Sök:

Sökresultat:

305 Uppsatser om Läs- och skrivutveckling - Sida 2 av 21

Skrivande av faktatexter i skolans tidigare Ă„r : The Writing of Non-Fictional Texts in the Earlier Years of School

I detta examensarbete undersöks hur nÄgra lÀrare arbetar med skrivandet av faktatexter i skolans tidigare Är, samt hur de upplever att skrivandet pÄverkar elevernas kognitiva utveckling och skrivutveckling. I denna studie har tio yrkesverksamma lÀrare deltagit genom en enkÀtundersökning, svaren har sammanstÀllts och analyserats. I studien har Àven intervjuer genomförts pÄ tvÄ yrkesverksamma lÀrare, dessa har transkriberats, sammanstÀllts och analyserats. Olika teorier samt arbetssÀtt baserat pÄ olika författares erfarenheter och pedagogiska förhÄllningssÀtt lyfts fram i denna studie, Àven hur de anser att de kan pÄverka elevernas skrivutveckling och kognitiva utveckling.    Studien visar att skrivandet av faktatexter pÄverkar elevernas skrivutveckling samt kognitiva utveckling pÄ olika sÀtt beroende pÄ vilket arbetssÀtt lÀraren vÀljer att anvÀnda.     Slutsatsen Àr lÀrarens förhÄllningssÀtt till och kunskaper om skrivandet av faktatexter pÄverkar valet av arbetssÀtt..

SkrivinlÀrning med penna eller touchteknik? tre pedagoger om olika sÀtt att arbeta med barns skrivande

Nilsson, Carola & Nilsson, Cecilia (2011). Skrivutveckling med penna eller touchteknik? ? tre pedagoger om olika sÀtt att arbeta med barns skrivande. Malmö: LÀrarutbildningen, Malmö Högskola. Syftet med detta arbete Àr att undersöka hur pedagoger arbetar med skrivutveckling i Ärskurs ett. Detta Àr intressant eftersom barnen har olika erfarenheter nÀr de börjar skolan.

"Det handlar ju om att lÀgga grunden" - om sprÄkutveckling i förskolan

BakgrundI följande avsnitt redogörs för forskning inom det sprÄkliga fÀltet. TalsprÄksutveckling, lÀsandet och skrivandets progression samt förskolan och förskollÀrarens roll i det hela synliggörs. Styrdokumentets syn pÄ sprÄk Àr ocksÄ angivet.SyfteSyftet med undersökningen Àr att synliggöra förskollÀrares resonemang kring och arbete med sprÄkutveckling för barn i förskolan, dels sprÄkutvecklande strategier rent allmÀnt, dels mer specifikt som en förberedelse inför kommande lÀs- och skrivutveckling.MetodMetoden som anvÀnts i undersökningen Àr en kvalitativ ansats med intervju som redskap. De som intervjuades var sex förskollÀrare verksamma pÄ tvÄ olika förskolor i samma kommun.ResultatResultatet visar att förskollÀrarna lÀgger mycket kraft i att anlÀgga grundlÀggande sprÄkliga förmÄgor. Det viktigaste som uttrycktes Àr att barnen fÄr möjlighet att kommunicera med andra.

Reproduktion i elevtexter i koppling till lÀrares förestÀllningar om lÀs- och skrivutveckling

Det övergripande syftet med denna studie har varit att utreda förekomsten och graden av reproducerande drag i elevtexter nÀr elever skriver faktatext, samt lÀrares förestÀllningar kring lÀs- och skrivutveckling i koppling till reproduktion som fenomen. Studien tar sin utgÄngspunkt i teorier om lÀs- och skrivutveckling kopplat till genre och genrepedagogik. Studien omfattar tvÄ skolor och har utförts i Ärskurs 3. FrÄn de bÄda skolorna har sammanlagt 36 elevtexter, 18 texer frÄn varje skola, analyserats. Elevtexterna har i analysen jÀmförts med den text som anvÀnts som kÀlla för att utreda graden av reproduktiva inslag.

