
Sökresultat:
26467 Uppsatser om Litterär metod - Sida 41 av 1765
Psykisk smÀrta : Innebörden av psykisk smÀrta vid bröstcancer.
Bakgrund: Ă
r 2002 drabbades 1,5 miljoner kvinnor i vÀrlden av bröstcancer. Den psykiska smÀrtan kan förklaras som det kÀnslosamma spektrum av de negativa kÀnslorna. Varje mÀnniska upplever den psykiska smÀrtan olika. En bröstcancerdiagnos Àr en traumatisk upplevelse som pÄverkar hela kvinnan och ger upphov till ett brett spektrum av kÀnslor. Syfte: Syftet med studien var att belysa innebörden av psykisk smÀrta vid bröstcancer.
FastighetsvÀrdering : - processen att faststÀlla ett marknadsvÀrde
Syfte: Vi ska analysera hur fastighetsmÀklare vÀrderar smÄhus och hur de anvÀnder sig av taxeringsuppgifter, det vill sÀga de egenskapsuppgifter om tomtmark och smÄhus som samlats in vid fastighetstaxeringen frÄn fastighetsÀgarna. Vi ska Àven sammanstÀlla en modell över de faktorer som har central betydelse vid uppskattning av marknadsvÀrdet.Metod: En kvalitativ metod har anvÀnts dÀr vi genomfört personliga intervjuer med fastighetsmÀklare. Teorin baseras pÄ relevant litteratur, vetenskapliga artiklar och elektroniska kÀllor. Empirin redovisas genom en kategorianalys.  Resultat & slutsats: Vi har kommit fram till att fastighetsmÀklare med erfarenhet inte följer de steg som teorin tar upp vid fastighetsvÀrdering.
Skönlitteratur i undervisningen - En intervjustudie om pedagogers anvÀndning av skönlitteratur i skolan
BAKGRUND:HÀr ger vi lÀsaren en bakgrund i vad tidigare forskning och vad vÄra styrdokument sÀger kringden skönlitterÀra lÀsningen i skolan.SYFTE:VÄrt huvudsyfte Àr att ta reda pÄ hur pedagoger talar om att de anvÀnder skönlitterÀr lÀsning iundervisningen. Med hjÀlp av delfrÄgorna: Vilken litteratur lÀser man i skolan? Hur serpedagogerna pÄ relationen mellan skönlitteratur och lÀrande? Hur samarbetar skolan medbiblioteket och hemmet?METOD:Vi har en kvalitativ metod inspirerad av fenomenografi. Vi har intervjuat 10 pedagoger för atthöra deras uppfattning kring skönlitterÀr lÀsning och hur de anvÀnder sig av den.RESULTAT:Pedagogerna anser att skönlitterÀr lÀsning i skolan Àr av stor vikt. Det Àr nÄgot de anvÀndersig av och nÄgot de tycker Àr viktigt bÄde ur ett kunskapsperspektiv och ur ett lustfylltperspektiv.
FrÄn ord till handling- spridning och förankring av en vision
Problem: Hur kan en organisation arbeta för att individerna i organisationen ska ta till sig den uttalade visionen pÄ ett sÄdant sÀtt att den faktiskt pÄverkar det dagliga arbetet? Syfte: VÄrt syfte Àr att undersöka vilka faktorer som pÄverkar spridningen och förankringen av visionen hos medarbetarna i organisationen Metod: Studien baseras pÄ djupintervjuer med respondenter pÄ tvÄ fallföretag, Bilen AB och Ljuset AB. Vi har anvÀnt oss av en kvalitativ forskningsmetod för att belysa begreppet vision. Resultat: Det gÄr att spÄra en vision i en organisation utifrÄn den metod vi har valt. En vision har ingen kraft i sig sjÀlv, utan mÄste ges liv av företagsledningen.
En diskursanalys av bildÀmnet och Jan Björklund
Sammanfattning/Abstract
Syfte
Syftet Àr att undersöka och resonera om vilka diskurser som möjligtvis skapas eller Àr ursprung bakom utbildningsminister Jan Björklunds argumentation för och i samband med gymnasiereformen GY2011och vilka effekter det fÄr pÄ bildÀmnet i gymnasieskolan.
FrÄgestÀllningar
Vilka diskurser som möjligtvis kan vara i konflikt med en bildÀmnesdiskurs konstrueras i den argumentation om skolvÀrlden som uttrycks av Jan Björklund? Vilken identitet och status fÄr bildÀmnet i dessa diskursers synsÀtt?
Metod och material
För att besvara frÄgestÀllningarna har analys av debattmaterial skrivet av Jan Björklund gjorts, frÀmst boken Skolstart. Materialet har sedan analyserats med diskursanalytisk metod och jÀmförts med en uppfattning av bildÀmnet, som det Àr framstÀllt i undersökningen nationell utvÀrdering av bildÀmnet.
