Sökresultat:
2165 Uppsatser om Lösningsinriktad pedagogik - Sida 21 av 145
KÀnner elever lust att lÀra matematik?
I detta arbete har jag undersökt om min hypotes angÄende elevernas i Ärskurserna 4, 5 och 6, pÄ min partnerskola, lust till matematik stÀmmer överens med verkligheten. Jag har diskuterat elevernas lust till matematik och glÀdje att lÀra, sambandet mellan elevernas lust att lÀra matematik och deras upplevelser av matematikundervisningen samt sambandet mellan kÀnslan av glÀdje och sjÀlvförtroende..
Elever med sprÄkstörning : Skiljer sig strategierna för elevernas utbildning beroende av elevernas Älder?
This thesis investigates strategies used to include students with language disabilities in schools and whether they differ depending on the age of the students. A interview guide for qualitative interviews was used to interview two groups of respondents (teachers with longer and shorter experience) The material was categorized according to students ages (grade 5 and below respective grade 6 to 9) The results show that there is no common plan for how to work with children with language disabilities in the investigated municipality. However, similar strategies are used for both groups of students, but how the strategies are applied differs..
En smak av hinduism : ett undervisningsexperiment med integrativ religionsundervisning pÄ gymnasienivÄ
Syftet med denna uppsats var:Att planera, genomföra samt utvÀrdera en alternativ undervisningsmodell i hinduism pÄ gymnasienivÄ som syftar till att lÀra av och frÄn religionen snarare Àn om.Att jÀmföra denna alternativa undervisningsmodell och sÀtta den i relation till tidigare och med mer traditionell undervisning av religion pÄ gymnasienivÄ.Att blicka vidare och se om denna undervisningsmodell eventuellt skulle kunna implementeras Àven inom andra skolÀmnen sÄvÀl som i övriga kommunikativa och sociala kontexter..
Elever med lÀs- och skrivsvÄrigheter- Deras upplevelser av skolan, skolarbete och framtiden.
Föreliggande undersökning redovisar 6 intervjuer av elever med lÀs- och skrivsvÄrigheter samt ytterligare4 intervjuer med elevernas klass- respektive speciallÀrare. Syftet var frÀmst att beskriva hur dessa elever upplever sin situation i skolan och hur de ser pÄ framtiden. Av intervjuerna framgÄr att eleverna ofta bÀr pÄ positiva upplevelser i skolan, samt att deras syn pÄ framtiden inrymmer övervÀgande positiva bilder. Resultaten ger sÄledes en positivare bild Àn vad litteraturen ofta mÄlar upp..
SÄ tÀnker lÀrare om elevers sjÀlvförtroende och identitet
Denna intervjuanalys syftar till att undersöka om och hur lÀrare ser pÄ om elevers sjÀlvförtroende och identitet hör samman med utseendemÀssiga faktorer. Informanterna vittnar om olika faktorer som ligger till grund för elevgrupperingar. LÀrarna ser olika pÄ hur elever pÄverkas av ideal frÄn exempelvis reklamen. Dessutom har lÀrarna olika sÀtt att arbeta för stÀrka elevers sjÀlvförtroende, i detta arbete kategoriseras lÀrarna som antingen kunskapsinriktade eller socialt inriktade..
Kunskap och skola i elevperspektiv : en intervjustudie av Ätta högstadieelever
Uppsatsens syfte Àr att belysa högstadieelevers kunskapssyn och att diskutera resultatet. Jag har intervjuat Ätta högstadieelever om kunskap, skola och lÀrare. Undersökningens resultat visar att: eleverna Àr ovana att diskutera kunskapsbegreppet, att lÀrare inte diskuterat kunskapsbegreppet med eleverna samt att eleverna har svÄrt att frikoppla kunskapsbegreppet frÄn skolvÀrlden. Eleverna har nÀmnt fyra aspekter pÄ viktig kunskap: nytta, förstÄelse, allmÀnbildning samt grundkunskaper..
Gymnasieelever och mobbning
Det huvudsakliga syftet med min undersökning var att studera gymnasieelevers erfarenheter av mobbning samt studera deras attityder till denna företeelse. Genom att dela ut en enkÀt till fyra olika program pÄ en gymnasieskola kunde skillnader och likheter pÄvisas mellan dessa. Resultat som enkÀtundersökningen visar Àr till exempel att förekomsten av mobbning var som störst pÄ ett studieförberedande program och som minst pÄ ett yrkesförberedande program. Ett annat resultat Àr att elever pÄ ett kvinnligt dominerat program Àr mer benÀgna att ingripa vid mobbningssituationer jÀmfört med elever pÄ ett manligt dominerat program..
Simon -en tracheotomerad pojkes annorlunda vardag
Jag har valt att fokusera pÄ hur en annorlunda elevs vardag ser ut. Jag har intervjuat diverse centrala personer i Si-mons liv inklusive honom sjÀlv. Genom observation av Simon i skolan tillsammans med intervjuerna har jag försökt skapa mig en bild av hur det Àr att leva med ett funktionshinder. Riskerar man att bli mobbad för att man Àr annor-lunda? I litteraturdelen behandlas funktionshindrade mÀnniskors situation och rÀttigheter förr och nu.
