Sök:

Sökresultat:

107 Uppsatser om Korruption - Sida 1 av 8


Korruption i Sverige: betydelsen av organisation och socialt kapital

Den vanligaste formen av Korruption är enligt Brottsförebyggande rådet den form av Korruption som benämns sofistikerad, eller indirekt, Korruption. Den sofistikerade Korruptionen återfinns oftast högt upp i organisationer, samt i mötena mellan representanter från olika organisationer. Syftet med denna uppsats är att se hur teorier om organisationen av det offentliga livet och socialt kapital kan användas för att förklara förekomsten av sofistikerad Korruption i Sverige. Tre empiriska fall av svensk Korruption, Motala, Systembolaget och Skandia, används för att belysa teoriernas förmåga att förklara detta fenomen. Uppsatsen finner att såväl organisatoriska faktorer, till exempel sammanflätningen av statliga och privata principer, som förtroende inom grupper och från utomstående har viss betydelse för att Korruption uppstår och för dess omfattning.

Korruption inom kommuner : En studie om hur korruption uppfattas och motverkas i tre svenska kommuner

Syftet med denna studie var att bidra till en ökad förståelse av hur uppfattningar om Korruption kan påverka kommuners arbete med att motverka Korruption. Det var av intresse att studera attityder till Korruption till följd av att tidigare forskning visat på att förekomsten av Korruption påverkas av människors uppfattningar av korrupta beteenden. Toleransnivån mot Korruption är låg i Sverige men en oroande utveckling är att toleransen tycks ha ökat. Det finns dock både få nationella samt internationella studier om Korruption i Sverige, det är därmed svårt att avgöra hur Korruption i Sverige utvecklats över tid.Studiens två frågeställningar var: Vad anser kommunrepresentanterna vara Korruption inom den kommunala förvaltningen? Hur arbetar Söderhamn- Hudiksvall- och Ljusdals kommun för att motverka Korruption? Denna studie har avgränsats till att studera tre kommuner i Hälsinglands landskap.

"En sömngångaraktig inställning" - Det svenska arbetet mot korruption under 2000-talet

År 2002 utkom statsvetaren Staffan Anderssons avhandling Corruption in Sweden, i vilken han kartlägger Korruptionen i Sverige och det officiella arbetet mot densamma. Sedan dess har en del ägt rum på den politiska och akademiska arenan inom området Korruption, och denna uppsats utgör en komparativ uppföljning till Anderssons resultat.Vad gäller den officiella medvetenheten kring riskzoner för Korruption har ingenting förändrats sedan 90-talet: det finns fortfarande ingen officiell svensk ståndpunkt i denna fråga. Det har heller inte skapat någon officiellt uttalad policy som reglerar arbetet mot Korruption, däremot har det bildats en juridiskt operativ enhet (Riksenheten mot Korruption, RMK), främst på initiativ från EU. Riksrevisionsverket (RRV) har även ombildats till den oberoende Riksrevisionen, vilket ger konstitutionellt skydd mot Korruption.De legala förändringarna finns främst på det kommunala planet, men vi anser att det trots dessa förändringar fortfarande finns frågetecken kring den kommunala revisionens arbete, som kan anses politiskt och ekonomiskt beroende av kommunstyrelsen. Det finns fortfarande, vad vi erfarit, en hemmablindhet och en ?sömngångaraktig? inställning hos myndigheter och näringsliv gentemot Korruption i Sverige..

Hur påverkas direktinvesteringar av korruption?

Sambandet mellan Korruption och direktinvesteringar har uppmärksammats allt mer efter en stor ökning av direktinvesteringar sedan slutet på 1980-talet. Denna studie undersöker därför empiriskt hur mycket Korruptionsgraden i ett land påverkar direktinvesteringar. Detta har gjorts genom att utgå från två hypoteser: H1: Sveriges beslut att direktinvestera påverkas negativt av Korruptionsgraden i värdlandet. H2: Korruptionsgraden har en negativ inverkan på storleken på inåtgående direktinvesteringar i världen. Utöver detta undersöks hur variablerna BNP, population, export och arbetslöshet i värdlandet, samt avståndet mellan investeraren och värdlandet, påverkar direktinvesteringar. Studien har genomförts med OLI-paradigmet2 samt gravitationsmodellen som teoretisk grund. Två olika regressionsmodeller har sedan skapats; två tvärsnittsstudier för år 2001 och 2008 samt en studie på medelvärden för åren 2004-2010. Vi finner att beslutet att direktinvestera påverkas av Korruption.

