Sökresultat:
2213 Uppsatser om Living with breast cancer - Sida 42 av 148
Mäns upplevelser av deras livsvärld i samband med prostatacancer - Litteraturstudie
I Sverige lever ca 70 000 män som har eller haft prostatacancer vilket utgör 34
% av all cancer hos män. Behandlingen och dess biverkningar kan påverka mannens
livsvärld i form av ett lidande, förändrad självkänsla samt påverkan på den
subjektiva och levda kroppen. En systematisk litteraturstudie med artiklar av
kvalitativ ansats utfördes. Syftet med studien var att undersöka mäns
upplevelser av deras livsvärld i samband med prostatacancer. Syftet i analysen
besvarades genom att åtta vetenskapliga artiklar valdes ut som sedan
analyserades med inspiration av en analysmodell tolkad av Graneheim och
Lundmans.
Patienters upplevelser av biverkningar i samband med cytostatikabehandling - en litteraturstudie
Bakgrund: I Sverige diagnostiseras varje år ungefär 55 000 människor med cancer och risken att få en cancersjukdom någon gång i livet är cirka 30 procent. En vanlig behandlingsmetod för att bli av med cancer är cytostatikabehandling men behandlingen kan ge en rad olika biverkningar såsom exempelvis håravfall, illamående och trötthet. Syfte: Syftet med arbetet var att undersöka hur illamående, trötthet och håravfall i samband med cytostatikabehandling påverkar patientens dagliga liv. Metod: En litteraturstudie utarbetades och till grund för studien valdes elva vetenskapliga artiklar genom systematisk sökning i relevanta databaser. Dessa analyserades och användes i sammanställningen av arbetets resultat.
En meningsfull tillvaro för äldre personer på särskilt boende/ A meaningful existence for elderly residing in nursing homes
Since the care for the elderly is a low priority there are shortcomings. One of these shortcomings are that the elderly living in nursing homes do not feel that they have a meaningful existence. The aim of this study was to identify which factors could give the elderly residing in nursing homes a meaningful existence. The study was conducted through a review of existing literature with a systematic literature study. Scientific articles were found, read, analyzed and condensed.
Ett svenskt landskap i Australien : svenska kyrkan i Melbourne
As a Swedish landscape architecture student living in Australia for five
years, I have often wondered if my memories and my associations
with the landscape and the nature in Sweden, are the same as other
Swedish people living in Melbourne.
Most of the Swedish people who live here in Melbourne remember
and associate Sweden?s nature and landscape with where they grew
up or where they used to live.
The plants that most of the Swedish people I asked missed from
Sweden were associated to special feelings or activities. The general
type of landscape people remember from Sweden is that of a
landscape covered in forests, which you can walk freely through.
With these memories as a foundation and with inspiration from the
Swedish landscape architect Thorbjörn Anderson?s way of creating
places, by letting a few strong changes play against the existing
elements,2 but also with consideration of the climate and the severe
shortage of water that is current in Melbourne, will I create a design
concept for the garden surrounding the Swedish Church in Melbourne.
A design concept that will generate memories and associations to
Swedish landscapes..
Ungdomars upplevelse av astma - en litteraturstudieAdolescents experience of asthma - a literature review
Background: Asthma is an illness that many adolescents have today. The symtom can prevent them to live like contemporaries and the development phase they experience makes asthma difficult to get control of. Aim: The aim of this study was to describe adolescent?s experience of living with asthma. Method: The literature review was performed by reviewing nine scientific articles.
Ett förbättringsarbete riktat mot måltidsmiljö, servering och matutbud på en onkologavdelning : Bättre förutsättningar för patienter med cancer att tillgodose sitt energi- och näringsbehov
Bakgrund: På avdelningar där personer med cancer vårdas är ät- och näringsproblemvanliga. Det är mycket som kan påverka aptiten vid cancersjukdom som t ex sköra slemhinnori munhålan, nedsatt/förändrad smak och illamående. För inneliggande patienter medsvårigheter att äta är det viktigt att matutbudet anpassas efter patienternas behov samt attmaten serveras i en trivsam måltidsmiljö.Syfte: Syftet är att undersöka om ett förbättringsarbete fokuserat mot måltidsmiljö, matutbud, rutiner kring matbeställning och servering samt ökad dietistkompetens kan medföra en utveckling av arbetet runt mathanteringen på en onkologavdelning. Ett delsyfte är att studera hur kostnaden för maten och näringspreparat påverkas av förbättringsarbetet.Material och metod: Förbättringsarbetet har utförts på en onkologavdelning med 16vårdplatser. Vid datainsamlingen har både kvantitativ och kvalitativ metod används.
Främjande av välbefinnande hos patienter med cancersjukdom i ett palliativt skede : Ett patientperspektiv
Bakgrund:Varje år drabbas cirka 50 000 personer i Sverigeav cancer. Att vårda människor som drabbats av en obotlig cancersjukdom innebäratt vårda lindrande. Palliativ vård innebär medicinsk behandling och omvårdnadsom är inriktad på symtomlindring och välbefinnande för patienten och dessnärstående. Syfte: Syftet var attbelysa vad som kan främja välbefinnande hos en patient med cancersjukdom i ettpalliativt skede, ur ett patientperspektiv. Metod: En litteraturstudie som inkluderade 18 artiklar, varav 15kvalitativa (därav en fallstudie), samt tre kvantitativa artiklar.