Resultat
Resultatet visar att bildÀmnet har identitet som stÄr i konflikt med Jan Björklunds diskursordning pÄ mÄnga punkter.
Nyckelord: diskursanalys, Estetisk verksamhet, GY 2011, Jan Björklund, Kunskapssyn,.
Fönstermontage : LufttÀthet och montagetid för alternativa metoder
I takt med att allt större krav stÀlls pÄ lÄg energiförbrukning hos byggnader, ökar Àven vikten av en lufttÀt konstruktion. I samband med detta ökar Àven behovet att hitta nya arbetsmetoder som tidseffektiviserar arbetet men samtidigt genererar lufttÀta konstruktioner som klarar eventuella tÀthetskrav.Detta projekt har utförts tillsammans med PEAB pÄ en av deras arbetsplatser i Grebbestad dÀr det för tillfÀllet byggs bostads- och hyresrÀtter med passivhusteknik. Den fönstermonteringsteknik som har anvÀnts i Grebbestad Àr mycket tidskrÀvande och intresse över nya enklare montagemetoder har funnits.Syftet med detta projekt Àr att undersöka om det finns arbetsmetoder för fönstermontering som Àr tidseffektivare Àn den metod som anvÀnds i Grebbestad men som samtidigt ger lÄgt luftlÀckage. Projektet har genomförts genom montering av fönster med olika montagemetoder. Provmonteringarna av fönstren har skett i ett tillfÀlligt provrum och har utförts av en rutinerad snickare för att fÄ ett tidsperspektiv pÄ arbetet och dÀr varje fönstermontering har provtryckts för att veta hur lufttÀt respektive metod Àr.
Malmöplatser
Detta projekt undersöker platser och deras identiteter. Projektet syftar till att skapa en katalysator för en vÀlbehövlig diskussion om platser, tillhörighet, identitet och demokrati genom att med grafisk design visuellt gestalta tio delomrÄden i Malmös respektive identiteter och personligheter. En förÀndring kan komma först efter en insikt.
Projektet utgÄr frÄn en litteraturstudie i Àmnet place branding. I denna upptÀcks en metod för att analysera stÀders varumÀrken City Brands Index. Denna metod modifieras och anvÀnds tillsammans med en enkÀtundersökning för att vÀrdera varumÀrkena hos projektets tio delomrÄden.
"Barnen kan ju bara mindre och mindre..." : -normskapande ur ett lÀrarperspektiv
 Studiens syfte Àr att studera och förstÄ lÀrares roll som normskapare. Studien utgÄr ifrÄn den stÀmplingsteoretiska traditionen och undersökningen genomförs med hjÀlp av hermeneutisk metod. Genom att anvÀnda hermeneutisk metod ges författarna möjlighet att anvÀnda sin förförstÄelse. Materialet Àr insamlat via intervjuer. NÄgra olika aspekter som pÄ nÄgot sÀtt berör lÀrarens normskapande roll studeras och dessa aspekter Àr lagstiftning, diagnoskulturen, informella normer och resurser.
Bildanalys som metod ? hur kan den anvÀndas för att synliggöra barns tankar om ilska?
Vi utsÀtts dagligen för en mÀngd bilder dÄ vi lever i ett bildsamhÀlle med TV, film, reklam, tidningar och böcker. Att dagens samhÀlle prÀglas av bilder gör det viktigt för skolan och undervisningen att aktivt förhÄlla sig till bildmediet. Arbetets övergripande syfte Àr att öka förstÄelsen för hur barns tankar kan synliggöras genom deras egenproducerade bilder. Vi har valt bildanalys som metod för att utifrÄn vÄr problemprecisering undersöka: Hur kan bildanalys anvÀndas för att synliggöra barns tankar om ilska? Hur anvÀnder sig barn av kulturella verktyg för att förstÀrka budskapet i sina bilder? De sju eleverna i undersökningen fick frÄgan: Vad tÀnker du pÄ nÀr du Àr arg? Rita och berÀtta!Resultatet av undersökningen tyder pÄ att det gÄr att synliggöra barns tankar med bildanalys genom en kombination av samtal och att barnen ritar.
Honors och hanars beteende beskrivs olika - en genusanalys av fyra gymnasieböcker i biologi
LÀroböcker Àr en viktig del i biologiundervisningen. Hur dess innehÄll presenteras och formuleras Àr betydelsefullt dÄ dessa bidrar till att forma allmÀnhetens syn pÄ biologi och könsskillnader. Syftet Àr att granska och redogöra för hur djurs beteende som Àr kopplat till reproduktionen redovisas i naturvetenskapliga lÀroböcker utifrÄn ett genusperspektiv. Urvalet bestÄr av fyra stycken biologiböcker som anvÀnds i gymnasial undervisning i Sverige pÄ det naturvetenskapliga programmet. Fokus har legat pÄ de delar i lÀroböckerna som beskriver sexuell selektion och reproduktion.
