Sök:

Sökresultat:

1919 Uppsatser om Kulturella näringar - Sida 50 av 128

Det som vÀnner har Àr gemensamt : En sociologisk studie kring vad som motiverar ett deltagande i onlinespelskulturen

Ett av förskolans uppdrag Àr att barn med annat modersmÄl Àn svenska fÄr möjlighet att utveckla bÄde det svenska sprÄket och sitt modersmÄl, sprÄket Àr en del av deras identitet. Syftet med denna undersökning har varit att undersöka hur pedagoger och modersmÄlstrÀnare arbetar och samarbetar för att ge barnen en god grund i deras sprÄkutveckling. Detta har vi undersökt genom följande frÄgestÀllningar: Hur lÀgger modersmÄlstrÀnarna upp modersmÄlsundervisningen i förskolan för att frÀmja barnens sprÄkutveckling? Vad Àr det som styr? Hur arbetar pedagogerna i förskolan med att frÀmja flersprÄkiga barns sprÄkutveckling?Undersökningen grundas pÄ en kvalitativ undersökning med fem informanters medverkan, forskning och litteratur. I resultatet fÄr vi ta del av informanternas erfarenheter kring barn med annat modersmÄl Àn svenska.

Kvinnors upplevelser av tidig hemgÄng efter barnafödande sett ur ett transkulturellt perspektiv: en litteraturstudie

VÄrdtiden efter att kvinnor fÄtt barn har stadigt förkortats i Sverige. Det Àr förknippat med bÄde positiva och negativa kÀnslor hos kvinnorna. Syftet med denna litteraturstudie var att beskriva kvinnors upplevelse av tidig hemgÄng sett ur ett transkulturellt perspektiv. Kvalitativ innehÄllsanalys anvÀndes för att analysera 15 utvalda artiklar frÄn hela vÀrlden. Analysen resulterade i fyra kategorier som visade att kvinnor inte fÄr vÀlja nÀr de vill gÄ hem, att de kÀnde sig ensamma och osÀkra men Àven att de litade pÄ sig sjÀlva och personalen, och att de kÀnde tillhörighet med partnern och anhöriga.

MÄngkultur, Förskolan, Kulturmöten, Kulturkrockar

Denna studie syftar till att undersöka huruvida det finns nÄgra handlingsplaner att tillgÄ i förskolan för att möta andra kulturer. Den tar Àven upp pedagogers kunskap, förberedelse och erfarenhet av mÄngkultur i förskolan. Sverige har under de senaste decennierna blivit ett mÄngkulturellt land och vi kommer att möta mÄnga barn med rötter i andra lÀnder. I arbetet tar vi bland annat upp invandringens historia och vad som tidigare skrivits om kulturella möten. Vi har gjort kvalitativa intervjuer med 12 förskollÀrare och barnskötare i förskolan.

Landskapsanalys med GIS och ett skogligt planeringssystem

SkogsvÄrdsorganisationen startade en rikstÀckande utbildningskampanj under 1999 kallad Grönare Skog. En viktig del av kampanjen utgjordes av de demon­ strationsomrÄden som planerades och fÀrdigstÀlldes under vÄren 1999. För de landskapsavsnitt dÀr demonstrationsomrÄdena förlades krÀvdes ett fördjupat underlag med avseende bÄde pÄ kulturella och biologiska faktorer. Syftet med examensarbetet var att ta fram planeringsunderlag pÄ landskapsnivÄ för de aktuella omrÄdena i form av temakartor över t.ex. lövskogsandel och nyckel­ biotoper, att studera den historiska förÀndringen av lövskogens utbredning samt att genomföra en analys med avseende pÄ skogens ekonomiska nuvÀrde.

ModersmÄl, ett kulturellt kapital? : En studie av grundskoleelevers syn pÄ sin modersmÄlsundervisning

Syftet med studien har varit att analysera grundskoleelevers syn pÄ sin modersmÄlsundersvisning och dess betydelse för deras sprÄk- och identitetsutveckling utifrÄn Bourdieus teori om kulturellt kapital. En kvalitativ metod har anvÀnts dÀr fem grundskoleelever har intervjuats för att besvara mina frÄgestÀllningar. Resultatet visade att elevernas erfarenheter varierade men ett gemensamt mönster gick dock att finna. Samtliga elever uppfattade undervisningens utformning i olika utstrÀckningar som anstrÀngande och omotiverande. Detta resulterade i de flesta fallen till negativa uppfattningar om undervisningens betydelse för deras sprÄk-och identitetsutveckling.