LÀs- och skrivutveckling - en jÀmförande undersökning om tillvÀgagÄngssÀtt i teori och praktik

Arbetets syfte Àr att göra en jÀmförande undersökning utifrÄn likheter och skillnader i undervisningsmetoderna för lÀs- och skrivutveckling mellan lÀrarstudenter pÄ högskolan i Kristianstad och yrkesverksamma lÀrare ute pÄ fÀltet. Vi anvÀnder oss av en kvalitativ undersökningsmetod, intervjuer, för att undersöka hur pedagoger förhÄller och anvÀnder sig av olika undervisningsmetoder. Resultatet av vÄr undersökning visar att de intervjuade pedagogernas undervisningsmetoder till stor del pÄminner om det lÀrarstudenter pÄ högskolan i Kristianstad fÄtt med sig i utbildningen. Genom att intervjua verksamma pedagoger har vi bekrÀftat att det inte finns en metod som passar alla barn, utan att varje pedagog utarbetar sin metod för lÀs- och skrivutveckling utifrÄn barnets förutsÀttningar, genom att plocka det bÀsta ur varje erkÀnd metod. Resultatet visar ocksÄ att det inte bara Àr frÄgan om vilken metod som Àr bÀst lÀmpad för lÀs- och skrivutveckling, utan ocksÄ att pedagogens förhÄllningssÀtt till undervisningen Àr viktig, liksom miljön runtomkring det lÀrande barnet.

Skolan ska ju vara trÄkig, det hÀr Àr ju roligt: en studie
om hur pedagoger ser pÄ datoranvÀndningen i lÀs- och
skrivutvecklingen

I denna studie beskriver och analyserar vi lÀrares uppfattningar om att skriva sig till lÀsning med hjÀlp av datorn. I vÄr bakgrund ligger fokus pÄ lÀsning och skrivning och dÀr finns en presentation av olika metoder för att lÀra sig lÀsa och skriva. Presentationen avslutas med en beskrivning av Tragetons modell som Àr Àmnet för denna undersökning. Eftersom vi Àr intresserade av lÀrarnas uppfattningar har vi valt att genomföra kvalitativa intervjuer med tre lÀrare som tillsammans med sina elever arbetar enligt ovanstÄende modell. Resultatet visar att lÀrarna tycker att det Àr en bra modell som ger en god lÀs- och skrivutveckling.

Med framgÄng i sikte : En studie av forskningens syn pÄ gynnsamma faktorer för lÀs- och skrivutveckling

I denna uppsats jÀmförs och diskuteras gynnsamma faktorer för elevers lÀs- och skrivutveckling. Jag lyfter fram tre olika forskares syn pÄ vad som kan ha en positiv inverkan för elevers utveckling pÄ omrÄdet och sÀtter det i relation till gynnsamma faktorer för lÀrande i stort. FrÄgestÀllningarna berör likheter i forskarnas metoder, lÀrarrollen samt lÀrande utifrÄn individ- och grupperspektiv. Som jag skrev ovan sÄ fokuseras arbetets kring tre huvudtexter. Dessa texter Àr Judith Langers Effective Literacy Instruction (2002), Palincsar och Browns Reciprocal Teaching (1984) och Graham, Harris och Santangelos Self-Regulated Strategy Development (2008). Dessa tre texter ger tillsammans en bild av faktorer som kan vara av betydelse för bÄde lÀs- och skrivutveckling. I resultaten av studien kommer bland annat vikten av att eleverna lÀr sig strategier fram.

