Sökresultat:
2769 Uppsatser om Kultur - Sida 12 av 185
Kan etisk kultur och etisk medvetenhet förbättra revisorsobjektivitet? : En studie om etisk kultur, etisk medvetenhet och dess påverkan på revisorers objektivitet
Titel: Kan etisk Kultur och etisk medvetenhet förbättra revisorsobjektivitet?Nivå: C-uppsats i ämnet företagsekonomiFörfattare: Jonas Glad och Madalina ErssonHandledare: Jan SvanbergDatum: 2015 ? januariSyfte: Uppsatsen syftar till att klarlägga möjliga samband mellan etisk Kultur, etisk medvetenhet samt objektivitet och har sin bakgrund i tidigare forskning inom respektive ämne. Vi undersöker om ´Etisk Kultur´ påverkar ´Objektivitet´, om ´Etisk Kultur´ påverkar ´Etisk Medvetenhet´ samt om ´Etisk Medvetenhet´ påverkar ´Objektiviteten´.Metod: Arbetet bygger på en deduktiv kvantitativ metod där vi använt oss av en tvärsnittsdesign i form av en surveyundersökning med en onlineenkät som insamlingsmetod för primärdata i studien. Primärdata har analyserats med statistiska metoder i statistikprogrammet SPSS och resultatet redovisas i huvudsak i tabellform vilket sedan diskuteras mot tidigare forskning.Resultat och slutsats: Inget signifikant samband har erhållits för hypotesen att ´Objektivitet´ skulle bero på ´Etisk Kultur´ eller ´Etisk medvetenhet´. Ett signifikant samband för hypotesen att ´Etisk medvetenhet´ påverkas av ´Etisk Kultur´ visade sig i resultatet av vår studie.
Strider, slitningar, tvister, usch konflikter! : En kvalitativ studie om vilka åtgärder chefer använder sig av för att förebygga konflikter på arbetsplatsen.
Uppsatsens titel: Strider, slitningar, tvister, usch konflikter! Uppsats nivå: Kandidatuppsats i ledarskapFörfattare: Johanna Andersson, Elin Andrén och Magnus MattssonHandledare: Ingemar WictorNyckelord: Konflikt, förebygga konflikter, chefskap, Kultur, kommunikation och arbetsmiljö.Problemformulering: Vilka förebyggande åtgärder mot konflikter mellan anställda använder sig chefer av i arbetslivet? Syfte: Vi vill med denna studie ge en ökad förståelse för vilka åtgärder chefer använder sig av för att förebygga konflikter på arbetsplatsen. Då vi känner att det finns brist på information i detta område vill vi belysa vilka åtgärder som chefer kan använda sig av. Teoretisk referensram: I vår teoretiska referensram har vi valt att först generellt diskutera förebyggande åtgärder mot konflikter för att vidare fördjupa oss i tre huvudområden. Vi har använt oss av samt kombinerat olika författare och teorier.Metod: Studien är en kvalitativ undersökning där vi samlat in vårt empiriska material genom intervjuer. Resultat: Det resultat vi har kommit fram till, genom vår studie, är att chefer arbetar med kommunikation och Kultur som två åtgärder för att förebygga konflikter mellan anställda på arbetsplatsen.
Kurd i hemmet men svensk i samhället : En studie av unga kurdiska kvinnors förhållningssätt till sig själva och det svenska samhället
I denna studie analyseras fem unga kurdiska kvinnors upplevelser av sina levnadsförhållanden i Sverige. Utifrån en kvalitativ undersökningsmetod och med hjälp av intervjuer, har faktorer som språk, föräldrarnas religion, traditioner och Kultur granskats. Studiens teoretiska ram utgörs till stor del av diaspora, etnicitet och Kultur, men även identitet, genus och stigma har använts som centrala teorier. Utöver dessa har flerspråkighet som begreppsdefinition haft en betydande roll för analysen och informanternas upplevelser och tankar.Vi har i studien dragit slutsatsen att de kurdiska kvinnorna mer eller mindre har assimilerats in i det svenska samhället genom att de delvis har glömt bort sitt modersmål eller refererar till sig själva som svenskar. Detta av den anledning att de inte vill hamna i utanförskap och menar att det finns en klyfta mellan den svenska och kurdiska Kulturen.
Förändring mot kulturellt ideal
OrganisationsKultur är ett konkurrensmedel som är svårt att kopiera och
som har fått betydande vikt i organisationers strävan mot bättre resultat.
Att driva en Kulturell förändring leder till problem, inte minst på grund av
att organisationsKulturbegreppet är abstrakt.
