Sök:

Sökresultat:

954 Uppsatser om Mödrar - Sida 11 av 64

FrÄn minus pÄ kontot till feta semesterplaner, betydelsen av maskulinitet hos före detta missbrukare, from in the red to sumpyuous holiday plans

Arbetet behandlar chefer i kommunal verksamhet och vad de ska ha fokus pÄ i sitt chefskap för att öka uppfattningen hos sina medarbetare att de Àr bra chefer. Syftet med studien Àr att pÄ ett överskÄdligt vis redogöra för hur stor betydelse olika delar av ledarskapet har för hur medarbetare uppfattar chefer som helhet. Den övergripande frÄgestÀllningen Àr: Vad ska chefer i kommunal verksamhet fokusera pÄ för att ha nöjda medarbetare? För att besvara vÄr frÄgestÀllning har vi utgÄtt frÄn ett kvantitativt insamlat material som bestÄr av enkÀtundersökningar utförda i Ätta svenska kommuner, mellan Ären 2004 till 2006. Antalet svarande totalt sett Àr 30 318 personer, varav nÀra 2 300 Àr chefer.

GÄ i skolan eller i mÄl? : Hur vÀl nÄr vÄra elever mÄlen i naturorienterande Àmnen, egentligen?

SammanfattningJag valde att göra den hÀr undersökningen dÄ jag ofta undrar över varför det verkar sÄ svÄrt för eleverna att nÄ mÄlen i naturorienterande Àmnen och varför de kan tycka att nÄgot som Àr sÄ intressant för mig kan vara sÄ trÄkigt och svÄrt för dem.Metoden jag anvÀnt mig av Àr att jag utformat ett test utifrÄn uppnÄendemÄlen Är 9. Detta har jag sedan genomfört med alla elever i Ärskullen i Karlskoga. Resultaten har jag sedan sammanstÀllt och jÀmfört mot mÄl och betyg.Resultatet visar för mig att det finns ganska stora brister och ganska stor avvikelse frÄn givna betyg. Det Àr betydligt större andel elever som inte nÄr mÄlen enligt min undersökning Àn vad betygen visar.Slutsatsen jag drar av detta Àr att det utifrÄn uppstÀllda mÄl och med stöd av den forskning som finns mÄste satsas hÄrdare pÄ naturorienterande Àmnen i skolan om vi i Sverige ska kunna fortsÀtta att hÄlla en hög internationell nivÄ inom naturvetenskapen..

Dator och tangentbord eller papper och penna? Att anvÀnda datorn vid lÀs- och skrivinlÀrning

Syftet med uppsatsen har varit att undersöka hur lÀrare kan arbeta med datorn vid lÀs- och skrivinlÀrning. VÄr utgÄngspunkt har varit Arne Tragetons metod som beskriver hur lÀrare kan anvÀnda datorn som ett pedagogiskt hjÀlpmedel vid lÀs- och skrivinlÀrning. Syftet har Àven varit att undersöka hur Tragetons metod skiljer sig frÄn andra lÀs- och skrivinlÀrningsmetoder och vilka för- och nackdelar det finns med metoden. Vi har valt att göra en kvalitativ undersökning dÀr vi har intervjuat tre lÀrare. Utöver intervjuerna har vi utfört en observation under en dag i en Ärskurs 2 och i en förskoleklass.

Leker kommunerna följa John? : En uppsats om popularitet, generella normer och likformighet

Efter avregleringen Är 1992 av de svenska kommunernas nÀmndstruktur har nya styr- och organisationsformer införts. En diskussion har förts om huruvida avregleringen skulle leda till likformning eller mÄngfald. Denna uppsats har som i svenska kommuner. Vid en jÀmförelse med en tidigare studies resultat kan vi se hur styr- och organisationsformernas popularitet och utbredning har förÀndrats. Detta gör vi för att pröva tesen om att det har skett en likformning av de svenska kommunerna under en lÀngre tid.

Att diagnostisera barn med ADHD tidigt i förskolan, pÄ gott eller ont?

Syftet med denna studie var att fördjupa vÄra kunskaper i hur interaktionen mellan pedagogen och eleverna bidrar till att skapa kön i samlingen. VÄrt fokus har varit pÄ pedagogens bemötande av barnen och hur flickor och pojkar kommunicerar i samlingen. Empirin samlades in med hjÀlp av kvalitativa observationer i en skolklass, Ärskurs ett, och en förskoleklass. I vÄrt resultat framgÄr det hur pojkar fÄr mer utrymme i samlingen och flickor har mer tÄlamod att vÀnta pÄ sin tur. Det visade sig Àven att pojkarna hade djupare samtal med pedagogerna och fick fler följdfrÄgor Àn vad flickorna fick.

