Sök:

Sökresultat:

2165 Uppsatser om Lösningsinriktad pedagogik - Sida 19 av 145

Att vara elev i Ă„r 6 och i Ă„r 7 : vad skiljer?

Detta atbete bestÄr av en litteraturstudie som försöker finna nÄgra av de faktorer som pÄverkar högstadiets utformning. Begrepp som lÀrarattityder, struktur, organisation och traditioner tas upp. Att vara elev förr och nu och försök till förÀndring Àr ocksÄ nÄgot som behandlas. En empirisk undersökning med enkÀt och intervjuer har gjorts i försök att undersöka hur eleverna sjÀlva uppfattar skillnaden i Är 6 och i Är 7. Resultatet av den empiriska undersökningen visar i stort pÄ en positiv bild av högstadiet.

Vem bestÀmmer pÄ förskolan? - En undersökning om barns inflytande pÄ en Reggio Emilia inspirerad förskola

Uppsatsen behandlar barns inflytande i förskolan. FrÄgestÀllningarna som behandlas Àr: Hur talar pedagogerna pÄ BÄtens Reggio Emilia inspirerade förskola om barn och barns inflytande? Hur arbetar man med inflytandet? Hur beskriver barnen sitt inflytande i de av pedagogerna utpekade situationerna? VÄrt syfte med arbetet var att ta reda pÄ i vilka situationer pedagogerna anser att barnen pÄ en Reggio Emilia inspirerad förskola har inflytande och hur dessa tolkas ur ett barnperspektiv. Teoretiska utgÄngspunkter Àr olika barnsyner och en Reggio Emilia inspirerad pedagogik. Forskning som anvÀnds för att förstÄ empirin Àr: Barns syn pÄ vuxna ? att komma nÀra barns perspektiv (Arnér och Tellgren, 2006), Barns inflytande i förskolan - problem eller möjlighet för de vuxna? (Arnér, 2006) samt Delaktighet som vÀrdering och pedagogik (Pramling Samuelsson & Sheridan, 2003).

Hur uppfattar socialarbetare sin yrkesroll?

AbstractEmma, F. & Ida, S. (2011). Hur uppfattar socialarbetaren sin yrkesroll? C-uppsats i pedagogik.

KÀnsla av sammanhang (KASAM) ett verktyg att anvÀnda för att praktiskt iscensÀtta det pedagogiska och didaktiska i idrottsundervisningen?

I mitt examensarbete har jag undersökt hur mellanstadieelever i Ärskurs 4-6 ser pÄ och upplever sin idrottsundervisning idag och om de pÄ idrottslektionerna kan se nÄgon begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet med det som de gör i Àmnet Idrott och hÀlsa. Syftet Àr att se om en teori som KASAM kan underlÀtta införlivandet och öka individens förstÄelse för Àmnet Idrott och hÀlsa samt hur man kan tillÀmpa dessa kunskaper för ett praktiskt och didaktiskt genomförande pÄ idrottslektionerna..

Sex pedagogers uppfattningar om och hur de anvÀnder lek för barnens lÀrande och utveckling

De flesta lekforskare Àr eniga om att barn lÀr sig nÀr de leker och att lek har betydelse för barns utveckling. Syftet med denna undersökning var att studera vilka uppfattningar pedagoger har om lek och hur de anvÀnder lek för barns lÀrande i undervisningen i sina tre förskoleklasser. I studien intervjuades sex pedagoger, tvÄ barnskötare, tvÄ förskollÀrare och tvÄ fritidspedagoger. Resultatet visade att pedagogerna uppfattar lek som viktig för barnens lÀrande och utveckling och att den anvÀnder sig av bÄde fria och styrda lekar i undervisningen..

Stereotypa könsroller : Hur motverkas det?

SammanfattningI förskolans lÀroplan (Lpfö98, 2010, s.5) stÄr det att förskolan aktivt ska arbeta för att motverka stereotypa könsroller. Syftet med denna studie Àr att undersöka hur den hÀr delen av lÀroplanen tolkas och omsÀtts i praktiken. Studien Àr baserad pÄ kvalitativa samtalsintervjuer med tio verksamma förskollÀrare. Informanterna till studien Àr verksamma i tre olika kommuner och pÄ sex olika förskolor. Skribenterna har genomfört fem intervjuer var, men bÄda har varit nÀrvarande under samtliga intervjuer.

Massage i skolan : positiva och negativa effekter

Massage i skolan kan gÄ till pÄ mÄnga olika sÀtt, bland annat med hjÀlp av en massagesaga. Det Àr viktigt att eleverna sjÀlva vill vara med. De ska aldrig tvingas. NÀr man blir berörd utsöndras det ett lugn och ro-hormon i kroppen som heter oxytocin. Det fÄr oss att bli mindre aggressiva och mer avslappnade.

Religionspedagogiska och religionsdidaktiska teorier : En jÀmförande studie

Denna uppsats Àr en studie av olika religionspedagogiska och religionsdidaktiska teorier och hur dessa teorier pÄverkar undervisningen av religion i den svenska skolan. För att kunna göra en komparerande studie sÄ har tre olika teorier valts ut och studerats mer i detalj. Dessa tre teorier Àr hermeneutik, fenomenologi och fenomenografi. Anledningen till att dessa tre teorier valdes Àr för att det Àr Äterkommande i litteraturen och framhÄlls och har framhÄllits som mest inflytelserika inom skolans pedagogik och didaktik..

