Sök:

Sökresultat:

1427 Uppsatser om Kritik av det rena förnuftet - Sida 45 av 96

KriminalvÄrdares upplevelser av att arbeta med hÀktade under restriktioner - En kvalitativ studie

Under lÄng tid har det riktats kritik mot restriktionstillÀmpningen i Sverige eftersom det finns en risk att den isolering som restriktionerna medför pÄverkar klienternas hÀlsa negativt. KriminalvÄrdarna har en viktig uppgift i att försöka minska de negativa följderna genom att isoleringsbryta individerna. Problemet Àr att den höga arbetsbelastningen har lett till att kriminalvÄrdarna inte kan utföra de vÄrdarna uppgifterna i den utstrÀckning som det finns behov av. Av den anledningen har fem kriminalvÄrdare intervjuats i syfte att undersöka hur de upplever förutsÀttningarna för att bryta isoleringen för hÀktade under restriktioner. Uppsatsen Àmnar Àven studera vilka arbetsuppgifter och egenskaper kriminalvÄrdarna anser Àr viktiga i arbetet.

Att rÀdda vÀrldens djur : en retorisk analys av Parken Zoo:s kriskommunikation

Crisis communication can make a crisis turn into a double crisis. The purpose of the thesis is to analyze by which rhetorical means a double crisis can occur. With the Swedish zoo Parken Zoo as a specific example, this essay examines the crisis communication during the crises that started with the tv-show Kalla fakta. The tv-show revealed that Parken Zoo killed and slaughtered endangered and sacred animals. When asked about the specific animals, the head of the zoo gave different answers ? which contrasted with former employees testimony.

Diskussion som demokratifostrande metod : Fyra samhÀllskunskapslÀrares perspektiv

Nyligen gjord forskning pÄ omrÄdet demokratiundervisning har visat att den undervisning som ges idag inte lever upp till mÄlet om att fostra demokratiskt tÀnkande och agerande medborgare och vi behöver dÀrför se över vad som kan göras för att Àndra pÄ detta. Syftet med min undersökning Àr dÀrför att genom intervjuer med fyra samhÀllskunskapslÀrare pÄ gymnasiet fÄ inblick i deras syn pÄ diskussioners möjlighet att fostra mer demokratiskt aktiva medborgare. Jag vill Àven veta i vilka sammanhang de anvÀnder sig av diskussioner och till vilket syfte. DÄ omfattande forskning visat att deliberativa samtal Àr den diskussionsform som frÀmjar demokratiska idéer bÀst vill jag veta om diskussionerna som hÄlls i klassrummen kan sÀgas vara deliberativa. Jag vill Àven veta om det finns nÄgra skillnader emellan könen nÀr det kommer till viljan och förmÄgan att utrycka sig i diskussioner.

Public Service i framtiden : En kvalitativ studie om hur SVT förhÄller sig till Public Service-idealet pÄ webben

Public Service Àr ett svÄrdefinierat begrepp. De gamla idealen handlar mycket om enmedieideologi som baseras pÄ etermediernas möjligheter och begrÀnsningar, vilket har skapatsvÄrigheter nÀr Public Service har letat sig ut pÄ Internet. Kritik frÄn bland annatbranschorganisationen Tidningsutgivarna ifrÄgasÀtter Public Service-företagens breddning pÄwebben. De anser att grÀnserna för vad Public Service-företagen fÄr och inte fÄr göra Àralltför otydliga.Med hjÀlp av fyra kvalitativa samtalsintervjuer (tre personer frÄn Sveriges Television samt enfrÄn Tidningsutgivarna), och med kvalitativa textanalyser av statliga propositioner ochutredningar angÄende Public Service-uppdraget undersöks hur Public Service-uppdraget ochdess medieföretag pÄverkas av medieutvecklingen.I uppsatsen jÀmförs resultaten med Anna Maria Jönssons tankar kring Public Service och denmedieideologiska inriktningen ?Social ansvarsideologi?.