WhatŽs the big deal? - en intervjustudie om lÀrares instÀllning kring sex och samlevnadsundervisning pÄ gymnasiet

Sedan urminnes tider har mÀnniskan varit intresserad av den egna sexualiteten. I detta arbete sÀtter vi fokus pÄ dagens gymnasieskola, dÀr sex- och samlevnadsundervisningen nu Àr ett hett och omdiskuterat Àmne. I dagens skola har omrÄdet en Àmnesövergripande karaktÀr, men för att ge mer utrymme till detta kunskapsomrÄde strÀvar Skolverket efter att skriva in sex och samlevnad i bland annat naturkunskap A. Hur gymnasielÀrarna ser pÄ denna implementering, Àr det som vi författare har haft för avsikt att studera och fördjupa oss i. MÄlet med undersökningen var att belysa problematiken kring sex- och samlevnadsundervisning pÄ gymnasiet.

Kontakt i flera tonarter - Musikens effekter pÄ personer med schizofreni

Schizofreni orsakar stort lidande för mÄnga mÀnniskor, bÄde för patienten och för dess nÀrstÄende. Den totala samhÀllskostnaden Àr hög för vÄrd av patienter med schizofreni. Behandling sker pÄ ett flertal olika sÀtt. Det ingÄr i sjukdomsbilden att en del patienter drar sig undan behandling och det har visat sig att musik Àr ett sÀtt att nÄ patienten. Syftet med föreliggande arbete var att belysa musikens effekter pÄ personer med schizofreni och som metod har litteraturstudie anvÀnts.

Matematiken i förskolan : En studie av förÀldrarnas uppfattning om förskolans verksamhet i Àmnet matematik

Syftet med arbetet Àr att undersöka hur förÀldrar uppfattar förskolans information och undervisning i Àmnet matematik. UtifrÄn detta stÀllde vi oss följande frÄgor: vilken förstÄelse förÀldrarna har för det arbetsÀtt förskolan har i Àmnet matematik, samt hur förskolan tydliggör mÄlen i matematik kopplat till verksamheten i den information som ges till förÀldrarna. Undersökningen baseras pÄ kvalitativa intervjuer av Ätta förÀldrar och fyra lÀrare frÄn fyra olika förskolor.Resultatet av undersökningen visar att förÀldrarna har en förstÄelse för det arbete som förskolorna bedriver i Àmnet matematik. DÀremot framkom att förÀldrarna inte ansÄg att den information som ges Àr tillrÀckligt tydlig. En viktig slutsats vi drar utifrÄn resultatet av undersökningen Àr, att om förÀldrar ska fÄ en ökad förstÄelse för den verksamhet som bedrivs krÀvs det engagerade och tydliga lÀrare som tar sig tid i de dagliga mötena att beskriva och koppla samman arbetet med lÀroplansmÄlen..

?Att de ska fÄ uppleva nÄnting av det liksom? det Àr mÄlet?. : En studie om fyra slagverkslÀrares tankar om didaktiska möjligheter i slagverksundervisning pÄ gymnasiet.

Syftet med min uppsats har varit att undersöka mönster som binder samman normen, barnet och döden i Tim Burtons verssamling The melancholy death of Oyster boy and other stories. Detta gör jag med hjÀlp av en tematisk och komparativ metod för att undersöka motivet konflikten mellan barnet och samhÀllet i boken i jÀmförelse med traditionell och subversiv barnlitteratur. Jag inleder med en översikt av hur konflikten mellan barnet och samhÀllet sett ut i barnlitteratur, dÀr drar jag Àven paralleller till Burtons bok. DÀrefter gör jag en analys av relationen mellan förÀldrarna och barnen i boken i jÀmförelse med subversiv och traditionell barnlitteratur, för att visa pÄ hur detta motiv kommer fram i Burtons bok. Jag gÄr sedan över till att diskutera relationen till andra karaktÀrer, samt barnet och normen, för att sedan avsluta med en översikt av motivet döden i barnlitteratur och hur detta motiv framkommer i Burtons berÀttelser..

