
Sökresultat:
900 Uppsatser om Litterärt verk - Sida 36 av 60
Fildelning : En rÀttspolitisk studie av upphovsrÀtten
I ljuset av en upphovsrÀtt som har till syfte att skapa incitament för nyskapande, innovation och tillgÄ allmÀnheten med kultur krÀvs förÀndring av lagstiftningen pÄ omrÄdet. Detta för att sÀkerstÀlla de ensamrÀttigheter, rÀtt till exemplarframstÀllning samt rÀtt till tillgÀngliggörande för allmÀnheten, en upphovsman erhÄller till dennes verk. Idag ger förvisso den gÀllande rÀtten dessa rÀttigheter skydd. Emellertid bryter mÄnga svenskar mot detta skydd och gör intrÄng i den till upphovsmannen eller rÀttighetsinnehavaren knutna upphovsrÀtten. Att en förÀndring Àr pÄkallat inom omrÄdet stÄr klart eftersom ytterst fÄ av dem som gör intrÄng i upphovsrÀtten ÄlÀggs ansvar för gÀrningen. Dock finns olika synpunkter pÄ i vilken riktning förÀndringen ska ske.
God man en god upplevelse? : En kvalitativ studie om upplevelsen av att vara god man i det svenska samhÀllet utifrÄn Giddens teori om det moderna samhÀllet.
I föreliggande examensarbete har en undersökning företagits med syfte dels att identifiera vilka urvalsprinciper som lÀrarna vid en gymnasiesÀrskola och en gymnasieskola i en mellansvensk kommun begagnar sig av nÀr det gÀller den skönlitteratur som eleverna fÄr lÀsa i svenskundervisningen, dels att utröna vilken slags skönlitteratur som anvÀnds i undervisningen i svenska. Som grund för studien har vi genomfört intervjuer med Ätta lÀrare som utgör den grundlÀggande informationskÀllan. Intervjuutsagorna har analyserats i ljuset av gÀllande kursplaner och Àmnesbeskrivningar. För diskussionen fungerar Wolfgang Klafkis kritisk-konstruktiva didaktik som bakgrund. En slutsats Àr att lÀrarnas urvalsprinciper utgÄr frÄn vissa primÀra motiv ur styrdokumenten, som att den skönlitterÀra lÀsningen skall vÀcka reflektion, uppmuntra till lÀsning och verka för att eleverna stiftar bekantskap med klassiska litterÀra verk.
Unveiled Journey
Utanförskap Àr ett stort samhÀllsproblem inte bara i Sverige men Àven runt om i vÀrlden. De som bl.a. lider av utanförskap Àr muslimska kvinnor som bÀr hijab dvs. slöja av egen fri vilja. Detta kom jag fram till genom mina intervjuer med unga beslöjade kvinnor.
PrimÀr ciliÀr dyskinesi som orsak till kronisk lungsjukdom hos hund : en litteraturstudie och fallpresentation
Primary ciliary dyskinesia (PCD) is an important but unusual cause of chronic respiratory disease of young dogs. The purpuse of this paper is to study and present internationally publicated papers on PCD in dogs and present three dogs, in which PCD was suspected.
PCD has been reported in many dog breeds as well as in people. In dogs an humans, PCD is caused by inborn genetical defects which causes structural and functional abnormalities of cilia in the respiratory organs and other cilia in the body. Situs inversus occurs in about half the cases in people and probably in dogs as well. Respiratory signs usually predominate.
KOMVUX I EN UTVECKLINGSPROCESS
Examensarbetet berör den bild som Dagens Nyheter publicerade den 21 juni 2006 gĂ€llande Komvux och om skolan som en elitenhet. Ă
sikten Àr att unga med fullvÀrdiga betyg vandrar frÄn gymnasium till Komvux, i uppsÄt att höja betygen. PÄ sÄ sÀtt hoppas de att bli antagna till de mer attraktiva utbildningarna sÄsom jurist kandidatutbildning och lÀkarutbildning. För att verifiera eller dementera vÄra frÄgestÀllningar, har vi analyserat texter bÄde kvantitativt och kvalitativt samt som vi gjort empirisk undersökning i form av intervjuer, vilket skall Äterge den sanna bilden av Komvux (Gamlebyskolan) i Varberg. Materialet som vi har anvÀnt oss av Àr bland annat rapporter frÄn bÄde skolverket och utbildningsdepartementet.
