Sök:

Sökresultat:

4048 Uppsatser om Lärandets resurser - Sida 50 av 270

Var kan jag vara och göra det jag vill?

BAKGRUND: I vÄr bakgrund beskriver vi förskolans framvÀxt med betoning pÄinomhusmiljön. Med hjÀlp av litteratur och aktuell forskning förklararvi hur rum och material, tid och rutiner, pÄverkar barns aktiviteter.SYFTE: VÄrt syfte Àr att studera hur barn och pedagoger agerar i förskolansmiljö, samt hur pedagoger talar om detta.METOD: Undersökningen omfattar fyra kvalitativa intervjuer med fyrapedagoger pÄ tvÄ förskolor dÀr Àven observationer har genomförts vidfyra olika tillfÀllen. Datainsamlingen har bearbetats och analyserats.RESULTAT: Resultatet visar att pedagogerna upplever att de har trÄngt och att endel rum inte fyller sitt syfte, och att de saknar resurser. Resultatet visarÀven att barnen ofta blir avbrutna i sin aktivitet och att de inte har fritillgÄng till förskolans alla rum..

RökuppehÄll inför operation - En hÀlsoekonomiska utvÀrderinga av Landstinget Kronobergs riktlinjer

Bakgrund: HÀlsoekonomi har sitt ursprung i att sjukvÄrdens resurser Àr begrÀnsade ochsjukvÄrdsutgifterna ökar kontinuerligt. För att möta de ökade kostnaderna har sjukvÄrdenbörjat anvÀnda sig av hÀlsoekonomiska utvÀrderingar för arbeta mer kostnadseffektivt. Enstor kostnadspost för hÀlso- och sjukvÄrden Àr rökares ökade komplikationsrisker i sambandmed operation. Att införa rökuppehÄll inför operation minskar dessa risker och denna metodhar bedömts vara ett av de mest effektiva sÀtten att minska sjukvÄrdens kostnader. Fokus fördenna studie har dÀrmed varit att utveckla en modell som visar de intÀkter och kostnader somkan kopplas till rökuppehÄll inför operation.Syfte: Syftet med denna studie Àr att anpassa en hÀlsoekonomisk modell sÄ att den kananvÀndas för att berÀkna de ekonomiska effekterna av ett rökuppehÄll inför operation.

Eftersök av försvunnen person

Eftersök av försvunnen person ? ur hundförarens synvinkel. I arbetet har jag velat lyfta fram hur hundekipage fungerar som resurs vid eftersök av försvunnen person. Jag har försökt beskriva hur hunden anvÀnds, dels hur hunden sjÀlv arbetar men Àven hur det Àr att vara hundförare och vad man som hundförare mÄste tÀnka pÄ. PÄ ett förhoppningsvis lÀttfattligt sÀtt har jag beskrivit MSO-modellen som Àr den arbetsmodell man utgÄr frÄn vid eftersök av försvunnen person.

Valutariskhantering - Spelar storleken nÄgon roll? : Fallstudier pÄ Sandvik och CardGroup

Syfte: Hantering av valutarisker i ett exporterande företag kan vara avgörande för att nÄ framgÄng. Syftet Àr att undersöka hur valutariskexponering uppstÄr samt att se hur valutarisk hanteras i tvÄ exporterande företag. Uppsatsen behandlar ett stort multinationellt företag och ett mindre företag. Studien jÀmför olika förhÄllningssÀtt i de tvÄ företagen samt hur extern respektive intern hantering av riskerna kan skilja sig.Metod: I studien har en kvalitativ ansats tillÀmpats genom intervjuer med representativa befattningshavare i de bÄda företagen. Intervjuerna utgÄr frÄn ett hermeneutiskt synsÀtt som sedan ocksÄ till stor del Àr genomgÄende i uppsatsen.

Kris och katastrofberedskap i skolan

Den hÀr uppsatsen handlar om skolans kris och katastrofberedskap. Undersökningen bestÄr i att ta reda pÄ om skolan och lÀrare Àr redo att möta elever i en traumatisk kris och om skolan tagit till sig Skolverkets (2000) uppmaningar hur man kan förbereda sig inför en traumatisk kris. Genom kvalitativa intervjuer med lÀrare och skolpersonal har undersökningen genomförts. Resultatet visar att lÀrarnas relationer till eleverna Àr viktiga i krishanteringsarbetet samt förÀldrarnas och rektorns roll. LÀrarna behöver stöd för att kunna vara tillhands för de elever som behöver stöd.

Den gemensamma förvaltningens möjligheter och problem: en fallstudie av Marslidens fiskevÄrdsomrÄde

Runt om i vÀrlden fortsÀtter mÀnniskans gemensamma naturresurser att utarmas pÄ grund av att vi kortsiktigt vill maximera vÄran vinst, och glömmer att vi alla tjÀnar mest pÄ hÄllbart nyttjande av resurser pÄ lÄng sikt. Hur mÀnniskan bÀst ska organisera förvaltningen av de gemensamma resurserna har i mÄnga decennier varit en frÄga för debatt. Argumentationen har lÀnge kretsat kring den statliga och privata kontrollen, men med tiden har allt större vikt lagts vid möjligheterna med lokalt förvaltade resurser. Förhoppningen Àr att individer som direkt Àr berörda av resursen ska ha incitament att förvalta resursen ur ett hÄllbart perspektiv. För att en sÄdan förvaltning ska komma tillstÄnd Àr det regelverk som skapas runt resursen av största vikt.