De omutbara : Offentliga upphandlares syn på gråzoner i arbetslivet

Syftet med föreliggande studie var att med utgångspunkt från psykologiska processer undersöka offentliga upphandlares subjektiva bild av vad som ligger bakom Korruption. Åtta upphandlare inom samma organisation i offentlig sektor intervjuades. Fokus låg på upphandlarnas individuella och subjektiva bild av uppdiktade karaktärers oetiska beslut inom gråzoner i arbetslivet. Data analyserades med hjälp av tematisk analys. Studien resulterade i fem temaområden; Förminskning av egen skuld, Beroendeställning, Intressekonflikt, Vad är Korruption, Kan alla bli korrupta och Risker i verkligheten.

Att motverka korruption i landstingen : En regelstudie

Undersökningen ämnar att belysa ett område som inte ägnats mycket tidigare uppmärksamhet, medborgerligt förtroende på regional nivå. Syftet med uppsatsen är att genom en teoretisk bakgrund kring kopplingar mellan Korruption, förtroende och legitimitet formulera ett samlingsbegrepp där Korruption förstås i relation till förtroende och legitimitet och inte endast utifrån lagstiftning. Detta för att sedan utifrån detta begrepp undersöka förekomsten av samt vilka regelverk svenska landsting har att förhålla sig till för att motverka korrupt beteende.Undersökningens slutsatser är att det samlade regelverken som landstingen har att förhålla sig till är att anse som klart formulerade. En oväntad slutsats visade sig även. Ett stort antal av svenska landsting och regioner uppvisade stora brister i kommunikationsförmåga..

Korruptionsfritt agerande : En studie om hur svenska företag hanterar marknader där korruption och mutor förekommer

Uppsatsen syftar till att utreda hur svenska företag agerar på marknader där Korruption förekommer utan att själva engagera sig i korrupt verksamhet. Studien bygger på intervjuer med nio respondenter som har god kunskap och lång erfarenhet av arbete på korrupta marknader samt en enkätundersökning utförd på 28 företag från fyra marknader med olika Korruptionsgrad. Studien åskådliggör att det inte är lätt för företag att ha full insikt i alla aspekter av Korruption. Marknaderna kan i vissa fall anpassa sig efter företagens agerande och hitta nya vägar för korrupt beteende. Studien visar dock att det går att agera Korruptionsfritt.

Tillväxt, korruption och naturtillgångar : En empirisk undersökning om sambandet mellan ekonomisk tillväxt, korruption och naturtillgångar i Subsahariska Afrika

Vad som skapar och påverkar ekonomisk tillväxt har alltid varit en central fråga inom nationalekonomin och ett område som gett upphov till många skilda teorier och modeller. Tidigare forskning av bland annat Sachs & Warner (1995) och Gylfason (2001) visar att länder som har rikligt med naturresurser i allmänhet har sämre ekonomisk tillväxt. Förklaringarna som ges är att dessa länder ofta har svagare samhällsinstitutioner och lider av hög Korruption. Denna studie har därför undersökt sambandet mellan ekonomisk tillväxt, Korruption och naturtillgångar för att utreda hur dessa variabler påverkar varandra.Resultaten visar att Korruption har en signifikant negativ effekt på ekonomisk tillväxt vilket är i linje med tidigare studier (Poirson, 1998; Rama, 1993). Naturtillgångar effekt fastslås som signifikant positivt.

Korruption: en jämförelse mellan Botswana och Nigeria

I denna uppsats har vi tittat på fenomenet Korruption. Anledningen till att vi valde att göra detta arbete var att vi ville belysa vad Korruption är och vad det innebär. Det som ständigt nämns när man läser om detta ämne är hur negativt Korruptionen inverkar på samhällen. Detta var ytterligare en anledning till att vi valde att titta närmare på vad som händer i samhällen drabbade av Korruption. Vad vi kom fram till var att Korruption kan uppstå på grund av många olika orsaker och var i samhället den uppstår kan variera.

Korruptionens mekanismer : En studie av svenska kommuner

I april 2011 arbetar riksenheten mot Korruption med nio utredningar där koppling till kommuner, landsting eller kommunala bolag finns. Trots att Sverige i en internationell jämförelse har en låg Korruptionsgrad så förekommer fall av Korruption. Syftet med denna uppsats är att undersöka Korruptionens mekanismer på kommunal nivå i Sverige. För att uppfylla detta söks svar på frågeställningar gällande den kommunala organisationens betydelse för Korruption, om några sambandsfaktorer finns samt huruvida etiska förhållningssätt kan vara av betydelse. Teorin som övergripande används menar att en gynnsam frestelsestruktur främjar ett korrupt beteende.

