Sök:

Sökresultat:

3053 Uppsatser om Leva med bröstcancer - Sida 30 av 204

Kvinnors upplevelser av att leva med ryggmÀrgsskada: En litteraturstudie

Att drabbas av ryggmÀrgsskada innebÀr en stor förÀndring av livet ofta med bestÄende funktionsnedsÀttning som följd. Syftet med denna litterturstudie var att beskriva kvinnors upplevelser av att leva med ryggmÀrgsskada. Elva vetenskapliga studier analyserades med kvalitativ innehÄllsanalys vilket resulterade i fem kategorier; den förÀndrade kroppen som en begrÀnsning i vardagen, brist pÄ information och respekt frÄn hÀlso- och sjukvÄrdspersonal, rÀdsla inför en oviss framtid, vikten av stödjande relationer samt trygghet och hopp som kÀlla till ÄterhÀmtning. I denna litteraturstudie framkom det att kvinnor som lever med ryggmÀrgsskada begrÀnsades i vardagen. De blev beroende av andra och bristen pÄ information var ett stort problem för kvinnorna.

Att leva med en förÀlder som drabbats av cancer Ungdomars upplevelser

NÀr en person drabbas av cancer, pÄverkas hela familjen. MÄnga av de som drabbas Àr förÀldrar till barn och ungdomar. I vÄrden av en cancersjuk förÀlder möter sjuksköterskor patientens anhöriga, som kan vara i behov av stöd. Ungdomar befinner sig i ett kÀnsligt utvecklingsstadium, och ungdomsÄren prÀglas ofta utav osÀkerhet och starka emotioner. För att bemöta och tillgodose behov hos ungdomar, krÀvs kunskaper om hur ungdomar upplever en förÀlders cancersjukdom.

PÄverkan pÄ familjer med en familjemedlem med HIV/AIDS: En systematisk litteraturöversikt

NÀr en person insjuknar i HIV/AIDS blir hela familjen drabbad. Familjen Àr en viktig resurs för den sjuke och Àr dem som har bÀst kÀnnedom om den sjuke familjemedlemmens behov. Genom att ha kunskap om hur HIV/AIDS pÄverkar familjen kan sjuksköterskor och övrig vÄrdpersonal hjÀlpa och stötta hela familjen. Syftet med denna studie var att undersöka hur familjer pÄverkas av att leva med en familjemedlem med HIV/AIDS. Studien genomfördes som en systematisk litteraturöversikt och elva kvalitativa och tre kvantitativa artiklar analyserades.

NÀr stöttepelaren inte hÄller : Erfarenheter av att lÀra sig leva med en ryggmÀrgsskada

I Sverige drabbas varje Är omkring 100-150 personer av en traumatiskt orsakad ryggmÀrgsskada. En ryggmÀrgsskada innebÀr ofta ett funktionshinder som gör att stora förÀndringar mÄste göras i livssituationen, vilket kan vara en svÄr anpassning. Stress, Ängest och depressiva symtom Àr relativt vanligt bland personer som skadats. Syftet med studien var att beskriva vuxna patienters erfarenheter av att lÀra sig leva med en ryggmÀrgsskada. Studien gjordes som en litteraturstudie dÀr 15 vetenskapliga artiklar valdes ut, granskades och analyserades via fÀrgkodning för att finna likheter.

Att leva med lÄngvarig icke-malign smÀrta

Bakgrund: LÄngvarig icke malign smÀrta Àr vanligt förekommande problem som pÄverkar en individs liv utifrÄn flera aspekter; fysiskt, psykiskt och emotionellt. Upplevelsen av smÀrtan Àr subjektiv och unik för individen och kan vÄlla ett stort personligt lidande. Syfte: Syftet var att belysa upplevelsen av att leva med lÄngvarig icke malign smÀrta. Metod: Studien var en kvalitativ litteraturstudie. Studien Àr baserad pÄ tio artiklar som blivit analyserade utifrÄn Graneheims och Lundmans innehÄllsanalys. Resultat: Personer med lÄngvarig icke malign smÀrta upplever att smÀrtan kontrollerar och begrÀnsar dem i vardagen.