Mellanprogramvara för sjÀlv-hanterande fordons system

Examensarbetet initierades för att undersöka hur fordonstillverkare pÄ ett effektivare sÀtt kan hantera ochdra nytta av den vÀxande marknaden av elektroniktillbehör sÄ som mp3-spelare, GPS-navigatorer osv.Dessa produkter gÄr förstÄs redan att anvÀnda i fordon idag, men Àr oftast inte möjliga att kontrollera medfordonets inbyggda kontrollenheter som till exempel volym knappar i ratten. En anledning Àr frÄnvaron aven standard över hur elekronikprodukter ska kommunicera med varandra. Produkterna Àr i första handdesignade för att anvÀndas separat, en mp3 spelare har interface (USB) för filöverföring, men Àr för övrigtinte möjlig att pÄverka utifrÄn för att t.ex. byta lÄt.Rapporten beskriver hur ett system kan designas för att lösa detta problem. Inspiration och tekniskalösningar har tagits ifrÄn Àmnen som autonoma system dÀr nÄgra av dess grundlÀggande funktioner harstÄtt som bas för framtagande av tekniker och lösningar.

Kundlojalitet i tjÀnsteföretag - En fallstudie av samverkan mellan Resurs Bank och samarbetande butiker

Syftet: Syftet med vÄr uppsats Àr att undersöka i vilken mÄn tÀnkesÀttet bakom begreppet kundlojalitet anvÀnds i samarbetet mellan Resurs Bank och butikerna, samt att analysera hur kundlojalitetsprogram kan anvÀndas för att fördjupa samarbetet mellan en sidoleverantör och dess betjÀnade butiker.UndersökningsfrÄgor: Hur arbetar Resurs Bank med sin kundlojalitet? Hur vÀrvar Resurs Bank sina kunder och pÄ vilka sÀtt kan man kvarhÄlla sina kunder pÄ sikt?Slutsats: Vi har genom hela uppsatsen försökt betona vikten av starka relationer. Konklusionen som blev avgörande för vÄrt studiefall Àr att bankens roll som sidoleverantör Àr betydande. För att dessa relationer ska fungera krÀvs det ett vÀlfungerat samarbete som bygger pÄ tÀta förbindelser. Vidare betraktar vi situationen som sÄdan att bÄda parterna har stora möjligheter att nyttja varandras tjÀnster pÄ ett resultatinriktat sÀtt.

En avsexualiserad grupp? En kvalitativ studie om ungdoms-mottagningars arbete med ungdomar med intellektuella funktions-nedsÀttningar

Syftet med denna uppsats var att undersöka huruvida personal pÄ ungdomsmottagningar arbetar med unga med intellektuella funktions-nedsÀttningar samt hur detta arbete i sÄ fall ser ut. Vidare var syftet att analysera hur personalen beskrev och resonerade kring arbetet, eller det bristande arbetet, med denna grupp ungdomar. Vi hade sex intervjupersoner frÄn fem olika ungdomsmottagningar i Göteborgs stad varav fyra var barnmorskor och tvÄ kuratorer. Genom semistrukturerade kvalitativa intervjuer fick vi ta del av tankar och diskussioner kring Àmnet sexualitet och intellektuella funktionsnedsÀttningar. I empirin framkom att intervjupersonerna menade att sexualitet Àr en sjÀlvklarhet för alla individer, oberoende av eventuell funktionsnedsÀttning, men menade samtidigt att de upplevde att det i samhÀllet finns en tendens av att gruppen avsexualiseras.

SCRUM som utvecklingsmetod : SĂ„ fungerar det i verkligheten

SyfteVÄrt syfte med uppsatsen Àr att undersöka den psykiska ohÀlsoproblematiken i fem gymnasieskolor i Storstockholm.MetodMetoden som anvÀndes var kvalitativa intervjuer med sex stycken skolsköterskor. Kriterierna var att respondenterna skulle arbeta i kommunala gymnasieskolor, belÀgna i Stockholms kommun, dÀr elevantalet var minst 700. De skolor som matchade kriterierna urskiljdes ytterligare med en lottning för att fÄ fram fem skolor. DÀrefter kontaktades respondenterna pÄ skolorna. I de fall dÀr vi inte fick nÄgot svar genomfördes ytterliga försök till kontakt, vid inget svar lottades ytterligare en skola fram av de kvarvarande.

