
Sökresultat:
498 Uppsatser om Lund - Sida 32 av 34
Floran i Blüchers park; Genarp
Lunds kommun har under några somrar tillbaka inventerat olika faunagrupper i olika naturområden i Genarp, en mindre ort som ligger cirka 2,5 mil sydöst om Lund. Under dessa somrar (2007-2010) hittades och registrerades nio olika rödlistade insektsarter i Blüchers park, ett naturområde med en mosaik av olika naturtyper på sandunderlag. Blüchers park är cirka 2,7 hektar stort och ligger i Genarps östra del. Detta arbete kompletterar de ovan nämnda insektsinventeringarna med en florainventering av Blüchers park. Syftet med arbetet är dels att söka förståelse till varför funna kärlväxter i Blüchers park växer där de växer, dels att ta reda på vilka skötselåtgärder som skulle kunna vara lämpliga i området, det vill säga hur förekomsten av funna rödlistade insektsarter kan komma att gynnas genom olika floraskötselåtgärder.Under juni-augusti 2011 återfanns 175 kärlväxtarter i Blüchers park.
Med hänsyn till brukare och ståndort, två dimensioner av ett hållbart växtval : utformning av gårdmiljö hos Bostadsrättsföreningen Solhöjden
Med en utveckling där våra städer utgörs
av allt tätare bebyggelse håller dess gröna
miljöer på att förvandlas till en exklusiv
vara. För att säkra staden som en god miljö
för människor att leva i krävs att vi
utnyttjar dessa miljöer till att skapa
positiva upplevelser som kan stärka oss i
vardagslivet. Här får bostadsgården en
särskilt viktig roll som en av våra mest
vardagsnära gröna miljöer.
I detta arbete undersöks hur man med
brukarens tycke och smak i centrum kan
skapa en hållbar, välutnyttjad och
grönskande bostadsgård där den givna
ståndorten anger förutsättningarna.
För att hitta några verkliga förutsättningar
att arbeta mot har jag valt att göra ett
utformningsförslag till en större
bostadsgård i Lund. Bostadsgården tillhör
Bostadsrättsföreningen Solhöjden.
Utgångspunkten för ett hållbart växtval har
varit att anpassa förslaget till brukarnas
behov och önskemål. Deras åsikter och
önskemål har samlats in via en enkät.
Vallkärra Stationsby : en del av det hållbara samhället
Sammanfattning Detta examensarbete behandlar problematiken mellan en växande stad och strävan att nå hållbar utveckling, d vs hur vi skall minska vår negativa påverkan på vår miljö och omgivning, utan ?nna ett sett att nå sådana strukturer som inte urholkar naturens naturtillgångar, den ekonomiska välfärden, det demokratiska systemet eller vårt kulturella arv. Då en stad står inför behovet att expandera är det viktigt att fråga sig hur detta kan ske samtidigt som utbyggnaden skall verka för den hållbara utvecklingen. Detta är en mycket intressant men komplex fråga som jag i detta arbete försöker närma mig. Arbetet är dock inte skrivit med ambitionen att lösa denna stora fråga, utan är ett anspråkslöst försök att närma mig ett av de synsätt på hur vi kan skapa hållbara strukturer i en stad som expanderar.
Emballagets ekonomiska betydelse i logistiksystemet -Alfa Lavals reservdelslager
Reservdelar till plattvärmeväxlare levereras från Alfa Lavals reservdelslager i Lund. Variationen på de artiklar och emballage som finns är stor liksom de transportsätt som används. Emballaget har en avsevärd påverkan på kostnaderna i logistiksystemet, liksom logistiksystemet på ett motsvarande sätt påverkar kostnaderna för emballaget.Alfa Laval har idag en vag uppfattning av vilka kostnader som aktiviteterna kring emballaget och emballeringen genererar. De totala kostnaderna och sambandet mellan kostnaderna i olika delar av logistikkedjan är inte helt kända. Genom ökad kunskap om detta och integration mellan emballaget och logistiksystemet finns möjligheter för Alfa Laval att sänka totalkostnaden.Detta examensarbete ska ur ett kostnadsperspektiv kartlägga och analysera emballagets betydelse och kostnadssambanden mellan olika delar av logistiksystemet.
Naturlik förplantering i en urban skala, för ett långsiktigt dynamiskt Science Village Scandinavia : prototyper för skogslika vegetationsridåer som koncept för ett förbättrat mikroklimat, placemaking och ansvarsfull resurshantering enligt Cradle to Cradle
I nordöstra Lund planeras forskningsbyn Science Village
Scandinavia (SVS). Stora avstånd mellan viktiga noder i området ses tillsammans med hårda vindar som utmaningar vid arbetet med att göra SVS attraktivt och besöksvärt under den långa exploateringstiden. På uppdrag av SVS AB och Lunds kommun presenterar detta examensarbete ett förslag för en förplantering av naturlik skogsvegetation på platsen.
Ett koncept, där smala vegetationsridåer planteras längs de framtida rörelsestråken i SVS, föreslås i examensarbetet som en strategi för att klimatskydda platsen och samtidigt möjliggöra ett bevarande av vegetation som urban grönska i forskningsbyn. I enlighet med projektets stora hållbarhetsambitioner uttrycker konceptet även målet att presentera möjligheter för att använda avlägsnat
växtmaterial som en resurs.