En sjÀl i tvÄ kroppar : Om flickors vÀnskap

Syftet med arbetet har varit att genom litteraturstudier och samtal med elever och lÀrare ta reda pÄ vad en bÀstisdyad Àr, hur den fungerar och vilken betydelse den har för flickor. Jag har sökt finna svar pÄ ovanstÄende frÄgor genom kvalitativa intervjuer som har haft karaktÀren av samtal. I resultatet redovisas intervjuer med tre bÀstispar och deras klassförestÄndare. Svaren berör tankar omkring beroende, jÀmlikhet, identitet, status samt strategier för att bevara dyaden intakt.I diskussionen stÀlls de tre bÀstisdyaderna i relation till de teorier som redovisats i litterarugenomgÄngen..

Meningsfullt lÀrande med PBL?

Arbetet handlar om huruvida man kan fÄ till ett meningsfullt lÀrande genom att anvÀnda sig av metoden PBL, problembaserat lÀrande, i grundskolan. Jag gör en kort presentation av lÀrande under 1900-talet för att dÀrefter koncentrera mig pÄ tre pedagoger, Marton, SÀljö och Dewey. UtifrÄn dessa tre pedagogers syn pÄ lÀrande undersöker jag PBL. Jag beskriver hur metoden PBL fungerar och hur den Àr uppbyggd. Mycket i PBL överensstÀmmer med vad Marton, SÀljö och Dewey anser vara ett lÀrande som ger bra resultat.

Ingen vill se en tjock mÀnniska pÄ scen

Forskning tyder pÄ att risken att drabbas av Àtstörning Àr tre gÄnger högre hos dansare jÀmfört med icke dansare och prevalensen uppgÄr till 42 %. DansvÀrldens strÀvan efter perfektionism, kvinnligt kön, en Älder av 14-20 Är samt intensiv bantning Àr de frÀmsta riskfaktorerna för att utveckla Àtstörning. Förutom att Àtstörningar hÀlsoekonomiskt Àr kostsamma för samhÀllet medför de Àven fysiska, psykiska och sociala konsekvenser hos den drabbade. Forskning menar att bÀttre kunskap kring skydds- och riskfaktorer för att inte utveckla Àtstörning krÀvs samt att förebyggande program riktade till högriskgrupper som dansare behövs. DÀrtill saknas effektiva interventionsprogram för att förebygga Àtstörning hos professionella dansare, vilket dÀrför ligger till grund för framarbetat syfte.

?Ingen vill se en tjock mÀnniska pÄ scen?

Forskning tyder pÄ att risken att drabbas av Àtstörning Àr tre gÄnger högre hos dansare jÀmfört med icke dansare och prevalensen uppgÄr till 42 %. DansvÀrldens strÀvan efter perfektionism, kvinnligt kön, en Älder av 14-20 Är samt intensiv bantning Àr de frÀmsta riskfaktorerna för att utveckla Àtstörning. Förutom att Àtstörningar hÀlsoekonomiskt Àr kostsamma för samhÀllet medför de Àven fysiska, psykiska och sociala konsekvenser hos den drabbade. Forskning menar att bÀttre kunskap kring skydds- och riskfaktorer för att inte utveckla Àtstörning krÀvs samt att förebyggande program riktade till högriskgrupper som dansare behövs. DÀrtill saknas effektiva interventionsprogram för att förebygga Àtstörning hos professionella dansare, vilket dÀrför ligger till grund för framarbetat syfte.

Vad Àr specialpedagogik?

Fokus i denna studie utgörs av specialpedagogik, och studien syftar till att undersöka hur nÄgra grundskollÀrare uppfattar kunskapsomrÄdet specialpedagogik. Undersökningen bygger pÄ tre frÄgestÀllningar, vilka bidrar till att belysa grundskollÀrares uppfattningar om kunskapsomrÄdet ur olika aspekter. Specialpedagogik utgör ett komplext ÀmnesomrÄde, som kan förstÄs utifrÄn flera olika perspektiv. Inom specialpedagogisk forskning existerar bland annat tre olika paradigm, utifrÄn vilka den specialpedagogiska verksamheten kan förstÄs. Betraktarens förstÄelse ter sig olika beroende pÄ val av paradigm, och detta till följd av olika förklaringsmodeller och interventionsförslag.

Flickor och datorer

Genom studie av nationell och internationell litteratur samt en mindre etnografisk skolstudie i en Är 7-9 skola har jag undersökt hur flickors datoranvÀndning kan se ut. För att fÄ en helhetsbild av situationen har jag ocksÄ gjort jÀmförelser med pojkars datoranvÀndning. Det jag funnit Àr att det finns skillnader mellan flickors och pojkars datoranvÀndning. Jag har ocksÄ sett att flickorna ligger efter pojkarna nÀr det gÀller datorvana. Detta pÄ grund av att flickorna i en mindre omfattning Àn pojkar vÀljer datorn som aktivitet pÄ sin fritid..

Utomhusundervisning i en I Ur och Skur skola

Syftet med vÄr undersökning Àr att se vilka mÄl pedagogerna pÄ en I Ur och Skur skola har med sin utomhusundervisning, samt att se vad eleverna i skolans Är 3 uttrycker att de lÀr sig. Vi intervjuar fyra pedagoger och fem elever pÄ en I Ur och Skur skola vars svar vi analyserar och diskuterar utifrÄn I Ur och Skurs pedagogik samt lÀrandeteorier. Studiens resultat visar att pedagogerna förutom förtrogenhet till naturen, vÀljer att poÀngtera de mÄl med undervisningen som innefattar fÀrdigheter som t.ex. socialt samspel. Eleverna nÀmner detta kunnande mer som ett bonus, och framhÄller istÀllet de teoretiska Àmnenas vikt..

<- FöregÄende sida 19 NÀsta sida ->