Korruptionsbekämpning och Liberias rättsväsende.

Uppsatsen behandlar olika definitioner av Korruption utifrån internationella regelverk. The United Nations Convention against Corruption (UNCAC) ger en mer specifik definition till Korruption än the African Convention on Combating and Preventing Corruption and Related Offences (AUCPCC). Då det finns flera olika definitioner av Korruption kan diskuteras huruvida en enhetlig definition är nödvändig. Korruption påverkar även rätten till att bli prövad av en självständig och oberoende domstol. De internationella regelverk som behandlar denna rättighet är the Universal Declaration on Human Rights (UDHR), the African Charter on Human and Peoples? Rights (ACHPR) och the International Covenant on Civil and Political Rights (ICCPR).

Korruptionens påverkan på ekonomisk tillväxt : En tvärsnittsstudie

Det är en stor variation mellan länders ekonomiska tillväxt idag och de bakomliggande orsakerna till dessa stora variationer är att länderna har olika nivåer av produktivitet och effektivitet. Olikheter i produktivitet och effektivitet kan förklaras med både positiva och negativa faktorer. Investeringar, bra institutioner, ökade utbildningsnivåer är några av dem som anses som positiva och tros ha en positiv inverkan på ett lands ekonomiska tillväxt medan Korruption anses som negativ och tros skada den.Syftet med denna studie är att undersöka hur Korruption påverkar ekonomisk tillväxt.Den empiriska metod som används i denna tvärsnittsstudie är en multipel regressionsanalys med en dummyvariabel. Data för studien innehöll 93 olika länder där 28 länder tillhörde OECD medan resten var länder utanför OECD. Resultatet var att i den enkelt linjära regressionsmodellen så fann författaren att Korruption hade en positiv påverkan på ekonomisk tillväxt, men då fler kontrollvariabler inkluderades blev påverkan negativ och upphörde att vara signifikant tills att dummyvariabeln OECD inkluderades.

Grad av marknadslösning och omfattning av formella åtgärder kring korruption :  - en jämförande fåfallsstudie med syfte att pröva ett indikerat samband

This thesis is a study of the indicated connection between degree of market orientated solutions and range of formal actions against corruption in Swedish municipalities. The indicated connection points in the direction that municipalities with a high degree of market orientated solutions have a higher range of formal actions against corruptionthan municipalities with a low degree of market orientated solutions. In this thesis the indicated connection is studied by analyzing documents fromand interviewing representatives of two Swedish municipalities with differentdegree of market oriented solutions; Botkyrka municipality representing a lowdegree and Nacka municipality representing a high degree. The results of analyzed documents and interviews show the range of formal actions taken against corruption by the municipalities.The empirical results of this thesis is that Nacka municipality have a higher range of formal actions against corruption than Botkyrka municipality has, a result which corresponds with and confirm the indicated connection between high degree of market orientated solutions and high range of formal actions against corruption..

Incitament mot korruption

Inledning: Sverige har under lång tid ansetts vara ett land med mycket låg nivå av Korruption och har av andra länder setts som ett föredöme. Dock har det på senare år varit ett ökande antal mutskandaler och Korruptionshärvor i landet som har gjort att problemet med Korruption debatterats flitigt både av politiker och media. Göteborg är en av de kommuner som haft stora problem med Korruption och under åren 2010-2011 framkom det att flera tjänstemän i Göteborgs Stad sysslat med olika former av Korruption. Ett av de områden som är extra utsatt för Korruption är upphandlingsenheterna då de årligen handskas med stora summor pengar.Syfte: Med denna studie vill vi bidra till en ökad förståelse kring begreppet Korruption genom att vidareutveckla tidigare forskares tankar om Korruptionsgynnande incitament och istället se på vilka incitament som får individer att avstå från Korruption, det vill säga vilka incitament som blir Korruptionshämmande. Och vår forskningsfråga blev således följande;?Vilka incitament anser de tjänstemän som arbetar med offentlig upphandling i Göteborgs Stad, har stor inverkan i deras val om att inte utföra korrupta handlingar??Metod: För att uppfylla studiens syfte har vi valt en kvalitativ metod och genomfört semistrukturerade intervjuer med fem olika tjänstemän vid tre olika förvaltningar i Göteborgs Stad.

1 Nästa sida ->