VarumÀrkesbyggnad : en studie av ABB i Storvik

Syftet med denna studie Àr att identifiera styrkor och svagheter i byggandet av varumÀrket Asea Brown Boveri, ABB i Storvik. Det ska vidare pÄvisa om varumÀrket bör ompositioneras i kundernas sinne, och i sÄ fall hur denna ompositionering skulle kunna Ästadkommas. Studien baseras pÄ litteraturstudier samt intervjuer med sju externa kunder och tvÄ interna medarbetare pÄ ABB. Resultaten visar pÄ tydliga brister i varumÀrket inom projektarbeten medan de inom ramen för service och reparationer har en relativt stark position pÄ marknaden. En ompositionering av varumÀrket Àr dÀrför nödvÀndig, vilket kan Ästadkommas bland annat via utökade resurser och ÄtgÀrder inom marknadsföringen..

Ett reflexivt förÀldraskap. En kvalitativ studie om frivilligt ensamstÄende mammor och deras nÀtverk

Denna uppsats bygger pÄ Ätta semi-strukturerade intervjuer med frivilligt ensamstÄende mammor genom insemination eller IVF. Mammorna svarade bland annat pÄ frÄgor om beslutet, det privata och det formella nÀtverket och om tankar om familjeformen. Uppsatsens huvudsakliga syfte var att öka kunskapen om senmoderna familjeformer genom att undersöka hur kvinnor som Àr frivilligt ensamstÄende via insemination eller IVF reflekterade kring sin familjeform och vilka resurser de mobiliserade i sina nÀtverk. De frÄgestÀllningar som avhandlades i uppsatsen var:- PÄ vilket sÀtt kom de frivilligt ensamstÄende mammorna fram till sitt beslut att forma en frivilligt ensamstÄende mamma-familj och hur realiserade de beslutet?- Vilka tankar och erfarenheter i relation till sin familjeform har mammorna?- PÄ vilket sÀtt mobiliserar mammorna resurser frÀmst genom sitt privata nÀtverk men Àven i relation till samhÀllets olika formella nÀtverk?Resultaten analyserades dels utifrÄn det sociologiska resonemanget om det senmoderna samhÀllet med fokus pÄ begreppen reflexivitet, individualitet och autonomi och dels pÄ teorier om sociala nÀtverk.

Kemalism : En idéanalys av statsideologins pÄverkan pÄ den turkiska författningsdomstolen

Denna uppsats bygger pÄ ett uppdrag att utvÀrdera de lokala trygghetssgrupperna i Sundsvalls kommun. Syftet med uppsatsen Àr att analysera hur denna nya form av lokalt sammansatta grupper fungerar i teorin och praktiken. Detta görs med sÀrskilt fokus pÄ grÀsrotsbyrÄkraternas roll och deras arbetssituation inom omrÄdet för det brottsförebyggande- och trygghetsskapande arbetet i kommunen.Uppsatsens metod bestÄr av intervjuer med tio deltagare frÄn trygghetsgrupperna och deltagande observationer som Àr direkt anslutna till det vardagliga arbetet. Det analytiska ramverket bestÄr av Michael Lipskys begrepp om grÀsrotsbyrÄkrater, vars breda skara av poliser, rektorer, socialtjÀnstemÀn m.fl. arbetar direkt med och mot mÀnniskor, och dessutom har ett stort svÀngrum att sjÀlva kunna utforma mÄl och arbetssÀtt i praktiken.

Att rÀdda liv och lindra nöd : En litteraturöversikt om sjuksköterskors erfarenheter av humanitÀrt fÀltarbete

Bakgrund:Sjuksköterskans roll vid humanitÀra insatser i kris- och katastrofomrÄden har rötter lÄngt bak i tiden. Intresset för internationellt arbete Àr stort och sjuksköterskan har en viktig och ansvarsfull uppgift. MÄnga olika motiv finns för att delta i ett humanitÀrt arbete, bland annat viljan att bidra och utföra ett meningsfullt arbete, en professionell utmaning och önskan om personlig utveckling genom att verka i en annan kultur och uppleva nÄgot annat. Arbete stÀller dock höga krav pÄ kompetens och en rad olika förmÄgor som t.ex. ledar- och organisationsförmÄga, samarbete och flexibilitet.

Varför bidrag till idrottsföreningar? - en komparativ fallstudie av bidragspolicyn i tre kommuner

Denna uppsats gör ett försök att skildra hur tre kommuner förhÄller sig tillidrottsföreningars roll i det kommunala livet. Uppsatsen behandlar deförvÀntningar som de kommunala bidragen vÀntas generera för samhÀllet, genomatt sÀtta fokusen pÄ den bakomliggande policyn. Vidare försöker uppsatsen utrönaom det finns en gemensam syn pÄ föreningarnas funktion i kommunerna.Detta görs utifrÄn en teori om hur idrottsföreningar vinner sin legitimitet tilloffentliga resurser.Studien har innefattat en komparation av tre kommuner, Lund, Landskronaoch Staffanstorp. I vardera kommun har Àven tre innebandyföreningars syn pÄ sinroll undersökts..

<- FöregÄende sida 50 NÀsta sida ->