolan, och den beskriver sÀkerhet som nÄgot som sker framför allt pÄ en regional analysnivÄ. Teorin kan beskrivas som en blandning mellan neorealism och konstruktivism, sett ur ett regionalistiskt perspektiv.
I den hÀr uppsatsen försöker jag ta reda pÄ vad den hÀr teorin tillför till förstÄelsen av sÀkerhetspolitik, utöver vad vi lÀr oss av konventionell neorealistisk eller liberal teori. Detta gör jag genom tvÄ fallstudier dÀr de olika teorierna jÀmförs med varandra och deras förklaringskraft studeras. Min ena fallstudie handlar om Europa, den andra om den post-sovjetiska sfÀren med fokus pÄ Ryssland.
Jag drar slutsatsen att regional sÀkerhetskomplex-teori har bÄde för- och nackdelar jÀmfört med dominerande teorier.
Riksserien - Damhockeyns högsta serie : En studie av damlagens organisationer
Svensk damhockey har de senaste Ären genomgÄtt stora förÀndringar och omorganiseringar vilket resulterade i en elitserie för damer ? Riksserien. Trots de senaste Ärens förÀndringar rÄder det alltjÀmt stora skillnader mellan de Ätta frÀmsta damlagen och sÀsongen 09/10 skiljde 68 mellan serievinnaren och serieförloraren.Rapporten Àmnar beskriva och analysera vilka skillnader som kan urskiljas i de Ätta Riksserielagens organisationer, styrning och föreningsstöd och om detta kan förklara de skillnader som finns i resultattabellen 09/10.I studien har flera skillnader mellan lagens kunnat skönjas inom de tre huvudomrÄdena. Den frÀmsta slutsatsen som dras Àr att det finns en stark koppling mellan det upplevda föreningsstödet och lagens resultat. Vidare kan vi bland annat konstatera att det rÄder skillnader i antalet personer lagen har att tillgÄ i sina verksamheter samt att hÀlften av lagen inte anser sig ha tillrÀckligt med personer för att kunna bedriva en elitsatsning i daglÀget.
Estetiska val i förskolan : Barn och pedagoger med olika pedagogiska profiler
Förskolor kan ha olika pedagogiska profiler exempelvis Waldorfpedagogik, Montessoripedagogik och Reggio Emilia pedagogik. Vi har i vÄr studie studerat dessa verksamheter samt den kommunala förskolan. Syftet med undersökningen var att se vilka estetiska val barnen gjorde nÀr de fick vÀlja fritt och hur pedagogerna planerade estetiska aktiviteter i verksamheten. Vi synliggör Àven vissa likheter och skillnader mellan de pedagogiska profilerna. I denna undersökning har vi anvÀnt oss av kvalitativa intervjuer och observationer.
SmÄbarns skapande i utomhusmiljöer med inspiration av hösten
Den hÀr studien utgÄr ifrÄn pedagogers arbetssÀtt och syn pÄ utevistelsen i förskolan. Studienriktar in sig pÄ fördelarna som finns med utevistelse. Studien belyser utevistelsens betydelse för barns fysiska hÀlsa och lÀrande. Metoden som Àr anvÀnd i studien Àr enligt kvalitativ forskningsprincip dÀr sex olika pedagoger intervjuats. Pedagogerna i studien Àr ovetande om varandra och varandras arbetssÀtt.
MÄl att strÀva mot : en kvalitativ intervjustudie kring lÀrares tolkningar av strÀvansmÄl i grundskolans kursplan i matematik
Vid införandet av de nuvarande styrdokumenten Lpo 94 medföljde att lokala tolkningar av styrdokumenten ska formuleras. Tolkningen av styrdokument anser vi vara en komplex del av lÀraryrket. Syftet med denna studie Àr att ta reda pÄ vad matematiklÀrare, vilka undervisar i grundskolans senare Är, uttrycker för tolkningar av begreppet strÀvansmÄl samt tvÄ utvalda strÀvansmÄl ur kursplanen i matematik för grundskolan. VÄr förhoppning Àr att pÄ sÄ sÀtt bidra till ökad reflektion och kunskap gÀllande tolkning av skolans styrdokument. Vi valde att genomföra en kvalitativ intervjustudie med fyra matematiklÀrare i grundskolans senare Äldrar.