Hur kan ett långsiktigt dynamiskt vegetationsbyggande, enligt det ekologiska tillvägagångssättet, förena värden såsom vindskydd, rekreationsvärden och ett ekonomiskt resursuttag, både tidigt och på lång sikt?
En kunskapssammanställning görs kring vegetation som vindskydd samt hur ett långsiktigt dynamiskt vegetationsbyggande förhåller sig till smalare ridåplanteringar, ett upplevelsemässigt perspektiv,
ett tidsperspektiv samt ett växtmateriellt resursuttag.
Simkunnighet i skolans regi
Syfte och frågeställning. Syftet med denna studie har varit att kartlägga hur kommunala grundskolor arbetar för att nå upp till målen i kursplanen för momentet simning. Vi har även undersökt simkunnigheten hos barn i grundskolans tidigare år. De frågor som vi har fördjupat oss i är följande:
? Hur definierar läraren innebörden av att vara simkunnig i grundskolans tidigare år?
? Hur mycket tid lägger skolan ned på simundervisningen i skolans tidigare år?
? Hur bedrivs simundervisningen i skolan?
? Hur kan simundervisningen öka säkerheten vid och i vatten?
Metod Vi har använt oss av adekvat litteratur samt kvalitativa intervjuer i undersökningen.
Demokratiskt beslutsfattande? : En studie av beslutsprocesserna i tre storskaliga infrastrukturprojekt i Sverige
Torstensson, Niklas (2012): Anledningar till olikheter mellan Svenska kommuners skolkvalitet (Causes behind the differences in Swedish municipality´s quality of school) Örebro University.This essay is an explorative case study that will compare four Swedish municipalities quality of local school system against the municipality ´s backgrounddata and a governing document: Skolplan. This study begins in a previous benchmarking study made by one of Sweden?s teachers unions Lärarförbundet. This is a statistical study that ranked the Swedish municipalities against each other?s according to their accomplishments in a number of areas related to their school systems.
Callenging Strategic Change in a Multinational Company
Sammanfattning Titel: Challenging Strategic Change in a Multinational Company- A Master Thesis Evaluating the Implementation Process of aNew Corporate Strategy Författare: Malin Kruse, Technology Management och Ekonomprogrammet, LundsUniversitetAnnika Nilsson, Technology Management och Kemiingenjör,Lunds Universitet Handledare: Christer Kedström, Företagsekonomiska institutionen, Ekonomihögskolan i LundJan-Erik Rendahl, Institutionen för Designvetenskaper,Lunds Tekniska HögskolaFredrik Groth, Chef på ABS Group Problem: ABS Group har historiskt sett varit ett produktorienterat industriföretag meddecentraliserade dotterbolag, med varierande strukturer, system och rutiner. Föratt uppnå bättre konkurrensfördelar på den mogna marknaden inom ?wastewatertechnology solutions? har man arbetet fram en mer kundfokuserad strategi. Denkomplexa situationen inom företaget med decentraliserade dotterbolag världenöver komplicerar implementeringen av den nya strategin. Syfte: Det huvudsakliga syftet med examensarbetet är att identifiera faktorer sompåverkar en strategisk förändring i huvudsak men med betoning påomständigheterna inom ABS Group.
Elevens intresse och gymnasievalet!
Syfte och frågeställning. Syftet med denna studie har varit att kartlägga hur kommunala grundskolor arbetar för att nå upp till målen i kursplanen för momentet simning. Vi har även undersökt simkunnigheten hos barn i grundskolans tidigare år. De frågor som vi har fördjupat oss i är följande:
? Hur definierar läraren innebörden av att vara simkunnig i grundskolans tidigare år?
? Hur mycket tid lägger skolan ned på simundervisningen i skolans tidigare år?
? Hur bedrivs simundervisningen i skolan?
? Hur kan simundervisningen öka säkerheten vid och i vatten?
Metod Vi har använt oss av adekvat litteratur samt kvalitativa intervjuer i undersökningen.
Vallkärra Stationsby - en del av det hållbara samhället
Sammanfattning
Detta examensarbete behandlar problematiken mellan en
växande stad och strävan att nå hållbar utveckling,
d vs hur vi skall minska vår negativa påverkan på vår
miljö och omgivning, utan ?nna ett sett att nå sådana
strukturer som inte urholkar naturens naturtillgångar, den
ekonomiska välfärden, det demokratiska systemet eller
vårt kulturella arv.
Då en stad står inför behovet att expandera är det viktigt
att fråga sig hur detta kan ske samtidigt som utbyggnaden
skall verka för den hållbara utvecklingen. Detta är
en mycket intressant men komplex fråga som jag i detta
arbete försöker närma mig. Arbetet är dock inte skrivit
med ambitionen att lösa denna stora fråga, utan är ett anspråkslöst försök att
närma mig ett av de synsätt på hur vi kan skapa hållbara strukturer i en stad
som expanderar. I sökandet har jag tagit fasta på hur vi genom infrastrukturen
och bebyggelsestrukturen kan bidra till att skapa hållbara strukturer.