MÄr man verkligen bÀttre av kultur? - En studie om sambandet mellan kulturupplevelser, vÀlbefinnande och hÀlsa

Kultur, dÀr man avser det estetiska kulturbegreppet, de sköna konsterna har en positivinverkan pÄ vÄr hÀlsa och vÄrt vÀlbefinnande. Vissa lokala projekt har kulturupplevelser somen del av arbetet att förbÀttra folkhÀlsan, till exempel finns det i SkÄne ett projekt som harkultur pÄ recept. Klargörande av hÀlsobegreppen vÀlbefinnande och mÀnniskans kÀnsla avsammanhang. VÀrldshÀlsoorganisationens syn pÄ hÀlsa utreds. Riktlinjer som sjuksköterskansansvar belyses bÄde via lag samt sjuksköterskans etiska kod.

FramstĂ€llningen av katolska kyrkan och den katolska religionen : Fascismens hantlangare eller bara en frĂ€mmande religion? En studie av Örebro lokalpress under mellankrigstiden

Syftet med uppsatsen har varit att studera framstÀllningen av katolska kyrkan och den katolska religionen. ForskningslÀget uppvisar ett resultat dÀr katolska kyrkan under mÄnga Ärhundraden var en marginell och misstrodd kyrka, och att en tydlig antikatolsk propaganda spreds frÄn olika delar av samhÀllet. Under 1800 och 1900-talet utvecklades begreppet nationalkyrka, en företeelse som kom att knyta starka band mellan luthersk kristendom ochsvensk nationalitet.I undersökningen har 3 dagstidningar och en veckotidning studerats vid Ären 1928, 29 samt 1933, 34. Resultatet och efterföljande analys har i fallet med 1929 Ärs artiklar och innehÄll visat att katolska kyrkans och pÄvens relation till Mussolini tenderar att ge en reaktion av en fascismens hantlangare, men att material av dess motsats Àven förekommer. Liknande uttryck och resultat gÄr ocksÄ att se i Är 1933 och 34 Ärs relation mellan katolska kyrkan och Hitler dÄ uppgörelsen mellan pÄven och Hitler skapar reaktioner och skarp kritik, men ocksÄ bilden av en kyrka i opposition mot den i Tyskland expanderande nationalsocialismen.FramstÀllningen av katolska kyrkan och den katolska religionen, har visat sig starkt tendera pÄstÄendet om att vara en frÀmmande religion.

PolisvÄld - En tolkningsfrÄga : Polisers perspektiv genom sociologiska intervjuer

Denna studie undersöker hur polisvÄld och polisvÄld i media tolkas av polisen sjÀlv. Studien genomfördes med metodvalet grundad teori, för att sÀkerhetsstÀlla att fakta talar och att inte undersökarens Äsikter pÄverkar utgÄngen. VÄldets tolkning blev kÀrnkategorin med Ätta underkategorier. Data pÄvisade ett flertal problem gÀllande hur vÄldet tolkas och polisens problematik kring detta. Media har ett stort inflytande pÄ polisen vilket pÄverkar hur allmÀnheten skapar sin bild av dem.

"DÄ funkar det inte alls med skolans vÀrdegrund" : En kvalitativ studie om samhÀllskunskapslÀrares behandling av Sverigedemokraterna i sin undervisning

Uppsatsens syfte Àr att undersöka hur samhÀllskunskapslÀrare behandlar Sverigedemokraterna i sin undervisning och hur det förhÄller sig till lÀrarens syn pÄ vÀrderingar, elevens medborgarskap och Sverigedemokraternas ideologi. Detta sker genom samtalsintervjuer med fyra samhÀllskunskapslÀrare. Uppsatsen syftar Àven till att utifrÄn partiets Äsiktsdokument föra en diskussion kring Sverigedemokraternas ideologiska utgÄngspunkter och hur dessa överensstÀmmer med skolans vÀrdegrund. Uppsatsen föreslÄr att Sverigedemokraterna tillskrivs en högerpopulistisk politisk grundsyn och i Äsiktsdokumentens jÀmförelse med skolans vÀrdegrund bedöms den i flera fall vara problematisk. Partiets krav pÄ assimilering samt delar av dess kritik av islam och mÄngkultur har setts som svÄrförenlig med skolans vÀrdegrund.