Min studie är inriktad på att undersöka hur ledningen på If Industri, med
utgångspunkt från nuvarande Kultur, ska lyckas skapa motivation till en
planerad förändring av organisationsKulturen. Syftet med studien är därav
att kartlägga nuvarande organisationsKultur utifrån utarbetad idealKultur.
Dessutom ska studien undersöka hur medarbetarna upplever att
motivation kan skapas. Inom studiens ramar problematiseras begreppet
Kultur och möjligheterna att medvetet förändra en organisationsKultur. Ett
resonemang drivs även kring behovet av att skapa motivation för att
kunna implementera idealKulturen.
Studien har en teoretisk problemanalys kring begreppen Kultur,
förändring samt motstånd och motivation. En kombinerad
problemanalysmodell har skapats av dessa begrepp.
Hur ledare kommunicerar visioner : en fallstudie
Organisationer måste idag ha en förändringsberedskap för att ha möjlighet att hänga med i utvecklingen. I denna förändringsberedskap spelar organisationens medlemmar en stor roll, vilket gör att kommunikationen inom organisationen måste fungera och att visionen måste kunna motivera medarbetarna. Syftet med denna uppsats är att undersöka på vilka sätt som chefer och ledning kommunicerar organisationens vision.Undersökningen baseras dels på litteraturstudier om ledarskap, kommunikation, visioner och Kultur och dels på fallstudier, som gjordes utifrån intervjuer med ledare från olika sorters verksamheter. De fyra temana ledarskap, kommunikation, visioner och Kultur visar sig alla påverka sättet organisationer kommunicerar visionen på. Undersökningens analys grundar sig på att fallstudierna diskuteras och analyseras utifrån teorin.I alla organisationer sker kommunikation hela tiden och med olika uttryck.
En litteraturöversikt om kommunikationsprocessen mellan döva patienter och vårdpersonal- Lika men ändå olika
Bakgrund: Bakgrunden beskriver definitioner om döva människor och dess Kultur. Döva patienter tenderar att bli särbehandlade jämfört med hörande människor. Syfte:Syftet med denna litteraturöversikt var att belysa upplevelsen av kommunikationsprocessen mellan döva patienter och vårdpersonal. Metod: Arbetet presenteras i en litteraturöversikt. Resultat: Resultatet presenterar teman som belyser vårdpersonalens tidsbrist och närvaro.
Hur skolledare erfar och hanterar den egna skolans kultur
Syfte: Syftet med föreliggande studie var att få kunskap om skolledares skilda erfarande och hanterande av den egna skolans Kultur. En intervjustudie med fem skolledare utfördes med utgångspunkt från följande teman:? begreppet skolKultur, ? skolledare i förhållande till skolKultur ? pedagogen i förhållande till skolKultur ? skolutveckling i förhållande till skolKultur.Teori: Den teoriram som låg till grund för studien har inspirerats av fenomenografi och därmed andra ordningens perspektiv. Detta genom att av skolledare ta del av deras skilda sätt att erfara och hantera den egna skolans Kultur. Det centrala har varit att söka efter variationer, vilket står i centrum i en fenomenografisk ansats.
Kultur i språkundervisningen : en analys av läroböcker i engelska
Språkundervisningen skall idag leda till kommunikativ kompetens och interKulturell förståelse. Tidigare forskning har visat att läroboken har en stark ställning och auktoritär roll i engelskundervisningen. Studier har visat att etnisk tillhörighet ofta framställs som traditionell och ensidig. Uppenbara rasistiska element har försvunnit men schablonmässiga framställningar finns fortfarande kvar i läroböckerna.I examensarbetet studeras hur Kulturella inslag med betoning på etniska stereotyper och schablonmässiga föreställningar presenteras i två läroböcker i engelska framtagna för skolår nio i grundskolan. Forskningsfrågorna syftar till att visa hur respektive lärobok skildrar Kulturella inslag samt om dessa innehåller etniska stereotyper.
Betyg, kläder och det som inte syns ? skolkultur ur ett elevperspektiv
Uppsatsen handlar om gymnasieelevers uppfattning av sin skolas Kultur. Jag intresseras av elevers förståelse och tolkning av det rådande informella regelsystemet på sin skola, vilka normer och värderingar som gör sig gällande samt hur dessa tar sig uttryck. Syftet med uppsatsen är att undersöka hur gymnasieeleverna själva beskriver sin skolas Kultur. Mina frågeställningar är: Hur beskriver eleverna sin skolas Kultur och vilka aspekter lyfter de fram som viktiga? Hur ser de på skolans normer, dvs.