Skolkvalitetens lokala bakgrunder : -En explorativ fallstudie av fyra svenska kommuner för att kartlägga anledningar till deras olika placering i lärarförbundets undersökning ?Bästa skolkommun 2011?
Torstensson, Niklas (2012): Anledningar till olikheter mellan Svenska kommuners skolkvalitet (Causes behind the differences in Swedish municipality´s quality of school) Örebro University.This essay is an explorative case study that will compare four Swedish municipalities quality of local school system against the municipality ´s backgrounddata and a governing document: Skolplan. This study begins in a previous benchmarking study made by one of Sweden?s teachers unions Lärarförbundet. This is a statistical study that ranked the Swedish municipalities against each other?s according to their accomplishments in a number of areas related to their school systems.
IDA Klimat och Energi - Ett lämpligt och användbart alternativ för noggrannare energiberäkningar på VVS GRUPPEN AB?
I juli 2006 trädde BBR:s nya krav om byggnaders energiförbrukning ikraft, vilka jämfört med
de tidigare kraven väntas medföra förändringar för hela byggprocessen vad gäller hanteringen
av energifrågor. De hårdare kraven kommer bland annat i skepnad av ett nytt begrepp,
?byggnadens specifika energianvändning?, ett begrepp som med stor förmodan kommer att
ställa både högre krav på utförande av energiberäkningar i ett tidigare skede av
byggprocessen samt med större noggrannhet.
På VVS GRUPPEN AB i Lund utför man egna grövre energiberäkningar i samband med
projektering i ett ganska tidigt skede av processen, främst beräkningar för hand, för att i ett
senare skede låta en byggnadskonstruktör genomföra mer ingående energiberäkningar. Med
de nya hårdare kraven uppstår ett eventuellt behov av att framöver utföra egna
energiberäkningar på en noggrannare nivå redan i ett tidigare skede. BBR anger inga krav om
metod för beräkningarna, utan lämnar upp till var och en att välja lämplig metod för aktuellt
projekt.
I samarbete med VVS GRUPPEN utfördes därför en undersökning av en alternativ metod,
energiberäkning med hjälp av simuleringsprogrammet IDA Indoor Climate and Energy.
Undersökningen begränsades till ett pågående projekt i form av en ny biblioteksbyggnad i
Lomma, samt till att huvudsakligen syfta till beräkning av den specifika energin.
Ett Gestaltningsförslag till en Miljövänlig Trädgård
SammanfattningDet självständiga arbetet gestaltar en trädgård i området Kobjer, nordväst om centrum i Lund.Huset som ligger på tomten, Villa Trift 3.0, är ritad efter en ekologisk byggnadsdesign och skafungera som en miljöanpassad bostad. Som huvudfokus i byggnadens uppförande finner viresurshållning, kretslopptänkande, sunda levnadsmiljöer samt en anpassning efter platsensförutsättningar. Trädgården är tänkt att gå i samma anda för att skapa en helhet tillsammans medbostaden. Målet med arbetet har varit att ta reda på hur vi kan gestalta trädgårdar uteftermiljöpåverkan, estetik och önskemål från beställaren.En litteraturstudie inleder arbetet för att få klarhet i vad en miljövänlig trädgård innebär. Denbörjar med beskrivandet av vårt förhållande till de levande processerna som finns i jorden.
Belöningar ? Hur man attraherar och behåller ekonomer som arbetskraft
Syfte: Beskriva och analysera vilka belöningar som har betydelse vid rekrytering och fortsatt anställning för ekonomistudenter, samt analysera om dessa belöningar stödjer företagets strategiska mål. Metod: Vi valde att använda oss av dels sekundärdata och dels av att inhämta egen primärinformation genom en enkät. För att teoretiskt fördjupa oss i ämnet belöningssystem genomförde vi litteratursökning, delvis på Lunds universitetsbibliotek och delvis på stadsbiblioteken i Helsingborg och Malmö. Vi studerade också tidigare skrivna avhandlingar och uppsatser samt artiklar för att få tips på litteratur som skulle vara relevant för vår undersökning. Urvalet för enkäten har bestått av en population på 100 studenter vid Ekonomihögskolan i Lund.
Hållbar utveckling av transportsystem : en studie av hur Mobility Management implementerats i Lunds kommun
Mobility Management är en teori för utveckling av hållbara transportsystem. Teorin tar avstamp i beteendepåverkande åtgärder med syfte att förändra resan innan den äger rum. Genom att förändra sättet vi ser på resor, använder transportmedel och gör våra vardagliga val, kan obefogat bilanvändande bytas ut mot kollektivtransport, cykel och gång, vilka ses som mer miljövänliga. Genom samordning och ett effektivt användande av transportsystemet kan energi och resande sparas in vilket leder till en bättre miljö både i form av mindre utsläpp, buller och gästvänligare städer. Den här uppsatsen tar utgångspunkt i Lunds kommun för att undersöka hur Mobility Management kan tillämpas i praktiken och vilka effekter som uppkommer.