Cancerpatienters upplevelse av vårdpersonalens bemötande : -En litteraturstudie
Patienter med cancer har behov av individuellt stöd i samband med den förändring av livssituationen som ett cancer besked innebär. Vårdpersonalen tillbringar en stor del av sin arbetstid tillsammans med patienten och bör därför vara medveten om vilka beteenden som patienten identifierar som ett bra bemötande. Studiens syfte var att beskriva cancerdiagnostiserade patienters upplevelse av vårdpersonalens bemötande och dess betydelse för patientens välbefinnande. Metoden för denna uppsats var en litteraturstudie. Litteratursökningen gjordes i databaserna CINAHL och Medline och resulterade i 10 vetenskapliga artiklar.
Vad kan göras för att minska stråldosen vid DT-undersökningar av barn? : En litteraturöversikt om fysiska strålskydd
Barn som genomgår undersökningar med joniserande strålning har en högre risk att drabbas av cancer. Barn är känsligare för joniserande strålning eftersom att deras organ håller på att utvecklas och är känsligare för effekterna av strålningen. Risken att drabbas av cancer ökar med en högre stråldos. Datortomografiundersökningar ger mångdubbelt högre stråldoser än en konventionell röntgenundersökning. Röntgenundersökningar på barn med datortomografier ökar trots medvetenheten om de höga stråldoserna.
Barncancer: Föräldrars och syskons upplevelser
Varje år drabbas ungefär 250 barn av cancer i Sverige. Därmed drabbas även barnens föräldrar och syskon av den förändrade vardagen som tillkommer. Syftet med denna studie är att belysa och beskriva vad föräldrar och syskon upplever som påfrestande i situationen när ett barn inom familjen har insjuknat i cancer. Studien är en litteraturstudie där både kvalitativa och kvantitativa artiklar har analyserats. Analysen resulterade i två huvudteman och fyra underteman.
När En Förälder Dör. En kvalitativ studie om ungdomars upplevelser utav stödinsatser vid en förälders bortgång i cancer
Enligt Socialstyrelsens rapport ?Cancer i siffror 2009?, dog ca 22000 människor i cancer år 2006. Flera tusen barn och ungdomar i Sverige lever idag med en cancersjuk förälder, ett flertal av dessa barn och ungdomar kommer att förlora sin förälder i kampen mot cancer. När en förälder dör efter en svår sjukdom leder det ofta till en kris i familjen. Att mista en förälder när man är en tonåring är en utav de allvarligaste trauman man kan vara med om som ung.
Den kvarlämnade mamman : När ett vuxet barn får cancer och dör. Seniora mammors upplevelse av sitt vuxna barns cancersjukdom och död
Syftet med denna studie var att beskriva seniora mammors upplevelse av att förlora ett vuxet barn i samband med cancersjukdom. Fem mammor intervjuades om deras upplevelse av sjukdomstiden och tiden efter dödsfallet. Barnens ålder vid dödsfallen varierade mellan 31 och 48 år. En explorativ och beskrivande analysmetod, med inspiration från Glaser och Strauss grounded theory, har använts. Kärnkategori som framträdde ur materialet var en oplanerad tidsresa, både bakåt och framåt i tiden, mot ett främmande mål med ett behov av ressällskap och guide.
MIljöifiering "Hur vi slutade att oroa oss för framtiden och gjorde något för att förändra den! "
Denna uppsats syftar till att ta fram ett teoretiskt underlag för hur miljöprojektet CLICC (Climate Living In Cities Concept) i Malmö skulle kunna utvecklas med hjälp av teorier kring de relativt nya begreppen Spelifiering och Captology. Målet är att förbättra den miljökommunikativa processen där de boende i bostadsförening Hilda ska motiveras att minska sina koldioxidutsläpp med 50 procent. Metoden för denna studie utgörs av en kombinerad litteratur- och en fallstudie.
Forskningen kring Spelifiering, Captology och miljökommunikation utgör grunden för denna studie. Detta har sedan kompletterats med en intervju där Miljöförvaltningens projektansvarige för CLICC har gett sin bild av projektet och de hinder som existerar.
Uppsatsen utmynnar i ett antal teoretiskt grundade förslag som behandlar möjligheten att, med hjälp av Spelifiering och Captology, överbrygga miljökommunikativa hinder och uppmuntra de boende till att både delta i projektet och förändra sin livsstil i en mer miljöanpassad riktning..
Patienters användande av copingstrategier i samband med cancerdiagnos
Varje år insjuknar i Sverige omkring 50 000 människor i cancer. Det innebär att ungefär var tredje svensk kommer att drabbas av cancer under sitt liv. Ett cancerbesked framkallar starka känslor hos patienten. För att kunna bemästra känslorna samt hantera situationen tillämpar patienten någon form av coping. I svensk forskningslitteratur beskrivs coping som vad en person gör för att handskas med olika stressorer i vardagen samt vilka resurser personen i fråga har för att ta sig an problemen.