SÀkra kosttillskott? : en granskning av vilka rutiner GÀvle kommuns apotek och hÀlsokostbutiker har för att kontrollera sitt kosttillskottsortiment, med fokus pÄ mÀrkning och redlighet

Det finns en stor marknad för kosttillskottprodukter i Sverige, Är 2008 lÄg den totala försÀljningen pÄ cirka tvÄ miljarder svenska kronor. Intag av osÀkra kosttillskott kan ge skadliga effekter hos konsumenten. OrovÀckande Àr att tidigare undersökningar visar att brister finns nÀr det kommer till kosttillskottens mÀrkning, att de innehÄller otillÄtna substanser, att verksamhetsutövarnas kunskaper inom omrÄdet Àr begrÀnsade och att ingen eller en minimal intern kontroll av kosttillskotten sker. Dessa faktorer motiverar genomförandet av den hÀr undersökningen som skett pÄ uppdrag av förvaltningen Bygg & Miljö GÀvle. För att underlÀtta förvaltningens framtida offentliga kontroll har den hÀr studien syftat till att kartlÀgga huruvida kommunens apotek och hÀlsokostbutiker har rutiner för att erhÄlla sÀkra och icke vilseledande kosttillskott och i förekommande fall Àven undersöka hur dessa rutiner Àr utformade.

Analys av kalkylavvikelser pÄ ordernivÄ

VÄr moderna vÀrld prÀglas av internationalisering och stÀndig förÀndring och företag stÄr idag inför svÄra utmaningar för att kunna överleva pÄ marknaden. Vad företag behöver Àr en god lönsamhet. För att klara av detta behövs en vÀl fungerande styrning inom företaget. Ett formellt styrmedel sÄsom produktkalkylering hjÀlper företag att bedöma om en produkt Àr lönsam eller inte. Man kan utifrÄn för- och efterkalkyler fÄ fram eventuella avvikelser som uppstÄtt under ordergÄngen vilket ger företag en bild av produktens lönsamhet.  De flesta företag anvÀnder sig idag av den traditionella pÄlÀggskalkyleringen som baseras pÄ att man anvÀnder sig av standardpriser och pÄlÀggssatser.

RÄd och rön om utstÀllningstexter : En kritisk granskning

I Nacka kommun pÄgÄr sedan 2008 ett projekt med att skapa tvÄ museer i FisksÀtra. De tvÄ museerna bestÄr dels av ett historiecenter som berÀttar om Slaget vid StÀket 1719 dÄ svenska och ryska styrkor drabbade samman, dels bestÄr det av FisksÀtra museum 2.0 dÀr FisksÀtraborna fÄr dela med sig av sina egna berÀttelser frÄn platsen. Syftet med museerna Àr bland annat att skapa identitet och inkludering i samhÀllet och att locka fler besökare till omrÄdet kring StÀket och Skogsö. Med hjÀlp av bland annat modeller, arkeologiska fynd och ett skylt- och guideprogram vill man förmedla BaggenstÀkets historia och en basutstÀllning kommer att finnas i FisksÀtra Marina. MÄnga utstÀllningar anvÀnder sig av texter för att berÀtta om föremÄl och företeelser i utstÀllningen.

