Sök:

Sökresultat:

984 Uppsatser om Kristen miljöetik - Sida 3 av 66

Etik- och vÀrdegrundsarbete i skolan, Working with ethics and fundamental values in school

Mitt examensarbete belyser lÀrarnas arbetssÀtt med etik och vÀrdegrund frÄn en skola. Det innehÄller redogörelser för hur de definierar begreppen etik och vÀrdegrund. Jag belyser Àven deras uppfattning nÀr det gÀller arbetet och vÀrderingar. Slutligen klargör jag lÀrarnas upplevelser och hantering av etiska dilemman. Som forskningsmetod valde jag att genomföra en kvalitativ studie med sex intervjuer.

Den privatreligiösa grÀnsen : en studie av privatreligiositet i en kristen friförsamling

Studien avser att ta reda pÄ hur tron Àr utformad hos aktiva medlemmar i en kristen frikyrkoförsamling med sÀrskilt fokus pÄ privatreligiositet. MÄlet Àr att fÄ insikt över i vilken grad tron Àr individualiserad och i vilken grad tron Àr formad utifrÄn traditionell kristen tro. Undersökningen har skett genom en empirisk undersökning dÀr fyra kvalitativa intervjuer legat som grund för studien. FrÄgestÀllningarna i studien har handlat om hur aktiva medlemmar i en frikyrkoförsamling ser pÄ sin tro och hur den Àr utformad. Avsikten har varit att se hur vÀl församlingen svarar för den enskilde individens tro samt hur tron kan sÀgas vara formad utifrÄn individuell tolkning med förtecken Ät privatreligiositet.Studien pekar pÄ en tydlig dubbelhet dÀr Ä ena sidan församlingen och dess gemenskap har stor betydelse i mÀnniskors formande av tro, vilket pekar pÄ vikten av en plausibilitetsstruktur.

Relativ absolutism eller absolut relativism? : etik och moral i en global vÀrld

Syftet med denna uppsats Àr att undersöka den eventuella konflikten mellan sekulariserad och religiös etik och moral.  Studien tar sin utgÄngspunkt i religiös absolutism kontra sekulariserad relativism. Jag vill Àven ta reda pÄ om det finns etiska grundtankar som flertalet kan vara överens om..

LÀrare och etik En empirisk studie av lÀrares uppfattningar kring etik och moral samt hur detta förmedlas till elever

Syftet med denna studie Àr att synliggöra nÄgra lÀrares uppfattningar kring etik och moral samt hur lÀraren förmedlar etik och moral till sina elever. DÀrtill beskrivs nÄgra faktorer som dessa lÀrare uppfattar har betydelse för förmedlingen av etik och moral i skolan.Litteraturdelen bestÄr av kÀllor frÄn tidigare forskning, teoriböcker i Àmnet samt statliga utgÄvor kring skolans samhÀllsuppdrag. Den empiriska undersökningen bygger pÄ en kvalitativ studie med utgÄngspunkt i den fenomenografiska ansatsen. Intervjuer frÄn nio stycken lÀrare pÄ grundskolans olika stadier har blivit underlag för studiens resultat. Studiens resultat visar att lÀrarens samhÀllsuppgift som vÀrdegrundsförmedlare Àr bÄde svÄr och komplex.

"NÀr kyrkan Àr garderoben" : Om kristna normers roll i "komma ut"-processer

I den hÀr studien intervjuas tretton kristna hbt-personer om kristna normers roll i ?komma ut?-processer. Syftet med studien Àr att söka en förstÄelse för hur sexuell identitet kan skapasunder ungdomsÄr utifrÄn de normer och vÀrderingar som kan finnas i kristna kontexter.Slutsatsen Àr att det i kristna kontexter ofta finns en stark heteronorm som gör det konfliktfylltför kristna hbt-personer att leva ut sina sexualiteter.För att hÀlsa ska kunna uppnÄs för kristna hbt-personer krÀvs en kristen kultur som inte baraaccepterar, utan Àven tar stÀllning för att all kÀrlek i trohet och respekt Àr lika vÀrdefull ochlika rikligt vÀlsignad som den heterosexuella..

FrÄn hotfull och frÀmmande till accepterad? : Bilden av romersk katolska kyrkan i svensk kristen press 1962-1966

Uppsatsens syfte Àr att studera bilden av den romersk katolska kyrkan frÄn det protestantiska perspektivet i Sverige. Historiskt har den protestantiska bilden sedan reformationen betraktat romersk katolska kyrkan antingen som hotfull eller frÀmmande.Uppsatsens primÀrmaterial bestÄr av ett representativt urval av svensk kristen press, med olika Svenskkyrkliga riktningar samt de större frikyrkliga samfunden som avsÀndare. AvgrÀnsningen Àr förlagd till Är 1962-1966, och följer Andra Vatikankonciliets pÄgÄende.Uppsatsens resultat uppvisar flera olika uttryck. Bilden av Andra Vatikankonciliet och romersk katolska kyrkan betraktades relativt positivt i delar av de svenskkyrkliga tidningar, medan uttrycken var generellt negativa i frikyrklig press. Enstaka tendenser vittnar Àven om att historiska uppfattningar av en hotfull romersk katolsk kyrka var fortsatt nÀrvarande under Andra Vatikankonciliets pÄgÄende.