Detsvenska lÀroverket skildrat hos nÄgra skönlitterÀra författare
Studentexamen som företeelse fanns pÄ lÀroverken i 100 Är och betydde mycket, inte bara för studenterna utan ocksÄ för deras familjer och hela det omgivande samhÀllet. Syftet med studien har varit att studera hur lÀroverken, dess lÀrare och elever och det omgivande samhÀllet skildras i nÄgra skönlitterÀra verk. Arbetet bestÄr av en historisk bakgrund och en genomgÄng av skönlitteratur som skildrar lÀroverk. Tidsperioden för studien Àr runt sekelskiftet 1800-1900 dÄ mycket hÀnde kring lÀroverken. De skönlitterÀra verken som studerats Àr Vad rÀtt du tÀnkt (E Bengtson), Flickan i frack (Hj Bergman) Markurells i Wadköping (Hj Bergman), Snörmakare Lekholm fÄr en idé (G Hellström) samt Paul Hoffman lÀroverksadjunkt (H Swensson).
Konstens dematerialisering
Dematerialiseringen av konsten Àr inget nytt fenomen, den har pÄgÄtt lÀnge. Under konceptkonsten ansÄg mÄnga att konsten Àr en idé och tankeprocess som inte alltid behöver materialiseras. I samtidskonsten Àr verken allt oftare virtuella eller relationella och nomadism och impermanens betraktas som progressiva egenskaper. Dematerialiseringen av konsten Àr parallell med annan dematerialiserande samhÀllsutveckling och immateriell form utvecklas pÄ internet och i virtuella vÀrldar.
Konstens dematerialising för med sig förÀndrade konstnÀrsroller.
Men hur skriver jag? : Analys av novellen ?NĂ€r hedningen kom till byn?.
Syftet med min uppsats har varit att undersöka mitt författarskap, dess litterÀra sprÄk och plats i den samtida litteraturen, genom att analysera min novell ?NÀr hedningen kom till byn?.Undersökningen bestÄr av översikter över de genrer jag tycker min text passar inom: magisk realism, norrlÀndsk litteratur och skrÀcklitteratur; undersökning av författares verk som har influerat mig och varit representativa för den genre de skriver inom; mina kurskamraters och handledares reaktioner och konstruktiva kritik pÄ novellen.Resultaten av genreundersökningarna visar hur jag anvÀnt eller inte anvÀnt mig av respektive genres olika sÀrdrag och markörer samt hur min text förhÄller sig till dess samtida författare. I undersökningen av skrivprocessen framgick textens styrkor och svagheter.Mina slutsatser Àr att genrebestÀmningen av novellen Àr beroende av med vilken blick man vÀljer att lÀsa texten. Jag upptÀckte ocksÄ att jag delvis följer de traditionella skrivmönstren inom respektive genre samtidigt som jag har min egen sÀrprÀgel och ton samt sÀtt att framstÀlla en text..
"Det Àr svÄrt det dÀr med sanning? : En studie av text/bildrelationen i Sven Nordqvists verk NÀr Findus var liten och försvann & Var Àr min syster?
The aim of the study is to investigate the relationship between text and picture in two works by Sven Nordqvist, with the focus on how the action is propelled. The two works are compared in order to bring out any differences in the relationship and what significance this can have for the interpretation. The study also considers the theory of conceptual worlds to examine how the books can promote pupils? literary understanding. The method of analysis is based on Rhedin?s (2001) theoretical concepts and elements of Nikolajeva?s (2000) terminology.
Modern Bild : undervisning i bild pÄ en ny plattform
Idén till denna studie kom till mig för ett antal Är sedan dÄ jag fick se ett digital skapat verk och dÀrmed bestÀmde jag mig för att digitalt bildskapande skulle bli Àmnet för mitt examensarbete i min utbildning pÄ lÀrarutbildningen. DÀrmed valde jag att göra en undersökning om digitalt bildskapande och hur detta skulle kunna anvÀndas som undervisningsverktyg i skolans bildÀmne.Mina tankegÄngar inför detta arbete var om digitalt bildskapande Àr möjligt att anvÀnda i bildundervisning och ifall detta kan utveckla bildÀmnets undervisning. Men Àven undersöka om digital bildskapande Àr av vikt att lÀra eleverna och om det kan ses som en tillgÄng för eleverna och lÀrarna.I min undersökning anvÀnde jag litteratur för att försöka förklara och skapa en bild av Àmnet digital bildbehandling. Jag gjorde Àven en undersökning till mitt arbete med ett digitalt bildbehandlingsprogram för att visa hur digitala metoder och tekniker skulle kunna anvÀndas i undervisningen i bildÀmnet.Resultatet av mina undersökningar med bildbehandlingsprogrammet visade pÄ att digitalt bildskapande Àr möjligt att anvÀnda som undervisningsverktyg och kan Àven medföra fördelar för bildÀmnets verksamhet. .
Vad Àr poÀngen med jÀmstÀlldhet? Arbetar lÀrare med jÀmstÀlldhet i SamhÀllskunskap A för Estet- och Medieprogrammet?