Individens upplevelse av att leva med hjÀrtsvikt : En litteraturöversikt

HjÀrtsvikt Àr ett tillstÄnd som ökar i dagens samhÀlle. TillstÄndet pÄverkar mÄnga funktioner i det dagliga livet som frÀmst beror pÄ symtom och olika behov som gör vardagen svÄr för individen. Syftet var att beskriva individens upplevelse av att leva med hjÀrtsvikt. Metoden som anvÀndes var en litteraturöversikt med en kvalitativ ansats, med sammanlagt 12 artiklar. Analysen resulterade i huvudtematEn oförutsÀgbar och sviktande kropp med de tillhörande temana En ny livssituaion, Att uppleva trygghet, Att behöva anpassa sig till det nya tillstÄndet samt Att finna mening med livet.

Upplevelser av hÀlsa vid kronisk sjukdom: en litteraturstudie

HÀlsa upplevs olika och tas oftast för givet. Sjukdom pÄverkar upplevelsen av hÀlsa. Personer prövas dÄ med hinder och begrÀnsningar. Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva hur personer som lever med kronisk sjukdom upplever hÀlsa. Tolv artiklar analyserades med kvalitativ, manifest innehÄllsanalys och resulterade i fyra kategorier: Att finna balans i tillvaron, att genom relationer fÄ stöd och förstÄelse, att bli stÀrkt av tro och hopp och att lÀra sig leva med begrÀnsningar i vardagslivet.

MĂ€ns upplevelser av att leva med testikelcancer

Testikelcancer Àr en cancersjukdom vars etiologi Àr okÀnd. Sjukdomen utgör den vanligaste cancerformerna för mÀn i Äldrarna 20-40 Är. Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva mÀns upplevelser av att leva med testikelcancer. Studien baserades pÄ Ätta vetenskapliga artiklar som analyserats enligt kvalitativ innehÄllsanalys. Vilket resulterade i fyra kategorier: Att vara orolig pÄ grund av bristande information: Att ha rÀdsla och osÀkerhet som har livs betydelse: Att vara annorlunda och att sex kan vara misslyckat: Att fÄ stöd och trygghet, ökar sjÀlvförtroendet att ÄtergÄ till det normala gav en inre styrka nÀr livet hade förÀndrats.

Att leva med yrsel och hur den relaterar till stress och psykisk ohÀlsa

Att drabbas av yrsel Àr ett komplext symptom med varierande bakgrundsorsaker. Yrsel utan fysiskt definierbar anledning, tex. Störning pÄ balansorganen, Àr ofta förknippad med stress och psykisk ohÀlsa. Föreliggande studie genomfördes i form av sex intervjuer med syftet att undersöka hur det Àr att leva med yrsel och hur denna Àr relaterad till stress och psykisk ohÀlsa. Resultaten indikerade en koppling mellan yrsel, stress och symptom pÄ utmattningssyndrom.

Att leva med typ-1 diabetes : Litteraturstudie om unga vuxnas upplevelse av att leva med typ-1 diabetes

SjÀlvskadebeteende Àr ett stort hÀlsoproblem i Sverige och resten av vÀrlden, framförallt bland unga kvinnor (Socialstyrelsen, 2004a). Studier (Gollust, Eisenberg & Golberstein, 2008;BjÀrehed & Lundh, 2008; Lloyd-Richardson, Perrine, Dierker & Kelley, 2007) visar att flickor och unga kvinnor aktivt skadar sig sjÀlva men att fÄ av de drabbade söker vÄrd för sina besvÀr. Patienter som skadar sig sjÀlva upplever att vÄrdpersonal har svÄrt att förstÄ deras situation (Craigen & Foster, 2009) samtidigt som vÄrdpersonal kÀnner sig negativt instÀllda till att vÄrda patienter med sjÀlvskadebeteende (Friedman et al. 2006). Det finns en frustration i vÄrden bland bÄde personal och patienter men endast lite evidensbaserad forskning kring omrÄdet.