Om etikundervisning- en kvalitativ undersökning om hur pedagoger arbetar med etik i grundskolan

Syftet med detta arbete var att ta reda pÄ hur pedagoger i grundskolan arbetar med och tÀnker kring etikundervisning. Arbetet utgÄr frÄn lÀroplanens mÄl och hur pedagoger i skolan bedriver sin undervisning i etik.I litteraturgenomgÄngen behandlar styrdokument, grundlÀggande gemensamma vÀrden, teoretiska utgÄngspunkter för kunskap och lÀrande, perspektiv pÄ barns etik och etikundervisning i skolan.Den empiriska undersökningen bygger pÄ kvalitativa forskningsintervjuer som genomförts med tio pedagoger verksamma i olika skolÄr.Resultatet av undersökningen visar att etikundervisning Àr viktigt för pedagoger i skolan. UtifrÄn intervjuerna har vi sett att en sÄdan undervisning bedrivs om Àn i olika former. En del pedagoger sÀger sig ha etik pÄ schemat, medan andra lÄter det integreras i alla Àmnen. Centralt Àr att skolan Àr viktig för barns lÀrande och etikutveckling och det viktigaste Àr att diskussioner kring etik och moral fÄr utrymme i skolan.

Jag finns hÀr för eleven : Etik inom studie- och yrkesvÀgledning.

Denna uppsats handlar mycket om hur man som studie- och yrkesvÀgledare kan agera nÀr vi stÀlls inför etiska frÄgestÀllningar. I uppsatsen förklaras Àven vad etik egentligen Àr och vad som Àr skillnaden mellan etik och moral. Uppsatsen Àr kvantitativ och undersökningen har gjorts i form av att enkÀter skickats ut till samtliga yrkesverksamma studie- och yrkesvÀgledare i en svensk kommun. De studie- och yrkesvÀgledare som har deltagit i undersökningen har bl.a. givit tips om hur man kan agera nÀr man stöter pÄ ett etiskt dilemma, de har givit sin syn pÄ om de etiska frÄgestÀllningarna har ökat eller minskat under de senaste Ären och de har Àven givit förslag pÄ vilka etiska frÄgestÀllningar som man stöter pÄ dÄ och dÄ som yrkesverksam studie- och yrkesvÀgledare..

Religionskunskapens förÀndring : Analys av lÀroböcker i religionskunskap för gymnasiet

Syftet med denna uppsats Àr att utreda sambanden mellan den presentation av kristendomens uppfattning i olika etiska frÄgor som finns i olika lÀroböcker i religionskunskap för gymnasiet frÄn olika perioder och de lÀroplaner som var aktuella dÄ. Hur beskrivs kristendomens etik i de olika lÀroböckerna? Vilka omrÄden betonas och vilka tonas ner? Hur speglar de utvalda lÀroböckerna den lÀroplan som var aktuell nÀr den skrevs? Med hjÀlp av hermeneutisk metod har jag analyserat tre lÀroböckers presentation av kristendomens etik genom att analysera hur var och en av dem presenterar nÄgra valda omrÄden som kan hÀnföras till kristendomens etik. Mina slutsatser Àr att det Àr ganska stor skillnad mellan vad lÀroböckerna tar upp och att dessa skillnader bara delvis avspeglar skillnader i lÀroplanerna..

Etik och moralundervisning i skolan : pÄ vilket sÀtt förhÄller sig lÀrare till elevernas etik och moralutveckling i skolans verksamhet?

Detta arbete har vi skrivit för att vi ville lÀra oss mer om pÄ vilket sÀtt lÀrare förhÄller sig till elevernas etik och moralutveckling i skolans verksamhet. I bakgrunden har vi beskrivit olika forskares syn pÄ barns och ungdomars moralutveckling. Vi har studerat vad som uttrycks i grundskolans lÀroplan angÄende etik och moral och Àven tittat pÄ vikten av att ha en vÀl förankrad yrkesetik. För att ta reda pÄ hur man arbetar med detta i skolan har vi gjort en kvalitativ intervjustudie med sammanlagt sex stycken yrkesverksamma lÀrare pÄ tvÄ olika skolor. VÄrt resultat pÄvisar vikten av att ha en positiv skolanda för att eleverna skall bli trygga som individer och utveckla ett kritiskt tÀnkande.