En amerikansk slavjakt : Attityder i Sverige och i Östgöta Correspondenten angĂ„ende det amerikanska inbördeskriget

Nyhetsrapporteringarna frĂ„n det amerikanska inbördeskriget 1861-65 observerades med intresse och spĂ€nning av de samtida tidningslĂ€sarna i lĂ€nderna i Europa. DĂ€rför fanns det rĂ„dande attityder Ă€ven i Sverige och kring detta har studier gjorts av ett flertal forskare.Syftet med denna undersökning har varit att studera tidningen Östgöta Correspondentens nyhetsrapportering kring det amerikanska inbördeskriget samt att jĂ€mföra de framtrĂ€dande attityderna med andra svenska attityder och den generella liberala opinionen kring konflikten.DĂ„ jag Ă€mnat tolka attityder i tidningens nyhetsförmedling av konflikten har jag granskat kĂ€llmaterialet med hjĂ€lp av textanalys. Med denna kvalitativa metod har jag uppnĂ„tt en medvetenhet för hur tidningen förhöll sig till konflikten. För att analysen ska bli meningsfull har den anknutits till ett teoretiskt sammanhang sĂ„ att betydelsen av mitt resultat kan granskas.Genom analysen av tidningens kĂ€llmaterial har jag kunnat visa att tidningen hade ett liberalt förhĂ„llningssĂ€tt till det amerikanska inbördeskriget med fokus pĂ„ frihetsaspekten kring slaveriet. Tidningen uppvisade kritik mot att frĂ„gan om slaveriet hamnade i skymundan för den amerikanska unionens upplösning, men stöttade pĂ„ det stora hela Lincolns och unionens syften.

Chefsansvar i en matrisorganisation : - En fallstudie av företaget Jetpak

Denna studie beskriver med en fallstudie av matrisorganisationen Jetpak hur chefer fördelar och gemensamt tar ansvar. För att nÄ syftet anvÀnds chefskapsmodell av Koontz och Weihrich som skildrar fem ansvarsomrÄden; planering, organisering, personal, ledarskap samt kontroll. Jetpak som företag Àr ett intressant fallstudieobjekt eftersom de sedan införandet av matrisstrukturen visat en positiv tillvÀxt. Detta trots att matrisen som organisationsform fÄtt utsÄ mycket negativ kritik för att vara alltför invecklad och svÄrförstÄdd. UtmÀrkande för matrisorganisationer Àr förekomsten av dubbelt chefskap det vill sÀga att anstÀllda har tvÄ likstÀllda chefer och ovan nÀmnda ansvarsomrÄdena mÄste dÀrför delas upp.

Aktiva diskursanvÀndare eller passiva offer? - En socialkonstruktivistisk studie av hur invandrarkillar konstruerar sina manliga identiteter

Jag argumenterar att det finns en massmedial diskurs som skapar en bild av invandrarkillar som förknippade med kriminalitet, vÄld och som ett hot mot svenska normer. Denna diskurs innehar en maktaspekt eftersom det har lett till stereotypifieringar som i sin tur kan begrÀnsa vad som Àr möjligt och vad som inte Àr möjligt för dessa killar i sina manliga identifikationsarbeten. Syftet Àr att fÄ en inblick i hur invandrarkillar konstruerar sina manliga identiteter, bÄde för att bÀttre förstÄr hur processen gÄr till samt för att kunna klargöra om en eventuell begrÀnsning finns. Uppsatsen har en teoretisk utgÄngspunkt i socialkonstruktivism samt i diskursanalys. Följande frÄgestÀllningar har anvÀnts: Vilka faktorer pÄverkar ungdomarnas identitetskonstruktion ? dvs.

Ekologisk hÄllbarhet- en fallstudie över Saltö udde

Den hÀr uppsatsen Àr en fallstudie med inriktning pÄ ekologisk hÄllbar utveckling. Syftet med uppsatsen Àr att reda ut vad begreppet ekologisk hÄllbar utveckling stÄr för, hur det anvÀnds idag och hur det uppkom. Analysen leder till en illustrationsplan över Saltö udde i Karlskrona, Blekinge, som har sin grund i den ekologiskt hÄllbara utvecklingens filosofi. HÄllbar utveckling Àr ett ofta anvÀnt begrepp som inte har nÄgon allmÀnt gÀllande definition. Begreppets filosofi har funnits lÀnge, men det var först nÀr Brundtland-kommissionen definierade begreppet Är 1987 som det började kallas hÄllbar utveckling.

<- FöregÄende sida 45 NÀsta sida ->