Kvinnor med urininkontinens-varför söker endast en minoritet hÀlso- och sjukvÄrd? En litteraturstudie

I Sverige uppskattas att 10-15 % av den kvinnliga befolkningen lever med UI (urininkontinens). Endast en minoritet av drabbade kvinnor söker hÀlso- och sjukvÄrd för sina symtom. Denna litteraturstudie syftar till att undersöka vilka faktorer som hindrar kvinnor med UI frÄn att söka hjÀlp. Goodmans metod tillÀmpades som modell för att strukturera förfaringssÀttet i litteraturstudien. SammanstÀlld data Àr baserat pÄ tio vetenskapliga artiklar av bÄde kvantitativ och kvalitativ art frÄn Sverige, Norge, Storbritannien och USA. Resultaten pÄvisar att faktorer som begrÀnsar kvinnors hjÀlpsökande Àr förknippade med bristande kunskap, lÀkarens karakteristika, kÀnslomÀssiga aspekter, förhÄllningssÀtt till UI, Älder, grad av symtom och inverkan pÄ livskvalitet.

Interkulturell kommunikation. Hur lÀrarna upplever utvecklingssamtal med förÀldrar med utlÀndsk bakgrund

Syfte: Syftet med studien var att undersöka hur lÀrarna i grundskolan 6-9 upplever utvecklingssamtal med förÀldrar med utlÀndsk bakgrund. Hur gÄr det att genomföra samtalet? Vilka hinder och möjligheter finns? Hur överbryggar man hindren? Teori: Empirismen Àr teori som ligger bakom denna studie. Det var en explorativ undersökning, med kvalitativ inriktningen.Metod: Sju lÀrare deltog i den kvalitativa studien. Undersökningsinstrumentet var semi-strukturerade intervjuer som spelades in pÄ band och transkriberades.

Memes och kulturella artefakter

We chose to base our literature study on the meme phenomena. The meme is a portion of culture that is spread among us from mind to mind. Every time we learn something by copying others we use information that has been passed on from a previous person, that information can be seen as a meme. The theoretical frame for our methodology in our exam paper is founded on Forsberg och Wengström research on literature studies. Our aim is to describe to the reader in depth what a meme is and how they could be helpful in an academic and pedagogical setting. Our study will show how memes are seen predominantly as graphic designs and as artifacts for cultural representation parallel to their imagery.

Hedersmordet pÄ Fadime : hur det pÄverkade debatten om hedersrelaterat vÄld i Sverige

Efter mordet pÄ Fadime Sahindal startade en debatt om hur man skulle förklara orsaken bakom mordet. Syftet med min uppsats Àr att visa hur debatten blev och vad som har hÀnt efter den. Mina frÄgestÀllningar syftar till att svara pÄ vad debatten om Fadimes död kom att handla om, och varför pressen blev intresserad av just denna hÀndelse och vad hennes död har gjort för framtiden. Denna kvalitativa litteraturstudie har sina utgÄngspunkter i Holme & Solvangs beskrivning av hur man genomför en studie som denna. Resultatet av denna undersökning visar att debatten kom att handla om kulturella skillnader och patriarkala strukturer, och att Sverige har förÀndrats gentemot hedersrelaterat vÄld.

MaktavstÄnd och kommunikation - en studie av upplevda och verkliga kulturella skillnader och deras följder

Hofstede constructed a culture dimension called Power Distance, measuring the inequality of Power. Germany and Sweden have relatively similar values according to his world-renowned research. But a series of interviews of Swedish entrepreneurs in Germany shows that these perceive a large difference in inequality of power in the two countries. This essay seeks to explain the difference between these subjective-qualitative experiences and the objective-quantitative data of Hofstedes Power Distance Index. We propose that a combination of differences in communication, exercise and visibility of power and formality influence the way Power Distance is perceived.