FörÀldrars upplevelser av att leva med barn med funktionsnedsÀttningar

Holmgren, Helena och Norrman, Jennie (2011). FörÀldrars upplevelser av att leva med barn med funktionsnedsÀttningar (Parents? experiences of living with children with disabilities). Skolutveckling och ledarskap, Specialpedagogprogrammet, Malmö högskola. Att bli förÀlder innebÀr för mÄnga en stor omtumlande upplevelse.

Att leva med en familjemedlem med anorexia : En systematisk litteraturstudie om anorexias pÄverkan pÄ familjen

Bakgrund: Anorexia Nervosa pÄverkar individen bÄde fysiskt och psykiskt och Àr en allvarlig och livshotande sjukdom dÀr mÄnga av kroppens olika organsystem pÄverkas. Det Àr av stor vikt att sjukdomen upptÀcks i tid sÄ att behandling snabbt kan sÀttas in. Forskning har visat att sjuksköterskor upplevde bristande kunskaper inom psykisk ohÀlsa och hade dÀrmed svÄrigheter att vÄrda patienter med anorexia.Syfte: Syftet var att beskriva familjens erfarenheter av att leva med en familjemedlem med anorexia. Metod: Litteraturstudien baserades pÄ tio vetenskapliga artiklar, fem med kvantitativ ansats och fem med kvalitativ ansats. En integrerad analys utfördes utifrÄn Kristenssons (2014) beskrivning.Resultat: De kategorier som framkom i analysen var Familjedysfunktion, Psykisk belastning, Familjens hanteringsstrategier, Familjens erfarenheter av bemötande frÄn vÄrdpersonal och Erfarenheter av att vÄrda.

NÀrstÄendes upplevelser av att leva med en demenssjuk person

Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva nÀrstÄendes upplevelser av att leva med en demenssjuk person. Metoden som anvÀndes var kvalitativ manifest innehÄllsanalys. Resultatet blev fem kategorier. Kategorierna blev följande: olika förluster i livet, sorg och depression, ensamhet och isolering, egen ohÀlsa och positiva kÀnslor trots svÄrigheter i livet. NÀrstÄende upplevde förluster i livet, vilket visade sig i form av att vÀnner och slÀktingar distanserade sig.

Att leva med astma: en litteraturstudie

Astma Àr en kronisk sjukdom som pÄ mÄnga sÀtt pÄverkar det dagliga livet. Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva upplevelsen av att leva med sjukdo-men. 13 vetenskapliga artiklar som motsvarade syftet, publicerade frÄn 1986 och framÄt, analyserades med kvalitativ innehÄllsanalys. Analysen resulterade i fem kategorier: att vara begrÀnsad frÄn fysiska aktiviteter och social gemenskap, att acceptera att astman Àr en del av ens liv, att kÀnna trötthet och att vara orkeslös under hela dygnet, kÀnna rÀdsla, andnöd och panik, samt att sjukdomen ger upp-hov till skuld och förnekelse. Studien ger kunskap om de konsekvenser sjukdo-men kan medföra för de drabbade i dagligt liv.

OSS-baserade e-postlösningar : En fallstudie

Syftet med studien Àr att analysera möjligheter och begrÀnsningar med att anvÀnda programvaror baserade pÄ öppen kÀllkod för att förvalta en organisations e-post dÀr utkontraktering inte Àr ett alternativ. Detta baseras pÄ tio krav som identifierats som relevanta i relation till e-postlösningar. Inom studiens omfattning representeras OSS(Open Source Software)-lösningarna av programvarorna Zimbra Collaboration Suite, Citadel och Kolab Server. För att undersöka styrkor och svagheter hos dessa har hybridmetoden action case tillÀmpats. Genom ett interpretativt och iterativt nÀrmande har representanterna stÀllts inför de identifierade kraven och deras förmÄga att leva upp till kraven har analyserats.

<- FöregÄende sida 30 NÀsta sida ->