Bortbytingen i klassrummet : En undersökning av de pedagogiska möjligheterna i arbete med Selma Lagerlöfs novell Bortbytingen

Syftet med uppsatsen Àr att pÄ vetenskaplig grund problematisera hur en lÀrare skulle kunna arbeta med Selma Lagerlöfs novell Bortbytingen i en gymnasieklass i vÄr tid. Studien Àr en kvalitativ undersökning dÀr en analys av Lagerlöfs novell ligger till grund för urvalet av didaktiska metoder. Valet av forskningsbaserad litteratur har grundats pÄ valet av gymnasieelever som mÄlgrupp. Genom att ta del av lÀroplanen i svenska för gymnasieskolan 2011 sammanfogar jag i uppsatsen styrdokumenten, den forskningsbaserade litteraturen och Lagerlöfs novell. Vidare jag genomför en analys dÀr jag plockar fram teman och olika beröringspunkter som jag funnit i texten.

BerÀkning av VO2max med svenska versionen av Huets frÄgeformulÀr: en validitets och reliabilitetsundersökning.

Att mÀta maximalt syreupptag (VO2max) kan göras pÄ olika sÀtt, de vanligaste sÀtten Àr maximala och submaximala tester. Ett annat sÀtt Àr att anvÀnda frÄgeformulÀr för att berÀkna VO2max, vilket Àr bÄde billigt och lÀtt att utföra. Huets frÄgeformulÀr pÄ franska och engelska Àr ett sÄdant formulÀr. Syftet med vÄr studie var att validitet och reliabilitets testa en Svensk version av Huets frÄgeformulÀr. Totalt 50 personer: 27 mÀn och 23 kvinnor rekryterades.

För mÄnga val - För lite gjort? : En fallstudie i datorbaserad musikproduktion

Denna uppsats syftar till att redogöra för hur musikproducenter betraktar och hanterar det utbud av musikproduktionsrelaterad programvara som finns tillgÀngligt idag, samt att öka kunskapen om hur detta utbud kan inverka pÄ musikalisk produktivitet. FöremÄl för den undersökning jag gjort Àr fem studenter pÄ Medieproduktionsprogrammet vid Högskolan Dalarna. Undersökningen har genomförts i form av strukturerade kvalitativa intervjuer. Med utgÄng frÄn denna empiri har en verbal analys gjorts av resultaten. FrÄn resultatet kan utlÀsas att mÀngden tillgÀnglig programvara, och dess inneboende möjligheter, har gjort ramarna för vad man kan och inte kan göra i sitt musikproducerande diffusa.

Belöningssystem - utformning av modell och applicering av denna i banksektorn.

Huvudsyftet med uppsatsen Àr att utforma en modell, vars uppgift Àr att ligga till grund för analys av belöningssystem. Undersyftet Àr att applicera modellen pÄ banksektorn. För att uppnÄ vÄrt huvudsyfte utgick vi frÄn teori om belöningssystem. Undersyftet uppnÄddes genom en kvalitativ studie pÄ de tre bankerna Handelsbanken, SEB och Nordea. PrimÀrdata inhÀmtades frÄn intervjuer och sekundÀrdata frÀmst frÄn böcker och artiklar.

New Public Management Retorik eller praktisk verklighet? - en litteraturstudie

Denna uppsats syftar till att, ur ett lÀrandeperspektiv, analysera NPM-litteraturens syn pÄ lÀrande och organisation. Uppsatsen Àr en kvalitativ litteraturstudie som stÀller lÀrandeperspektivet i relation till NPM-diskursen. Vi kom fram till att NPM-litteraturens centrala omrÄden, i termer av decentralisering och mÄl- och resultatstyrning, innehÄller goda förutsÀttningar för lÀrande. Dessa förutsÀttningar framstÀlls implicit och behandlas inte uttryckligen. Komplexiteten i NPM-reformerna har inneburit svÄrigheter att implementera de nya idéerna i organisationerna.

"Det Àr viktigt att lÀra sig att lÀsa, alla kan inte det"

Lek Àr nÄgot som barn har sysslat med i alla tider. Syftet med studien Àr att belysa vad barn och lÀrare inom förskola, förskoleklass, skola och fritidshem anser om lek och lÀrande. Dessutom har syftet varit att ta reda pÄ hur lÀrarna tror att lek kan pÄverk barns lÀrande. Mina övergripande frÄgestÀllningar Àr: Vad Àr barns och lÀrares uppfattning om begreppet lek? Vad Àr barns och lÀrares uppfattnig om begreppet lÀrande? Jag har Àven valt frÄgestÀllningen: Vilka effekter anser lÀrare att tematiskt arbete och lek har pÄ barns lÀrande? Det empiriska materialet samlades in genom intervjuer av lÀrare i förskola, förskoleklass, skola och fritidshem.

<- FöregÄende sida 11 NÀsta sida ->