Kulturturism, finns det? : En fallstudie av Barcelona

Denna uppsats Àr slutprodukten av vÄr fallstudie av Barcelona. Studien innehÄller upplevelser, observationer, intervjuer och framförallt intressanta möten och spontana diskussioner med representanter för turistnÀringen, andra turister, samt lokalbefolkning. Barcelona Àr speciell pÄ det sÀtt att staden har en rik kultur som Àr en förutsÀttning för dess turismnÀring och kan dÀrmed beskrivas som en kulturdestination. Genom att beskriva de viktigaste kulturella attributen för Barcelona vill vi reda ut begreppet kulturturism som Àr ett mÄngfacetterat begrepp. Det Àr kring detta resonemang vi har utvecklat vÄr huvudfrÄga.

Evig temporÀritet och skön platsmarknadsföring : kulturkartans betydelse för kulturellt hÄllbar stadsutveckling

Malmös omvandling frÄn industristad till kunskapsstad har inte undgÄtt mÄnga. Det Àr dock inte enbart fysiska strukturer och stadslandskapet som förÀndrats, utan lÀnge har kommunens kommunikatörer arbetat med att tvÀtta bort imagen av Malmö som industristad. Malmö har i folkmun kommit att kallas för Sveriges Berlin, vilket hÀrstammar frÄn stadens rika och mÄngsidiga kulturella liv. Eftersom detta kulturliv oftast ses som positivt cirkulerar flera strategier för att stÀrka det. Men staden, liksom andra stÀder i vÀrlden, har flera omrÄden som vÀntar pÄ stadsförnyelse och i denna vÀntan stÄr tomma och oanvÀnda.

Elevers natursyn som grund för miljöengagemang - en intervjustudie

Examensarbetets syfte har varit att undersöka elevers natursyn och hur denna stÄr i relation till deras uppfattning om hÄllbar utveckling. Detta har innefattat elevernas kunskap om allemansrÀtten, deras artkunskap, kopplingen mellan elevernas natursyn och lÀrarens undervisning, men Àven den kulturella bakgrunden har tagits i beaktande. Eftersom det Àr elevernas uppfattning om naturen som utforskats har den fenomenografiska metoden anvÀnts. Kvalitativa intervjuer har hÄllits med sju elever i Är sex samt den undervisande lÀraren i No. Resultaten visar att samtliga elever ser naturen som nÄgot som Àr hotat i sig.

Individualisering i matematik : Fyra lÄg- och mellanstadielÀrares röster om individualisering i matematik i det mÄngkulturella klassrummet.

Syftet med denna uppsats Àr att belysa individualiseringen i Àmnet matematik ur ett interkulturellt perspektiv. FrÄgestÀllningen som vi utgÄtt ifrÄn Àr:Hur arbetar fyra lÄg- och mellanstadielÀrare för att individualisera sin undervisning i det mÄngkulturella klassrummet? Det interkulturella perspektivet innebÀr en förbindning mellan kulturer, ett brobygge och individualiseringen Àr en anpassning av undervisningen för den enskilda eleven. Vi har genomfört en kvalitativ studie genom att intervjua fyra lÀrare. VÄrt resultat har vi delat upp i fyra teman.

Vilka faktorer Àr relevanta vid en internationaliseringsprocess av FoU?: en vÀgledning för Medius AB i valet av etableringsland

Denna rapport Àr sammanstÀlld av tvÄ studenter vid LuleÄ tekniska universitet under sommaren och början av hösten -08. Rapporten grundar sig i att IT-företaget Medius AB har haft en kraftig tillvÀxt och vill se över möjligheterna med att expandera delar av sin forskning och utveckling (FoU) utomlands. Under de senare decennierna har det blivit allt vanligare för företag i vÀstvÀrlden att flytta delar av sin verksamhet utomlands. Till en början var det frÀmst de stor industriföretagen som stod för utlandsetableringarna och dÄ handlade det frÀmst om att etablera försÀljnings- och produktionsanlÀggningar. Företagen har pÄ senare tid kommit till insikt om den stora potential som finns med att Àven förlÀgga FoU-verksamhet i andra lÀnder.

<- FöregÄende sida 50 NÀsta sida ->