MÄl att strÀva mot : en kvalitativ intervjustudie kring lÀrares tolkningar av strÀvansmÄl i grundskolans kursplan i matematik
Vid införandet av de nuvarande styrdokumenten Lpo 94 medföljde att lokala tolkningar av styrdokumenten ska formuleras. Tolkningen av styrdokument anser vi vara en komplex del av lÀraryrket. Syftet med denna studie Àr att ta reda pÄ vad matematiklÀrare, vilka undervisar i grundskolans senare Är, uttrycker för tolkningar av begreppet strÀvansmÄl samt tvÄ utvalda strÀvansmÄl ur kursplanen i matematik för grundskolan. VÄr förhoppning Àr att pÄ sÄ sÀtt bidra till ökad reflektion och kunskap gÀllande tolkning av skolans styrdokument. Vi valde att genomföra en kvalitativ intervjustudie med fyra matematiklÀrare i grundskolans senare Äldrar.
Vad pÄverkar klarsprÄk? : En kvalitativ undersökning av arbetet med klarsprÄk pÄ Sveriges riksdag
Syftet med den hÀr uppsatsen Àr att undersöka vad som pÄverkar klarsprÄksarbetet pÄSveriges riksdag. Materialet bestÄr av enskilda intervjuer med fyra textgranskare pÄRiksdagsförvaltningen, enheten riksdagstryck. Fokus ligger pÄ granskningen avbetÀnkanden. De teman som undersöks Àr textgranskarnas syn pÄ mottagarna,textgranskarnas tolkning av klarsprÄk, huruvida textgranskarna följer rÄdandeklarsprÄksnormer, vilka redskap textgranskarna har att tillgÄ i arbetet med klarsprÄk samtvilka hinder respektive möjligheter som finns för klarsprÄk inom verksamheten. Resultatenvisar att arbetet med klarsprÄk pÄ riksdagen pÄverkas av flera olika faktorer, bland annatriksdagens traditioner vad gÀller arbetssÀtt och skrivsÀtt.
Logistik vid en svensk expeditionÀr fartygsinsats : En studie av ML01/02 och ME01 med hjÀlp av de amerikanska principerna för logistik
Under senare Är har svenska marina enheter deltagit i expeditionÀra insatser vilket stÀller större krav pÄ en fungerande logistik. Uppsatsen handlar om huruvida de amerikanska principerna för logistik Àr applicerbara pÄ svensk marin logistik.Syftet med uppsatsen Àr att analysera marin logistik vid en svensk expeditionÀr fartygsinsats, samt att studera om logistiken under de marina insatserna i Libanon och Adenviken överensstÀmde med teorin om marin logistik.En deduktiv metod har anvÀnds i uppsatsen dÀr de sju amerikanska principerna har fungerat som teori och analysverktyg avseende logistiken vid svenska korvettinsatser. Fallstudierna baseras pÄ rapporter och artiklar vilka behandlar tvÄ olika korvettinsatser. Den första insatsen Àr det svenska deltagandet i UNIFIL och den andra Àr EUNAVFOR:s Operation Atalanta.Resultatet visar att nÀstan samtliga principer gÄr att identifiera i bÄda insatserna. Det fanns ocksÄ mÄnga likheter mellan insatsernas logistikorganisation.
Kan styrmetoders utformning minska sjukfrÄnvaron och förbÀttra arbetssituationen?
Globaliseringen och det vi idag kallar kunskapssamhÀllet innebÀr stora förÀndringar med ökade krav inom de allra flesta branscher och i de allra flesta lÀnder. Den nya tiden pÄverkar ledarskapet, ledarnas situation och den pÄverkar medarbetarskapet - enskilt och i arbetsteamet. De ökade kraven medför ofta ökad press och stress som i sin förlÀngning kan pÄverka ohÀlsan. Om den nya tidens förÀndringar möts med traditionell styrning, d v s att chefen Àr den som tÀnker, drar upp riktlinjer, informerar och detaljstyr vad som skall utföras, pÄverkar det sÄvÀl ledarskapet som medarbetarskapet. Med för lÄg delaktighet skapas olust, lÄgt engagemang, lÄg motivation och en sÀmre psykosocial arbetsmiljö som i sin förlÀngning pÄverkar hela livssituationen.