Talklimatet i klassrummet
SyfteSyftet med denna studie var att undersöka hur man som pedagog kan skapa ett gott talklimat. I vÄr undersökning anvÀnde vi oss av frÄgestÀllningar som hur lÀrare uppfattar begreppet talklimat och hur de skapar förutsÀttningar för att alla elever ska vÄga tala?Metod I vÄr undersökning anvÀnde vi en kvalitativ metod. Vi valde att stÀlla öppna frÄgor, en s.k. ostrukturerad intervju.
Personers upplevelser av att leva med sjukdomen ALS (amyotrofisk lateralskleros) : En litteraturöversikt
Bakgrund: ALS Àr en stÀndigt progredierande sjukdom som medför att muskelfunktionen reduceras. Detta pÄgÄr tills personen inte lÀngre kan röra sig eller tala och till slut drabbas andningsorganen. Det leder slutligen till att personen avlider. Att drabbas av en obotlig sjukdom Àr en livsförÀndrande omstÀllning vilket utsÀtter bÄde den drabbade personen och dennes anhöriga för psykisk ohÀlsa.Syfte: Att beskriva personers upplevelser av att leva med ALS.Metod: Denna litteraturöversikt har inkluderat elva vetenskapliga artiklar som hÀmtats frÄn CINAHL Complete och PubMed. Vald metod har utformats efter Fribergs metod.Resultat: I litteraturöversiktens resultat framkom fyra teman och tvÄ subteman.
Perspektiv i relation till systemutveckling och metod
Det finns mÄnga systemutvecklingsmetoder som alla skiljer sig mer eller mindre Ät.Gemensamt för dem alla Àr att det finns ett perspektiv pÄ system och systemutvecklingbakom. Det finns en vilja att spara pengar och effektivisera verksamheter genom attinföra informationssystem men det rapporteras ofta om stora projekt som kostar mycketmer Àn berÀknat.Vi har frÄgat oss om det finns en brist pÄ insikt om att perspektiv (synsÀtt) pÄ bÄdesystemutvecklingsprocessen och IT-systemet i sig styr utvecklingen.Val av metoder bygger pÄ ett aktivt val av perspektiv.Undersökningen har vi gjort genom en litteraturstudie dÀr vi förklarar begreppensystemutveckling, perspektiv och paradigm samt systemutvecklingsmetoder och försökerbelysa sambanden dem emellan.För att undersöka hur insikten om perspektiv ser ut har vi i en empirisk undersökninggjort intervjuer med anstÀllda pÄ ett utvecklingsföretag samt med en av deras kunder.Genom att analysera intervjuerna och deras arbetsmetod med hjÀlp av analysmetodenMA/SIMM har vi nyanserat vÄrt teoretiska resultat.Perspektiv ? och metodanalys Àr mycket viktiga för att förstÄ varförsystemutvecklingsprocessen ser ut som den gör och framförallt vad den fÄngar upprespektive missar..
Att vara chef med eller utan HR-stöd
Human Resource Management (HRM) handlar om att leda mÀnskliga resurser. Det blir det allt vanligare att personalansvaret delegeras till linjecheferna i organisationen eftersom de arbetar nÀrmast de anstÀllda. Syftet med denna studie var att med kvalitativ metod undersöka pÄ vilket sÀtt chefers arbetssituation skiljer sig Ät mellan de som har, respektive inte har, en HR-avdelning att tillgÄ. Studien baserades pÄ nio enskilda intervjuer vilka tolkades enligt induktiv tematisk analysmetod. Resultatet visade att personalarbetet var mer integrerat i det dagliga chefsarbetet pÄ företag som hade HR-avdelning, och dessa chefer kÀnde sig inte stressade av personalansvaret i sig.
Val av inskolningsmetod i förskolan
Det finns i huvudsak tre olika metoder för inskolning av smÄ barn i förskolan, men inte mycket forskning i Àmnet. UtifrÄn populÀrvetenskaplig litteratur och facktidskriftsartiklar kan man sammanfatta de metoder som finns som förÀldraaktiv introduktion, traditionell inskolning och individuell inskolning. Det övergripande syftet med undersökningen Àr att kartlÀgga hur inskolningen gÄr till i ett antal kommuner i Sverige. Till grund för undersökningen ligger tre frÄgestÀllningar. Dessa rör vilken metod man anvÀnder vid inskolning, hur inskolningen gÄr till, vem som bestÀmmer och vad som avgör att en viss metod anvÀnds. Ansatsen i studien Àr kvantitativ och frÄgorna stÀlls genom en enkÀtundersökning.