Invandrarflickors inaktivitet i den svenska idrottsrörelsen
Invandringen sker i Sverige i allt större utsträckning, och till följd av det ställs
högre krav på den transKulturella omvårdnaden. Nya krav ställs på vårdpersonalen
i deras arbete. Med detta som grund utformades studiens syfte, som var att genom
en litteraturstudie belysa patienters upplevelser och uppfattning av sjukdom och
hälsa relaterad till deras Kultur, samt vad som kan göras för att förbättra vården
utifrån deras Kulturella bakgrund. I resultatet visas att Kulturella värderingar är de
mest framträdande faktorerna som påverkar patientens uppfattning om sin hälsa
och sjukdom. Kunskap och förståelse om Kulturella värderingar är grunden för en
optimal omvårdnad.
Nyckelord: transKulturell omvårdnad, sjuksköterskan, Kultur, respekt, patienter
med annan Kulturell bakgrund..
Kundrelationer : En jämförande intervjustudie av Sverige & Spanien
Sättet att tilltala en okänd eller äldre person skiljer sig i olika Kulturer, i vissa Kulturer är det till exempel helt oacceptabelt att dua någon man inte känner. Det finns alltså beteenden som är accepterade i vissa Kulturer och oacceptabla i andra. Kultur finns i samhället på flera olika nivåer, och det som binder samman människor inom en Kultur, ett samhälle eller en organisation, är att man har samma normer och värderingar.Denna studie identifierar och behandlar likheter och skillnader i kundrelationer inom ett och samma företag med verksamhet i flera olika länder. En jämförande studie har valts, mellan två länder i Europa som kan ses varandras Kulturella kontraster, Sverige och Spanien. Dessa båda länder präglas av två nationella Kulturer, och syftet med studien är att ta reda på vilka skillnader och likheter som kan finnas i kundrelationerna, i sättet att arbeta gentemot kunderna och även till en viss del finna ursprunget till dessa.
Fra?n mo?rkret stiga vi mot ljuset : den tidiga svenska arbetarro?relsens strategiska musikanva?ndning
Den ha?r uppsatsen handlar om den svenska arbetarro?relsens musikanva?ndning. Ro?relsens anva?ndande av musik belyses och analyseras ur ett historiskt, politiskt och strategiskt perspektiv. Uppsatsen belyser arbetarro?relsens tidiga period i Sverige, vilket inneba?r att senare a?r och nutida perspektiv inte sta?r i fokus.
Medias skildring av det svenska samhället : En diskursanalys om integration och utanförskap
Denna uppsats syftar till att tydliggöra de mediala diskurser som finns om integration och utanförskap i tidningsartiklar. Tidningsartiklarna sträcker sig över två tidsperioder, 1996-1997 och 2006-2007. En frågeställning som uppsatsen försöker besvara är om analysens tidningsartiklar går att koppla till Ruth Levitas diskursmodeller om socialt utanförskap. Den centrala teoretiska utgångspunkten är ett postkolonialt perspektiv. Uttrycket ?vi och dem? utgör en röd tråd genom hela uppsatsen.
Prioriteringar vid val av sponsringsobjekt : En jämförelse mellan kultur- och idrottssponsorer
Denna uppsats avhandlar begreppet sponsring och vilka prioriteringar sponsrande företag gör när de väljer sponsringsobjekt. En jämförelse har gjorts mellan Kultur- och idrottssponsorer.Med en kvalitativ ansats har tre företag som ägnar sig åt Kultursponsring (Vattenfall, SAS och IKEA), samt fem företag som sysslar med idrottssponsring (AXA, Svenska spel, Agent 03, Adidas och ICA), undersökts för att kunna göra denna jämförelse. Samtliga intervjuobjekt är belägna i Stockholm.Resultatet av undersökningen har tydligt visat att Idrottssponsorer prioriterar exponering och en naturlig koppling mellan sponsorobjektet och den egna verksamheten. Kultursponsorer prioriterar associationer till värden som bildning och Kulturbevarande för att skapa goodwill, samt goda relationer till stora kunder och anställda..
Backpacker-kulturen i Australien : en fältstudie av turismen i Australien
Resande har blivit en stor del av vårt samhälle och livsstilen för många unga människor idag. Min studie är ett försök att belysa vad som får oss att söka vår identitet i Kulturer långt från våra egna, och hur dessa Kulturer uttrycker sig själva. Hösten 2001 gick Sverige med i ett arrangemang som runt tio länder har med Australien, nämligen working/holiday-visumet. Detta och en rad andra aspekter har ökat resandet till denna del av världen. Den antropologiska metoden av fältobservationer och intervjuer med resenärer inbjuder till kunskap om hur denna arena av backpckers ser sig själva och vad som skapar denna Kultur från ett inifrån-perspektiv..