Förskolan Bullerbyn
Barn ska fÄ möjligheten att vÀxa upp med, och uppleva, vuxna sammanhang samt visuell komplexitet i sin omgivning. Utan dessa utbyten och objekt i sin omgivning utvecklas barns delaktighet i samhÀllet som ansvarsfulla medborgare lÄngsammare. Detta Àr projektets utgÄngspunkt. Förskolan Bullerbyn Àr, precis som namnet tyder pÄ, en liten by med olika verksamheter dÀr förskolan ligger i fokus med en central gÄrd. Barnen kommer i kontakt med vuxna som arbetar i byggnaderna intill: bageriet levererar bröd och fika, restaurangen lagar mat till lunchen, ett snickeri delas med ateljéerna, utstÀllningslokalen drar till sig bÄde vuxna och barn i sin verksamhet och kontorsfolket kommer och gÄr genom uteplatsen.
Det gÀller Àven fritids...
Syftet med denna uppsats Àr att undersöka hur fritidspersonal runt om i SkÄne anser sig följa Skolverkets AllmÀnna rÄd för fritidshemmet samt att undersöka hur de tvÄ grundidéerna helhets- och effektiviseringsperspektivet pÄverkar mÄlarbetet. Undersökningen utgÄr frÄn kvalitativa intervjuer gjorda med personal frÄn fyra fritidshem. Vi har Àven valt att studera de fyra fritidshemmen genom observationer samt utgÄtt frÄn tidigare forskning inom det aktuella omrÄdet dÀr vi bl.a. behandlar helhets- och effektiviseringsperspektivet. Vid intervjutillfÀllena gjordes ljudupptagningar som sedan transkriberades.
Mullvadsprojektets pÄverkan pÄ BMI och aktivitetsnivÄ hos barn med fetma
Fetma utgör ett allt större problem vĂ€rlden över och de tvĂ„ mest primĂ€ra orsakerna till problemet Ă€r felaktig kost och inaktiv livsstil. Interventionsprogram med avsikt att förĂ€ndra faktorer som kost, fysisk aktivitet och beteendeterapi anvĂ€nds bĂ€st som behandling. I Ăstersund startades hösten 2001 ett interventionsprogram kallat Mullvadsprojektet, för barn med övervikt och fetma. VĂ„rt syfte var att jĂ€mföra aktivitetsnivĂ„ mellan en grupp feta barn och en viktmĂ€ssigt normalfördelad barngrupp, som bĂ„da ingĂ„tt i Mullvadsprojektet. Vidare syftade studien till att jĂ€mföra eventuell förĂ€ndring under projektets gĂ„ng av aktivitetsnivĂ„ och BMI hos de feta barnen.
Mellan mÀnniska och djur : Om det dilemmatiska möjliggörandet av husdjursrelationen
I den hÀr undersökningen studerar jag vilka sociala innebörder som husdjursÀgare tilldelar sina husdjur, och hur husdjursrelationen pÄ sÄ sÀtt kan bli möjlig som en meningsfull relation mellan mÀnniska och djur. Jag har utfört fem semistrukturerade intervjuer med personer som har olika husdjur eller sÀllskapsdjur, och analyserat intervjuerna med Michael Billigs diskurspsykologiska, dilemmatiska ansats. HusdjursÀgarna tilldelar sina husdjur tvetydiga innebörder utifrÄn vilken syn de har pÄ husdjurets medvetande, dess plats i kulturen, dess förhÄllande till tid, samt des förmÄga till kommunikation. Husdjuret behandlas omvÀxlande som ett djur och som en varelse med mÀnsklig karaktÀr. Jag har kunnat finna samma tvetydiga förhÄllande till husdjur i vÀlkÀnda filosofiska texter, och drar dÀrmed slutsatsen att vÄrt förhÄllningssÀtt till husdjur Àr en del av vÄrt samhÀlles sunda förnuft och har formen av ett dilemma mellan mÀnskligt och djuriskt.