?Det viktigaste för att nÄ bra resultat Àr hur man hanterar dem? : en studie om tvÄ lÀrares anvÀndning av baslÀromedel i lÀs-och skrivutveckling

Syftet med detta examensarbete har varit att ta reda pÄ huruvida baslÀromedel Àr tillrÀckligt som undervisningsmaterial för att möjliggöra elevernas uppnÄende av lÀroplanens kunskapskrav i lÀs- och skrivundervisningen samt om det ger lÀrare möjlighet att arbeta utifrÄn aktuell forskning inom lÀs- och skrivutveckling. Det har vi undersökt genom en kvalitativ studie dÄ vi har observerat tvÄ undervisningstillfÀllen, intervjuat tvÄ lÀrare och sex elever pÄ tvÄ olika skolor i Ärskurs tvÄ samt analyserat de bÄda baslÀromedlenSprÄkdax 2 och Piratresan. Slutsatsen i arbetet blev att baslÀromedlet inte uppfyller lÀroplanens samtliga krav eller möjliggör att lÀraren undervisar utifrÄn aktuell lÀs- och skrivutvecklingsforskning. UtifrÄn intervjuerna och observationerna kunde vi dÀremot dra slutsatsen att det Àr möjligt att nÄ kunskapskraven och arbeta utifrÄn aktuell forskning beroende pÄ lÀrarens didaktiska val i arbetet med baslÀromedlet..

LÀs- och skrivutveckling i Finland och Sverige : Hur arbetar finlandssvenska och svenska lÀrare med lÀs- och skrivutveckling?

Intresset av att studera Finland har sin grund i det senaste decenniets PISAresultat. Finland har nÄtt toppresultat i samtliga tre kunskapsomrÄdenmatematik, naturkunskap och lÀsförstÄelse hos 15-°©??Äriga elever. Jag villeundersöka hur lÀrare i Sverige och Sverige uppfattar sin undervisning,eftersom barns första kontakter med skriftsprÄket och den inledandelÀsinlÀrningen spelar stor roll för hur barnens lÀsning kommer att utvecklasunder skoltiden. Jag anvÀnde mig av tvÄ enkÀter nÀr jag undersökte hur femsvenska och fem finlandssvenska lÀrare uppfattar att de arbetat med lÀs-??? ochskrivutveckling under elevernas första skolÄr.

En studie av lÀrares lÀs- och skrivundervisning i grundskolans tidiga Är

SammanfattningEtt av skolans viktigaste uppdrag Àr att skapa goda möjligheter för barn att lÀra sig att lÀsa och skriva. DÄ vi som blivande lÀrare kommer att arbeta med barns lÀs- och skrivutveckling ansÄg vi det vara viktigt för oss att fÄ en djupare insikt i hur det arbetet gÄr till. Vi vill Àven kunna bidra till utveckling av den tidigare vetenskapliga forskningen inom detta omrÄde. Syftet med denna uppsats har varit att undersöka hur lÀrare arbetar med elevers lÀs- och skrivutveckling samt hur de motiverar sina val av arbetsmetoder. NÀr vi lÀste kurslitteraturen om barns lÀs- och skrivutveckling sÄ konstaterade vi att det fanns delade meningar om hur barn bÀst ska och kan lÀra sig att lÀsa och skriva.

SpeciallÀrarens samarbetsmöjligheter : Med ett helhetsperspektiv pÄ lÀs- och skrivutveckling

Denna studie bygger pÄ intervjuer med sex speciallÀrare. Huvudsyftet var att genom dessa intervjuer försöka fÄ syn pÄ hur helhetsperspektiv framtrÀder nÀr speciallÀrarna beskriver sitt arbete med elevers lÀs- och skrivutveckling. FrÄgestÀllningarna kretsar kring vilka faktorer som pÄverkar speciallÀrarnas roll, hur samarbetet mellan lÀrare lyfts för att möjliggöra en helhetssyn i det sÀrskilda stödet samt vilka möjligheter speciallÀraren har att arbeta med lÀs- och skrivutveckling i ett helhetsperspektiv. Tre temaomrÄden genomsyrar uppsatsen: Helhetssyn pÄ elevers utveckling, Former för samarbete och SpeciallÀrarens roll.  De tre temaomrÄdena valdes för att fÄ en helhetssyn pÄ elevers utveckling, dÀr samarbete med andra pedagoger ses som en förutsÀttning för att kunna arbeta med en helhetssyn pÄ lÀs- och skrivutveckling.