VarumÀrkespositionering genom etik och socialt ansvar

Syfte:Vi Àmnar undersöka hur företag som Àr i lanseringsfasen och vill positionera genom etik och socialt ansvar, bör arbeta för att uppnÄ ett starkt varumÀrke. För att nÀrmare undersöka vilka utmaningar dessa företag stÀlls inför, har vi valt att utgÄ frÄn studiens fallföretag Design Fair, som vill kombinera etiska aspekter med traditionella differentieringsvariabler. Slutsats:Ett varumÀrke som vÀljer att positionera sig genom etik och socialt ansvar bör strÀva efter att göra trovÀrdigheten till en central del i dess varumÀrkesstrategi. Genom att arbeta med företagets resurser, identitet samt marknadsföringsmix pÄ ett sÀtt dÀr positioneringen genom etik integreras sÄ kan trovÀrdighet nÄs och ett starkt varumÀrke skapas..

"BÄda Àr vi fördömda - lÄt oss gÄ tillsammans!" : Att lÀsa Brott och straff i en kristen teologisk kontext

Det huvudsakliga syftet med min uppsats var att lÀsa Brott och straff (1866) i en kristen teologisk kontext, dÀr jag ville undersöka om de tvÄ trosinriktningarna i romanen förenades eller inte. Jag tog min utgÄngspunkt i att Raskolnikov gav uttryck för förestÀllningar inom Gud-Àr-död-teologin med betoning pÄ Simone Weil och William Hamilton, och att Sonja gav uttryck för förestÀllningar inom den rysk-ortodoxa teologin.Vidare formulerade jag frÄgan: Kan man lÀsa Brott och straff som en egen gren inom kristen teologi? Jag tog hjÀlp av identitetsrekonstruktion som metod, med fokus pÄ Ruard Ganzevoorts anvÀndning av termen.Resultatet Àr att man faktiskt kan lÀsa Brott och straff som en egen gren inom kristen teologi. BÄde Raskolnikov och Sonja har fÄtt nÄgot i utbyte av varandra och sÄlunda rekonstruerat sina tidigare övertygelser och trosuppfattningar. Raskolnikovs identitet, som tidigare prÀglades av en övermÀnniskoteori och förestÀllningen om att Gud kanske inte finns, har pÄverkats av mötet med Sonja och övergett sina tidigare trosuppfattningar.

Positiv kristen djursyn

Syftet med den hÀr uppsatsen har varit att uppmÀrksamma uppvÀrderande omnÀmnanden av djur i kristen texttradition, företrÀdesvis i evangelierna, men ocksÄ i apokryfisk litteratur och i Uppenbarelseboken. Fokus har legat pÄ Jesustexterna, eftersom Jesus Àr kristendomens förgrundsgestalt och kÀrna. DÀrför har djuren kring Jesus blivit mitt huvudstudium, men en Äterblick görs ocksÄ till Gamla Testamentet, för att visa att en positiv djursyn finns redan i Moseböckerna och i skapelseberÀttelsen.Kristen teologi och tradition har negligerat dessa uppvÀrderande djurbilder, för att istÀllet fokusera pÄ nedvÀrderande omnÀmnanden av djur. Den negativa djursynen har varit fullstÀndigt dominerande, och dÀrför Àr det nödvÀndigt, menar jag, att arbeta pÄ det sÀtt som jag föreslÄr, för att skapa en motvikt och balans. Min arbetshypotes har varit att det existerar uppvÀrderande omtalanden och beskrivningar av djur, i viktiga sammanhang, och min undersökning har sedan handlat om att identifiera sÄdana texter, vilket jag ocksÄ lyckats med.

LivsfrÄgor och nyttig kunskap : att lÀra om och av religion utifrÄn etik och moral i undervisningen

Sammanfattning I det hÀr arbetet har syftet varit att undersöka vilka delar det gÄr att upptÀcka inom de olika vÀrldsreligionerna att anvÀnda inom momentet etik och moral i skolans undervisning. Undersökningen har skett utifrÄn vad gymnasiets kursplan i religionskunskap uttrycker om momentet samt vad lÀroplanen nÀmner om ett etiskt förhÄllningssÀtt. För att uppnÄ syftet har en innehÄllsanalys av lÀromedel gjorts och dÀrmed en analys av hur de olika vÀrldsreligionerna presenterar begrepp som etik/moral och livsfrÄgor. Detta har medfört en sammanstÀllning av ett eventuellt material att anvÀnda inom religionsundervisningen med utgÄngspunkt i etik och moral. Metoden som anvÀnts Àr en innehÄllsanalys av bÄde kvantitativ och kvalitativ art.

Vad Àr en mÀnniska? En kvalitativ studie om mÀnniskosyn hos elever i Är nio

Detta arbete fokuserar begreppet mÀnniskosyn utifrÄn ett antal aspekter. Arbetets frÄgestÀllningar gÀller vad mÀnniskosyn egentligen Àr, vad skolans styrdokument sÀger om mÀnniskosyn och slutligen vilka tankar om mÀnniskan elever i Är nio uttrycker. Tyngdpunkten i arbetet Àr den kvalitativa undersökning som gjorts om tankar om mÀnniskan hos elever i Är nio. Uppsatsskrivning valdes som datainsamlingsmetod. Studien visar bl.a.

<- FöregÄende sida 3 NÀsta sida ->