LÀrarrollen spelar roll! : En analys av Sveriges frÀmsta lÀrare i TV-serien Klass 9A
Uppsatsens syfte Àr att analysera vilken bild TV-serienKlass 9A visar av den professionella pedagogen i jÀmförelse med vad pedagogisk forskning framför om den samma. I det moderna samhÀllet spelar massmedia en stor roll för den enskilda individen. Media anses spegla samhÀllets gemensamma vÀrderingar, attityder och normer. TV som media kan dÀrför komma att pÄverka hur mÀnniskor uppfattar den professionella pedagogen som visas upp i TV-serien Klass 9A. Uppsatsens teoretiska kapitel baseras utifrÄn tvÄ kriterier som beskriver lÀraryrkets professionalitet.
FĂRSTĂ KOMPLEX FILM CINELITERACY, PLAY TIME OCH BRITTISKA FILMINSTITUTETS FEMSTEGSMETOD
Uppsatsen handlar om cineliteracy; att öka sin kompetens att tillgodogöra sig rörliga bilder. Jag undersöker huruvida brittiska filminstitutets femstegsmetod Àr en fungerande modell för att stimulera elevernas lÀrandeprocess av komplex film. Som exempel anvÀnder jag mig av Jacques Tatis film Play Time..
à ldersintigrerad undervisning, För och : nackdelar
I detta arbete undersöks fem lÀrares uppfattningar om Äldersintegrerad undervisning vad gÀller eventuella för/nackdelar. Deras uppfattningar stÀlls i relation till bearbetad litteratur. Aspekterna som har undersökts Àr organisationen kring arbetssÀttet, inlÀrning, socialutveckling, elever med inlÀrningssvÄrigheter samt lÀrarnas arbets situation. Undersökningen Àr genomförd i öppen intervjuform. Resultatet visar att lÀrarnas uppfattningar om Äldersintergreringen varierar mycket beroende pÄ hur skolorna organiserar arbetssÀttet.
En skolas sÀtt att arbeta En studie av Sverige : finska skolan i Motala
Syftet med detta arbeta Àr att beskriva en skolas sÀtt att arbeta för att alla elever ska fungera i skolan. Jag ville ocksÄ se om det fanns nÄgot speciellt sÀtt att arbeta med ledarskapet i klassrummet. Litteraturstudien belyser de strategier lÀraren förfogar över i klassrummet samt den fostran och disciplin som anses nödvÀndig för att barn ska kunna utvecklas till den mognad som förutsÀtts för att kunna bli en fungerande samhÀllsmedborgare. Diskussionen tar upp betydelsen av hur ett genomtÀnkt arbetssÀtt genomsyrar det dagliga arbetet i skolan..
à tgÀrd eller handling
Min tanke med mitt arbete var att ta reda pÄ om det fanns ett behov av att ta fram ett nytt ÄtgÀrdsprogram pÄ skolan enligt mina kollegor och ledningen. Dessutom ville jag presentera ett alternativt ÄtgÀrdsprogram som jag kallar Handlingsprogram, helt i linje med Lösningsinriktad pedagogik. Jag har intervjuat tre av mina kollegor samt en person ur ledningen, jag har gjort en nulÀgesanalys och jag har sökt information runt den lösningsinriktade pedagogiken i böcker för att finna teorier om hur jag ska utforma mitt handlingsprogram. Resultatet blev att vi hade ett behov av ett nytt ÄtgÀrdsprogram och jag har skapat ett handlingsprogram som vi kommer att införa pÄ skolan..
Valfrihetens dilemma : Om frihet och ansvar i den moderna grundskolan
Uppsatsen behandlar de nya grepp inom pedadogik som kommit att bli vanligare i och med omlÀggningen av skolsystemet 1994. Etableringen av friskolor har gjort att utbildningsvÀsendet breddats, Ätminstone till ytan, men samhÀllets krav pÄ möjligheter att vÀlja och flexibilitet pÄ arbetsmarknaden har fÄtt tveksamma effekter i grundskolan, dÀr elever halkar efter kunskapsmÀssigt. Uppsatsens syfte Àr att med utgÄngspunkt i en undersökt friskola studera hur dessa nya arbetssÀtt med stort eget ansvar och dito valfrihet har för effekt pÄ ungdomar i de högre Ärskurserna, genom observationer, studier av forskning och svar frÄn ungdomarna sjÀlva..
Tankar och tro En studieav Ärskurs nio-elevers syn pÄ sjÀlvbild, framtidsbild och gudsbild.
Syftet med denna studie Àr att ta reda pÄ hur Ärskurs nio-elevers livstolkning ser ut. Inom detta begrepp har vi valt att fokusera framförallt pÄ sjÀlvbild och identitet, gudsbild och framtidsbild. Flickorna stÄr i centrum medan pojkarna finns med som jÀmförelsegrupp. Studien bygger pÄ tvÄ empiriska undersökningar gjorda i en mindra stad i södra Sverige. Resultaten bekrÀftar att grundlÀggande vÀrderingar liksom könsroller har en tendens att leva kvar trots att samhÀllet förÀndras i allt snabbare takt.