LÀs- och skrivundervisningEn studie av de yngre elevernas lÀrande pÄ en svensk skola i södra Spanien

AbstractUppsatsen beskriver en studie av de yngre elevernas lÀrande pÄ en svensk skola i södra Spanien. Studien bygger pÄ observationer, intervjuer och diagnostiseringar. Studien har följande problemprecisering: Hur bedriver svensklÀraren lÀs- och skrivundervisningen och hur ser de yngre elevernas lÀrande ut relaterat till lÀrarens undervisning? Min verksamhetsförlagda utbildning (VFU) genomfördes pÄ en svensk skola i södra Spanien under fem veckor. För att fÄ information om elevernas lÀs- och skrivförmÄga genomfördes observationer och intervjuer med en svensklÀrare och sex elever.

Textanalysens betydelse för skrivande i skolan : Hur funktionell textanalys och strukturerade textsamtal stödjer elevers skrivutveckling

Textanalys och textsamtal Àr tvÄ begrepp som varit uppe pÄ tapeten ett bra tag i sÄvÀl forsknings- som skolvÀrlden. I den senaste Àmnesplanen för gymnasiet frÄn 2011 skrivs begreppen fram som viktiga delar av svenskundervisningen. Eleven ska förutom att kommunicera och producera texter Àven kunna granska, vÀrdera och bearbeta dem. Samtidigt inom forskningsvÀrlden betraktas textanalys och textsamtal som vÀrdefulla verktyg för att utveckla elevers skrivande. Med tanke pÄ den syn man har idag vad gÀller skrivutveckling, ska dessa redskap introducera och stödja tanken om att texter Àr kontextuellt förankrade och att skrivutveckling bygger pÄ utveckla olika slags skrivande.

Hur frÀmjas lÀs- och skrivutvecklingen pÄ svenska förskolor? : Tre förskollÀrare beskriver sitt arbete med den tidiga lÀs- och skrivutvecklingen

Den hÀr studien har tillkommit som ett examensarbete vid lÀrarprogrammet. Det huvudsakliga syftet med undersökningen var att studera hur förskollÀrare beskriver sitt sÀtt att arbeta med barnens tidiga lÀs- och skrivutveckling. Tre intervjuer med förskollÀrare genomfördes och barn och pedagoger pÄ dessa förskolor observerades med hjÀlp av en filmkamera. Alla tre förskolorna arbetar pÄ ett medvetet sÀtt med barnens tidiga lÀs- och skrivutveckling, Àven om de inte har en direkt utvecklad arbetsmetod kring detta. Undersökningen visade att den sprÄkliga medvetenheten har betydelse för lÀs- och skrivinlÀrningen.

Barns lÀs- och skrivutveckling i förskolan : Pedagogers tankar om lÀs- och skrivutveckling i förskola och förskoleklass

Syftet med studien var att undersöka hur förskollÀrare tÀnker om barns lÀs- och skrivutveckling i förskola och förskoleklass. De frÄgestÀllningar som jag sökte svar pÄ var: hur tÀnker pedagogerna om barns lÀs- och skrivutveckling i förskolan och förskoleklassen samt hur beskriver de sitt arbete med lÀs- och skrivutveckling? Jag har utgÄtt frÄn en livsvÀrldsfenomenologisk ansats och anvÀnt mig av kvalitativa, halvstrukturerade intervjuer som metod. Sju förskollÀrare intervjuades, fem förskollÀrare frÄn fyra förskolor och tvÄ förskollÀrare frÄn en förskoleklass. Resultatet av undersökningen visade att, förskolans roll har förÀndrats vad gÀller barns lÀs- och skrivutveckling.

<- FöregÄende sida 2 NÀsta sida ->