Föreliggande arbete har haft som avsikt att undersöka pÄ vilket sÀtt begreppet jÀmstÀlldhet mellan kvinnor och mÀn fÄr för genomslag i undervisningen i SamhÀllskunskap A i gymnasieskolan. Jag har intervjuat fyra lÀrare som undervisar i Àmnet pÄ Estet- respektive Mediaprogrammet. Elever som studerar pÄ dessa program förbereds för ett arbete i det s.k offentliga rummet i yrken som skÄdespelare, dansare, konstnÀrer, journalister, författare o.dyl. Under studietiden men framför allt nÀr de kommer ut i arbetslivet kommer mÀnniskor att kunna ta del av deras verk.
Avsikten har varit att undersöka hur lÀrare uppfattar, tÀnker och förbereder eleverna inför samhÀllslivet kring jÀmstÀlldhet mellan kvinnor och mÀn. Undersökningen handlar ocksÄ om jÀmstÀlldhet diskuteras i samband med den konstart som eleven studerar.
Att leva med bipolÀr sjukdom: Enanalys av tvÄ sjÀlvbiografier
Antalet personer med psykisk ohÀlsa ökar i Sverige. En orsak till psykisk ohÀlsa Àr bipolÀr sjukdom vilken Àr en komplex affektiv sjukdom som karaktÀriseras av perioder av svÀngningar i stÀmningslÀget. Syftet med denna studie var att beskriva upplevelsen av att leva med bipolÀr sjukdom. TvÄ sjÀlvbiografiska verk analyserades med en kvalitativ manifest innehÄllsanalys och resulterade i sex kategorier. Studiens resultat visade upplevelsen av att inte kÀnna igen sig sjÀlv, möta en vÀxande osÀkerhet samt kÀnslan av att kÀnna sig ensam tillföljd av att vÀnner försvann.
Elevers tankar om skönlitteraturlÀsning
Syftet med följande examensarbete Àr att undersöka elevers attityd till lÀsning av
skönlitteratur ? privat och i skolan. Undersökningen har som mÄl att se om och i sÄ fall hur
elevers lÀsning och attityd till lÀsning skiljer sig frÄn de motiveringar till lÀsning av
skönlitteratur som Äterfinns i skolans styrdokument.
För att nÄ syftet med mitt arbete genomför jag en screeningenkÀt i fyra klasser pÄ en
gymnasieskola, som sammanlagt besvaras av 79 elever. DÀrefter följer tre parintervjuer med
sex elever, som lÀser olika mycket, om deras attityd till lÀsning.
Resultaten visar att fÄ elever lÀser regelbundet pÄ sin fritid och anledningarna som de
uppger Àr nÀstan uteslutande att de inte har tid eller att det Àr trÄkigt. De som lÀser, lÀser till
största delen skönlitteratur som bygger pÄ underhÄllning och spÀnning (deckare, Harry Potter
och militÀrböcker med mera).
Slutsatsen blir att den typ av verk som eleverna lÀser privat sÀllan ryms inom ramen för
svenskÀmnet och styrdokumenten och dÀrför skiljer sig elevernas lÀsning en del frÄn skolans.
Ăven bland de elever som Ă€r nĂ„got mer positiva till skönlitteratur i allmĂ€nhet, Ă€ven i skolan,
mÀrks det dock att de sÀllan förstÄr syftet med lÀsningen, eller valet av litteratur man
behandlar pÄ lektionerna..
Viljan att veta : en analys av Mona Hatoums verk Corps étranger via bio-politik och science fiction
In this paper Mona Hatoums installation Corps étranger is discussed via a post structuralized method based on associative and semiotic comparisons with vanitas, a post-modern self-portrait, and as a representative for modern visual art. The analyze touches upon pornography, science fiction and the quest for scientific conquest in outer and inner space. Theoretical references are Foucault, Freud, Lacan, Barthes, Dolar, Said and Virilio. Hatoum makes the observer a voyageur with the aid of the latest medical technology, endoscope, which gives her the opportunity to make an introvert self-portrait when she films her own throat and rectum. But at the same time she makes the portrait of us all.
KaraktÀrsutveckling med referensanalyser
Med denna uppsats Àmnar jag att designa fiktiva stammars utseende genom att basera deras utseende pÄ existerande stammars visuella attribut och kulturer, genom en analys. Verket bestÄr av en serie bilder som innehÄller karaktÀrsdesigner till det fiktiva spelet ?Feral?. Texten inleds med idén bakom verket och tankar om hur olika mÀnniskor relaterar till klÀder. Efter det sÄ tas syftet och de mÄl som har definierats upp.